.
Κατηγορία Πελοπόννησος
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2023 11:40

Εκδρομή στο Άργος με CFMOTO 700MT

Όνομα μυθικό, όνομα πανάρχαιο, ένα όνομα που δόθηκε σε μια πόλη που η ιστορία της ξεκινάει την εποχή του Χαλκού. Γνωρίζετε μήπως ποια είναι η αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης;

Κείμενο-φωτογραφίες: Δημήτρης Κατσούλας

Λίγο πριν της εννιά το πρωί οι τροχοί της νεοφερμένης CFMOTO 700MT ρολάρουν στο εθνικό οδικό άξονα Αθηνών Κορίνθου.  Το εργαλείο μύριζε «καινουργίλα», οι ακτίνες του ήλιου το έλουζαν και αυτό άστραφτε! Όμορφο μηχανάκι σκέφτηκα και κοιτάζω το κοντέρ 174χλμ/ω, ώπα φίλε, βόλτα πάμε!!

Μια ώρα μετά οδηγούσα στην σκιά των λόφων της Ασπίδας και της Λάρισας, εκεί όπου απλώνεται το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νομού Αργολίδας! Η πόλη που αναζητάμε είναι το Άργος, κι όμως, η πρωτεύουσα της περιφέρειας Αργολίδας κατοικείται ανελλιπώς εδώ και 7000 χρόνια! Μάλιστα, το 700 π.Χ. κατοικούνταν από 5000 άτομα, μεγάλος αριθμός για την εποχή, ενώ σήμερα, ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 22000 κατοίκους. Η σύγχρονη πόλη του Άργους περιλαμβάνει πανέμορφες πλατείες, πεζόδρομους, αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική, ενώ τα αρχαία ερείπια της ενθουσιάζουν τον επισκέπτη με την μοναδικότητα τους.

Παρκάρω το 700ΜΤ και αρχίζω την περιήγηση μου στο χρονοντούλαπο της πόλης ξεκινώντας από το σημαντικότερο μνημείο της, το Αρχαίο Θέατρο. Κτίστηκε τον 4αιώνα π.Χ. και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα του αρχαίου Ελληνικού χώρου. Η χωρητικότητα του άγγιζε τις 20000 θεατές, συγκριτικά, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου φιλοξενεί 13000 άτομα στα εδώλια του. Πέραν όμως της μεγάλης χωρητικότητας του ένα ακόμα στοιχείο που το κάνει μοναδικό στο είδος του είναι ο χώρος που κάθονταν οι θεατές, το κοίλο αλλά και η ορχήστρα, ήταν όλα λαξευμένα στον φυσικό βράχο! Στο Αρχαίο θέατρο με την περιορισμένη πλέον χωρητικότητα, πραγματοποιούνται παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία και φυσικά αξίζει να το ζήσετε! Περιπλανώμενος στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης θα αντικρίσει το Σαράπειο, τα ερείπια του ιερού ναού που ήταν αφιερωμένος στην αιγυπτιακή θεότητα Σάραπις, το Αδριάνειο υδραγωγείο, τα λουτρά αλλά και την ρωμαϊκή αγορά.


Γενικά η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο είναι επιτακτική, μιας και θα αντιληφθεί ο επισκέπτης την μακραίωνη ιστορία κοιτώντας τα ερείπια του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του ρωμαϊκού, του οθωμανικού και φυσικά του σύγχρονου Άργους (αυτά δεν είναι ακόμα ερείπια!). Αξίζει να αναφέρουμε πως ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου είναι εξαιρετικός ξεναγός και γνωρίζει πολύ καλά αυτό που «φυλάει»! Η ξενάγηση του καθώς και οι γνώσεις του ήταν πλούσιες! Προσοχή, ο αρχαιολογικός χώρος κλείνει στις 15.00.

Αφήνοντας πίσω την αρχαία πόλη  το ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται και θα μεταφερθώ στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Νότια της πόλης εδρεύει ένα από τα ελάχιστα κτήρια των Οθωμανών. Ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου κ Ελένης, που χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και νεκροταφείο. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1871, ενώ ο μιναρές του καταστράφηκε.

Συνεχίζοντας περνάω στην νεότερη αλλά και την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Με αφετηρία την πλατεία του Αγίου Πέτρου με τον ομώνυμο καθεδρικό ναό να την κοσμεί από το 1859, ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί ανάμεσα σε νεοκλασικά κτήρια, υπέροχα σιντριβάνια αλλά και ένα «ποτάμι» που χωρίζει στα δύο την «καρδιά» του Άργους. Το παλιό δημαρχείο μαγνητίζει το βλέμμα μιας και πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτήριο του 1830 που εδραιώθηκε επί Καποδίστρια.
Έξω από τον κατάφυτο περίβολο του παλαιού δημαρχείου βρίσκεται το επιβλητικό άγαλμα του Ηρακλή, ένα πιστό αντίγραφο του αρχαίου γλύπτη Λύσιππου, ύψους 3 μέτρων! Τέλος, η πανέμορφη πλατεία πλαισιώνεται από πεζόδρομους με μπόλικα δένδρα, καφετέριες,ταβερνάκια και μαγαζιά. Εκεί λοιπόν χτυπά ο παλμός της πόλης!

Ακολουθώντας τον πλατύ πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας, με κατεύθυνση δυτική, συνεχίζω προς την πλατεία δικαστηρίου. Εκεί βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο μέρος του οποίου στεγάζεται στην οικία του στρατηγού Καλλέργη, ένα κτίριο του 1830 όμως δεν είχα την τύχη να περιπλανηθώ στους διαδρόμους του, το μουσείο αυτή την περίοδο είναι κλειστό. Περνάω την πλατεία Δικαστηρίου με την υπέροχη κρήνη και βγαίνω στην πλατεία της Λαϊκής αγοράς όπου κάθε Τετάρτη και Σάββατο στήνεται ένα μεγάλο παζάρι.
Στα δεξιά, είναι το νεοκλασικό κτίριο της αγοράς κτισμένο το 1889 και στα αριστερά, οι στρατώνες του Καποδίστρια. Ένα κτιριακό σύμπλεγμα που ανακαινίστηκε από τον πρώτο κυβερνήτη του Ελληνικού κράτους, τον Καποδίστρια. Το αρχικό κτίριο ήταν του 1690, στο πέρασμα των αιώνων διατέλεσε διάφορους ρόλους από νοσοκομείο, χώρος παζαριού αλλά και ταχυδρομείο!! Στους στρατώνες στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο. Η ποδαράτη περιήγηση στο κέντρο του Άργους, κλείνει με την οικεία του Χαριλάου Τρικούπη. Ένα πανέμορφο σπίτι όπου έζησε ο μεγάλος πολιτικός στις αρχές του 19ου αιώνα. Δυστυχώς δεν έχει ανακαινισθεί οπότε δεν είναι και επισκέψιμο.

Πίσω στην αειθαλή μοτοσικλέτα της CFMOTO, προορισμός ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης. Αυτό που αντικρύζει ο επισκέπτης είναι υπέροχο πέτρινο κτίσματου 19ου αιώνα που αποτελούσε το κεντρικό και πιο νευραλγικό σημείο της πόλης από όπου περνούσαν όλοι οι πολίτες της! Δυστυχώς ρημάζει, απλά αποσυντίθεται, όπως και όλο το υπόλοιπο δίκτυο σταθερής τροχιάς της Πελοποννήσου. Μερικές φωτογραφίες και ανηφορίζω στο πιο όμορφο σημείο της πόλης!



Ανηφορίζοντας προς Λάρισα.

Πάντα όταν κοιτάς από ψηλά…μοιάζει η γη με ζωγραφιά, η θέα από τον λόφο της Λάρισας προς το Αργολικό κόλπο, το Ναύπλιο, τα βουνά των Μυκηνών, του Κτενιά και το Αρτεμίσιο είναι μαγική, ιδανική ώρα επίσκεψης το σούρουπο, λίγο πριν χαθεί ο ήλιος πίσω από τα βουνά.
Η ιστορία του λόφου είναι ..προϊστορική! O λόφος Λάρισα ήταν οχυρωμένος από την προϊστορική εποχή, πράγμα που το μαρτυρούν μεγάλοι ογκόλιθοι που συνέθεταν τα κυκλώπεια τείχη του. Τον 10 μ.Χ. αιώνα ξεκίνησε η ανακατασκευή του με τους Φράγκους να δίνουν την σημερινή μορφή που βλέπουμε. Από τους Φράγκους πέρασε στους Ενετούς, στους οθωμανούς και πλέον… στην λήθη. Το κάστρο της Λάρισας είναι παρατημένο στους καιρούς, παρόλη όμως την εγκατάλειψη είναι τόσο επιβλητικό που εντυπωσιάζει.
Στον λόφο Λάρισα εδρεύουν τρείς μονές, η μονή γέννησης Χριστού, η μονή Αγίας Μαρίνας και η Μονή Παναγίας Κατακεκρυμμένης – Πορτοκαλούσας η οποία είναι και η «διασημότερη». Απέναντι από τον λόφο της Λάρισας βρίσκεται ο λόφος Ασπίδα, εδώ αξίζει η περιήγηση με τα πόδια μιας και είναι κατάφυτος. Από πλευράς αξιοθέατων, στον λόφο Ασπίδα υπάρχουν ερείπια των ναών Απόλλωνος του Δειραδιώτη και Αθηνάς της Οξυδερκούς αλλά και το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Δειράδας.

Εκδρομές γύρω γύρω…

Με βάση το Άργος θα γνωρίσετε όμορφες γωνιές του αργολικού κάμπου απολαμβάνοντας την μοτοσικλέτα σας, την φύση αλλά και τις παραδοσιακές λιχουδιές της Αργολίδας.

1.Πυραμίδα Ελληνικού- Κεφαλάρι,

Η πυραμίδα του Ελληνικού χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτελεί μνημείο διαφωνίας μεταξύ των αρχαιολόγων. Βρίσκεται πάνω στην αρχαία οδό που ενώνει την Τεγέα με το Άργος και πιθανά χρησιμοποιούνταν σαν φρυκτωρία ή τύμβος! Φεύγοντας από την πυραμίδα αράξτε στην κατάφυτη πλατεία της Ζωοδόχου πηγής με την ομώνυμη εκκλησία και την σπηλιά της,εκεί από όπου πηγάζει ο ποταμός Ερασινός.

2.Ανάβαση Αχλαδοκάμπου.

Απολαύστε οδήγηση ακολουθώντας την τεχνική διαδρομή Μύλοι – Τρίπολη με τις τριάντα στροφές που σκαρφαλώνει στο όρος Κτενιά και συνεχίζει προς την πρωτεύουσα της Αρκαδίας, τον γνωστό «Κωλοσούρτη». Ένας δρόμος που χαρακτηρίστηκε σαν καρμανιόλα μιας και στο παρελθόν ήταν η μοναδική οδός που συνέδεε την Κόρινθο με την Τρίπολη και ήταν σε κακή κατάσταση. Πλέον η κίνηση είναι περιορισμένη ενώ στις φουρκέτες του, μια φορά τον χρόνο, στρίβουν με μανία αγωνιστικά αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος στον ομώνυμο αγώνα.Συνδυάστε την ανάβαση με μια στάση στον παλιό σταθμό του τρένου στον Αχλαδόκαμπο για καφέ… ή μεζέ.

3. Καρυά Αργολίδας,

Ή μήπως Κολοκοτρωνίτσι; Βόλτα λοιπόν στο «τηλεοπτικό» χωριό  που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Αρτεμίσιου, στα 700 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Αφού περπατήσετε στα δρομάκια του κάντε μια στάση στην πλατεία για να απολαύσετε την ησυχία, τον καφέ  και βέβαια τους μεζέδες που προσφέρουν τα καταστήματα!

Φυσικά υπάρχουν και άλλες «διάσημες» διαδρομές για να οδηγήσετε την μοτοσικλέτα σας, δηλαδή προς Ναύπλιο ή Μυκήνες αλλά για αυτούς τους προορισμούς πρέπει να αφιερωθεί πολύ ψηφιακό μελάνι….

Εμπρός καλό μου 700ΜΤ, η ώρα της επιστροφής μέσα στο λυκόφως έφτασε…

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2023 10:35

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon