.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2017 18:39

Ρεπορτάζ: RDracer by nikos.manafis design studio

 

Ρετροφουτουριστικό cafe racer περιορισμένης παραγωγής, από ελληνικά χέρια

 

Γνωρίστε σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση από το Bikeit.gr, το RDracer, ένα μοναδικό ρετροφουτουριστικό cafe racer περιορισμένης παραγωγής, σχεδιασμένο από το ελληνικό στούντιο nikos.manafis design studio σε συνεργασία με το TheArsenale και την Alcantara.

Στο Bikeit.gr χαιρόμαστε ιδιαίτερα καθώς ήμασταν τυχεροί να δούμε το RDracer του Νίκου Μανάφη να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας, από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού σε Η/Υ, έως την τελική μορφή του. Μια πραγματικά μοναδική σε design μοτοσυκλέτα, με βάση ένα "ταπεινό" Skyteam Ace 125, η οποία θα παραχθεί σε περιορισμένη παραγωγή 10 κομματιών. Απολαύστε την, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και συνέντευξη με τον Νίκο Μανάφη. 

Φωτογραφίες: Antonis Yiamouris photography

Concept

Το RDracer είναι μια μελέτη και κριτική πάνω στη σύγχρονη τάση των κλασσικών Cafe Racer. Η τάση αυτή έχει αναδείξει τη δημιουργικότητα πολλών σχεδιαστών και κατασκευαστών και έχει γεννήσει πολλά αξιοσημείωτα πρότζεκτ. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είχε παρουσιάσει μειονεκτήματα και συνέπειες. Η κύρια συνέπεια είναι ότι η άνοδος της κοινότητας των customizers και η αναζήτηση των καλύτερων κλασσικών μοτοσυκλετών ως βάση, έχει ήδη ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην εξάλειψη αυθεντικών κλασσικών μοντέλων.

Αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές αν κάποιος αποφασίσει να αναπαράγει ένα πρότζεκτ, καθώς είναι κρίμα για ένα καλό σχέδιο να υπάρχει μόνο μια φορά. Αναπαράγοντας ένα σχέδιο που βασίζεται σε μια κλασική μοτοσυκλέτα αναδεικνύει και άλλα προβλήματα, όπως το ότι κάθε μοτοσυκλέτα-βάση παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες επισκευών και εργασίας, καθιστώντας πιο δύσκολο το να έχουμε ένα σταθερό αποτέλεσμα σε κόστος και ποιότητα. Από την άλλη πλευρά, σχέδια σύγχρονων μοντέλων cafe racer από μεγάλες εταιρίες χάνουν συνήθως σε αυθεντικότητα λόγω της σύγχρονης βάσης, κινητήρων και όλων των κανονισμών που επηρεάζουν πολύ τις βασικές αναλογίες στις διαστάσεις και τον όγκο. Ως εκ τούτου, ο στόχος ήταν να επανεξεταστεί το κλασικό cafe racer project με σεβασμό στην αυθεντικότητα αλλά και τα ιστορικά μοντέλα. Επιπλέον, το πρότζεκτ θα πρέπει να μπορεί να αναπαραχθεί σε περιορισμένο αριθμό διατηρώντας σταθερή ποιότητα και κόστος.

Μηχανή δότης

Για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν από το concept, το Skyteam Ace 125 επιλέχθηκε ως βάση για το πρότζεκτ. Ως σύγχρονο αντίγραφο του εμβληματικού Honda RC 110 από τη δεκαετία του ‘60 είχε τη ζητούμενη αυθεντικότητα. Επιπλέον, η επιλογή αυτή απέτρεψε και την οποιαδήποτε βλάβη σε κάποια ιστορική μοτοσυκλέτα για τη δημιουργία του νέου σχεδίου και, εφόσων είναι σε μαζική παραγωγή σήμερα επιτρέπει μια περιορισμένη σειρά παραγωγής για το RDracer με σταθερό κόστος, ποιότητα, και μηδενικά χιλιόμετρα σε ολικό χιλιομετρητή (καινούργια μοτοσυκλέτα).

Design

Από την αρχή του πρότζεκτ, επιλέχθηκε να ακολουθηθεί μία προσέγγιση νοσταλγικού ρετροφουτουρισμού. Αυτό σήμαινε ότι, πέραν του ρετρό τμήματος, για το φουτουριστικό κομμάτι επρόκειτο να αντληθεί έμπνευση από παλαιότερα concept για το μέλλον. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ενιαίο, αυτοφερόμενο σώμα (monocoque) με χαρακτηριστικές streamline art-deco επιρροές από τη δεκαετία του ‘30 και φουτουριστικό αέρα από ταινίες του 80, το οποίο διαχωρίζεται σαφώς αλλά καταφέρνει να συνδιαλέγεται οπτικά με το σασί και τα μηχανικά μέρη που είχαν σχεδιαστεί τη δεκαετία του ‘60.

Αυτός ο διάλογος μεταξύ των μηχανικών και των αισθητικών - εργονομικών μερών κορυφώνεται στο σημείο όπου το monocoque σώμα ανοίγει και αναδύεται το αλουμινένιο ρεζερβουάρ καυσίμου. Το monocoque σώμα κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας aerospace grade fiberglass, ώστε να εξασφαλιστεί υψηλή αντοχή και επιπλέον ελαστικότητα από ότι ένα ανθρακονημάτινο σώμα.

H αντοχή και η ελαστικότητα ήταν ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί αστοχία στο αναρτώμενο σώμα, ειδικά στη λεπτότερη διατομή του στο σημείο οπού το σώμα περνά πάνω από το τιμόνι για να συγκρατήσει το μπροστινό φως και τα όργανα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεμπόδιστη στροφή του τιμονιού. Ουσιαστικά, το σώμα συνδέεται με το σασί με μόνο τρεις βίδες κάτω από τη περιοχή της σέλας.

Εργονομία

Το concept αυτό είναι ξεκάθαρο πως δεν εστιάζει στις επιδόσεις. Ο στόχος του είναι η δημιουργία μιας ιδιαίτερης εμπειρίας για τον χρήστη. Αυτό επιτυγχάνεται με το σχεδιασμό μιας θέσης οδήγησης που τοποθετεί τον αναβάτη με κλίση προς τα εμπρός, θέση οδήγησης που καλεί το χρήστη να "αγκαλιάσει" και να αισθανθεί τη φόρμα του monocoque.

Σε αυτήν τη θέση, η αίσθηση της ταχύτητας αυξάνεται καθώς το βλέμμα του αναβάτη εστιάζει ευθεία στο δρόμο και το μίνιμαλ και φουτουριστικό όργανο της motogadget.

Για να κρατηθούν οι λεπτές και αεροδυναμικές γραμμές του monocoque και να ενσωματωθεί η σέλα με το σώμα της μοτοσυκλέτας, το μαξιλάρι της σέλας κατασκευάστηκε από σιλικόνη για να εξασφαλίζει άνεση στη βόλτα, διατηρώντας λεπτή διατομή. Επιπλέον, η σέλα επενδύθηκε με Alcantara από την νέα σειρά "outdoor" της εταιρείας, που προσδίδει μαλακή και μοναδική αίσθηση.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά και διαθεσιμότητα

Ακολουθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του RDracer.

  • Κινητήρας - Μονοκύλινδρος 125cc ή 250cc, 4Τ, 2Β
  • Ψύξη - Αέρας
  • Μετάδοση - κιβώτιο 5 σχέσεων
  • Αναρτήσεις - τηλεσκοπικό πιρούνι, διπλά αμορτισέρ
  • Φρένα - Δισκόφρενο, ταμπούρο
  • Ελαστικά - 3.00-18 μπροστά, 3.50-18 πίσω
  • Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) - 2100mm x 810mm x 980mm
  • Ύψος σέλας - 830mm
  • Μεταξόνιο - 1255mm
  • Ρεζερβουάρ - 5L

Από τα πρώτα στάδια του πρότζεκτ, μια συνεργασία διαμορφώθηκε με το TheArsenale και την Alcantara.

Το “RDracer x TheArsenale by Nikos Manafis” θα είναι διατεθεί σε μια περιορισμένη έκδοση 10 αριθμημένων κομματιών σε Daytona Nero και μαύρη Alcantara, μέσω της ιστοσελίδας του TheArsenale. https://thearsenale.com/store/earth/product/c-racer/

Σχετικά με το TheArsenale

"TheArsenale" είναι το πρώτο online κατάστημα αφιερωμένο στο "Style in Motion". Συγκεντρώνει skateboards, ποδήλατα, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, drones, σκάφη, αεροπλάνα, ρολόγια και έργα τέχνης μιας εξειδικευμένης αγοράς, αυτής των "Ανεξάρτητων Δημιουργών".

Το TheArsenale είναι ένα περιοδικό, μια αγορά, μια εταιρία και ένα κοινωνικό μέσο, αλλά αποτελεί επίσης μια αναμφισβήτητη αρχή στο δικό της τομέα: την "κινητικότητα".

Προσφέρει στα brands έναν μοναδικό τρόπο για να προωθήσουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, και στους πελάτες την καλύτερη επιλογή high-end προϊόντων.

Η έδρα του βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, με γραφεία σε Παρίσι, Ντουμπάι, Καζαμπλάνκα, Σεούλ και Μπαλί.

Σχετικά με το nikos.manafis design studio

To nikos.manafis design studio με έδρα την Αθήνα προσφέρει υπηρεσίες έρευνας, σχεδιασμού και κατασκευής πρωτοτύπων στους τομείς της αρχιτεκτονικής, των προϊόντων και των μεταφορών.

"Η αποστολή μας είναι να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις για ένα καλύτερο αστικό μέλλον. Αναζητούμε ευκαιρίες αξιοποίησης των διεπιστημονικών μας, ικανοτήτων και εμπειριών και υπόβαθρου.

Συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη, επιδιώκουμε τη δημιουργία καινοτόμων, αλλά ρεαλιστικών, προϊόντων, ευαίσθητων στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Στα πρότζεκτ μας, έχουμε την τάση να σχεδιάζουμε φυσικές αλληλεπιδράσεις, με σκοπό τη δημιουργία σημαντικών δεσμών μεταξύ ανθρώπου-χρήστη και μηχανής."

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Μαϊος 2017 08:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon