.
Κατηγορία Ducati
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 16:29

Test - Ducati Multistrada 950 2016 - Αποστολή στα Κανάρια Νησιά

 

Το “μικρό” που αξίζει πολλά;

 

Του Thierry Sarasyn

Μετάφραση/Απόδοση: Θοδωρής Ξύδης

Επιμέλεια: Τάκης Μανιάτης

Η φήμη του Ducati Multistrada έχει ισχυροποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Χάρη στη γενικότερη σχεδίασή της, στο πλαίσιο αλλά και στον χαρακτήρα της, η μοτοσικλέτα της ιταλικής εταιρίας έχει γίνει συνώνυμο της πολυχρηστικότητας και η έλευση της έκδοσης Enduro απλά ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο concept. Ωστόσο, με τα 160 άλογα του κινητήρα να είναι πάρα πολλά για κάποιους αναβάτες, η Ducati έπρεπε να παρουσιάσει μία λιγότερο “σπορ” έκδοση. Έτσι γεννήθηκε το Ducati Multistrada 950 με τον εξαιρετικό δικύλινδρο κινητήρα των 937 κ.εκ. του Hypermotard! 

Λιγότερα = Καλύτερα;


Μερικές φορές το λιγότερο είναι και καλύτερο και είναι απλά άστοχο να σκέφτεται κανείς ότι ένας δικύλινδρος κινητήρας 950 κ.εκ. μπορεί να μην επαρκεί για κάποια χρήση. Σε επίπεδο τεχνολογίας και εξοπλισμού μάλιστα, η μοτοσικλέτα με το μικρότερο μοτέρ δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το μεγάλο 1200. Με την χωρητικότητα να βρίσκεται λίγο κάτω από το λίτρο, το νέο Multi παραμένει μία διασκεδαστική μοτοσικλέτα για… απαιτητικούς αναβάτες. Απλά στην προκειμένη περίπτωση είναι λίγο πιο ελαφρύ και η ισχύς που αποδίδει είναι χαμηλότερη. Οι 111,5 ωστόσο ίπποι είναι αρκετοί για να φέρουν χαμόγελά και να διασκεδάσουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αναβατών. Απλά σκεφτείτε ότι η συγκεκριμένη ανακοινώσιμη ιπποδύναμη βρίσκεται πολύ πιο πάνω από εκείνου του Africa Twin, για παράδειγμα.

Επιτυχημένη μίξη!


Το 950 μοιάζει να είναι το τέλειο “μίγμα” Multistrada, καθώς ο κινητήρας του είναι ελαφρύς, το συμβατικό και όχι μονόμπρατσο ψαλίδι μοιάζει με εκείνο της έκδοσης Enduro και όλα αυτά δημιουργούν ένα “πακέτο” που ισορροπεί άριστα μεταξύ απόδοσης και ευελιξίας-χρηστικότητας.
Με το ύψος της σέλας να ανέρχεται στα 840 χλστ., το “Multi” παρουσιάζεται φιλικό στους περισσότερους αναβάτες. Το ίδιο ισχύει και για τα 227 γεμάτα κιλά του Multistrada 950 που το κάνουν πολύ πιο μανιτζέβελο στις μανούβρες με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Από πλευράς χαρακτήρα αυτό εδώ το 950 παραμένει ένα γνήσιο Ducati τόσο στα συναισθήματα που προκαλεί όσο και καθαρά στον τομέα της απόδοσης, με το μοτέρ να είναι ένα από τα καλύτερα που έχει αυτή τη στιγμή η Ducati στην παραγωγή.

Με 111,5 ίππους και 9,8 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 9.000 και 7.750 σ.α.λ. αντίστοιχα, η απόδοση του Euro 4 κινητήρα είναι μεστή σε όλο το φάσμα λειτουργίας, με το 80% της ροπής να είναι διαθέσιμο μεταξύ 3.500 και 9.500 σ.α.λ. Ακριβώς γι αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και πολύ για την ταχύτητα που έχετε επιλέξει στο κιβώτιο. Ο 8βάλβιδος δικύλινδρος με τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλής και το ride-by-wire γκάζι είναι ελαστικός. Με το που περάσετε μάλιστα τις 6.000 σ.α.λ. και νιώσετε τη δυνατή επιτάχυνση απλά θα αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που θα έκανε καλύτερα ο 1200άρης! Σίγουρα όχι τα διαστήματα σέρβις τα οποία είναι και σε αυτή την περίπτωση αραιά αφού η αλλαγή λαδιού πραγματοποιείται κάθε 15.000 χλμ. και το “μεγάλο” σέρβις κάθε 30.000 χλμ.

Ο στριφτερός δρόμος που εκτυλίσσεται μπροστά αφήνει το Multistrada να δείξει όλα τα δυνατά του χαρτιά και πλήρως ρυθμιζόμενη ανάρτηση του επιτρέπει να ακολουθεί την τροχιά που έχει χαράξει ο αναβάτης με ακρίβεια χιλιοστού. Η Kayaba έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το ανεστραμμένο πιρούνι με διάμετρο καλαμιών στα 48 χλστ., με την διαδρομή των 170 χλστ. να βρίσκεται μεταξύ χρήσης εντός και εκτός δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για το πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Sachs. Αν και ο 19άρης εμπρός τροχός είναι γενικότερα “βαρύς” στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, σε σχέση με έναν τροχό 17 ιντσών, το Mulitsrada 950 παρουσιάζεται ιδιαίτερα ζωντανό όταν το ζητά ο αναβάτης του και αλλάζει κατεύθυνση εύκολα και γρήγορα.

Τα φρένα είναι απλά υπεράνω κριτικής. Οι ακτινικά τοποθετημένες μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo (M4.32) είναι απλά τέλειες και δαγκώνουν τους διαμέτρου 320 χλστ. δίσκους δυνατά προσφέροντας παράλληλα πολύ καλή αίσθηση.

Ηλεκτρονικό πακέτο


Κάθε πρόγραμμα μπορεί να επιλεγεί και να ρυθμιστεί από κουμπί που βρίσκεται στο αριστερό γκριπ, όπως στο Multistrada 1200S, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χειριστήρια είναι νέα για το “μικρό” 950. Αν και η παρουσία του είναι μάλλον λιγότερο επιτακτική από ότι στο μεγάλο Multistrada, οι Ιταλοί εφοδιάζουν το 950 και με το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφάλειας Ducati Safety Pack.
Το 950 προσφέρει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα (Touring, Sport, Urban and Enduro), τα οποία επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσικλέτας και μπορούν να προσαρμόσουν την απόδοση των ηλεκτρονικών του συστημάτων ανάλογα με το οδηγικό σας στιλ, το δρόμο, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ή την όρεξή σας. Στο πρόγραμμα Enduro, για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε παντιλίκια με το πίσω φρένο – απενεργοποιείται στον πίσω τροχό το ABS για να μπορεί να κατευθύνει ο αναβάτης τη μοτοσικλέτα στο χώμα- και στην άσφαλτο. Αυτό δεν έχει πλάκα;

Όλα αυτά τα ηλεκτρονικά προγράμματα επηρεάζουν τη λειτουργία και την απόδοση και του ABS (9.1Μ της Bosch) το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Το Sport πρόγραμμα φυσικά είναι και το πιο διασκεδαστικό. Πιο άμεση αίσθηση από τη μοτοσικλέτα, περισσότερη πρόσφυση σε αυτούς τους στριφτερούς δρόμους, ήταν πραγματικά το πρόγραμμα που με άφησε να διασκεδάσω πιο πολύ! Ρυθμιζόμενο σε οχτώ διαφορετικά επίπεδα παρεμβατικότητας είναι επίσης και το traction control που ενεργεί πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το καλύτερο Ducati αυτή τη στιγμή;

Η Ducati έκανε μια πολύ σοφή επιλογή με τη δημιουργία του μικρότερου Multistrada. Το στιλ παραμένει αναλλοίωτο και το 950 είναι μια μοτοσικλέτα σαφώς πιο προσιτή, προσφέροντας την ίδια στιγμή υψηλή απόδοση, χωρίς να έχει να ζηλέψει κάτι από τη μεγαλύτερη αδερφή της. Θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη και το αντίθετο, αφού ίσως το 1200 θα έπρεπε να είναι εκείνο που θα πρέπει να ανησυχεί για την επιτυχία του 950! Οι άνθρωποι της Ducati μάλλον κατάφεραν να φτιάξουν το πιο πολυχρηστικό Ducati που έχουμε δει ποτέ!

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 950
Αντιπρόσωπος Kosmocar A.E.
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, DOHC, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 937
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 94x67,5
Συμπίεση (:1)  12,6
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1.84
1η σχέση (37/15)
2η σχέση (30/17)
3η σχέση (28/20)
4η σχέση (26/22)
5η σχέση (24/23)
6η σχέση (23/24)
Δευτερεύουσα μετάδοση (15/43)
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο χωροδικτύωμα 
Κάστερ (°)  25,2
Ίχνος (mm) 105,7
Μεταξόνιο (mm) 1.594
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) Δ.Α.
Πλάτος (mm) Δ.Α.
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   227
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  20
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ με διάμετρο καλαμιών 48mm, διαδρομή  τροχού 170mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίων, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
Πίσω  Αμορτισέρ Sachs με μοχλικό, διαδρομή τροχού 170mm. Ρυθμίσεις: Προφόρτιση ελατηρίου, απόσβεση επαναφοράς, απόσβεση συμπίεσης
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19''
Πίσω  170/60-ZR17''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με δαγκάνες Brembo 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων
Εξοπλισμός  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, Mode, traction control, ABS
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  111,5/9.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  8,9/7.750

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 19:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon