.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 09:59

Test - KTM 1290 Adventure S 2021 - Η τρίτη και καλύτερη

Στριφτερή, ακονισμένη, ξυράφι, διαβήτης, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα ταίριαζαν άριστα στην νέα KTM 1290 Super Adventure S. Και μόλις την οδηγήσεις, καταλαβαίνεις ότι... και λίγα λες!

Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Μία μοτοσυκλέτα η οποία εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της ''μόδας'', με ημιενεργητικές αναρτήσεις, Cornering ABS και Adaptive Cruise Control και με επανασχεδιασμένη εργονομία, έρχεται να μεταφέρει τον αναβάτη της με ασφάλεια και ταχύτητα, στις πιο απομακρυσμένες και γρήγορες στροφές.

Μία μοτοσυκλέτα που όμως έχει βαθειά τις ρίζες της στο χώμα, γι' αυτό κι εμείς κινηθήκαμε σε "κλασικές" ονειρικές διαδρομές adventure της χώρας μας με προορισμό τα όμορφα Τζουμέρκα.

Για την KTM, το σλόγκαν Ready to Race που είναι συνώνυμο με τους αγώνες, δεν αφορά μόνο στην αγωνιστική χωμάτινη χρήση, αλλά και στην ασφάλτινη, στην οποία μάλιστα και πρωταγωνιστεί κερδίζοντας τίτλους στις κατηγορίες του MotoGP. Έτσι, οδηγώντας μία γνήσια Ready to Race μοτοσυκλέτα, πήγαμε μεν στα όμορφα Τζουμέρκα, αλλά και στο πιο γνωστό ψηλότερο ασφάλτινο πέρασμα της χώρας μας, στον Μπάρο, για να δούμε - και να απολαύσουμε - συνολικά τις δυνατότητες της νέας KTM 1290 Super Adventure S.

Οδηγώντας γρήγορα σε εθνικές οδούς, απολαμβάνοντας το τοπίο στους επαρχιακούς, στρίβοντας στα όρια σε ανοιχτές καμπές, ή ακουμπώντας μαρσπιέ σε ''σφιχτές'' όμορφες διαδρομές.

Η τρίτη γενιά 1290 Super Adventure S είναι αυτή στην οποία η KTM έχει επενδύσει σημαντικά, τοποθετώντας ότι καλύτερο υπάρχει σε περιφερειακά, καθώς και την κορυφή της τεχνολογίας. Το απόλυτο μηχάνημα για να απολαύσεις οδήγηση σε κάθε συνθήκη, να γυρίσεις τον πλανήτη απ' άκρη σ' άκρη, από άσφαλτο και χώμα. Να οδηγήσεις σε χωματόδρομους, να στρίψεις σε ασφάλτινες στροφές, να ακουμπήσεις μαρσπιέ κάτω, να βγάλεις το σώμα ή όχι, να  νιώσεις λίγο αναβάτης MotoGP, να σηκωθείς όρθιος στο χώμα και να κάνεις μία διάσχιση, όχι απλά με αξιώσεις, αλλά με απαιτήσεις. Όπως αρμόζει σε μία μοτοσυκλέτα KTM δηλαδή.

Στην τρίτη γενιά, η KTM καταφέρνει να συνδυάσει δύο κόσμους σε ένα πακέτο περισσότερο φιλικό από ποτέ, λιγότερο απαιτητικό, προσφέροντας διασκέδαση σε δύο τροχούς, βγαλμένη από τα τμήματα εξέλιξης που διαθέτει σε κάθε κατηγορία που συμμετέχει - και κερδίζει - ανά τον κόσμο.

A15A2033-web.jpg

Ηλεκτρονικά για ταξίδι

Η 1290 Super Adventure S που διαφοροποιείται από την R κυρίως στους τροχούς των 21/18 αντί για 19/17 ιντσών, διατηρεί για το 2021 το πολύ γνωστό φωτιστικό σώμα LED, αυτό το μεγάλο χαρακτηριστικό φανάρι με τα φώτα DRL, και τα Cornering Lights. Για το 2021 την εφοδιάζει πλέον με ένα σύστημα Radar που βλέπουμε τοποθετημένο στον αεραγωγό. Αυτό, διαβάζει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, και δίνει πληροφορίες στο σύστημα Cruise Control που πλέον ονομάζεται αλλά και είναι adaptive. Πρακτικά, διαμορφώνει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας σύμφωνα με το προπορευόμενο όχημα, ειδοποιώντας τον αναβάτη με ένδειξη στην οθόνη, για να φρενάρει. Το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί ως προς την απόσταση ενεργοποίησης από το προπορευόμενο όχημα σε 5 θέσεις. Είναι ένα σύστημα της Bosch που είχαμε συναντήσει αρχικά στο BMW R 1250RT.

Η ειδοποιός διαφορά με τις άλλες εταιρίες, είναι πως, λόγω sport προέλευσης και προορισμού της εταιρίας, το σύστημα δεν επεμβαίνει στα φρένα ή στην μείωση απόδοσης / κόψιμο ψεκασμού. Σε αντίθεση με το σύστημα του Ducati Multistrada V4s για παράδειγμα, το οποίο προσαρμόζει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας μόνο του, εδώ έχουμε μόνο την ειδοποίηση, αφήνοντας τα υπόλοιπα στον αναβάτη. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα Radar, λειτουργεί μόνο στο μπροστινό τμήμα, και δεν έχει κάποιας μορφής αισθητήρες για ενεργοποίηση / πληροφόρηση για το τι συμβαίνει πίσω από την μοτοσυκλέτα.

Ταξιδέψαμε με το radar ενεργοποιημένο και με το Cruise Control το οποίο εμφανίζει ένδειξη χιλιομέτρων στην οθόνη, και με τα paddles στο αριστερό γκριπ ανεβάζαμε ή κατεβάζαμε χιλιόμετρα στην εθνική οδό, αναλόγως με το πως θέλαμε να κινηθούμε. Το ACC - Adaptive Cruise Control λειτουργεί μέχρι τα 150χ.α.ω.,  οπότε για παραπάνω κινείσαι όπως θες. Οι ρυθμίσεις του ACC στο Sport ή στο Comfort, διαμορφώνουν ανάλογα τις αποστάσεις ''υπενθύμισης'' της λειτουργίας του Radar, ενώ μπορείς αν θες να επιλέξεις μόνο την ένδειξη CC - απενεργοποιώντας την Adaptive λειτουργία, και διατηρώντας απλά το Cruise Control για αυξομείωση ταχύτητας με τα paddles. Να σημειώσουμε ότι η μοτοσυκλέτα διαθέτει - φυσικά- ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του γκαζιού Ride-By-Wire το οποίο μάλιστα ρυθμίζει ως προς την αμεσότητα του, ώστε να ταιριάζει το άνοιγμα του γκαζιού σε διαφορετικά οδηγικά στυλ.

A15A2076-web.jpgΑλλαγές στο πλαίσιο

Για το 2021, η KTM έχει κάνει κάποιες σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο, τοποθετώντας και νέο μακρύτερο ψαλίδι για σταθερότητα, αλλάζοντας μάλιστα κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να συμβάλει στην σταθερότητα της μοτοσυκλέτας. Ο λαιμός, βρίσκεται τοποθετημένος 15 χιλιοστά πιο πίσω, που αυτό μεταφράζεται ως πιο κοντό πλαίσιο. Από τη μία δηλαδή, έχουμε μικρότερες διαστάσεις για στρίψιμο και τοποθέτηση του μπροστινού τροχού ευκολότερα στο εσωτερικό της στροφής, και από την άλλη, μακρύτερο ψαλίδι για σταθερότητα. Ακούγεται πολύ καλό.

Και το πιο καλό, είναι ότι, παρά το ότι προσπαθήσαμε να βρούμε τα όρια ''κουνήματος'', κάτι που ίσχυε στα προηγούμενα μοντέλα, δεν τα βρήκαμε.

Μετά τα 200 χ.α.ω., ίσα που νιώθαμε ένα ελαφρύ ανεπαίσθητο κούνημα στο τιμόνι, το οποίο απλά υπήρχε, χωρίς να ενοχλεί, και περισσότερο ψάχναμε για να δούμε αν έχει μείνει κάποιο κατάλοιπο από τις προηγούμενες εκδόσεις S. Το σταμπιλιζατέρ της WP, έκανε άριστη δουλειά, όπως άλλωστε και τα νέα χαρακτηριστικά του πλαισίου.

Να σημειωθεί ότι η μοτοσυκλέτα της δοκιμής διέθετε τα εξαιρετικά Pirelli Scorpion II και όχι τα Mitas Terra Force R με τα οποία διατίθεται ως πρώτη τοποθέτηση - και δεν έχουμε οδηγήσει ώστε να έχουμε εικόνα.

Οι αναρτήσεις του νέου KTM 1290 Super Adventure S προέρχονται από την WP, και ονομάζονται APEX. Η WP είναι μία εταιρία της KTM πασίγνωστη τόσο από τις enduro / motocross εφαρμογές, όσο και για τις ΟΕΜ αναρτήσεις άλλων εταιριών, ενώ πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP, εν μέσω άλλων. Μιλάμε για αναρτήσεις ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες, οι οποίες για το 2021 διαθέτουν νέες προρυθμίσεις σε Comfort, Sport, Street. Πρακτικά, ανάλογα τον τύπο αναβάτη που είσαι, ή το στυλ που οδηγάς, η μοτοσυκλέτα θα ρυθμιστεί ανάλογα με την επιλογή του κάθε mode. Έτσι, θα ρυθμιστούν ανάλογα οι αποσβέσεις συμπίεσης και επαναφοράς, και οι προφορτίσεις των ελατηρίων.

Ρυθμίσεις για κάθε γούστο

Η KTM δίνει επιλογή ξεχωριστής ρύθμισης των ελατηρίων ανά ποσοστό τοις εκατό, αναλόγως στυλ οδήγησης, αναβάτη / αναβατών, ή αποσκευών. Αν π.χ. έχεις δεύτερο άτομο, μπορείς να προφορτίσεις έως και 50% και με αποσκευές, ακόμη περισσότερο. Η ρύθμιση ελατηρίου, αφορά στο αμορτισέρ και η οθόνη σου δείχνει το ύψος που αυτή θα έχει, κάθε φορά που αλλάζεις το ποσοστό.

Αυτό είναι το νέο απλοποιημένο σύστημα που διαθέτει πλέον η KTM, και όχι το ''μαγικό κουμπί'' που λέγαμε παλιά, το οποίο παρείχε ρύθμιση ''για ένα άτομο, ένα άτομο με βαλίτσες, δύο άτομα, δύο άτομα με βαλίτσες''. Αυτό δεν το συναντάμε πλέον, αλλά η KTM με την προφόρτιση ελατηρίου, σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις μόνος σου την προφόρτιση.

Θεωρούμε ότι το προηγούμενο σύστημα ρύθμισης ήταν πιο εύκολο, μιας και δεν απαιτούσε καμία τεχνική γνώση του αναβάτη. Όμως, οι αναρτήσεις είναι ούτως ή άλλως ημιενεργητικές, που σημαίνει ότι μόνες τους, μέσω αισθητήρων, αντιλαμβάνονται την πίεση που δέχονται στο άνοιγμα του γκαζιού, στην πίεση στα φρένα, τόσο όσο η μοτοσυκλέτα βρίσκεται κάθετα ως προς το οδόστρωμα, όσο και υπό κλίση. Και έτσι, διαμορφώνουν τις αποσβέσεις ανάλογα, διατηρώντας τους τροχούς πάντα στο έδαφος.

Είναι μία μοτοσυκλέτα η οποία "μαζεύτηκε" λίγο σε διαστάσεις για να είναι πιο βολική, ανανεώθηκε σε πολλά σημεία, είναι πολύ άκαμπτη σε σημείο που κουράζει σε δρόμους με λακκούβες, γεγονός που μας έκανε να ρυθμίσουμε την μοτοσυκλέτα στο μαλακό, με την ένδειξη Comfort και προφόρτιση ελατηρίου στο 50% πίσω. Σε καμία περίπτωση, σε κανένα οδικό δίκτυο δεν μπορέσαμε να οδηγήσουμε με την επιλογή στο Street ή Sport, αφού η μοτοσυκλέτα ''τσίναγε'', χτύπαγε, κούναγε, μας κούραζε. Και τελικά, δεν ήταν απολαυστική. Ειδικά σε ορεινή διαδρομή, οι αναρτήσεις έπρεπε να είναι στο τέρμα μαλακό ώστε να έχουμε πληροφόρηση για τις λακκούβες, και ήπιες αντιδράσεις.

A15A2171-web.jpgΗ ρύθμιση Street ήταν η επιλογή για τις περισσότερες γρήγορες διαδρομές ανεξαρτήτως στροφών, μιας και η Sport, έκανε την μοτοσυκλέτα δύσχρηστη, νιώθαμε τα πάντα στο τιμόνι, και θα την προτιμούσαμε μόνο σε τέλεια άσφαλτο, σε εθνική οδό με ταχύτητες άνω των 200χ.α.ω.  ή σε συνθήκες πίστας, όπου πραγματικά χρειάζεσαι πιο αργές αποσβέσεις και σφιχτή συμπεριφορά για να εξαλείψεις όποιο κούνημα. Το τιμόνι, είναι σκληρό και στενό και χωρίς απορρόφηση κραδασμών το οποίο περιορίζει την στάση του σώματος πάνω στην μοτοσυκλέτα, κουράζει τα χέρια, και είναι το πρώτο -και τελευταίο- που θα αλλάζαμε πάνω της.

Απόδοση και λειτουργία

Η δύναμη, η διάρκεια και η ελαστικότητα της απόδοσης του κινητήρα, είναι το κερασάκι στην τούρτα κάθε χρήσης που καλείσαι να κάνεις στην σέλα του 1290 Super Adventure S.

Ο γνωστός V2  κινητήρας της KTM έχει δεχθεί αρκετές βελτιώσεις για την νέα χρονιά και οι μπροστινές βάσεις στήριξης του, έχουν ''στρίψει'' μπροστά κατά 2 μοίρες, θέλοντας έτσι να φορτίσει με το βάρος του το μπροστινό σύστημα, για καλύτερη πρόσφυση και αίσθηση. Νέα ελαφρύτερα κάρτερ, νέα έμβολα για αξιοπιστία και απόδοση για την ναυαρχίδα της KTM αλλά και νέα εξάτμιση για κάλυψη προδιαγραφών Euro5. Διαθέτει δύο νέους σωλήνες εξαγωγής να οδηγούν τα καυσαέρια σε ένα συλλέκτη με δύο καταλύτες, και από εκεί, σε ένα νέας σχεδίασης τελικό εξαγωγής το οποίο διατηρεί αναλλοίωτο τον ήχο του μεγάλου V2.

A15A2126-web.jpgΤα θηριώδη έμβολα είναι σφυρήλατα και αντλούν τεχνολογία από την Formula 1, με τις ποδιές τους να διαθέτουν τελείωμα Grafal στην σχεδίαση.

Το κιβώτιο ταχυτήτων της PANKL, έχει βελτιωθεί με μειωμένες διαδρομές ανάμεσα στις σχέσεις, για ταχύτερες και απαλότερες αλλαγές. Σε αυτό βοηθά και το Quickshifter+ που μάλλον είναι σκληρό σε λειτουργία. Ο συμπλέκτης είναι slipper, για αποφυγή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού στα κατεβάσματα σχέσεων, ενώ βοηθά επίσης και στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού, μειώνοντας την αμεσότητα. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ότι ο συμπλέκτης πλέον απαιτεί ένα δάκτυλο μόνο, μιας και είναι πολύ μαλακός σε λειτουργία. Σημασία έχει δοθεί και στην καύση του μείγματος, αφού έκαστη κεφαλή διαθέτει δύο μπουζί διαφορετικού μεγέθους και γωνίας τοποθέτησης, προσφέροντας έτσι μειωμένη κατανάλωση, καλύτερο έλεγχο της δύναμης καθώς και μειωμένους ρύπους από την τέλεια καύση.

Απόδοση χωρίς κατανάλωση

Στην οικονομία κατά το ταξίδι παίζει ρόλο και η 6η σχέση που διαθέτει ο κινητήρας, η οποία σύμφωνα με την KTM λειτουργεί ως ''long overdrive'' μειώνοντας έτσι τις στροφές ταξιδίου - δύναμη άλλωστε υπάρχει για να αντέχει τα ανοίγματα του γκαζιού ή τις επιταχύνσεις με φορτίο. Ο κινητήρας απόδοσης 160 ίππων και 12,8 χιλιόγραμμων ροπής, είναι ο ελαφρύτερος και μικρότερος σε διαστάσεις V2 ο οποίος καλύπτει τις προδιαγραφές Euro5, με διαστήματα service κάθε 15.000χιλιόμετρα και χαμηλή κατανάλωση για τις επιδόσεις του.

Γι' αυτό κιόλας μας έκανε τρομερή εντύπωση πως, με όποιο τρόπο και αν οδηγήσαμε, η μοτοσυκλέτα έκαψε μέσο όρο 6,2 λίτρα καυσίμου στα 100 χιλιόμετρα, ένα νούμερο μοναδικό για την κατηγορία και τα 1300 κυβικά εκατοστά του απόδοσης 160 ίππων κινητήρα της.

Η δύναμη του ωμή, όπως την θες, όποτε την θες. Το άνοιγμα του γκαζιού σου δίνει πλήρη έλεγχο από τις χαμηλές στροφές, χωρίς σκορτσαρίσματα, ακόμη και αν χουφτώσεις το γκάζι στο τέρμα. Όμως, για να δεις την απόδοση του να μετατρέπεται σε χείμαρρους επιτάχυνσης, θα πρέπει να ξεπεράσεις τις αρχικές στροφές περιστροφής του κινητήρα. Στις αργές ταχύτητες είναι φιλικό, αλλά τραχύ σε λειτουργία. Περνώντας τις 2.500σ.α.λ. καταλαβαίνεις ότι δεν αστειεύεται αφού από εκεί και πάνω, η απόδοση αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, και η επιτάχυνση σε κάνει να κρατηθείς από το τιμόνι. Τι εντυπωσιάζει; Ότι ο V2 αποδίδει ασταμάτητα μέχρι την κόκκινη περιοχή των στροφών, ενώ πριν λίγο, δούλευε αβίαστα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, συμβάλλοντας με την ελαστικότητα του στην εκδρομή σου.

Σίγουρα, ένας αχτύπητος δικύλινδρος με κορυφαία απόδοση, που ταιριάζει σε ένα σύνολο που μπορεί να χαρακτηριστεί sport όσο καμία άλλη adventure.

Νέα εργονομία

Στο νέο μοντέλο έχει αλλάξει το ρεζερβουάρ το οποίο χωρίζεται σε τρία μέρη, με τα δύο να βρίσκονται στο πλάι κάθε πλευράς και ένα τμήμα που τα ενώνει ψηλά. Η τάπα καυσίμου είναι επίσης νέα, μαγνητική, ενώ η χωρητικότητα βρίσκεται στα 23 λίτρα. Διαθέτει επίσης ένα νέο πορτάκι για αποθηκευτικό χώρο, όπως είχαμε συναντήσει στο 990 Adventure,  με θύρα φόρτισης USB. Εμείς το χρησιμοποιούσαμε για να αφήνουμε το κλειδί της μοτοσυκλέτας, που είναι μαγνητικό - σύστημα Keyless - αφού όλα δουλεύουν χωρίς κλειδί. Το κακό είναι πως δεν χωράει κινητό σε εκείνο το σημείο, παρά γυαλιά ή χρήματα, ενώ στο παλιό μοντέλο, υπήρχε μία στεγανή θήκη στα δεξιά κάτω από την οθόνη, που χωρούσε κινητό.

A15A2155-web.jpgΗ τάπα του ρεζερβουάρ ανοίγει και αυτή μαγνητικά, χωρίς κλειδί, αρκεί το κλειδί να βρίσκεται κοντά και να έχεις ενεργοποιήσει την μοτοσυκλέτα από το ανάλογο κουμπί με την κλειδαριά, στο δεξί άκρο του τιμονιού.

Η νέα σχεδίαση του ρεζερβουάρ κρύβει εκπλήξεις και για τους αναβάτες οι οποίοι πλέον λόγω της επανασχεδίασης του κουτιού του φίλτρου αέρα, με την αφαίρεση τεσσάρων βιδών, έχουν εύκολη πρόσβαση στο φίλτρο για καθάρισμα. Η KTM αναφέρει πως λόγω της κάθετης τοποθέτησης του φίλτρου, πλέον λειτουργεί καλύτερα σε περιπτώσεις άμμου ή σκόνης, και είναι καλύτερο για adventure χρήση.

Μεγάλη αλλαγή για το νέο μοντέλο είναι η τοποθέτηση δύο ξεχωριστών ψυγείων νερού εκατέρωθεν του λαιμού του πλαισίου, αντί για ένα μονοκόμματο. Έτσι, ο αέρας φτάνει πλέον και στον κινητήρα, αλλά και από εκεί, μπορεί να περάσει και από τα πόδια του αναβάτη, με χαμηλότερη θερμοκρασία. Σημείο στο οποίο τα προηγούμενα μοντέλα ζέσταιναν ελαφρώς τα πόδια, ενώ εδώ, στις συνθήκες που οδηγήσαμε σε ταξίδι και βουνό, δεν το διαπιστώσαμε.

Ευκολία συνολικά

Η ζελατίνα ρυθμίζει μηχανικά καθ ύψος σε 5,5 εκατοστά, με έναν πλαστικό κοχλία στο πλάι, προστατεύοντας εξαιρετικά το μεγαλύτερο μέρος του κορμού του αναβάτη, καθώς και το κράνος. Ακόμη και με adventure κράνος με γείσο, δεν αντιμετώπισα πρόβλημα από τον αέρα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να σηκώσω την ζελατίνα ψηλά.

Βέβαια, σε αυτό παίζει ρόλο το ότι η μοτοσυκλέτα είναι χαμηλότερη στην θέση οδήγησης, με την ρυθμιζόμενη σέλα (κατά 20 χιλιοστά) να ξεκινά από τα πολύ χαμηλά 849mm, βάζοντας ουσιαστικά τον αναβάτη ''μέσα'' στην μοτοσυκλέτα. Πατάς άνετα κάτω, μπορείς να ανέβεις πολύ εύκολα με πιο άνετη πρόσβαση, και τα δύο πόδια πατούν στην άσφαλτο άνετα. Τα μαρσπιέ, μπορούν να ρυθμιστούν διαγώνια κατά 10mm προκειμένου να διαμορφώσουν ιδανικά την θέση του αναβάτη.

Όντας πιο χαμηλή, η μοτοσυκλέτα είναι πιο εύκολη στην αλλαγή κλίσης, και χρειάζεται λιγότερη δύναμη για να την ελέγξεις, τόσο στην επαρχία, όσο και στην πόλη. Αν βρίσκεσαι σε εναλλασσόμενες στροφές, πολύ κοντά μεταξύ τους, με την μοτοσυκλέτα να πλαγιάζει σε κάθε στροφή, με το νέο 1290 Super Adventure S θα μουρλαθείς στο στρίψιμο. Θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σπίτι σου, σαν να κάνεις κάτι χρόνια, σαν να έχει φτιαχτεί αυτή η μοτοσυκλέτα βασικά γι' αυτή τη χρήση, και έπειτα για όλες τις άλλες. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ξέρεις ότι το διπλό stand βρίσκει για πλάκα στο έδαφος, και από τις δύο του πλευρές, αφήνοντας γραμμή στην άσφαλτο σε κάθε καλό πλάγιασμα. Το πλαϊνό stand, είναι νέας σχεδίασης αλουμινένιου, και δεν βρίσκει καθόλου στο έδαφος.

A15A2236-web.jpgΌμως, τα γόνατα μου, σε αυτή τη χαμηλή θέση, έδειχναν να δυσανασχετούν, κι έτσι, σήκωσα την σέλα στην ψηλότερη θέση, ώστε να αυξήσω τη γωνία τους, αλλά και να κάτσω πιο επιθετικά, "πάνω" από την μοτοσυκλέτα, και όχι μέσα της. Εκεί κάπου μπερδεύτηκα, μιας και άλλαξε τελείως η αίσθηση που αποκόμιζα από την πρόσφυση των ελαστικών, ένιωσα ότι άλλαξε το κέντρο βάρους, ενώ και το τιμόνι μου φαινόταν ακόμη πιο στενό, και χαμηλό πλέον αρκετά. Επέστρεψα λοιπόν στην αρχική χαμηλή θέση, μιας και σέλα ούτως ή άλλως έδειχνε να μην κάθεται καλά στις βάσεις της ψηλής ρύθμισης.

Σύγχρονη εργονομία

Οι διακόπτες είναι τελείως νέοι, καμία σχέση με του παλαιότερου μοντέλου. Το κουμπάκι με την σήμανσης της κλειδαριάς, στον αριστερό διακόπτη, ουσιαστικά δίνει ρεύμα στην μοτοσυκλέτα και ανοίγει τα πάντα. Από κει και πέρα, στον δεξί διακόπτη έχει επιπρόσθετα τα alarm, το Run/Off, καθώς και ένα paddle, με την ονομασία C2, το οποίο μπορείς να προρυθμίσεις και να επιλέγεις άμεσα ότι θέλεις από το menu της οθόνης.

Όλες οι ρυθμίσεις γίνονται πανεύκολα από την οθόνη TFT 7 ιντσών μέσω του αριστερού διακόπτη στο τιμόνι, ενώ στην περίπτωση που θέλεις κάτι πιο ψαγμένο, μπορείς να τοποθετήσεις το πακέτο Suspension Pro που σε αφήνει να επέμβεις περισσότερο στις αναρτήσεις.

Η νέα οθόνη εμφανίζει όλες τις λειτουργίες της μοτοσυκλέτας, όπως το στροφόμετρο, το ταχύμετρο, τις σχέσεις ταχυτήτων, το Trip computer, θερμοκρασία κινητήρα και εξωτερική, και φυσικά τα προγράμματα λειτουργίας του κινητήρα, την απόκριση του γκαζιού, την ρύθμιση των αναρτήσεων, του Traction Control, του ABS.

Όλα αυτά, επιλέγονται από έναν τελείως νέο διακόπτη στο αριστερό γκριπ, με ένα εύχρηστο κουμπί το οποίο σε οδηγεί στο menu της μοτοσυκλέτας, και από εκεί, βλέπεις σε εικόνες την μοτοσυκλέτα καθώς και τις επιλογές σου. Βλέπεις επίσης τις πιέσεις των ελαστικών, την θερμοκρασία ψυκτικού, τα υπολειπόμενα χιλιόμετρα με το καύσιμο που διαθέτεις, την θερμοκρασία λαδιού.

A15A2161-web.jpgΒγαίνεις από εκείνο το υποmenu με ένα εύχρηστο κουμπί (back) για να ξαναπάς σε άλλο υποmenu, απ' όπου βλέπεις τα trip, τα Ride Modes (Street, Sport, Rain, Off Road), το ABS Mode το οποίο μπορείς να απενεργοποιήσεις τελείως ή να το έχεις σε Off Road Mode με ενεργό μόνο στον μπροστινό τροχό, το MTC - Motorcycle Traction Control (On και Off).

Καλό είναι να γνωρίζεις πως δεν έχεις επιλογή να ρυθμίσεις κάτι σε άλλο επίπεδο, είναι fix από την εταιρία, με προρυθμισμένα τα πάντα σε κάθε πρόγραμμα. Τέσσερα προγράμματα οδήγησης, τα οποία έχουν ανάλογα ρυθμισμένα τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, την απόκριση στο άνοιγμα του γκαζιού, το ABS, το MTC. Αν θέλεις να απενεργοποιήσεις όμως κάποια από τα προαναφερθέντα, μπορείς να το κάνεις όπως προαναφέραμε. Το πλάνο με τις προρυθμίσεις, είναι να σου προσφέρει η μοτοσυκλέτα την καλύτερη εμπειρία, με την δυνατότερη ασφάλεια. Και αυτό, το κάνει, σε όποια διαδρομή και αν είσαι.

Ασφάλεια και τεχνολογία

Τα φρένα που χρησιμοποιεί η μοτοσυκλέτα αφορούν σε δύο δίσκους διαμέτρου 320mm για μπροστά με τετραπίστονες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και δίσκο 267mm για πίσω με δαγκάνα δύο εμβόλων. Το σύστημα ABS προέρχεται από την Bosch και είναι το 10.3 ΜΕ το οποίο λειτουργεί ως cornering. Τρομερή αίσθηση σε υψηλές ταχύτητες, δύναμη και επιβράδυνση ακόμη και υπό κλίση, ενώ στις χαμηλές ταχύτητες, μάλλον απουσιάζει η αίσθηση που θα τα έκανε πιο φιλικά στον αναβάτη.

Τεχνολογικά η KTM έχει μπει σε μία άλλη κατηγορία, θέλοντας να προσφέρει μία μοτοσυκλέτα έτοιμη να χτυπήσει τον ανταγωνισμό. Και για να το λέμε καλύτερα, να χτυπήσει την Ducati που με την V4 έχει πλέον την πιο δυνατή και τεχνολογικά προικισμένη μοτοσυκλέτα της κατηγορίας. Το κατά πόσο αυτές οι δύο μοτοσυκλέτες είναι adventure, είναι ένα άλλο θέμα, γιατί οι 160 και 170 ίπποι είναι νούμερα που άγνωστο αν θα χρειαστούν σε πολύ κόσμο. Όμως, αν τους έχεις, πρέπει να βρεις τον τρόπο να τους κάνεις διαχειρίσιμους με ασφάλεια για το ευρύ κοινό.

Αυτό στόχευε να κάνει η KTM, προσφέροντας μία μοτοσυκλέτα που ταξιδεύει με δύο άτομα με ταχύτητες από 150 έως 200 χ.α.ω., να στρίψει με βαλίτσες και τα ελαστικά στο τέλος της κορώνας, να κοντράρει όποιον σταθεί δίπλα στις ευθείες. Και πάνω απ' όλα να περάσει ο αναβάτης καλά πάνω της, σε άσφαλτο ή χώμα, χρησιμοποιώντας την για όλες τις δουλειές. Δύσκολο; Όχι ακατόρθωτο.

A15A2205-web.jpgΗλεκτρονικά βοηθήματα

Εκτός από επιδόσεις όμως, η μοτοσυκλέτα διαθέτει συνδεσιμότητα μέσω της εφαρμογής KTM MY RIDE η οποία μέσω Bluetooth εμφανίζει navigation από το κινητό σας (στροφή με στροφή) μπορεί να προβάλει και να ενεργοποιήσει μουσική στα ακουστικά σας, αλλά και να απαντήσετε σε κλήση. Επίσης, ρυθμίζει ως προς την κλίση της, για καλύτερη θέαση.

Διαθέτει φυσικά MSC με ABS - Motorcycle Stability Control της Bosch, με cornering ABS που αναγνωρίζει την κλίση μέσω συστήματος 6 αξόνων, Offroad ABS για εκτός δρόμου χρήση. Διαθέτει σύστημα TPMS για ηλεκτρονική μέτρηση αέρα στους τροχούς, ATIR - Automatic Turn Indicator Reset - ώστε να σβήνει αυτόματα το φλας μετά από 10 δευτερόλεπτα κίνησης και 150 μέτρα. Διαθέτει OffRoad Ride Mode με διαφορετική λειτουργία στο άνοιγμα του γκαζιού, χαμηλότερη απόδοση, απενεργοποίηση του ABS στον πίσω τροχό για μπλοκάρισμα όποτε χρειαστεί, μικρότερη επεμβατικότητα στο MTC για να σπινάρει όταν χρειαστεί, ή για να σηκώνεις σούζες αποφεύγοντας εμπόδια. Το Off Road ABS φυσικά απενεργοποιείται τελείως για να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου - απενεργοποιείται και το Cornering σύστημα.

Όλα τα παραπάνω, συν τις αλλαγές που υπέστη η 3η γενιά 1290 Super Adventure S, η KTM της κοστολογεί στην βασική, στα 20.980euro, μία ήδη πλούσια έκδοση πάνω στην οποία αν επιθυμείς, αρχίζεις και χτίζεις, τοποθετώντας όποιο πρόγραμμα βελτίωσης θέλεις, όπως για παράδειγμα η μοτοσυκλέτα της δοκιμής.

Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιούσε πακέτα αξεσουάρ όπως το Adaptive Brake Light, Suspension Pro, Motor Slip Regulation, Hill Hold Control, Rally Pack, Quickshifter+, Tech Pack, τα οποία προσθέτουν 2.656,04euro στην τιμή της.

KTM 1290 Super Aventure S - Software Enhancements
   
Adaptive Brake Light 202,3
Suspension Pro 283,6
Motor Slip Regulation (MSR) 151,47
Hill Hold Control (HHC) 192,14
Rally Pack 202,3
Quickshifter +  405,55
Tech Pack 1218,68
  2656,04

Sport και θέαμα

Ουσιαστικά, στην βασική τιμή των 20.800euro, η KTM προσφέρει μία πολύ καλή βάση, πλήρως εξοπλισμένη, με όλα τα απαραίτητα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Όμως, απευθύνεται σε ένα κοινό sport, και ενώ θα την περιμέναμε πιο φιλική από το προηγούμενο μοντέλο, είναι πιο τραχιά σε λειτουργία. Είναι πιο ευέλικτη σε κλειστούς επαρχιακούς δρόμους όπου νιώθει σαν το σπίτι της, και όταν την πλαγιάζεις, νιώθεις ότι είναι σε φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει ότι θα χρειαστείς για να κινηθείς γρήγορα, έναν δικύλινδρο V κινητήρα που σε σφεντονίζει από σημείο σε σημείο με ένα απλό άνοιγμα του γκαζιού, και κάποιους κραδασμούς που σε κάνουν να νιώθεις ότι οδηγείς μοτοσυκλέτα, και όχι ηλεκτρονικό παιχνίδι. Και σίγουρα, η ίδια η μοτοσυκλέτα, δεν είναι ένα εύκολο παιχνίδι, αλλά μία απαιτητική μοτοσυκλέτα Super Adventure, με μοναδικές επιδόσεις και ανεξάντλητες δυνατότητες.

A15A2094-web.jpgΜία μοτοσυκλέτα η οποία σε διατηρεί ανέπαφο όσο και αν την πιέσεις, με τα ηλεκτρονικά της βοηθήματα να λειτουργούν εξαιρετικά σε κάθε συνθήκη.

Διατηρεί αναλλοίωτο τον sport χαρακτήρα των Super Adventure, μία μοτοσυκλέτα με Sport DNA, η οποία θα καλύψει στο 100% τον αναβάτη ο οποίος ψάχνεται οδηγικά, είναι επιθετικός, ξέρει τι επιλέγει και γιατί, και φυσικά του αρέσουν οι γραμμές, η σχεδίαση και το ξεχωριστό μαύρο - πορτοκαλί σχήμα της KTM 1290 Super Adventure S.

 

Διαφορές     
  1290 Super Adventure S 2021 1290 Super Adventure S 2017
Τιμή 20.980 17.580 (τιμή 2017)
Ύψος σέλας (mm) 849-869 860-875
Μπροστά ABS Bosch 10.3ME  ABS Bosch 9.1MP
Φρένα ABS Bosch 10.3ME  ABS Bosch 9.1MP
Απόσταση εδάφους (mm) 223 220
Βάρος (χωρίς υγρά, kg)   220 215

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής KTM
Μοντέλο 1290 Super adventure S
Αντιπρόσωπος K-Motors South East Europe
Τιμή 20.980
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2K, V75, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1301
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 108x71
Συμπίεση (:1)  13,1
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός με σώματα της Keihin EMS 52mm με σύστημα Ride By Wire
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος, με λειτουργία υποβοήθησης στη μανέτα (PASC)
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Δ.Α.
Δευτερεύουσα μετάδοση 17/42
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα, αλουμινένιο αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Κάστερ (°)  24,7
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1560
Ύψος σέλας (mm) 849-869
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) 865
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) 223
Βάρος (χωρίς υγρά, kg)   220
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  23/3,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ημι-ενεργητικές αναρτήσεις WP SAT (Semi Active Technology), ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 48mm, διαδρομή  τροχού 200mm
Πίσω  Ημιενεργητική ανάρτηση WP WP SAT (Semi Active Technology). Αμορτισέρ με μοχλικό, διαδρομή τροχού 200mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19'' Mitas Terra Force R
Πίσω  170/60-ZR17'' Mitas Terra Force R
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS Bosch 10.3ME Combined-ABS με Cornering-ABS και offroad mode
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS Bosch 10.3ME Combined-ABS με Cornering-ABS και offroad mode
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό, ενδείξης για λειτουργία ανάρτησης
   
Ηλεκτρονικά  
  ABS, Cornering ABS, Addaptive Cruise Control (ACC), 4 Riding Modes, Sunsension Pro - Ημιενεργητικές αναρτήσεις, MTC - Motorcycle Traction Control με αισθητήρες κλίσης, HHC - Hill Hold Control, Wuickshifter +, Rally Pack, Tech Pack, Adaptive Brake Light
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  160/8.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  14,27/6.500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 21:02

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon