.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 09:40

Test – Honda XL750 Transalp 2023 – Αποστολή στην Πορτογαλία

Του Thierry Sarasyn

Το να είσαι all-rounder μεσαίας κατηγορίας και άξιο τέκνο της Honda δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά αν κουβαλάς και μια.. προϊστορία. Βρεθήκαμε στην Πορτογαλία για να μάθουμε αν το πολυαναμενόμενο νέο Transalp ανταποκρίνεται στις –μεγάλες- προσδοκίες.

Η πρόκληση για το Transalp (και για τη Honda) ήταν να διασφαλίσει ότι ένας κινητήρας που θα τα πάει καλά στο Hornet, θα μπορούσε επίσης αποδώσει τα δέοντα σε έναν εντελώς διαφορετικό τύπο μοτοσυκλέτας. Αυτό είναι λιγότερο προφανές από όσο ακούγεται. Έτσι οι Ιάπωνες επανασχεδίασαν το πλαίσιο, πρόσθεσαν ένα Gravel mode στο πακέτο ηλεκτρονικών και έδωσαν μεγάλη σημασία στην άνεση. Απτή απόδειξη αυτού είναι η αρκετά φαρδιά σέλα. Η Honda θα μπορούσε να είχε επιλέξει απλώς να κρατήσει το κλιμακωτό κάθισμα ίσιο και να το στενέψει. Μια πιο στενή κατασκευή θα είχε αναμφίβολα κερδίσει την έγκριση των σκληρών οπαδών της εκτός δρόμου οδήγησης και θα ενίσχυε τις δυνατότητες ράλι αυτής της μοτοσυκλέτας. Ωστόσο, η Honda επέλεξε να διατηρήσει το στυλ που ανέκαθεν υποστήριζε το Transalp. Αυτό σημαίνει ότι η άνεση, η φιλικότητα προς τον χρήστη και η ευελιξία είναι υψίστης σημασίας. Κατά συνέπεια, μεγάλο μέρος της εστίασης παραμένει στις ασφάλτινες δυνατότητες. Γιατί εκεί αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο το XL750.

23TA1.jpg

Συνειδητή επιλογή

Η ανάρτηση είναι ρυθμιζόμενη μόνο ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου. Αυτό είναι εν μέρει για να κρατήσει την τιμή σε χαμηλά επίπεδα, αλλά υποψιαζόμαστε ότι είναι επίσης για να διατηρηθεί και η δέουσα… διάκριση και απόσταση από το Africa Twin. Άλλωστε, με 0,4 σχεδόν ίππους ανά κιλό, και οι δύο κινητήρες έχουν την ίδια αναλογία βάρους/ίππου και με αυτούς τους 92 ίππους, το Transalp δεν είναι πολύ κάτω από τη μέγιστη ισχύ του AT.
Υπάρχουν πέντε χαρτογραφήσεις με μια νέα λειτουργία Gravel που έχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις εκτός δρόμου για ABS και έλεγχο πρόσφυσης. Τα πάντα ελέγχονται μέσω ενός απλού και καλαίσθητου συστήματος κουμπιών στο αριστερό τιμόνι. Εδώ το Transalp ξεπερνά το Africa Twin, και μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι αυτό το απλό και εύρυθμο σύστημα θα βρει τον δρόμο του και στο μεγαλύτερο ξάδερφό του.

23TA3.jpg

Το πρώτο μέρος της δοκιμής του νέου Transalp έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή. Λοιπόν, μια αρκούντος ευέλικτη, μεσαίας κατηγορίας, μοτοσυκλέτα όχι μόνο ξέρει πώς να «κρατηθεί» σε τέτοιες συνθήκες, αλλά έχει επίσης μια ευκαιρία να δείξει κάποια από τα ατού της. Αυτό συνέβη με το Transalp. Οι βρεγμένοι και ολισθηροί ορεινοί δρόμοι του Algavre απαιτούσαν προσοχή. Δοκιμάσαμε τους διαφορετικούς τρόπους οδήγησης και επιλέξαμε… Sport στο βρεγμένο δρόμο. Εξάλλου, η κορυφαία ισχύς είναι ίδια σε όλα τα modes (91,8 ίπποι), αλλά η απόδοση και η απόκριση του γκαζιού ποικίλλουν. Στο τέλος, επιλέξαμε να ανεβάσουμε ταχύτητα και να παραμείνουμε στην πιο δυναμική λειτουργία. Ο κινητήρας είναι αρκετά ελαστικός, ανεβάζοντας ομαλά από τις 2.500 σ.α.λ. ενώ με το κατέβασμα ταχύτητας στο φρενάρισμα στις στροφές, αξιοποιείς περισσότερο το φρενάρισμα του κινητήρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες «καταδύσεις» του μπροστινού συστήματος άρα και ένα πιο σταθερό και αθόρυβο σύστημα διεύθυνσης. Αυτό είναι σίγουρα τόσο χρήσιμο στη βροχή όσο και η λειτουργία Rain. Επιπλέον, το ABS και το traction control είναι ακόμα εκεί.

23TA4.jpg

Ηλιε μου, ήλιε μου

Μετά το μεσημεριανό γεύμα ξαφνικά βρεθήκαμε στον ήλιο. Οι δρόμοι στέγνωσαν γρηγορότερα και από την τσέπη του μέσου Έλληνα μέχρι τα μισά του μήνα και έτσι μπορούσαμε να συγκεντρωθούμε στις σπορ ιδιότητες του Transalp. Είναι ήδη γνώριμος άλλωστε ο κινητήρας από τη δοκιμή με το Hornet. Είναι προς τιμή της Honda που κατάφεραν να διατηρήσουν αυτές τις σπορ δυνατότητες με ένα τροποποιημένο πλαίσιο, ζάντες 18/21 ιντσών και μεγάλη διαδρομή ανάρτησης. Η γρηγορότερη οδήγηση σήμαινε επίσης ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε ξανά την ευχάριστη πλευρά των δυο εν σειρά κυλίνδρων, ενώ μας εξέπληξε ευχάριστα το επίσης διπλό μπροστινό δισκόφρενο στα 310χλστ. Οι δαγκάνες δύο εμβόλων αξονικής βάσης, είναι αρκετά.. «βασικές», αλλά λειτουργούν τέλεια. Η υπερβολή δεν είναι απαραίτητη. Η ανάρτηση είχε επίσης καλή απόδοση και ούτε εκεί υπάρχουν περιττά στοιχεία.

23TA6.jpg

Συνδυάζοντας συμβιβασμούς

Επομένως, το Transalp δεν είναι αυτό που θα λέγαμε μια «ασυμβίβαστη» μοτοσυκλέτα, αλλά μια μοτοσυκλέτα που καταφέρνει να συνδυάζει συμβιβασμούς σε πόντους συν. Τώρα ας πάρουμε για παράδειγμα τον ανεμοθώρακα. Δεν ρυθμίζεται, αλλά προστατεύει τέλεια από τη βροχή και τον αέρα. Και αυτός είναι συχνά ο σκοπός. Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμα αρκετά χαμηλό για να σας επιτρέψει να σηκωθείτε και να γέρνετε προς τα εμπρός σε έναν χωματόδρομο χωρίς να σας χτυπήσει το πηγούνι.

Όσοι θέλουν να δώσουν διαφορετικούς τόνους θα μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο σε ένα από τα πέντε προαιρετικά πακέτα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ Urban, Adventure, Rally, Touring και Comfort. Όλα τα μέρη αυτών των πακέτων μπορούν επίσης να αγοραστούν χωριστά όπως είχαμε δει και εδώ. Αν επιλέγαμε ένα αντικείμενο, αυτό θα ήταν το quickshifter.

23TA5.jpg

Ανταποκρίνεται στις προσδοκίες

Έτσι το Transalp κάνει αυτό που περιμένεις από αυτό. Είναι ευέλικτο, εύκολο στη χρήση και εκπληκτικά ισχυρό. Ακούγεται πιο απλό από ό,τι είναι. Επιπλέον, το 2023 XL750 έχει εξαπλώσει αυτή την ευελιξία πολύ ευρύτερα. Μπορεί να πάει ακόμα περισσότερο στο δρόμο, χρειάζεται ακόμη λιγότερη προσπάθεια για να στρίψει σβέλτα και ο εξοπλισμός του είναι πιο πλούσιος από ποτέ. Μπορεί να μην πρόκειται για την εξέλιξη του κινητήρα που το καθιέρωσε πριν από μερικά χρόνια, αλλά για μια εντελώς νέα ιδέα που είναι πιο δυνατή, πιο εύκολη και πιο ευέλικτη.

Ένα Transalp 2.0 αν προτιμάτε, που κράτησε την ιδέα των προγόνων του, κόβοντας και ράβοντας την στις περγαμηνές του «σήμερα». Με την τιμή του να ξεκινά από τις 11.500 ευρώ, οπωσδήποτε θα βρει και το κοινό που θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος κινητήρα

Υγρόψυκτος OHC 4-χρονος 8-βάλβιδος Parallel Twin με στρόφαλο 270° και διάταξη Unicam

Χωρητικότητα κινητήρα

755cc

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

87mm x 63.5mm

Σχέση συμπίεσης

11.0:1

Μέγιστη ισχύς

91.8 PS (67.5kW) στις 9.500 σαλ.

Μέγιστη ροπή

75Nm στις 7.250 σαλ.

Επίπεδο θορύβου (dB)

 Lwot - 81.5, Lurban - 77.5

Χωρητικότητα σε λιπαντικό

 3.9L

Εκκίνηση

Ηλεκτρική

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός PGM-FI

Χωρητικότητα ρεζερβουάρ

16.9L

Εκπομπές CO2 WMTC

103g/km

Κατανάλωση καυσίμου

23km/l

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Χωρητικότητα μπαταρίας

12v 8.6Ah

ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος ολίσθησης/υποβοήθησης (Assist/slipper)

Κιβώτιο

6-τάχυτο Χειροκίνητο

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος πλαισίου

Ατσάλινο, τύπου ‘Διαμάντι’

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαστάσεις (Μ´Π´Υ)

2.325mm x 838mm x 1.450mm

Μεταξόνιο

1560mm

Γωνία κάστερ

27°

Ίχνος τροχού

111mm

Ύψος σέλας

850mm

Απόσταση από το έδαφος

210mm

Βάρος (πλήρες υγρών)

208kg

Ακτίνα κύκλου στροφής

2.6m

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός

Showa 43mm SFF-CA – διαδρομή 200mm

Πίσω

Αμορτισέρ Monoshock, ψαλίδι Pro-Link, διαδρομή 190mm

ΤΡΟΧΟΙ

Ζάντα Εμπρός

21” (ανοξείδωτο ατσάλι) ακτινωτή

Ζάντα Πίσω

18” (ανοξείδωτο ατσάλι) ακτινωτή

Ελαστικό Εμπρός

90/90-R21 M/C 54H

Ελαστικό Πίσω

150/70-R18 M/C 70H

ΦΡΕΝΑ

Τύπος ABS

2κάναλο

Εμπρός

Διπλοί δίσκοι 310mm x 4.5mm κυματοειδείς με 2πίστονες δαγκάνες

Πίσω

Μονός κυματοειδής δίσκος 256mm x 6.0mm στον οποίο επενεργεί μονοπίστονη δαγκάνα

ΟΡΓΑΝΑ & ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Όργανα

TFT

Προβολέας

LED

Πίσω φως

LED

Συνδεσιμότητα

Honda Smartphone Voice Control*

Πρίζα USB

Type C (κάτω από τη σέλα του συνεπιβάτη)

Πρίζα 12V

Προαιρετική

Αυτόματη ακύρωση φλας

Ναι

Quickshifter

Προαιρετικό

Σύστημα ακινητοποίησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2023 09:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Honda CRF300L Rally Video Test Ride - Honda Africa Twin 1100L DCT - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon