.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 19:51

Test - Honda X-ADV – Αποστολή στη Σαρδηνία

 

Νέα κατηγορία

 

Του Thierry Sarasyn

Μετάφραση/απόδοση: Μαριλένα Κολοκυθά
Επιμέλεια: Θοδωρής Ξύδης
Φωτογραφίες: Francesc Montero/Honda

Το κάναμε και αυτό. Οδηγήσαμε το νέο Honda X-ADV. Το νέο crossover με την πλειάδα χρήσεων. Το νέο Honda είναι ένα crossover δίτροχο από πολλές απόψεις. Μία μίξη μοτοσικλέτας και scooter, αλλά και μια μίξη adventure δίτροχου μοντέλου που χρησιμοποιείς μέσα στην πόλη. Το οδηγήσαμε στη Σαρδηνία, σε διαφορετικά τερέν και κάτω από διαφορετικές συνθήκες και τώρα γνωρίζουμε σε τι βαθμό πέτυχε η Honda τον σκοπό της.

Το απόλυτο crossover;

Για τους λόγους που παραθέσαμε μόλις πιο πάνω, το νέο X-ADV αποτελεί κατηγορία από μόνο του. Δεν έχει και άμεσο ανταγωνιστή, αν όμως το εκλάβουμε σαν ένα maxi-scooter, τότε το Τ-ΜΑΧ της Yamaha είναι σίγουρα ένας αντίπαλος. Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία των adventure/on-off, θα λέγαμε ότι είναι πιο κοντά στο Honda NC750X, ή ακόμη και στις BMW F650GS ή/και F800GS.

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σκούτερ και τη μοτοσυκλέτα είναι λεπτή, κρίνοντας όμως από το γεγονός ότι το X-ADV διαθέτει τροχό 17 ιντσών, ανάποδο πιρούνι, πλαίσιο που “τυλίγει” τον κινητήρα και τελική μετάδοση με αλυσίδα τότε μιλάμε για μοτοσυκλέτα. Από την άλλη μεριά, η θέση οδήγησης και η τοποθέτηση των ποδιών του αναβάτη, ο χώρος αποθήκευσης και πολλές ακόμη μικρές λεπτομέρειες το κατατάσσουν στα σκούτερ.

Πασπαρτού

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς οδηγήσαμε τη νέα πρόταση της Honda σαν να πρόκειται για κανονική μοτοσυκλέτα. Και δεν χρειαστήκαμε ούτε 100 μέτρα για να νιώσουμε άνετα. “Αναθέσαμε” διάφορα πράγματα στο X-ADV και αυτό έδειξε να τα αντιμετωπίζει όλα με ευκολία. Τα φρένα είναι εξαιρετικά (με τις δαγκάνες να προέρχονται από το Africa Twin) και η ανάρτηση με την ποιοτική της λειτουργία θύμιζε αντίστοιχη καλής μοτοσυκλέτας. Το μόνο πράγμα που ξενίζει είναι η θέση των ποδιών, με την οποία πολλοί επίδοξοι “off-roadάδες” θα δυσανασχετήσουν, αφού τα μαρσπιέ είναι αρκετά πίσω.

DCT για διαφορετικό χαρακτήρα

Το DCT συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο στην εμπειρία οδήγησης της πρότασης της Honda. Στην εκκίνηση του κινητήρα ο πίσω τροχός είναι “ελεύθερος”, όπως στις μοτοσικλέτες, αφού το κιβώτιο διαθέτει νεκρά. Μπορείς να κάνεις γκαζιές στατικά χωρίς να ξεκινάς. Μετά με το πάτημα ενός κουμπιού επιλέγεις το D και με μια δεύτερη πίεση μπορείς να επιλέξεις μεταξύ των προγραμμάτων S που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργίας του κιβωτίου. Αυτό είναι ένα από τα δυνατά σημεία του X-ADV. Το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη το έχουμε δει φυσικά σε πολλά μοντέλα της Honda, απ' ό,τι φαίνεται όμως, ειδικά στο νέο X-ADV χτυπάει διάνα, ταιριάζοντας απόλυτα με τον χαρακτήρα του. Ομαλή εναλλαγή σχέσεων τόσο στη D όσο και στην S επιλογή αλλά και με σωστό φρένο από τον κινητήρα στο S για οδήγηση εκτός δρόμου.Αυτός ο κινητήρας αριστεύει με τον πολυχρηστικό του χαρακτήρα και με το DCT έχει ένα επιπλέον σύμμαχο για να λάμψει σε κάθε περίσταση. Σύμφωνοι, το ίδιο βρίσκεις και στο Africa Twin, αλλά μια μοτοσυκλέτα adventure ίσως δεν είναι κατάλληλη για όλους τους αναβάτες. Από την άλλη, χάρη στον πολύπλευρο χαρακτήρα του και τις προοπτικές που σου δίνει, το X-ADV μοιάζει με χαμαιλέων. Και αν πάλι θέλεις να το νιώσεις περισσότερο σαν μοτοσικλέτα μπορείς να καταβάσεις χειροκίνητα ταχύτητες στις στροφές.

Με ομαλότητα στα εμπόδια

Η Bridgestone προμηθεύει τα ελαστικά του νέου X-ADV, τα οποία είναι πολλαπλών ρόλων. Αρκετά καλά μάλιστα και για λίγη off-road χρήση, σε συνδυασμό με το DCT, που σου επιτρέπει να το διασκεδάσεις έως ένα βαθμό. Αυτό που θα ζητήσουν οι πιο απαιτητικοί είναι η επιλογή για απενεργοποίηση του ABS στον πίσω τροχό, όπως συμβαίνει ήδη στο Africa Twin.

Η μακριά διαδρομή της ανάρτησης και η σχετικά ψηλή απόσταση από το έδαφος βοηθούν το δίκυκλο της Honda να περνάει εύκολα εμπόδια. Το X-ADV τα καταφέρνει παντού χωρίς να ακουμπάει κάτω και θα πρέπει να πιέζεις πραγματικά για να εξαντλήσεις τη διαδρομή της ανάρτησης.

Μπαλαντέρ η χρήση off-road

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το X-ADV δεν είναι ένα off-road σκούτερ, ή ένα “all road”, μπορεί όμως να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να σταθεί στο ύψος του ονόματός του. Με άλλα λόγια, μπορείς να πας μαζί του ένα ταξίδι χωρίς να αμφιβάλλεις ούτε για μία στιγμή για το αν θα τα καταφέρει. Μπορείς ακόμη και να τρέξεις στο Dakar μαζί του αν γουστάρεις. Και να επιστρέψεις μετά σπίτι σου στη σέλα του.

Η βασική του χρήση όμως είναι ο δημόσιος δρόμος, η πόλη. Εκεί θα σου δείξει παραδόξως σπορ δυναμική, αλλά ταυτόχρονα και άνεση στην καθημερινή χρήση. Εδώ κάποιος θα πει ότι η Honda θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει και για περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους μπροστά στην περιοχή της ποδιάς για αυξημένα επίπεδα πρακτικότητας στην καθημερινότητα. Η ζελατίνα είναι προσεγμένη κια ρυθμίζεται σε ύψος, ενώ ανάλογα με το ύψος που έχεις επιλέξει αλλάζει και κλίση. Ο δυναμικός πίνακας πληροφοριών, μία μεγάλη οθόνη υγρών κρυστάλλων, είναι όμορφος και προσφέρει πλήθος πληροφοριών στα μάτια του αναβάτη.

Πρακτικότατος είναι επίσης και ο χώρος κάτω από τη σέλα που θα δεχτεί με άνεση ένα κράνος με γείσο. Έτσι έχεις όλα τα προνόμια μιας tourer, και την αντίστοιχη άνεση. Έπειτα από μια ημέρα γεμάτη οδήγηση στη Σαρδηνία δεν νιώσαμε πόνο ούτε στα οπίσθια, ούτε στη μέση ούτε στο λαιμό.

Μια κατηγορία μόνο του!

Μετά από όλα αυτά, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η Honda, όχι μόνο έφτιαξε ένα νέο τύπο μοτοσυκλέτας αλλά αυτός ο τύπος πραγματοποιεί και όλα όσα υπόσχεται. Το νέο X-ADV είναι πολυχρηστικό, όμορφο και είναι ευχάριστο σε κάθε τερέν. Είτε το οδηγήσεις δυνατά, είτε ήρεμα, είτε σε δασικό δρόμο. Με την ευκολία του DCT και τη στιβαρότητα του σφιχτού πλαισίου και της ανάρτησης.

Τώρα για την τιμή. Τα 12.450 ευρώ που κοστίζει το X-ADV δεν είναι λίγα, αλλά κάπου εκεί κοστίζουν και άλλα maxi scooters. Το X-ADV δεν θα έπρεπε ωστόσο να ανταγωνίζεται με αυτά. Είναι μια διαφορετική κατηγορία, μια κατηγορία που δημιούργησε μόνο του: την κατηγορίά των Adventure motorscooters. Ή αυτό είναι το πρώτο… SUV σε μορφή δικύκλου.

Στα ατού του περιλαμβάνεται το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, η ευχάριστη συμπεριφορά, ο οικονομικός χαρακτήρτας του μοτέρ των 745 κ.εκ. και η ποιότητα της Honda. Μην ξεχνάμε φυσικά και την πρωτότυπη εμφάνισή του. «Κάθε δρόμος είναι ο δικός μου δρόμος», είπε η Honda το Σεπτέμβριο όταν έδωσαν στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο X-ADV. Ε, λοιπόν είναι αλήθεια.

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Honda
Μοντέλο X-ADV
Αντιπρόσωπος Σαρακάκης
Τιμή (ευρώ) 12.450
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, SOHC, 4β/κ
Κυβισμός (cc) 745
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 77x80
Συμπίεση (:1)  10,7
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος διπλός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση Δ.Α.
1η σχέση Δ.Α.
2η σχέση Δ.Α.
3η σχέση Δ.Α.
4η σχέση Δ.Α.
5η σχέση Δ.Α.
6η σχέση Δ.Α.
Δευτερεύουσα μετάδοση Δ.Α.
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο τύπου διαμάντι 
Κάστερ (°)  27
Ίχνος (mm) 104
Μεταξόνιο (mm) 1.590
Ύψος σέλας (mm) 820
Μήκος (mm) 2.245
Πλάτος (mm) 910
Ύψος (mm) 1.375
Απόσταση εδάφους (mm) 162
Βάρος (πλήρες, kg)   238
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  13,1
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι
Πίσω  Αμορτισέρ με μοχλικό Prolink
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR17''
Πίσω  160/60-ZR15''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι, 4πίστονες ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες, ABS
Φρένα Δίσκος  με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  54/6.250
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  6,8/4.750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 20:06

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda NC 750X 2016 Test - Honda CRF250 Rally 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon