.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:24

Πρόταση για οδήγηση μοτοσυκλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου

 

Κίνηση του νεοσύστατου Κλάδου Εισαγωγέων Δικύκλου

 

Όπως σας είχαμε γράψει στις 20/4/2017, ο ΣΕΑΑ προχώρησε στη σύσταση Κλάδου Εισαγωγέων Δικύκλων, ενώ άλλαξε και το όνομα του σε Κλάδο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων. Από ότι φαίνεται τώρα, μια από τις πρώτες κινήσεις του νεοσύστατου Κλάδου Δικύκλων θα είναι η πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών για οδήγηση μοτοσυκλετών μικρού κυβισμού με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια νόμο αρκετών κρατών στην Ε.Ε., όμως στην Ελλάδα έμφαση δίνεται πάντα στην αυστηροποίηση των εκάστοτε νόμων που αφορούν στο δίκυκλο, με σκόπελο τον φόβο των τροχαίων ατυχημάτων. Για αυτό και τα όρια ηλικίας στα διπλώματα είναι στα ανώτατα όρια της Ε.Ε., για αυτό δεν γίνεται κίνηση για νομιμοποίηση της διήθησης, για αυτό και δεν επιτρέπεται σε οδηγούς αυτοκινήτων να οδηγούν μικρά δίκυκλα. Οι Υπουργοί Μεταφορών συνήθως αγνοούν / παρακάμπτουν οποιαδήποτε πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπρόσθετα τροχαία ατυχήματα, φοβούμενοι την κατακραυγή που ίσως φέρει μια παρόμοια αλλαγή πολιτικής.

Εδώ και πολλά χρόνια η έμφαση είναι στο... "ασφαλές" αυτοκίνητο, ενώ και ο Κλάδος Εισαγωγέων και Αντιπροσώπων δεν περιείχε πουθενά τις λέξεις "δίκυκλο" ή "μοτοσυκλέτα", παρόλο που σε αυτόν εκπροσωπούνται όλοι οι Έλληνες αντιπρόσωποι δικύκλων. Ευτυχώς κάτι δείχνει να αλλάζει, προς το καλύτερο.

Η αρχή αφορά στο τυπικό θέμα της ονομασίας, κάτι που έχει όμως ΚΑΙ ουσία, καθώς πλέον η λέξη "Δίκυκλα" δεν... ψιθυρίζεται, αλλά στέκεται ισότιμα δίπλα στη λέξη "Αυτοκίνητα".

Η συνέχεια μπορεί να είναι εξίσου ουσιαστική, καθώς σύμφωνα με άρθρο του Δ. Μπαλή στο news247, ο Κλάδος Δικύκλου του ΣΕΑΑ έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει για το δίκυκλο συμφέρον, καταθέτοντας πρόταση για νομιμοποίηση της οδήγησης δικύκλων μικρού κυβισμού στην Ελλάδα από κάτοχους διπλώματος αυτοκινήτου, ενώ για να προλάβει τις όποιες φωνές διαμαρτυρίας, η πρόταση αναφέρεται σε οδηγούς που κατέχουν το δίπλωμα τουλάχιστον για μια πενταετία (23 χρονών και άνω), και σε δίκυκλα μέχρι 125 κ.εκ. (Α1).

Ακολουθεί το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Μπαλή. Αναμείνατε στο Bikeit.gr γιατί σύντομα θα ακολουθήσει δικό μας, αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του νεοσύστατου Κλάδου Δικύκλων του ΣΕΑΑ!

"Οι πολύ σοβαροί άνθρωποι που ηγούνται των εταιρειών αντιπροσώπευσης μοτοσικλετών στη χώρα μας, πλέον κινούνται μεθοδικά και οργανωμένα, προκειμένου να αλλάξουν πολλά δεδομένα και στρεβλώσεις που ισχύουν στην πατρίδα μας.

Έχοντας από χρόνια υιοθετήσει, όλες οι εταιρείες, το σλόγκαν «βάλε το καλά στο κεφάλι σου», όσον αφορά τη χρήση του κράνους σε κάθε διαφημιστική καμπάνια, βρίσκονται ήδη στη διαδικασία επικοινωνίας με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας οδήγησης μοτοσικλετών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει «τεθεί στο τραπέζι» και που εξετάζεται πολύ σοβαρά, είναι οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου να μπορούν να οδηγήσουν μοτοσικλέτας έως 125 κ.εκ.

Η πρόταση αυτή δεν έχει τεθεί αυθαίρετα, διότι σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Πολωνία, έχουν ακριβώς τέτοια νομοθεσία, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα.

Πάντως, η ασφαλιστική δικλείδα για να ισχύσει κάτι τέτοιο, είναι οι κάτοχοι διπλώματος αυτοκινήτου να το έχουν τουλάχιστον μια 5ετία, ώστε να αποκλείονται αυτομάτως 18χρονοι να μπορούν να οδηγήσουν με αυτόν τον τρόπο μοτοσικλέτα. Κατά συνέπεια, χρήση του δικαιώματος θα μπορούν να κάνουν όσοι είναι άνω των 23 ετών, δείχνοντας μεγαλύτερη ωριμότητα.

Βέβαια, κάθε νέα αλλαγή χρειάζεται και καμπάνια ευαισθητοποίησης, ένας τομέας που χρήσης βελτίωσης."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 11:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon