.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 15:23

ΣΕΑΑ για ΚΤΕΟ: Κίνδυνος πλήρους αναποτελεσματικότητας

 

Αιφνίδιος έλεγχος ποτέ, πολλά τα ΚΤΕΟ λίγα τα οχήματα

 

Την κάθετη αντίθεσή του στην προωθούμενη ανατροπή των κανόνων που διέπουν σήμερα την λειτουργία των επιχειρήσεων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ αλλά και την επείγουσα ανάγκη έναρξης αιφνίδιων ελέγχων στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ εξέφρασε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπρόσωπων Αυτοκίνητων (ΣΕΑΑ) με σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΕΑΑ προειδοποιεί πως τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ κινδυνεύουν να καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά λόγω της υπερπροσφοράς μονάδων ελέγχων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά σε σχέση με τα ελεγχόμενα οχήματα. Συγκεκριμένα υπάρχουν πλέον περισσότερες από 170 ιδιωτικές μονάδες ΚΤΕΟ σε ολόκληρη τη χώρα, 40 εκ των οποίων μόνο στην Αθήνα.

Οι υπάρχουσες μονάδες ΚΤΕΟ μόνο στην Αθήνα μπορούν να καλύψουν τον τριπλάσιο αριθμό ελεγχόμενων οχημάτων από αυτόν που ελέγχεται σήμερα, ενώ ακόμη και αν η προσέλευση ήταν πλήρης εκ μέρους των ιδιοκτητών οχημάτων (που δεν είναι) οι μονάδες ΚΤΕΟ που υπάρχουν σήμερα υπερκαλύπτουν τον φόρτο εργασίας κατά 50%.

Έτσι, στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΑΑ επισημαίνει πως στο κυνήγι του κέρδους και στον φόβο του να χάσουν τα ΚΤΕΟ την πελατεία τους, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα οχήματα είναι πολύ χαλαροί «καθώς τυχόν αυστηρή εφαρμογή των τεχνικών απαιτήσεων θα οδηγούσε σε μείωση της «δουλειάς» και άρα σε οικονομικό αδιέξοδο.»

Για να τονίσει την χαλάρωση των ελέγχων στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ο ΣΕΑΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών στη χώρα μας, τα ποσοστά απόρριψης στα ΚΤΕΟ στα επιβατικά είναι 4,7% (ή στα ταξί 4,6%), όταν για παράδειγμα στην Γερμανία  είναι 33,6% (πηγή KBA)!»

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΕΑΑ επαναλαμβάνει την επείγουσα ανάγκη έναρξης ελέγχων στα ΚΤΕΟ, καθώς από την ίδρυση τους, αν και προβλέπεται, ουδέποτε έχουν ελεγχθεί αιφνίδια, επί τόπου, κατά πόσον ασκούν αδιάβλητους ελέγχους.» Ο επανέλεγχος οχημάτων που μόλις διήλθαν ΚΤΕΟ με επιτυχία, είναι απολύτως ικανός να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των ΚΤΕΟ,» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο ΣΕΑΑ αντιτίθεται στην προώθηση Προεδρικού Διατάγματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με το οποίο θα επιτρέπεται πλέον στα ΚΤΕΟ να εγκαθίστανται στον αστικό ιστό των πόλεων, δηλαδή σε χρήσεις γενικής κατοικίας και πολεοδομικού κέντρου και όχι εκτός, σε ζώνες χονδρεμπορίου, βιοτεχνικές κλπ που ισχύει σήμερα.

Ο ΣΕΕΑ υπογραμμίζει ότι δεν έχει διαπιστωθεί ζήτημα εγγύτητας για τους οδηγούς που να δικαιολογεί αυτό το Διάταγμα και πως «λαμβάνοντας υπόψη την προαναφερθείσα, κορεσμένη αγορά, είναι βέβαιο ότι η ελεύθερη εγκατάσταση των ΚΤΕΟ σε προνομιακές θέσεις στα κέντρα των πόλεων θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ήδη υφισταμένων εγκαταστάσεων και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την προσφορά, με αποτέλεσμα η ποιότητα των ελέγχων στα ΚΤΕΟ να υποτιμηθεί ακόμη περισσότερο.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 18:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon