.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 12:17

Test - KTM 890 Adventure R 2021 - Η καλύτερη off road adventure!

Υπάρχουν adventure και adventure μοτοσυκλέτες. Άλλες στο όνομα, άλλες στην πράξη. Για τα πιο δύσκολα μέρη, για τα πιο κρυφά σου όνειρα, για τα πιο απρόσιτα σημεία, υπάρχει μόνο μία: Η KTM 890 Adventure R.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: BIKEIT, Δημήτρης Κατσούλας

Συνεργάστηκε ο Ηλίας Τσανικλίδης

Έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο
Ο κόσμος του travel adventure με μοτοσυκλέτα, χαίρεται όταν ακούει για κάποιο νέο μοντέλο της KTM. Όμως το 890 Adventure R, δεν είναι ίδιο με τα υπόλοιπα, ούτε καν συγκρίνεται με το σαφώς δυνατότερο αλλά και βαρύτερο, 1290 Super Adventure R - την ναυαρχίδα της αυστριακής εταιρίας στις χωμάτινες adventure. Η 890 Adventure R είναι το απόλυτο παιχνίδι των adventure μοτοσυκλετών, η κορυφή της extreme οδήγησης εκτός δρόμου, η σύνθεση μίας enduro και μίας adventure, έτοιμης να κατακτήσει τον κόσμο από χώμα.
Μεταφέρει όλη την τεχνογνωσία της KTM αλλά και την εμπειρία στις adventure μοτοσυκλέτες, και θα λέγαμε πως είναι η απόλυτη του είδους. Μας συστήθηκε το 2019 στα 790 κυβικά εκατοστά, όντας η πρώτη με δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα adventure της KTM και για το 2021, άλλαξε σε κυβισμό για να καλύπτει και τις προδιαγραφές Euro5, αύξησε την απόδοση της, και βελτιώθηκε στα σημεία.A15A2962-web.jpg
Η βάση παρέμεινε ίδια, του 790 αλλά ο κινητήρας ουσιαστικά είναι νέος, πάντα δικύλινδρος σε σειρά. Αυτός μεγάλωσε 889cc από 790, με τον δύσκολο τρόπο, με νέα διάμετρο αλλά και διαδρομή εμβόλων, από 88 x 65.7 mm (790) στα 90.7 x 68.8 mm (890). Αυτό μεταφράζεται σε μια γενναία αύξηση της απόδοσής του, με τις κορυφαίες της τιμές να φτάνουν στα 105hp και 10.2 kg.m – δηλαδή 10hp και 1.2 kg.m περισσότερα από το 790.
Μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής κατά 1 χιλιοστό, βελτιωμένες θυρίδες στην κεφαλή, νέος αντικραδασμικός άξονας για τις αυξημένες στροφές περιστροφής και τις αυξημένες μάζες. με σένσορα για λειτουργία με χαμηλότερα οκτάνια καυσίμου - για τις ''δύσκολες'' χώρες, είναι μερικές από τις αλλαγές.
Ελαφρύτερα έμβολα με δύο ψεκαστήρια λαδιού ανά έμβολο αντί για ένα με την κινούμενη μάζα να έχει αυξηθεί κατά 20% είναι οι άλλες. Αυτό θα μπορούσε να είναι και αρνητικό, αν και όπως θα δούμε παρακάτω, ο χαρακτήρας του κινητήρα παραμένει παρόμοιος.
Βελτιωμένος εναλλάκτης ταχυτήτων με μικρότερη διαδρομή και ελαφρύτερο ελατήριο με τα γρανάζια της 4ης, 5ης, 6ης, να έχουν δεχθεί τεχνολογία glass bead blasted για βελτιωμένη αξιοπιστία, είναι οι αλλαγές του κιβωτίου. Και η προσθήκη του Quickshifter + στα έξτρα για να ''δέσει'' το γλυκό. Αυτό λειτουργεί καλύτερα πάνω από τις 3.000σ.α.λ. στο σφιχτό αλλά ακριβέστατο κιβώτιο ταχυτήτων.
Νέοι δίσκοι στον συμπλέκτη, ο οποίος διαθέτει σύστημα Power Assist Clutch, για slipper λειτουργία κατά το φρενάρισμα / κλείσιμο γκαζιού, για να μην μπλοκάρει ο πίσω τροχός απρόβλεπτα, ''κλείνουν'' τις αλλαγές στο κιβώτιο.

Διαφορές       
  890 Adventure R 790 Adventure R
       
Τιμή (€) 16290 14950 (Τιμή 2019)
Χωρητικότητα (cc) 889 799  
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 68,8 x 90,7 65.7 x 88.0 
Βάρος (kg) 196 189  
Ισχύς (hp/rpm) 104 / 8.000 95.0 hp / 8,000 rpm
Ροπή (kg.m/rpm) 10,2 / 6,500 8,9 / 6,600 rpm

Σύγχρονη, βελτιωμένη, πλήρως εξοπλισμένη
Τα κάρτερ, είναι νέα και διαιρούνται οριζόντια, και αυτή, είναι φυσικά μία τεράστια αλλαγή σχεδιαστικά για τον κινητήρα. Ο στρόφαλος είναι βαρύτερος κατά 20% με 435 μοίρες ανάφλεξης, με τον ήχο να θυμίζει τον διάταξης V κινητήρα των 1290. Νέες είναι και οι μπιέλες με V σχεδίαση, ενώ νέοι είναι και οι αντικραδασμικοί άξονες. Όλες αυτές οι αλλαγές οδηγούν την KTM 890 Adventure R στο συνεργείο κάθε 15.000 χιλιόμετρα για το προβλεπόμενο σέρβις, σύμφωνα με την εταιρία, νούμερο εξαιρετικό, αν κάνεις χρήση, ή αν βρίσκεσαι σε τόσο μεγάλο ταξίδι.
Κοιτώντας την βλέπεις μία μοτοσυκλέτα σύγχρονη, περίεργη σχεδιαστικά, σχεδιασμένη από το τμήμα του Kiska - εταιρία που ανήκει πλέον στο ΚΤΜ Group, έτσι ώστε να θυμίζει τις enduro μοτοσυκλέτες και αυτό είναι κάτι που είχαμε δει άλλωστε από το προηγούμενο 790. Ουσιαστικά έχουν αλλάξει οι χρωματισμοί, ενώ παραμένει η μάσκα με το μεγάλο φανάρι LED με DRL (Day Running Lights) το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιεί χαμηλή ζελατίνα για τον αέρα. Η KTM έχει τοποθετήσει αυτή την χαμηλή ζελατίνα προκειμένου να συμβάλλει στην off road οδήγηση, αφού με την μεγάλη, δεν μπορείς να δεις που πατάει ο τροχός σου, όταν κινείσαι όρθιος σε χωματόδρομους και χρειάζεται να βλέπεις κοντά. Επίσης, αν λερωθεί / λασπωθεί, δεν σου περιορίζει το οπτικό πεδίο.
Η συγκεκριμένη, ρυθμίζει με μία βίδα κι έτσι μπορείς να την φέρεις στο ύψος που επιθυμείς, ή αν θες να την αντικαταστήσεις με μεγαλύτερη για ταξίδι. Στο τελευταίο, δεν είναι και ότι καλύτερο, μιας και μία κοντή off road ζελατίνα είναι δύσκολο φυσικά να καλύψει και τις δύο χρήσεις, αλλά κάνει καλά την δουλειά της - ειδικά αν είσαι μαθημένος στο ελαφρύ χτύπημα του αέρα και δεν περιμένεις ανέσεις αυτοκινήτου σε μία μοτοσυκλέτα που μόλις βγήκε από τις λάσπες. Θα προτιμούσαμε βέβαια ρύθμιση με το χέρι, και όχι με εργαλεία.
Πάνω στην 890 Adventure R τα πάντα είναι ποιοτικά και ραφιναρισμένα, και συναντάς ότι καλύτερο θα μπορούσες να τοποθετήσεις σε μία τέτοια μοτοσυκλέτα διπλής χρήσης. Τόσο καλά περιφερειακά, που πραγματικά αναρωτιέσαι αν θα τα χρειαστεί κανείς, ή αν θα τα χρησιμοποιήσει τελικά. Όταν όμως λέγεσαι KTM και φτιάχνεις την καλύτερη adventure μοτοσυκλέτα του κόσμου με κλίση στο off road, και θες να τιμήσεις το όνομα σου, προσφέρεις το καλύτερο, με οποιοδήποτε κόστος.
A15A3069-web.jpg

Μοναδικές ρυθμίσεις
Για παράδειγμα, το μπροστινό 48άρι σύστημα της ανάρτησης προέρχεται από την WP, με διαδρομή στα 240mm και είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με το χέρι - ακόμη και με το γάντι, έτοιμο να προσφέρει λύσεις ακόμη και στον πιο απαιτητικό. Ρυθμίσεις σε απόσβεση συμπίεσης και επαναφορά, προφόρτιση ελατηρίων, όπως και στο αμορτισέρ της WP, APEX, που κοσμεί το πίσω τμήμα. Μοχλισμός εδώ δεν υπάρχει, και το συγκεκριμένο δεν το συναντάμε σε μοτοσυκλέτες enduro, όπως για παράδειγμα το μπροστινό, που ''σουλατσάρει'' στις ακριβές σειρές των KTM και standard στις Husqvarna, φυσικά με αλλαγές σε διαδρομές και ρυθμίσεις.
Το αμορτισέρ απαιτεί εργαλεία για την ρύθμιση της προφόρτισης ελατηρίου, και για τουριστική χρήση, ενδεχομένως να χρειαζόταν μία βίδα για υδραυλική ρύθμιση, όπως έχουμε δει στα παλαιότερα KTM Adventure.
Η λειτουργία τους; Σφιχτή μεν, κορυφαία δε. Όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, δουλεύουν καλύτερα, όσο συμπιέζονται τόσο είναι πιο ενδοτικές, απορροφούν τα πάντα, διατηρούν τους τροχούς στο έδαφος, χωρίς να φτάνουν χτυπήματα στον αναβάτη.
Παρατηρούμε απλότητα στον συμπλέκτη που είναι με ντίζα και ρυθμιζόμενη μανέτα, κάτι που ουσιαστικά βγάζει έξω από το χορό τις όποιες απώλειες υγρών που αντιμετωπίσαμε σε προηγούμενα μοντέλα, και ο νέος συμπλέκτης, υπόσχεται σταθερή λειτουργία σε ότι χρήση και αν του κάνεις. Οι δαγκάνες προέρχονται από την KTM και προφανέστατα είναι της Brembo αλλά χωρίς λογότυπα, ειδικά κατασκευασμένες για την KTM, τετραπίστονες και ακτινικής τοποθέτησης. Πατάνε σε δύο δίσκους διαμέτρου 320 χιλιοστών ενώ πίσω, έχουμε δίσκο διαμέτρου 260 με δύο έμβολα. Αμφότερα, χρησιμοποιούν το σύστημα Cornering ABS της Bosch, 9.1 MP, το οποίο περιλαμβάνει επίσης και off road mode, το οποίο απενεργοποιείται και τελείως αν χρειαστεί.
Τα ελαστικά της Metzeler, Karoo 3, στους ακτινωτούς τροχούς 21/18 ιντσών είναι tubeless με ένα ειδικό σύστημα της KTM στο εσωτερικό του στεφανιού που τις καθιστά στεγανές, και είναι τα ιδανικότερα για διπλή χρήση που ταιριάζουν άριστα στον χαρακτήρα της 890 Adventure R.
Η σέλα είναι επιθετική, ίσια, σκληρή, δύσκολη να ανέβεις στα 880 χιλιοστά, ξεκάθαρη ως προς την χρήση της, αλλά και τους αναβάτες που θα βολευτούν επάνω της. Και δεν εννοούμε μόνο ως προς το ύψος, αλλά ως προς την διάθεση.
Τοποθετεί το σώμα επιθετικά στο τιμόνι μεταβλητής διατομής, και αφήνει τον αναβάτη να κινηθεί ελεύθερα τόσο πίσω, όσο και μπροστά. Λόγω της σχεδίασης του 20λιτρου ρεζερβουάρ, το οποίο συγκεντρώνει το περισσότερο καύσιμο στο κάτω τμήμα του, στα ''μάγουλα'' εκατέρωθεν του κινητήρα, το άνω τμήμα του, είναι πολύ στενό, σχεδόν endurάδικο. Σε συνδυασμό με τα πλαϊνά καπάκια, δημιουργούν μία θέση οδήγησης που λίγο διαφέρει από τα καθαρόαιμα enduro, με αποτέλεσμα ο αναβάτης να μην νιώθει καθόλου πλάτος στα πόδια, ενώ το βάρος, βρίσκεται ταυτόχρονα τοποθετημένο χαμηλά.

Έτοιμη για ταξίδι
Η επιθετικότητα σε συνδυασμό με το τιμόνι, δημιουργεί εξαιρετική θέση οδήγησης, η οποία ρυθμίζει κιόλας, μέσω των έκκεντρων καβαλέτων του τιμονιού, που μετακινούνται και προς τα εμπρός στις πλάκες με νέα θέση.
Έχουμε αφαιρούμενα λάστιχα από τα μαρσπιέ του αναβάτη για καλό γκριπ με τις μπότες στα αλουμινένια δοντάκια, έχουμε αλουμινένιο πλαίσιο το οποίο μπορεί να φορτωθεί αρκετά για ταξίδια και ταλαιπωρία, αφαιρούμενα αλουμινένια μαρσπιέ για τον συνεπιβάτη ώστε να μην χτυπηθούν σε ακραίες διαδρομές, μία μεγάλη σχάρα για δέσιμο και φόρτωμα αποσκευών ικανότατη, με σημεία πρόσδεσης αλλά και χειρολαβές συνεπιβάτη για άριστη συγκράτηση. Το τελικό της εξάτμισης δεν θα ενοχλήσει ούτε στο δέσιμο, ούτε στην οδήγηση, αφού είναι μικρό σε μέγεθος μιας και ο κύριος όγκος βρίσκεται ανάμεσα στο ψαλίδι και τον κινητήρα, κοντά στο κέντρο μάζας.
Η KTM έχει προικίσει το 890 Adventure R με αλουμινένια ποδιά που προστατεύει όλο τον κινητήρα, πλαστικά προστατευτικά αφαιρούμενα προστατευτικά για τα πλαϊνά των ρεζερβουάρ, προστατευτικές χούφτες για τα χέρια και τις μανέτες. Δεν του λείπει τίποτα, δεν χρειάζεται να του προσθέσεις τίποτα.
Όλα προσεγμένα, όλα μελετημένα, και μια απλή ματιά σου αποκαλύπτει ότι η μοτοσυκλέτα όχι μόνο τυχαία δεν είναι, αλλά στοχευμένη 100% για την χρήση και το κοινό που θα την επιλέξει. Δεν είναι μία adventure για όλους τους αναβάτες, είναι μία adventure για να γυρίσεις όλο τον κόσμο κυριολεκτικά από χώμα και τέρμα γκάζι, κάνοντας πραγματικότητα τα πιο τρελά σου όρια.
Όλα τα παραπάνω, συνηγορούν σε μία στενή, εύκολη, μαζεμένη και επιθετική ταυτόχρονα μοτοσυκλέτα, που ως στόχο είχε να συγκεντρώσει τα βάρη στο κέντρο μάζας, και το κατάφερε. Αυτά όμως, τα ξέραμε από το 790.
Το MTC είναι βελτιωμένο για το 2021 και χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά συστήματα για να μετράει την απώλεια πρόσφυσης του πίσω τροχού και το πλάγιασμα του, προκειμένου να προσφέρει πάντα την ιδανική πρόσφυση σε κάθε έδαφος, για ομαλότερη απόδοση, ενώ απενεργοποιείται κιόλας αν χρειαστεί, για τους πιο ανήσυχους αναβάτες.
Το Cornering ABS που διαθέτει αφήνει τον αναβάτη να πατήσει τέρμα τα φρένα ακόμη και υπό κλίση, και το σύστημα ρυθμίζει ανάλογα την κλίση της μοτοσυκλέτας, την πίεση, επιτρέποντας φρενάρισμα σε όλες τις συνθήκες με ασφάλεια.
Διαθέτει φυσικά OffRoad ABS, το οποίο απενεργοποιείται στον πίσω τροχό, αφήνοντας τον μποστινό να λειτουργεί με μειωμένη εμπλοκή, δίνοντας στον αναβάτη την δυνατότητα να φρενάρει καθυστερημένα, να ελέγχει αυτός το πότε και που, αλλά και να ντριφτάρει τον πίσω τροχό. Και φυσικά, αν θέλει να απενεργοποιήσει το σύστημα τελείως.
A15A3158-web.jpg

Off Road χαρακτήρας
Για τους off road riders, υπάρχει και αντίστοιχα Off Road Ride Mode, με μειωμένα χαρακτηριστικά απόδοσης, ομαλότερη αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού αλλά και αυξημένη εμπλοκή του Traction, για καλύτερη πρόσφυση. Αυτές οι ρυθμίσεις είναι ιδανικές για οδήγηση σε γλιστερά εδάφη, όπου τα σπιναρίσματα είναι χάσιμο χρόνου, καταναλώνουν δύναμη στον αναβάτη, και γίνονται επικίνδυνα. Έχοντας στο μυαλό την off road οδήγηση, στην ρύθμιση αυτή, το traction δεν έχει παρεμβατικότητα αναφορικά με την κλίση της μοτοσυκλέτας, μιας και αυτή μπορεί να βρίσκεται υπό κλίση σε μπερμ, αμμόλοφο, και μία τέτοια επέμβαση, θα δημιουργούσε πρόβλημα.
Φυσικά για τους πιο απαιτητικούς, έχουμε την έξτρα Rally Mode ρύθμιση, που ''φορούσε'' η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, η οποία με επιλογή ξεχωριστού χάρτη στα modes, ''ξεκλειδώνει'' την απότομη απόκριση στο γκάζι και αφήνει τον αναβάτη να ρυθμίσει σε 9 στάδια το ποσοστό πρόσφυσης που επιθυμεί στο Traction Control (Spin Adjuster). Οι ρυθμίσεις που αγγίζουν τα όρια της ρύθμισης Rain, έχουν βελτιωθεί για την νέα χρονιά, αποτρέποντας το σπινάρισμα στο χώμα ώστε να βοηθούν στην διατήρηση των τακουνιών των ελαστικών για περισσότερα χιλιόμετρα, αλλά και για περισσότερο σπινάρισμα όπου χρειαστεί - σε άμμο για παράδειγμα.
Με τα έξτρα κυβικά, η μοτοσυκλέτα πλέον έχει φτάσει στα 890 κυβικά εκατοστά, και έχει ξεφύγει από την μεσαία κατηγορία, πλησιάζοντας τα 1000άρια, τόσο σε απόδοση, όσο και σε αίσθηση κατά την οδήγηση. Εντάξει, η απόδοση του ήταν ούτως ή άλλως κορυφαία, και θα λέγαμε ότι τα επιπρόσθετα άλογα δεν αρκούν για να σε τοποθετήσουν σε μία κατηγορία ή σε μία άλλη. Αλλά το έξτρα βάρος στον κινητήρα που μεταφράζεται σε πιο βαριά αίσθηση κατά την οδήγηση, σε κάθε συνθήκη, είναι αρκετό να σε τοποθετήσει στην μεγαλύτερη κατηγορία.
Αυτό διαπιστώσαμε, ότι το 890 Adventure R, είναι πλέον πιο αργό στις αλλαγές κλίσης, πιο βαρύ σε αίσθηση, παρά τα 196 κιλά του που ελάχιστα διαφέρουν από του προκατόχου 790 Adventure R.
Η συμπεριφορά του είναι πιο αργή σε εναλλασσόμενες στροφές και το αισθάνεσαι αυτό τόσο στην άσφαλτο, όσο και στο χώμα. Θέλει περισσότερη δύναμη για να αλλάξεις κατεύθυνση, και είναι κάτι που φαίνεται, και καταναλώνει και δύναμη από τον αναβάτη.
Η ενίσχυση στο πλαίσιο στην περιοχή του λαιμού, οι νέες ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, όλες οι ρυθμίσεις συνολικά προκειμένου να ανταπεξέρθουν στην νέα ιπποδύναμη και τον νέο κινητήρα, δημιούργησαν μία μοτοσυκλέτα που είναι απόλυτη, σφιχτή και όχι όσο φιλική θα ήθελε ο μέσος χρήστης.
Τώρα ο χρήστης, πρέπει να είναι ικανός, ικανότερος από αυτόν του 790, να είναι διατεθειμένος να κινηθεί στα όρια, και όχι απλά να περιηγείται σε χωματόδρομους και να ξεδίνει κάποια στιγμή. Εδώ, προηγείται το ακραίο παιχνίδι, και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η βόλτα σε χαλαρούς ρυθμούς.

Προορισμός: Βουνό!
Ουσιαστικά μιλάμε για μία μοτοσυκλέτα που μέσα στο έτος, θα μπορεί να κάνει το 95% της χρήσης στο βουνό, σε άγριες, πολύ άγριες, πολύ δύσκολες συνθήκες και καταστάσεις, στις οποίες θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο, όπως πραγματικά καμία άλλη. Το μικρότερο ποσοστό, μπορεί να το καταναλώσει σε πόλη / καφετέρια / εκδρομούλα, με όποια δυσκολία δημιουργεί το σφιχτό σύνολο σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά σε ''απαίδευτους'' αναβάτες.
Θα κάνει τα πάντα, θα ταξιδέψει χωρίς κραδασμούς στα 150 χιλιόμετρα ανά ώρα, θα πάει και στην πόλη, και στο χωριό, αλλά όχι με άνεση που θα έβρισκες σε μία λιγότερο χωμάτινη adventure ας πούμε.
Η διαφορά στην απόδοση με το προηγούμενο 790 δεν είναι τραγική στις ψηλές στροφές, αφού το 890 βγάζει 97 στον τροχό. Στις μεσαίες στροφές όμως, έχουμε συν 10 άλογα στον νέο κινητήρα του 890 Adventure R, τα οποία κάνουν και την διαφορά στην αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, στον τρόπο κίνησης της μοτοσυκλέτας, στις επιλογές των σχέσεων, και τελικά, στην ταχύτητα με την οποία κινείται σε κάθε διαδρομή. Όταν ανοίγεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα πετάγεται μπροστά χωρίς δισταγμό, ξεπερνώντας ότι υπάρχει στο έδαφος, τότε ξέρεις ότι έχεις έναν ισχυρό σύντροφο για κάθε παιχνίδι. 20210915_123537-web.jpgΚαι πραγματικά, τα 97 άλογα στις ψηλές στροφές περιστροφής, φαίνονται 120 στο άνοιγμα του γκαζιού, με έκρηξη στην επιτάχυνση, διάρκεια στην απόδοση, σταθερότητα στην καμπύλη! Το θέμα όμως μετά, είναι, πως θα κουμαντάρεις αυτή τη δύναμη, τι θα την κάνεις, που θα την χρησιμοποιήσεις, στην πραγματική της χρήση, και όχι για παράδειγμα σε ευθείες για επιταχύνσεις και κόντρες. Το σύνολο είναι πολύ σφιχτό, και ακόμη και στο χώμα, δείχνει την δυσαρέσκεια του όταν κινείσαι με αργές ταχύτητες. Μαλακώσαμε τις αναρτήσεις για να ακολουθεί η μοτοσυκλέτα τις ανωμαλίες, να ''χτυπάει'' λιγότερο, να προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση, τόσο στην άσφαλτο που άνοιγε τις στροφές, όσο και στο χώμα, που γλίστραγε σε κάθε σαθρό. Και το σύνολο, δούλεψε καλύτερα.
Η δυνατότητα ρύθμισης των αναρτήσεων είναι αυτή που σου δίνει την άνεση να την φέρεις στα μέτρα σου. Ωστόσο, αν θελήσεις να πας απλά βόλτα, χαλαρά, τουριστικά, μάλλον δεν θα είναι αυτή η μοτοσυκλέτα που θα σου καλύψει αυτή την ανάγκη στο 100%.
Υπήρξαν στιγμές που σε ρυθμούς βόλτας, ένιωθα ότι θα προτιμούσα μάλλον το προηγούμενο 790, όμως μόλις ανέβαζα ρυθμό, το 890 σου τονίζει ότι πρέπει να βγάλεις την φορεσιά του "βολταδώρου" και φορώντας του αγωνιζόμενου, είναι αυτή στην οποία θα βασιστείς, θα ανοίξεις το γκάζι και θα μετατραπεί σε οδοστρωτήρας, ισοπεδώνοντας το έδαφος, ανοίγοντας νέες διαδρομές.

Μοτοσυκλέτα ορόσημο
Θα πρέπει να ξέρεις να οδηγάς καλά, να την πιέσεις, να την οδηγήσεις σωστά, να την βάλεις στην γραμμή της, να ντριφτάρεις όταν χρειαστεί, να παίξεις με το σώμα σου επάνω της. Ο αναβάτης και οι δυνατότητες του, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκμαίευση των δυνατοτήτων της 890 Adventure R, που είναι ''στημένη'' αγωνιστικά, δείχνοντας ότι πρόκειται για το καλύτερο όπλο για adventure που έχει φτιαχτεί.
Μία μοτοσυκλέτα με την οποία μπορείς να κινηθείς με τριψήφιες ταχύτητες σε άσφαλτο και χώμα, χωρίς να νιώσεις την διαφορά στην πρόσφυση, να ντριφτάρεις με άνεση και ασφάλεια, να χωθείς στο πιο δύσβατο μονοπάτι και να παίξεις με τις λάσπες, με το stabilizater να συμβάλλει τα μέγιστα στην σταθερότητα.
Και λογικά, γεννούνται ερωτηματικά για τις επιδόσεις, το κόστος αγοράς, τις δυνατότητες, την χρήση. Για απλές διασχίσεις, πιθανότατα θα υπάρξουν άλλες μοτοσυκλέτες να ικανοποιήσουν απλούς αναβάτες ''διασχίσεων''.
Εδώ όμως μιλάμε για την καλύτερη μοτοσυκλέτα που έχει κατασκευαστεί στην κατηγορία adventure, για το απόλυτο όπλο, για adventure υψηλών απαιτήσεων στο χώμα. Η μοτοσυκλέτα που μπορεί να πάρει ένας αγωνιζόμενος του παγκοσμίου πρωταθλήματος enduro, και να σκαρφαλώνει με αυτήν βράχια, να πηγαίνει σε μονοπάτια όπως με μία enduro, να κάνει άλματα σε πίστες Motocross, με ασφάλεια, με άνεση, και αντοχή. Να κάνει πραγματικότητα ότι του έρθει στον εγκέφαλο, χωρίς να φοβηθεί πουθενά. Μία μοτοσυκλέτα με πολύ ιδιαίτερη σχεδίαση που δεν θα περάσει απαρατήρητη, η οποία δεν είναι μία μοτοσυκλέτα που απευθύνεται σε αναβάτες με επίπεδο κάτω του μετρίου.
Η μοτοσυκλέτα δεν διαθέτει θερμαινόμενα γκριπ και θερμαινόμενη σέλα, αξεσουάρ που προφανώς δεν ταιριάζουν σε αυτή την χρήση, διαθέτει όμως Cruise Control το οποίο ρυθμίζεται πολύ εύκολα ακόμη και με χοντρά γάντια. Η λειτουργία του είναι βολική, αλλά με μία μικρή καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της ρύθμισης χιλιομέτρων προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Ούτως ή άλλως, εμφανίζει με μικρά γράμματα τα χιλιόμετρα που έχεις επιλέξει, και μετά από λίγο ξεκινάει να ''γκαζώνει'' ή να φρενάρει ώστε να πιάσει τα νούμερα αυτά.
Με την οθόνη TFT 5 ιντσών και τα κορυφαία ηλεκτρονικά της με το πανεύκολο menu από το αριστερό γκριπ, τις ρυθμίσεις του κινητήρα σε Street, Rain, Off Road, Rally, - με νέα χαρτογράφηση στον κινητήρα, και ρύθμιση για την απόκριση του γκαζιού, σε Road,Rain, Off Road, αναλόγως τις απαιτήσεις σου.
Τι θα θέλαμε; Θα θέλαμε μεγαλύτερες τις ενδείξεις στην οθόνη - ή μία μεγαλύτερη, ώστε να είναι ορατές ευκολότερα σε ταχείες ματιές.
A15A2815-web.jpg

Μία για σένα
Είναι η 890 Adventure R μία διχασμένη προσωπικότητα, μία enduro 900 κυβικών εκατοστών, με απεριόριστες δυνατότητες για ταξίδι και ανοιχτούς χωματόδρομους, ή μία άγρια ταξιδιάρα απόλυτη Travel Enduro με δυνατότητες off road που ζηλεύουν οι ελαφριές καθαρόαιμες enduro;
Σίγουρα, είναι ξεκάθαρη ως προς τις δυνατότητες της, και τον αναβάτη που (την) στοχεύει και έχει τα χρήματα και την διάθεση να την αποκτήσει, μιας και η βασική έκδοση βρίσκεται στα 16.290euro, ενώ αυτή της δοκιμής με τα extra που θα βρείτε στον σχετικό πίνακα, φτάνει στα 18.165.3euro.

KTM 890 Adventure R - Software Enchancements
   
Tech Pack 862,98
Motor Slip Regulation (MSR) 151,47
Quickshifter +  405,55
Rally Pack 202,3
Cruise Control 253
Σύνολο 1875,3


Όσο πιο γρήγορος, όσο πιο γρήγορη η διαδρομή, όσο πιο απαιτητικός και ''χεράς'', τόσο περισσότερα θα πάρει από την 890 Adventure R, τόσο περισσότερο θα την απολαύσει και ο ιδιοκτήτης της.

Και αν ο τελευταίος διαθέτει τα "skills" αλλά και τα ανάλογα χρήματα, μπορεί να κοιτάξει και την περιορισμένης παραγωγής έκδοση Rally, η οποία έχει επιπλέον:
- Εξαρτήματα WP XPLOR Pro Components στις αναρτήσεις, με κωνικές βαλβίδες στο μπροστινό
- Μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων κατά 30 mm
- Εξάτμιση Akrapovic (35% ελαφρύτερη της εργοστασιακής)
- Ίσια και ψηλότερη σέλα Rally (910 mm ύψος)
- Rally Mode
- Quickshifter+ στον βασικό εξοπλισμό
- Στενότερες ζάντες με ακτίνες
- Αεροδυναμικοί ανακλαστήρες στο φέρινγκ
- Ανθρακονημάτινα προστατευτικά ρεζερβουάρ
- Μαρσπιέ Rally

Μία έκδοση η οποία διατίθεται σε 700 κομμάτια μόνο παγκοσμίως, 520 εκ των οποίων για τις ΗΠΑ και τα ρέστα για τον υπόλοιπο κόσμο, με τιμή στα 23.400euro και σπανιότητα που την κάνει εκτός από εκπληκτική, και συλλεκτική.
Γιατί όταν η KTM φτιάχνει μία μοτοσυκλέτα adventure, φροντίζει να καλύψει τόσο τους καθημερινούς αναβάτες με την απλή έκδοση 890 Adventure, τους επιθετικούς και απαιτητικούς χωμάτινους με την 890 Adventure R, και αυτούς που δεν έχουν ''ταβάνι'' στις απαιτήσεις, με την 890 Adventure R Rally. Εσύ, τι αναβάτης KTM 890 Adventure είσαι;

 

Προστασία αναβάτη

Κράνος Airoh Commander, Jacket Dane Reykholt 02 , παντελόνι Dane Nyborg Air 00, γάντια Five RS-C, μπότες Forma Adventure Dryαπό το ΜΟΤΟΜΑΡΚΕΤ

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
KTM 890 Adventure R 2021  
Αντιπρόσωπος / Εισαγωγέας Κ- Motors South East Europe
Τιμή (€) 16.290
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, 2ΕΕΚ, 8Β
Χωρητικότητα (cc) 889
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 68,8 x 90,7
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch EMS με σύστημα Ride By Wire
Συμπλέκτης Μηχανικός πολύδισκος με PASC (μονόδρομος)
Μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Σωληνωτό από χρωμιομολυβδαινιούχο ατσάλι, αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Μεταξόνιο (mm) 1529
Ίχνος (mm) 110.4
Γωνία κάστερ (ο) 26.3
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 880
Απόσταση από έδαφος (mm) 263
Βάρος (kg) 196
Ρεζερβουάρ (l) 20
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι WP Xplor 48mm, πλήρως ρυθμιζόμενο
Διαδρομή (mm) 240
Πίσω Ένα αμορτισέρ WP-PDS Monoshock, πλήρως ρυθμιζόμενο
Διαδρομή (mm) 240
   
Φρένα  
Εμπρός Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες ΚΤΜ 4 εμβόλων, ABS Bosch 9.1 MP (Cornering-ABS και offroad mode, δυνατότητα απενεργοποίησης)
Πίσω Δίσκος 260, δαγκάνα 2 εμβόλων ΚΤΜ, ABS Bosch 9.1 MP (Cornering-ABS και offroad mode, δυνατότητα απενεργοποίησης)
   
Τροχοί / ελαστικά  
Εμπρός 90/90-21” Metzeler Karoo 3
Πίσω 150/70-18” Metzeler Karoo 3
   
Εξοπλισμός  
  Έγχρωμη TFT οθόνη 7 ιντσών, ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, δείκτης θερμοκρασίας, καυσίμου, ένδειξη  θερμοκρασίας περιβάλλοντος, αυτονομίας, μέσης και στιγμιαίας κατανάλωσης, ώρας, δυνατότητα σύνδεσης με κινητό
Ηλεκτρονικά  
  ABS, Cornering ABS, Cruise Control (CC), 4 Riding Modes, MTC - Motorcycle Traction Control με αισθητήρες κλίσης, Quickshifter +, Rally Pack, Tech Pack
Ιπποδύναμη  
Ισχύς (hp/rpm) 104 / 8.000
Ροπή (kg.m/rpm) 10,2 / 6,500
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 21:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon