.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 20:26

Test - Triumph Tiger 900 Rally Pro - Αποστολή στο Μαρόκο

Στα μέτρα μου!

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Triumph

Το Rally Pro, φάνταζε ιδανικό για off road οδήγηση. Ανακάλυψα όμως ότι τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα, αυτό το Tiger 900, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη!

 GH15854

Από άσφαλτο, χώμα

Καθώς η πρώτη μέρα της οδήγησης των νέων Tiger 900 κυλούσε ομαλά, αλλά κάπως βαρετά, στο Μαρόκο, είχε έρθει η ώρα να οδηγήσω το νέο Rally Pro, στην ασφάλτινη διαδρομή, με ασφάλτινα ελαστικά φυσικά. Οι νέοι ακτινωτοί τροχοί με Tubeless ελαστικά προσφέρουν τώρα περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην χάραξη, μιας και αρκετές εταιρίες έχουν περάσει πλέον και σε αυτές τις διαστάσεις. Μπροστά ο τροχός έχει διάσταση 21 ίντσες και πίσω 17, ενώ οι ακτίνες βρίσκονται όμορφα περασμένες στα άκρα του στεφανιού ώστε να μη χρειάζονται κάποιο σύστημα στεγανοποίησης, όπως π.χ. αυτό που χρησιμοποιεί το KTM 790 Adventure R, του οποίου οι ακτίνες βρίσκονται στο σύνηθες σημείο, στη μέση του στεφανιού.

Οι τροχοί του Rally Pro έρχονται από το Scrambler 1200 XC και είναι κάτι που η Triumph ΔΕΝ μας είπε στην παρουσίαση, ούτε καν γραφόταν στο press kit. Όταν τους το είπαμε, πόσο σημαντικό ήταν και ότι το παρέλειψαν, είπαν, ''α ναι, έχουμε βάλει ακτινωτούς τροχούς tubeless...'', και το προσπέρασαν.

Μετά τη φωτογράφιση εγώ βρισκόμουν στην θέση του Rally Pro, του πανέμορφου ''χωμάτινου'' Tiger 900, με το ολόλευκο πλαίσιο και τον πράσινο ματ χρωματισμό "Matt Khaki" με τα ασημί προστατευτικά ψυγείων. Δείχνει κούκλα με αυτές τις επιλογές και μάλλον είναι μονόδρομος στην επιλογή κάποιου, αφού αν θες να ξεχωρίζεις αυτό θα πάρεις, σε σύγκριση με τα Sapphire Black και Pure White που έχουν και μαύρο πλαίσιο.

Μάλιστα οι Off-Road και Off-Road Pro modes (όπου υπάρχουν) συνοδεύονται από ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σύστημα anti-stall. Αυτό ουσιαστικά ανεβάζει τις στροφές του κινητήρα στο ρελαντί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακούσιου σβησίματος του κινητήρα. Το σύστημα αυτό, όπως φανερώνει και η ενσωμάτωσή του στις χωμάτινες Riding Modes, μας δείχνει και τη στόχευσή του: ευκολία και ασφάλεια στην εκτός δρόμου οδήγηση, όπου δεν θες να σου σβήσει καθώς προσπαθείς να περάσεις από ένα δύσβατο σημείο με ελάχιστη ταχύτητα.

 GH13124

Οικογενειακές διαφορές

To Rally Pro είναι ψηλότερο συνολικά, λόγω των νέων αναρτήσεων που χρησιμοποιεί. Στη νέα γενιά Tiger, στην έκδοση Rally τοποθετήθηκαν αναρτήσεις της Showa με διαδρομές 240 mm/230 mm μπροστά και πίσω. Θυμίζουμε ότι το Tiger 800 XcX, ο προκάτοχος δηλαδή, φορούσε αναρτήσεις της WP. Άρα ήταν ένα σημείο της μοτοσυκλέτας το οποίο θέλαμε να δοκιμάσουμε ειδικά στο χώμα, για να δούμε κατά πόσο η αλλαγή από WP σε Showa, ήταν σωστή. Να θυμίσουμε επίσης, πως η WP των τελευταίων ετών, που έχει επικεντρωθεί στις αναρτήσεις OEM, αυτές της πρώτης τοποθέτησης δηλαδή, συνεχίζει να έχει εξαιρετικό όνομα, αλλά και αρκετές βαθμίδες ποιότητας με διαφορετικές τιμές. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το να έχεις WP από το εργοστάσιο δεν σημαίνει και κάτι από μόνο του.

Στην περίπτωση του Rally Pro, το μπροστινό σύστημα διαμέτρου 45 mm ρυθμίζει πλήρως μπροστά, με απόσβεση επαναφοράς και συμπίεσης, αλλά και προφόρτιση ελατηρίων, ενώ και το αμορτισέρ που διαθέτει δοχείο αζώτου, είναι και αυτό ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση ελατηρίου. Απόσβεση συμπίεσης δεν έχει, ωστόσο ένα μέρος της επιτυγχάνεται μέσω της υδραυλικής προφόρτισης ελατηρίου. Σε αντίθεση με την έκδοση GT Pro που οδηγούσα μέχρι πριν λίγο, που χρησιμοποιεί αναρτήσεις Marzocchi και το αμορτισέρ ρυθμίζεται ηλεκτρονικά, στο Rally οι αναρτήσεις ρυθμίζονται μηχανικά και όχι ηλεκτρονικά.

Οι διαφορές στις διαδρομές τους ωστόσο, βρίσκονται στα έξι εκατοστά μπροστά και πίσω, αφού το GT φτάνει στα 180 mm/170 mm, με την σέλα του όμως να μην βρίσκεται στα ουράνια, αλλά στα εξαιρετικά ρυθμιζόμενα που σε αφήνουν να πατάς και κάτω, 850 mm – 870 mm, αντί για τα αρκετά χαμηλά θα έλεγα, 810/830 mm του GT.

 GH21642

Ψηλότερο, επιθετικότερο!

Αυτό είναι ψηλότερο συνολικά, με τη θέση να φτάνει στα 850-870 χιλιοστά την οποία διατηρώ στο ψηλό σημείο ρύθμισης, μιας και με βολεύει καλύτερα. Κάθομαι βασιλικά πλέον, τα πόδια μου σχηματίζουν πιο ανοιχτή γωνία που δεν με κουράζει και φαίνεται ξεκάθαρα ότι η θέση οδήγησης είναι πιο επιθετική, προσανατολισμένη για adventure χρήση. Η Triumph με αυτή την αλλαγή δίνει διαφορετικό χαρακτήρα στην Tiger 900 Rally Pro, ενώ το ψηλότερο κατά ένα εκατοστό τιμόνι, φτάνει πιο κοντά στο σώμα μου.

Στο 800άρι γκρίνιαζα συχνά πως σκύβω αρκετά για να το πιάσω και με δυσκόλευε στην όρθια οδήγηση, ενώ, όταν το σήκωνα πιο ψηλά, αυτό πάλι βρισκόταν μακριά μου. Σκεφτόμουν πάντα ότι θα άλλαζα αποστάτες ώστε να το φέρω πιο κοντά μου στην περίπτωση που ήταν δικό μου, αλλά εδώ τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα - άλλο αν εγώ ο τρελαμένος με την τελειότητα στη θέση οδήγησης, πάλι θα προχωρούσα σε αποστάτες με κλίση προς τα πίσω - το ύψος μια χαρά είναι!

Οι αναρτήσεις του Rally ταίριαξαν αμέσως στο βομβαρδισμένο τοπίο των δρόμων του Μαρόκου. Μπορεί να είχαμε ασφάλτινα ελαστικά αλλά η μοτοσυκλέτα συμπεριφέρεται τέλεια και είναι πιο εύκολη οδηγικά από την GT Pro.

Προφανώς και παίζει ρόλο ο πιο ψηλός και με στενότερο ελαστικό μπροστινός τροχός που διευκολύνει την αλλαγή κλίσης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Το Rally, διαφέρει στο μεταξόνιο που είναι μισό εκατοστό μικρότερο, στα 1,551 mm από 1,556, στη γωνία κάστερ που είναι 0.2 δέκατα της μοίρας πιο ''γρήγορη'', στις 24.4° από 24.6°, ενώ και το ίχνος διαφέρει σημαντικά για αύξηση της σταθερότητας, στα 145.8 χιλιοστά, από 133.3.

Το βάρος είναι αυξημένο, ειδικά στην Rally Pro έκδοση, που φτάνει στα 201 κιλά, και σε σχέση με το GT Pro των 198 κιλών, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω διαφορά. Μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο το Rally Pro, προφανώς λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών. Όπως και να έχει, για μένα, είναι πιο απολαυστικό και έχω αρχίσει και τη ''βρίσκω''.

 GH13117 2

Από άσφαλτο, χώμα

Πρώτη και βασική διαφορά; Το Rally Pro βρίσκει δύσκολα κάτω. Τα μαρσπιέ του ακουμπάνε κάποιες στιγμές σε οριακά πλαγιάσματα, αλλά σε σημεία που με το άλλο θα είχα αναγκαστεί να ανοίξω τη γραμμή μου, να το σηκώσω κάθετα, ίσως να φοβηθώ.

Έτσι, ο ρυθμός ανεβαίνει και το μόνο που κάνω, είναι να σφίξω λίγο την απόσβεση συμπίεσης στο μπροστινό σύστημα, να μη βουτάει τόσο στα φρένα.

Οι αναρτήσεις δουλεύουν εξαιρετικά στην άσφαλτο, δεν μου λείπει καθόλου το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, ούτε χρειάζεται να ρυθμίσω κάτι στην πίσω ανάρτηση. Ο κινητήρας του λειτουργεί εξαιρετικά, δουλεύω άνετα το Quick Shifter αλλάζοντας σχέσεις με όσες στροφές θέλω, διαπιστώνοντας ότι απλά η μοτοσυκλέτα που οδηγούσα πριν είχε πρόβλημα.

Ο χαρακτήρας του ταιριάζει περισσότερο στο Μαροκινό οδικό δίκτυο και ο ρυθμός ανεβαίνει με άνεση. Ρυθμίζω εύκολα την ζελατίνα με το ένα χέρι, απλά τραβώντας την προς τα πάνω και, για τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, προσφέρει εξαιρετική κάλυψη. Για μεγάλα ταξίδια, που δεν περιλαμβάνουν διπλή χρήση σε άσφαλτο και χώμα, θα μπορούσε να αλλαχθεί με μία που να προστατεύει περισσότερο και τους ώμους, ή με ένα εισιτήριο με πούλμαν, που προστατεύει 100% και έχει και wi-fi δωρεάν.

Με αυτά και αυτά η πρώτη μέρα πέρασε και ήρθε η ώρα να οδηγήσουμε στο χώμα, την αμέσως επόμενη, με χωμάτινα ελαστικά φυσικά. Τα ελαστικά των Rally Pro, προέρχονται από την Pirelli και είναι τα Scorpion Rally. Τα υπόλοιπα, ίδια. Απλά στις σημερινές μοτοσυκλέτες, έχουν αφαιρεθεί τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, προσφέροντας έξτρα άνεση στην κίνηση της μπότας και φυσικά μειωμένες φθορές σε περίπτωση πτώσης.

Στα νέα Tiger, τόσο τα μαρσπιέ, όσο και το υποπλαίσιο, είναι αφαιρούμενα και αλουμινένια, σε αντίθεση με τα ατσάλινα κολλητά στο κυρίως πλαίσιο του παλαιότερου 800. Καλά νέα για όσους κάνουν χώμα!

 GH15939

Παραλία και χωματόδρομοι

Ξεκινάμε κατευθείαν για το σημείο της φωτογράφισης, στους αμμόλοφους κοντά στην παραλία, αλλά κάνουμε και την βόλτα μας στην παραλία - μέσα στην παραλία, όχι δίπλα - προκειμένου να απολαύσουμε τις δυνατότητες του νέου Tiger 900 Rally Pro σε off road συνθήκες. Η βρεγμένη άμμος μας περιμένει αλλά έχουμε σαφείς οδηγίες να μην πλησιάσουμε κοντά στο νερό, μιας και τα κύματα του Ατλαντικού πετάγονται ξαφνικά δέκα μέτρα πιο έξω και ... τις προηγούμενες μέρες κατάπιαν μία μοτοσυκλέτα! Είναι γνωστό άλλωστε το Μαρόκο για το Surf λόγω κυμάτων, οπότε, πλακωνόμαστε στα γκάζια, αλλά με το μάτι στο κύμα.

Η σταθερότητα του 900 στην άμμο είναι υποδειγματική, το γκάζι του φαίνεται γλυκό από τις χαμηλές στροφές και είναι πρώτη φορά που ο κινητήρας δείχνει τα δόντια του. Βλέπετε στην άσφαλτο, που έχεις καλή πρόσφυση, πολλές φορές μπορείς να καταλάβεις την ευστροφία ενός κινητήρα, αλλά στο χώμα που πρέπει να κινηθείς αργά, αυτή είναι αναγκαία. Έτσι, στην άμμο όπου η μοτοσυκλέτα τείνει να βουλιάζει και θες ''άρπαγμα'', φαίνεται η διαφορά από το προηγούμενο μοντέλο. Ανοίγω το γκάζι με όποια σχέση έχω μέσα, και η μοτοσυκλέτα ''βγαίνει'' από την άμμο άμεσα, χωρίς τη χρήση συμπλέκτη. Είναι σταθερή, οι αναρτήσεις δεν συμπιέζονται περιττά κι έτσι αρχίζει το παιχνίδι με ατελείωτα ντριφτ με γκάζι και τον τροχό να σπινάρει ζωγραφίζοντας στην άμμο.

Φτάνουμε στο σημείο της φωτογράφισης. Κάποιες στροφές, μία "είσοδο" σε βαθειά άμμο για το ''κλικ'' και το video όπου χρειάζεται άμεσο ''ξύπνημα'' του κινητήρα. Πλησιάζω διστακτικά, μιας και δεν του έχω ξαναχώσει συμπλεκτιά, και μόλις το κάνω με 2η στο κιβώτιο νιώθω τον κινητήρα να ουρλιάζει και να σπινάρω με ορμή! Ουάου! Τι καλά που ανεβάζει στροφές! Ντριφτάρω στην έξοδο, βρίσκω τη θέση μου όρθιος και στρίβω οριακά με τον πίσω τροχό να πετάει άμμο και μετά πέτρες στο υπόλοιπο κομμάτι του χωματόδρομου.

CW1 7876

Γκάζια στην άμμο

Παίρνω θέση για την ανάβαση στον λόφο, βλέπω άλλους να κολλάνε πριν από αυτόν, ή πάνω σε αυτόν, και μπερδεύομαι για την σύσταση της άμμου, οπότε λέω να πάρω περισσότερη φόρα και να βασιστώ στην απόδοση του κινητήρα. Καλύπτω την ευθεία άνετα με τις αναρτήσεις να με κρατάνε στην πορεία μου, του χώνω μία συμπλεκτιά και τέρμα γκάζι και παθαίνω σοκ. Ο κινητήρας φτάνει στο τέρμα της περιστροφής άμεσα γυρνώντας τον πίσω τροχό σε ασύλληπτες στροφές. Η άμμος εκτοξεύεται, ο μπάσος ήχος γεμίζει το τοπίο, συνεχίζω να γκαζώνω και χαράζω έτσι μία ευθεία στην κατηφόρα, βγαίνοντας από τον λόφο αλώβητος. Μιλάμε για τρομερή διαφορά στις χαμηλές στροφές από τον κινητήρα του 800!

Σε προηγούμενη συζήτηση με τον πλοηγό και εκπαιδευτή της Triumph στην Αγγλία του γκρίνιαζα για το μακρύ κιβώτιο του 800 και πως έπρεπε να έχουν αλλάξει την 1η και 2η σχέση στον νέο κινητήρα, για περισσότερη ελαστικότητα στις χαμηλές στροφές. ''Είχε απόδοση και συμπεριφορά supersport'', του λέω, ''και στο χώμα ήταν αρκετά μακρύ''. ''Θα δεις...'' μου είπε, και είχε δίκιο! Ναι, η μακριά 1η και 2η σχέση που έχουν παραμείνει ίδιες δεν φαίνεται στην πράξη, γιατί πολύ απλά ο κινητήρας τις ''στροφάρει'' πολύ πιο εύκολα. Με το που ανοίγεις το γκάζι η μοτοσυκλέτα επιταχύνει, με την συμπλεκτιά, σκάβει! Και σκέφτομαι την περίπτωση να ήμουν εδώ με το 800, όπου μάλλον θα έπρεπε να ζορίσω πολύ τον συμπλέκτη και να νιώθω τον κινητήρα να διστάζει για να με βγάλει από το αμμώδες σημείο, και ιδρώνω.

Η μοτοσυκλέτα κινείται άριστα στο χώμα και στην άμμο, το σώμα μου μετακινείται πανεύκολα πάνω της βρισκόμενος όρθιος και το τιμόνι με τα μαρσπιέ μου δίνουν τους μοχλούς που θέλω για να βρίσκω την ισορροπία μου και να πιέζω όπως θέλω.

CW1 8013

Από την άμμο, στο χώμα

Φεύγουμε από την άμμο, κινούμαστε σε δασικούς χωματόδρομους, φτάνουμε σε άλλο σημείο για φωτογράφιση, περνάω το ποτάμι με φόρα, και στο κατηφορικό κομμάτι, συμπλεκτάρω ελαφρώς και ο πίσω τροχός υπερστρέφει και γυρνάω 180 μοίρες. Η μοτοσυκλέτα ακουμπάει κάτω και προσπαθώ να καταλάβω τι συνέβη και γύρισα τόσο απότομα γύρω από τον εαυτό μου.

Από τη μία, η μοτοσυκλέτα ''ακούει'' πολύ στον συμπλέκτη και οι στροφές ανεβαίνουν άμεσα, με το ντριφτ να έρχεται απροειδοποίητα έτσι που το ζόρισα. Από την άλλη τα Pirelli Scorpion Rally έχουν αρκετά κοντά τα πλαϊνά τακούνια στο πίσω ελαστικό, τόσο που όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει, είναι σαν ελαστικό δρόμου. Κι έτσι έπεσα. Όλα καλά, σηκώνομαι, με μία δεξιά χούφτα πληγωμένη, να έχει σπάσει στο σημείο έδρασης της στο τιμόνι. Η χούφτα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, με τη σύνδεση να γίνεται στο εσωτερικό τμήμα, οπότε μπορώ να οδηγήσω άνετα. Βάζω κι ένα tie wrap και συνεχίζω - αν έσπαγε εξωτερικά, θα μάγκωνε την μανέτα του φρένου. Με τους μηχανικούς όμως το συζητάμε και συμφωνούμε ότι είναι κάτι που πρέπει να βελτιωθεί, για να μη σπάει τόσο εύκολα. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, ούτε καν γραντζουνιές, εκτός από αυτές στα προστατευτικά κάγκελα.

Η ποδιά κάνει άριστη δουλειά, όπως και τα κάγκελα, οπότε δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα από τις πέτρες που βρίσκονται στη διαδρομή. Δυστυχώς, η διαδρομή δεν περιλαμβάνει άμμο και το όνειρο οδήγησης στην έρημο του Μαρόκου, μένει εκεί. Έχουμε όμως αρκετές πέτρες, με τη διαδρομή να ταιριάζει στην Ελληνική πραγματικότητα και βλέπω ότι η Tiger 900 Rally Pro δουλεύει εξαιρετικά.

Την ελέγχω με άνεση, ο κινητήρας γουργουρίζει στις αργές διαδρομές χωρίς καν να χρειάζεται συμπλέκτη, οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες προσφέροντας άνεση και πρόσφυση. Άριστο παιχνίδι, με τα ντριφτ στο γκάζι αλλά και στο φρένο να παίζουν συνεχώς, με τα προγράμματα να βρίσκονται εδώ και ώρα στο Off Road Pro, με διαφορετικό χάρτη στην ανάφλεξη, αλλά και απενεργοποιημένο τελείως το ABS, μπροστά και πίσω. Αν θέλω, μπορώ να το ρυθμίσω και στο Off Road, για να έχει μπροστά ABS, αλλά προτιμώ να έχω πλήρη έλεγχο.

CW1 5701

Πρωινή δροσούλα

Η διαδρομή όμως δεν έχει κάτι να πει, οπότε η βόλτα μας τελειώνει και το επόμενο πρωί, έχουμε να αντιμετωπίσουμε 200 χιλιόμετρα επιστροφής στο Marrakesh, με έναρξη στις 06:30.

Από τα εξαιρετικά χωμάτινα ελαστικά της Pirelli, Scorpion Rally, στα εκπληκτικά ασφάλτινα Bridgestone Battlax Adventure, σε ίδιες χρωματικά μοτοσυκλέτες.

Η ομίχλη έχει καλύψει το τοπίο, υγρασία που τη μασάμε για πρωϊνό, 8 βαθμοί Κελσίου, χειμωνιάτικο ντύσιμο κι έτοιμοι για αναχώρηση. Βράδυ ακόμη, ανάβουμε τα προβολάκια, τα θερμαινόμενα γκριπ, τη θερμαινόμενη σέλα και σηκώνουμε τη ζελατίνα στο ψηλότερο σημείο.

Τα φώτα LED και τα προβολάκια καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες μας στους ερημωμένους και θεοσκότεινους δρόμους από την Εσαουίρα στο Μαρακές.

Η βόλτα μας ξεκινάει και, παρότι πιστεύαμε ότι θα κινηθούμε σε γρήγορους ρυθμούς και θα καλύψουμε εύκολα την διαδρομή των 200 χιλιομέτρων, πολλές φορές πατάμε φρένο στα 100 χ.α.ω. γιατί δεν βλέπουμε ο ένας τον άλλο. Είναι απίστευτη αυτή η διαφορά θερμοκρασίας στο Μαρόκο, που το περασμένο πρωί είδαμε ακόμη και 28 βαθμούς στο κοντέρ.

Η προστασία από τον αέρα πολύ καλή για τα δεδομένα, το κράνος γίνεται μούσκεμα από την υγρασία και το νερό τρέχει στη ζελατίνα, αλλά τα χέρια και τα μαλακά μόρια, ζεστά. Δεν πειράζω τίποτα, αφήνω το πρόγραμμα στο Road, παρά το ότι έχω επιλογές ρύθμισης σε Rain, Road, Sport, Off-Road, Rider, Off-Road Pro, με ενεργοποιημένα φυσικά τα ηλεκτρονικά αφού χρειάζομαι και το Traction Control αλλά και το νέο Cornering ABS που διαθέτει η Rally Pro.

Ταξιδεύουμε άνετα, η σέλα είναι μαλακιά και ξεκούραστη, ο κινητήρας στα 120 χ.α.ω. χασμουριέται, ο ήλιος εμφανίζεται μετά τις 08:15, πάνω που σκεφτόμουν τι θα γίνει με την περίπτωση του! Σε κάτι ευθείες το πλακώνω και φτάνω τις ταχύτητες στον κόφτη των 10,000 σ.α.λ., ενώ κάπου στις 7-8,000 σ.α.λ. νιώθω κραδασμούς. Μέχρι τα 150, τίποτα, αλλά αν θες να έχεις πλεονεκτήματα και στις χαμηλές, η αδράνεια του νέου στροφάλου δεν γίνεται να μην επηρεάσει. Ωστόσο, μέχρι τα 180 χ.α.ω. πάει για πλάκα.

CW1 6889

Απολαυστική, εκπληκτική, ιδανική!

Φτάνουμε στο ξενοδοχείο για να αλλάξουμε προκειμένου να ετοιμαστούμε για την πτήση μας. Η βόλτα αυτή μου άρεσε τελικά πιο πολύ από την πρωϊνή ασφάλτινη των προηγούμενων ημερών. Η μοτοσυκλέτα λειτούργησε άριστα, τα ηλεκτρονικά το ίδιο, το GPS με την εφαρμογή what3words, εμφάνιζε σωστά τη διαδρομή, χωρίς κολλήματα - όπως σε άλλη μοτοσυκλέτα που δοκίμασα.

Η νέα Tiger 900 Rally Pro, είναι πραγματικά μία αποκάλυψη και θα δώσει μία πολύ σοβαρή πρόταση στην κατηγορία των μεσαίων προς μεγάλων adventure, όπου κατατάσσεται πλέον, λόγω κυβισμού. Μία μοτοσυκλέτα με διττό χαρακτήρα, εξοπλισμένη με ό,τι κορυφαίο υπάρχει στην αγορά, με ένα πληρέστατο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, φώτα ημέρας DRL, Cruise Control, USB φόρτισης, θήκη για κινητό, οθόνη TFT 7'' με πολλές παραμετροποιήσεις, Quicksifter δύο δρόμων, σύστημα υποβοήθησης Triumph Shift Assist στον συμπλέκτη, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS).

Από πλευράς εξοπλισμού δύσκολα θα χτυπηθεί από τον ανταγωνισμό, ενώ κι αν αυτό γίνει, υπάρχει μία λίστα με πάνω από 65 έξτρα που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Και αν τα γούστα σας μέχρι στιγμής περιορίζονται από το δίπλωμα οδήγησης, η νέα Tiger 900 Rally Pro, παράγεται και σε έκδοση για άδεια οδήγησης Α2!

CW1 6697

Διαβάστε επίσης εδώ τη δοκιμή στο Μαρόκο της Triumph Tiger 900 GT Pro

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ   
  TIGER 900 TIGER 900 GT TIGER 900 GT PRO TIGER 900 RALLY TIGER 900 RALLY PRO
Κινητήρας Υ/Ψ, 12Β, 3Κ σε σειρά    
Χωρητικότητα 888 cc        
Διάμετρος x Διαδρομή 78 x 61.9 mm      
Συμπίεση 11.27:1        
Ιπποδύναμη 93.9 hp @ 8,750 rpm      
Ροπή 8,9 kg.m @ 7,250 rpm    
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός    
Εξάτμιση 3 σε 1        
Τελική μετάδοση O-ring αλυσίδα      
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος      
Κιβώτιο 6 σχέσεις        
Πλαίσιο Σωληνωτό ατσάλινο, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Ψαλίδι Αλουμινένιο      
Μπροστινός τροχός Χυτός, 19 x 2.5 in    Με ακτίνες, Tubeless, 21 x 2.15 in
Πίσω τροχός Χυτός, 17 x 4.25 in   Με ακτίνες, Tubeless, 17 x 4.25 in
Μπροστινό ελαστικό 100/90-19   90/90-21  
Πίσω ελαστικό 150/70R17   150/70R17
Μπροστινή ανάρτηση Marzocchi 45mm ανάποδο πιρούνι, δίχως ρυθμίσεις Marzocchi 45mm ανάποδο πιρούνι, manual ΑΣ / ΑΕ, 180mm διαδρομή τροχού Showa 45mm ανάποδο πιρούνι, manual ΑΣ / ΑΕ / ΠΕ, 240mm διαδρομή τροχού
    (140mm GT LRH)    
Πίσω ανάρτηση Marzocchi μονό πίσω αμορτισέρ, manual ΠΕ, διαδρομή τροχού 170m Marzocchi πίσω μονό αμορτισέρ, manual ΠΕ / ΑΕ, διαδρομή τροχού  170mm (151mm LRH) Marzocchi πίσω μονό αμορτισέρ, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο σε ΑΣ / ΑΕ, διαδρομή τροχού 170mm Showa πίσω μονό αμορτισέρ, manual ΠΕ / ΑΕ, διαδρομή τροχού  230mm
           
Μπροστινό φρένο 2Δ 320mm, Brembo Stylema 4Ε Monobloc δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, ABS 2Δ 320mm, Brembo Stylema 4Ε Monobloc δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, Cornering ABS 2Δ 320mm, Brembo Stylema 4Ε Monobloc δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, Cornering ABS 2Δ 320mm, Brembo Stylema 4Ε Monobloc δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, Cornering ABS 2Δ 320mm, Brembo Stylema 4Ε Monobloc δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, Cornering ABS
           
Πίσω φρένο 1Δ 255mm, δαγκάνα Brembo 1Ε, ABS 1Δ 255mm, δαγκάνα Brembo 1Ε, Cornering ABS 1Δ 255mm, δαγκάνα Brembo 1Ε, Cornering ABS 1Δ 255mm, δαγκάνα Brembo 1Ε, Cornering ABS
Πλάτος στο τιμόνι 830mm 930mm 930mm 935mm 935mm
Ύψος 1410-1460mm 1410-1460mm 1410-1460mm 1452-1502mm 1452-1502mm
  (1385-1435 mm LRH)  
Ύψος σέλας 810-830mm 810-830mm  810-830mm 850-870mm 850-870mm
    (760-780mm LRH)    
Μεταξόνιο 1556mm 1556mm 1556mm 1551mm 1551mm
    (1545mm LRH)    
Γωνία κάστερ 24.6 º 24.6 º 24.6 º 24.4 º 24.4 º
    (24.1 º LRH)    
Ίχνος 133.3mm 133.3mm 133.3mm 145.8mm 145.8mm
    (130.0mm LRH)    
Βάρος στεγνό 192 kg 194 kg 198 kg 196 kg 201 kg
    (193 kg LRH)    
Ρεζερβουάρ 20 L 20 L 20 L 20 L 20 L
Κατανάλωση 5.2l/100 km      
Ρύποι EURO 5 Standard: 119 g/km
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:45

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon