.
Κατηγορία Voge
Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 16:46

Test - Voge 650 DSX 2021 - Αποστολή στο Βέλγιο

Η Voge δουλεύει σκληρά και αυτό μεταφράζεται σε διαρκή ανάπτυξη της γκάμας της. Πιο πρόσφατη απόδειξη το 650 DSX, ένα οικονομικά προσιτό adventure μεσαίου κυβισμού την πολυχρηστικότητα του οποίου τεστάραμε με χαρά.

Δοκιμή: Thierry Sarasyn
Φωτογραφίες: Johnathan Godin

Καλύτερα να ξεκινήσουμε από τις συστάσεις. Η Voge είναι η πολυτελέστερη μπράντα της κατασκευάστριας από την Κίνα, Loncin. Πρόκειται για έναν γίγαντα που κάθε χρόνο βγάζει στην αγορά περισσότερες από 2.5 εκατομμύρια μοτοσυκλέτες. Κάνει μάλιστα πολλά περισσότερα από αυτό, καθώς κατασκευάζει επίσης ελικόπτερα, ATV, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά το πιο ενδιαφέρον για μας είναι το ότι φτιάχνει εξαρτήματα και ενίοτε ολόκληρους κινητήρες για φημισμένους κατασκευαστές όπως οι Honda, MV Agusta και BMW.

2021 VOGE 650DSX STATIC 005 kopie.jpg 

Μακρινοί συγγενείς από τη Βαυαρία

Από τη συνεργασία με την τελευταία προκύπτει και ο μονοκύλινδρος 652 cc του 650 DSX. Ανάλογα με την εκάστοτε συμφωνία που έχει κάνει με τους άλλους κατασκευαστές, η Loncin μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παράγει τους ίδιους κινητήρες και για δική της χρήση. Αυτή ακριβώς είναι η περίπτωση εδώ.

Εξ όσων μπορεί να συλλάβει το μάτι, όλα δείχνουν καλά στον έλεγχο: KYB αναρτήσεις παντού, Nissin φρένα, Bosch ABS και ψεκασμός, LED φώτα παντού, κεντρικό σταντ στον βασικό εξοπλισμό και μια οθόνη TFT. Προς το παρόν αντέχει σε συγκρίσεις με όσα προσφέρουν πιο επώνυμες εταιρείες.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός και η ευγενική καταγωγή των περιφερειακών της κάνουν τη Voge να ξεχωρίζει από την εικόνα που έχει συνήθως κανείς για τις Κινέζικες μοτοσυκλέτες.

Παρόλα αυτά, ο συνδυασμός καλών εξαρτημάτων και όμορφης εμφάνισης δεν εγγυάται πάντα μια συνολικά καλή μοτοσυκλέτα ως αποτέλεσμα. Αυτό θα το διερευνήσουμε με την οδηγική δοκιμή αυτής της ολοκαίνουργιας μοτοσυκλέτας της Voge.

2021 VOGE 650DSX DETAIL 006 kopie 3.jpg 

Διττός χαρακτήρας

H Voge επέλεξε το Olmense MotorPark ως βάση για την παρουσίαση του νέου 650 DSX. Από εκεί οδηγήσαμε περίπου δύο ώρες σε μια διαδρομή με εναλλαγές εύκολου χώματος και ασφάλτου.

Το γεγονός πως το DSX αποδίδει “μόνο” 47 hp δεν έκανε καμιά διαφορά στη διάρκεια αυτής της δοκιμής. Δεν βγήκαμε στις ευθείες του αυτοκινητόδρομου, ενώ ο βροχερός καιρός αφαίρεσε από το πρόγραμμα και τις άτσαλες επιταχύνσεις.

Ενδεχομένως οι μηχανικοί της Voge να μπορούσαν να βγάλουν λίγη περισσότερη δύναμη από τον μονοκύλινδρο κινητήρα των 652 cc mono, ωστόσο στο περιβάλλον των Euro 5 αυτή δεν θα ήταν και εντυπωσιακά περισσότερη, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στο όριο της κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης Α2.

Η δύναμη χαμηλά είναι απαλή, όπως και η απόκριση στο γκάζι. Στις μεσαίες όμως το 650 DSX ζωντανεύει αρκετά καθώς φτάνει στην κορύφωση των 6.1 kgm. Ψηλά η δύναμη πέφτει γρήγορα, είναι σαφώς καλύτερο να κρατάς αυτόν τον κινητήρα στις μεσαίες του.

Πριν ακόμη το οδηγήσουμε, ξεχωρίζει το χαμηλό ύψος σέλας στο Voge που με 830 mm είναι εύκολα προσβάσιμη. Τα γόνατα έρχονται σε μια άνετη γωνία και το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι κρατά τον κορμό του σώματος σε όρθια θέση.

Η σέλα του συνεπιβάτη είναι αρκετά ψηλότερη από αυτή του αναβάτη, τόσο που ο οδηγός μπορεί να τη χρησιμοποιεί σχεδόν και ως στήριγμα για την πλάτη του. Όσο είναι άνετη στον δρόμο, βγαίνοντας στο χώμα δυσκολεύει τη μετακίνηση του σώματος κατά μήκος της. Αν θες να πας πιο πίσω, θα πρέπει και να σηκωθείς αισθητά πιο ψηλά. Μια σέλα με μικρότερη υψομετρική διαφορά απ’ άκρη σ’ άκρη ίσως να ταίριαζε καλύτερα.

2021 VOGE 650DSX DETAIL 097 kopie 1.jpg 

Η αξία της ευκολίας

Οι αναρτήσεις του 650 DSX δεν είναι ρυθμιζόμενες, μα ως έχουν εργοστασιακά στημένες ανταποκρίθηκαν καλά στις προσδοκίες μας. Η Voge ανακοινώνει τελική ταχύτητα 160 km/h, κάτι που δεν βρήκαμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε.

Ακόμη και σε πιο νόμιμες ταχύτητες πάντως, στον ανοικτό δρόμο δείχνει την αξία του με προστασία από τον αέρα και αξιοπρόσεκτη απουσία κραδασμών για ένα τόσο μεγάλο μονοκύλινδρο. Αυτά αυτομάτως χρίζουν το 650 DSX ως καλή επιλογή για καθημερινή χρήση.

Ο ανεμοθώρακας είναι ρυθμιζόμενος, διαδικασία που με λίγη καλή θέληση γίνεται και από τη σέλα, αλλά ιδανικά την κάνεις πριν ξεκινήσεις ή αφότου φτάσεις, ώστε να χειριστείς άνετα τον μηχανισμό του που είναι τοποθετημένος από μπροστά. Στο μέλλον δεν θα ήταν άσχημα αν αυτός γινόταν πιο εύκολα προσβάσιμος από τη θέση του αναβάτη.

Μετά από δύο ώρες οδήγησης, η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση ήταν πως… δεν υπάρχει τίποτε να παρατηρήσεις. Και αυτό είναι προσόν, γιατί σημαίνει πως δεν υπάρχουν σοβαρά μειονεκτήματα ή προβλήματα.

Παρόλα αυτά, βρεθήκαμε σε απαιτητικές συνθήκες οδήγησης με βρεγμένους δρόμους, γλιστερές στροφές και ένα εκτός δρόμου κομμάτι που είχε γίνει πολύ πιο δύσκολο λόγω της βροχής.

Το 650 DSX απέδωσε καλά σε όλες τις συνθήκες. Είναι ευκολοδήγητο και φιλικό, σημαντικές αξίες για μια μεσαία adventure που στοχεύει σε ευρύ κοινό.

Η Voge το συνοδεύει προαιρετικά με μια αλουμινένια τριπλέτα βαλιτσών που αυτομάτως του δίνει μια πιο πολυτελή αύρα και προσθέτει ένα 'LX' στο όνομα.

2021 VOGE 650DSX DETAIL 004 kopie.jpg 

Σπανιότητα

Υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν στη νέα μοτοσυκλέτα της Voge; Σαφέστατα. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα διατηρώντας χαμηλά την τιμή. Πάντα είναι εφικτό να φορτώσεις ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, περισσότερη συνδεσιμότητα Bluetooth ή έναν κινητήρα με έναν-δυο παραπάνω κυλίνδρους. Τότε όμως ανεβαίνεις και σε άλλο επίπεδο τιμής.

Παρόλα αυτά, θα ήταν λάθος να δούμε το Voge 650 DSX ως απλά μια μοτοσυκλέτα με καλό λόγο αξίας προς τιμή. Το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να κάνεις είναι προς τον εαυτό σου. Μια μονοκύλινδρη με αναρτήσεις χωρίς ρυθμίσεις καλύπτει τις ανάγκες μου; Είναι αυτό που θέλω; Αν ναι, τότε η τελευταία δημιουργία της Voge θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα σου. Εδώ που τα λέμε άλλωστε, δεν είναι και καμιά πολυπληθής λίστα.

2021 VOGE 650DSX STATIC 006 kopie 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Voge 650 DSX (2021)

Εισαγωγέας

MOTOTREND

Τιμή

Αναμένεται

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4Τ, Υ/Ψ, 1Κ, 2ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

652

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

100 x 83

Σχέση συμπίεσης

11.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός Bosch

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 5 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm)

47 / 6,750

Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm)

6.1 / 5,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,155 x 850 x 1,390

Μεταξόνιο (mm)

1,485

Γωνία κάστερ (ο)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

830

Απόσταση από έδαφος (mm)

Δ.Α.

Ρεζερβουάρ (l)

18

Βάρος (kg)

192 (στεγνό)

   

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο πιρούνι 41 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου

   

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 298 mm, διπίστονες δαγκάνες Nisson, Bosch ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, μονοπίστονη δαγκάνα Nissin, Bosch ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

 

Εμπρός

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 20:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video test - Voge 500DS 2020 Test - Voge 650 DSX 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon