.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 11:23

Test - Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016

 

Πολυτάλαντη πολυτέλεια

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Κώστας Γκαζής

Ο βαθύς κόκκινος ποιοτικός χρωματισμός και οι επιδόσεις μιας Ducati στην άσφαλτο, δεν συνάδουν με τον adventure τουρισμό στην extreme πλευρά του. Αυτό βέβαια μέχρι πρότινος, γιατί το νέο Multistrada 1200 Enduro έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και να τοποθετήσει την ιταλική εταιρία στο ψηλότερο σκαλί των ταξιδιωτών παντός εδάφους.

Επιβλητική πολυτέλεια

Πάρε επιβλητικό όγκο, πάρε επιδόσεις, πάρε κορυφαία ηλεκτρονικά, πάρε ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, πάρε ιδανικές διαστάσεις τροχών, πάρε εκτός δρόμου δυνατότητες αλλά και ποιότητα από άλλο πλανήτη: Το νέο Multistrada 1200 Enduro, ανατρέπει τα δεδομένα κραυγάζοντας από μακριά.... "πάρε κόσμε"!
Από το πρώτο Multistrada 1000 στο 1200, άλλαξαν πολλά, τα περισσότερα με κατεύθυνση στον γρήγορο ασφάλτινο τουρισμό, ενώ στην τελευταία του εκδοχή, στην έκδοση Enduro, ο τρόπος με τον οποίο η Ducati αντιμετωπίζει τον αναβάτη Adventure, επαναπροσδιορίζεται.

Η Ducati ανακοινώνει πως άλλαξαν 266 σημεία - νέοι κωδικοί ανταλλακτικών ουσιαστικά - πάνω στο νέο Multistrada 1200 Enduro, με τις περισσότερες αλλαγές να εστιάζουν στο πλαίσιο και στην γεωμετρία.
Οι πιο εμφανείς αλλαγές αφορούν στους διαφορετικούς τροχούς που πλέον είναι ακτινωτοί με διάμετρο 19 ιντσών για μπροστά και τις ακτίνες να βγαίνουν στα άκρα των στεφανιών, επιτρέποντας τοποθέτηση Tubeless ελαστικών, και διαστάσεις 120/70 για μπροστά, και 170/60 για πίσω, με ποιο γρήγορα χαρακτηριστικά από το ''ασφάλτινο'' 190/55 του απλού μοντέλου.

Τοποθετήθηκε μακρύτερο διπλό συμβατικό ψαλίδι αντί για το μονόμπρατσο που ξέραμε με ταυτόχρονη αύξηση του μεταξονίου κατά 65 χιλιοστά, ενώ αυξήθηκε η διαδρομή των αναρτήσεων κατά 30 χιλιοστά, φτάνοντας στα 200mm, από τα 170mm. H Adventure εικόνα συμπληρώνεται από αντίστοιχη αύξηση από το έδαφος κατά 31 χιλιοστά, από τα αλουμινένια πάνελ προστασίας του μεγαλύτερου κατά 10 λίτρα, 30λιτρου πλαστικού ρεζερβουάρ, που υπόσχεται ατελείωτα χιλιόμετρα σε κάθε είδους διαδρομές. Νέα επίσης είναι τα φαρδύτερα αλουμινένια οδοντωτά μαρσπιέ με αφαιρούμενο ελαστικό παρέμβασμα, η αλουμινένια ποδιά προστασίας του κινητήρα κατασκευής και τα δύο Touratech, και το ''διπλό'' πεντάλ του φρένου, με ρύθμιση για όρθια οδήγηση.

Η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το τιμόνι να βρίσκεται τοποθετημένο σε νέες ψηλότερες κατά 50 χιλιοστά βάσεις και να δημιουργεί τώρα πιο επιθετικές λαβές - ειδικά στην όρθια οδήγηση. Δεν το νιώθεις επίσης κολλημένο πάνω σου, αλλά αφήνει περισσότερο χώρο για κινήσεις του σώματος.

"Στον όγκο"


Η στάση σώματος είναι άνετη και χαλαρή, με τα χέρια να βρίσκονται φυσιολογικά στο τιμόνι, και τον αναβάτη να κάθεται σε μικρή απόσταση από αυτό, έχοντας πλήρη έλεγχο.
Ακόμη και στην όρθια στάση το σώμα στέκεται φυσιολογικά με τα τεράστια μαρσπιέ να συγκρατούν τα πόδια σαν να πατάς στο έδαφος. Η διαφορά στις διαδρομές των αναρτήσεων όμως έχει αυξήσει το ύψος σέλας ανάλογα και στα 870 χιλιοστά της standard σέλας, πατάς οριακά.

Η σέλα δεν ρυθμίζει και αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο λύνεται μόνο με την αντικατάσταση ψηλότερης ή χαμηλότερης σέλας που διαμορφώνει το ύψος στα 850 ή 890 χιλιοστά αντίστοιχα. Το ρεζερβουάρ είναι τεράστιο σε διαστάσεις, παρά τα 30 λίτρα του. Οπτικά, δημιουργεί έναν όγκο που εντυπωσιάζει, και συγκεντρώνει και όλο το βάρος εκεί ψηλά. Αυτό δημιουργεί ένα μπροστόβαρο σύνολο το οποίο σε βάζει σε θέση μάχης, αλλά ψηλότερα από το απλό Multistrada με τον 17άρη τροχό. Ο 19άρης τροχός σε συνδυασμό με τις νέες βάσεις / καβαλέτα του τιμονιού, αλλά και το διαφορετικό τιμόνι, τοποθετούν το σώμα περισσότερο κάθετα σε σχέση με τα τελείως ''ασφάλτινα'' αδελφάκια του Enduro.

Οδηγώντας το βλέπεις πως οι λαβές του τιμονιού είναι τέλειες, κουμπώνεις απευθείας πάνω του και δεν χρειάζεται καμία ρύθμιση. "Ακούει" πολύ γρήγορα στις τιμονιές, το βάρος του εξανεμίζεται και μπορείς να το οδηγήσεις τελείως "στριτάδικα" σε γρήγορες στροφές ή εναλλαγές στροφών, απλά πιέζοντας το τιμόνι. Η μακρύτερη απόσταση του τιμονιού από το κέντρο του τροχού κάνει πιο αργή την μεταφορά της εντολής από τα χέρια αφού υπάρχουν και περισσότερες ελαστικότητες. Ο ψηλότερος τροχός δημιουργεί τελικά ένα πιο σβέλτο σύνολο. Η ασφάλτινη καταγωγή εμφανίζεται συνεχώς, ενώ το Enduro είναι πολύ πιο γρήγορο και βολικό σε κλειστές στροφές από το απλό μοντέλο με τον 17άρη μπροστινό τροχό, λόγο ύψους και μικρότερους πλάτους ελαστικού - αλλάζει πιο εύκολα κατεύθυνση, και έχει πιο ελαφρύ τιμόνι. Δεν χάνει όμως στιγμή την σταθερότητα, ούτε την εμπιστοσύνη στο που πατάει ο τροχός.

Φιλικότερη αίσθηση


Αν και οπτικά είναι τέρας, οδηγικά, η αίσθηση που αποκομίζεις όταν βρίσκεσαι πάνω του είναι αρκετά κοντά στο πρώτο DS 1000 Multistrada, με το ρεζερβουάρ να ανοίγει απότομα και να κάθεσαι αρκετά μπροστά, κουμπώνοντας μέσα του. Η προστασία από τον αέρα είναι αρκετά καλή στα πόδια, ενώ ακόμη και κάποιος με μακριά πόδια θα βολευτεί, αφού το ρεζερβουάρ αφήνει αρκετό χώρο για να ανέβουν τα γόνατα μπροστά και ''μέσα'' του. Νιώθεις ότι σε περίπτωση βροχής, τα πόδια σου δεν θα τα φτάσει το νερό αφού προστατεύονται από το ρεζερβουάρ.

Τα αλουμινένια μαρσπιέ είναι τεράστια και προσφέρουν εξαιρετικό πάτημα και συγκράτηση με τα δόντια τους - ειδικά αν βγάλεις τα λάστιχα που αφαιρούνται αμέσως χωρίς εργαλεία. Νιώθεις υψίσυχνους κραδασμούς μετά τα 160χ.α.ω. που δεν είναι ενοχλητικοί, υπάρχουν όμως για να σου θυμίζουν ότι οδηγείς μοτοσυκλέτα.
Η ζελατίνα του σηκώνεται άνετα πατώντας απλά ένα ''μανταλάκι'' με δείκτη και αντίχειρα, ακόμη και εν κινήσει, κι έτσι μπορείς να βρεις εύκολα και γρήγορα το ύψος που σε καλύπτει. Σε αντίθεση που φορώντας κράνος full face μπορείς να ταξιδεύεις άνετα γρήγορα με ταχύτητες ακόμη και 200χ.α.ω., με κράνος Enduro με ζελατίνα και γείσο, ο αέρας ''ρουφάει'' το γείσο προς τα εμπρός, και αναγκάζεσαι να σκύψεις κάπως για να το ξεπεράσεις. Αν κατεβάσεις την ζελατίνα κάτω, είναι καλύτερα για τέτοιας σχεδίασης κράνος. Γενικά, η προστασία από τον αέρα βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα και πάντα υπάρχει επιλογή βελτίωσης για τους πιο απαιτητικούς.

Τα ηλεκτρονικά πολυόργανα, τα πιο όμορφα που συναντάμε μέχρι στιγμής σε μοτοσυκλέτα παραγωγής, αλλάζουν αυτόματα από μαύρα με λευκές ενδείξεις σε λευκά με μαύρες ενδείξεις, όταν μπαίνεις σε τούνελ, για καλύτερη ανάγνωση. Βέβαια τα νούμερα είναι μικρά και δύσκολα βρίσκεις αυτό που θες - το ρολόι για παράδειγμα, που ήξερα που βρισκόταν, συνεχώς το έψαχνα.

Διαθέτουν βέβαια όλες τις ενδείξεις και με τον αριστερό διακόπτη του menu, μπορείς να πλοηγηθείς άριστα και εύκολα στο πλούσιο menu. Οι διακόπτες είναι φωτιζόμενοι, πανέμορφοι, χρηστικοί το βράδυ. Και πάντα, έχεις στην διάθεση σου τα κορυφαία Cornering Lights τα οποία φροντίζουν να κρατούν με την κινούμενη δέσμη τους φωτισμένη την εσωτερική γωνία της στροφής, όταν είσαι υπό κλίση.

Ερχόμενο από τα απλά Multistrada είναι και το αρκετά βολικό Cruise Control το οποίο ενεργοποιείται γρήγορα και το χειρίζεσαι με ευκολία. Με τις ταχύτητες που μπορεί να κινείται το Multistrada 1200 Enduro, είναι σίγουρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι του γρήγορου ταξιδιώτη.

Δύναμη και εξομάλυνση


Τα όργανα τρέμουν στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού στις χαμηλές στροφές, το κοντέρ κουνιέται μαζί με την ζελατίνα και το άνω τμήμα του fering. Είναι η απόδειξη του μεγέθους της ροπής που προκαλείται στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά προς έκπληξη του αναβάτη, η αλυσίδα δεν "σκορτσάρει". Η μετάδοση γίνεται ομαλά χωρίς κραδασμούς, γραμμικότατα, από όποια περιοχή των στροφών και αν ανοίξεις το γκάζι. Και φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο εδώ η κοντύτερη 1η σχέση του κιβωτίου, αλλά και η κοντύτερη τελική σχέση μετάδοσης, με αλλαγή του πίσω γραναζιού από 40 δόντια, σε 43 - η τελευταία είναι μια αλλαγή που πάντοτε προτείναμε για τα Multistrada.

H προσπάθεια της Ducati με την παραγωγή της πρώτης Multistrada 1200 πέτυχε και η μεταφορά επιδόσεων από τις Superbike στις Adventure, επικράτησε και υιοθετήθηκε μάλιστα. Στην πράξη όμως, χρειάζεσαι λιγότερη και πιο εύκολα διαχειρήσιμη ιπποδύναμη για να προσπελάσεις adventure διαδρομές, και η απόδειξη, έρχεται με το 1200 Enduro, που αλλάζει χαρακτήρα, μειώνει ίππους και δίνει σαφή προτεραιότητα στην χρηστικότητα. Και τελικά, δεν σου λείπει και δύναμη!
Οι 160 ίπποι του ίδιου κινητήρα με τα ''απλά'' Multistrada και Multistrada S έχουν εξομαλυνθεί με διαφορετική χαρτογράφηση για προσαρμογή της ιπποδύναμης και ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, ενώ παραμένουν οι τέσσερις χάρτες Sport, Touring, Urban, Enduro, με τους δύο τελευταίους να περιορίζουν την δύναμη στους 100 ίππους.

Έτσι, αν και ανακοινώνει ακριβώς τα ίδια άλογα με τα άλλα δύο αδελφάκια, έβγαλε 20 λιγότερους ίππους στην πράξη, στο δυναμόμετρο, φτάνοντας έως τους 125 ίππους, από 144.
Η "κλωτσιά" που τρως ανεξάρτητα από τις στροφές που ανοίγεις το γκάζι, σου δείχνει ότι έχεις να κάνεις με αρκετά γρήγορο κινητήρα - πότε ήταν λίγα τα 125 πραγματικά άλογα άλλωστε; Το σύστημα μεταβλητού χρονισμού DVT επεμβαίνει στο ''χούφτωμα'' του γκαζιού και ακούς τον κινητήρα να ανεβάζει στροφές ξαφνικά, σαν να του πατινάρεις τον συμπλέκτη. Το τέντωμα της μπροστινής ανάρτησης στην προσπάθεια να μεταφέρει την δύναμη στον πίσω τροχό και η προσπάθεια για σούζα, σου δείχνει ξανά το περίσσευμα δύναμης που υπάρχει.

Ατίθασο ή ελεγχόμενο;


Τα ηλεκτρονικά, σώνουν την κατάσταση και βάζουν την δύναμη στον δρόμο, άφοβα. Επεμβαίνει το Traction Control και το Wheelie Control και κρατούν τους τροχούς στο έδαφος, όσο και απότομα να προσπαθήσεις να ανοίξεις το γκάζι. Τα επίπεδα ασφάλειας είναι κορυφαία, και ακόμη και ένας άσχετος, μπορεί να ανοίξει τέρμα το γκάζι, αφού μπορεί να εμπιστευτεί τα ηλεκτρονικά του Multistrada 1200 Enduro.

Οι 160 ονομαστικοί ίπποι έρχονται αυτούσιοι στην έκδοση Sport, ενώ μπορείς να επιλέξεις ακόμη και εν κινήσει, με κλειστό το γκάζι, όποιο άλλο Mode επιθυμείς, ανάμεσα στα Touring, Urban και Enduro, με αντίστοιχη αλλαγή στην απόδοση της δύναμης, και τον τρόπο που αυτή θα φτάνει στον δρόμο. Κάθε ένα mode, μπορείς να το παραμετροποιήσεις πλήρως, δημιουργώντας τις δικές σου ρυθμίσεις, επεμβαίνοντας στο ABS, στο Traction Control σε εννέα στάδια, στο Wheelie Control, στην απόδοση του κινητήρα σε τρία στάδια, αλλά και στην προφόρτιση και λειτουργία των ημιενεργητικών αναρτήσεων, αν είσαι μόνος, με παρέα, ή φορτωμένος. Έτσι, κάθε φορά που θα επιλέγεις το mode που θες, θα έχει ''μέσα'' τις ρυθμίσεις που του έβαλες πριν ή θα επιλέξεις ένα από τα προρυθμισμένα, που θα σε καλύψει στο μεγαλύτερο ποσοστό απαιτήσεων. Το ίδιο άλλωστε μπορείς να κάνεις και για την επέμβαση των άριστων συνδυασμένων φρένων και την μορφή που το ABS θα λειτουργεί.

Το Multistrada Enduro είναι η κατάλληλη μοτοσυκλέτα για να καταλάβεις πως τα εργοστάσια έκαναν το παν για να παράγουν 160 άλογα, και μετά, τοποθέτησαν καμιά δεκαριά ηλεκτρονικά, για να μπορείς να τα τιθασεύεις. Η απόδειξη έρχεται όταν τα αφαιρέσεις όλα: Ανοίγεις το γκάζι και η μοτοσυκλέτα λυσσάει ξαφνικά, εκεί που πας, σπινάρει, προσπαθείς να το σηκώσεις σούζα και επεμβαίνει το σύστημα μεταβλητού χρονισμού DVT - Ducati Variable Timing, ανεβάζει ξαφνικά στροφές ο κινητήρας, και το ''χάνεις''. Φρενάρεις και νιώθεις τα ελαστικά να γλιστράνε, στο ίδιο σημείο που με το ABS και το Cornering ABS, έμπαινες λες και είχε καλύτερη άσφαλτο. Ξαφνικά η μοτοσυκλέτα πατάει σε ένα στρώμα αέρα και νομίζεις ότι θα σου φύγει από τα πόδια. Το τεράστιο λάθος θα είναι να απενεργοποιήσεις τα ηλεκτρονικά. Τότε θα δεις την αθέατη πλευρά του Multistrada 1200 Enduro.

Ενεργοποιημένη ασφάλεια


Ενεργοποιείς ξανά τα πάντα, και όλα επανέρχονται σε λογικά επίπεδα, αυξάνοντας την ασφάλεια σου και την εμπιστοσύνη στην μοτοσυκλέτα και στον δρόμο - λες και απέκτησε άλλη άσφαλτο. Τώρα μπορείς να πας όσο γρήγορα θες, ακόμη και στην πιο σφιχτή ασφάλτινη διαδρομή. Οι ημιενεργητικές αναρτήσεις αποφασίζουν ταχύτατα για την ρύθμιση τους, σύμφωνα με τον χάρτη που έχεις επιλέξει από το menu, κι έτσι, μπορείς να οδηγήσεις σε sport συνθήκες ή τουριστικές, αφήνοντας το δύσκολο αυτό έργο πάνω τους.

Οι νέοι αισθητήρες της Bosch και η μονάδα IMU - Intertial Measurement Unit, διαχειρίζονται ταχύτατα τις πληροφορίες που συλλέγουν για το μέγιστο αποτέλεσμα στις ημιενεργητικές αναρτήσεις, το Traction Control και το Cornering ABS, ενώ μπορούν να παραμετροποιηθούν από τον χρήστη, διατηρώντας μάλιστα τις ρυθμίσεις, όπως και προαναφέραμε. Η ποιότητα στην λειτουργία των αναρτήσεων είναι εμφανής και το νιώθεις όταν απολαμβάνεις την άνεση, και ταυτόχρονα, απορροφούν ανωμαλίες χωρίς να φτάνουν στα χέρια σου, ή σφίγγουν ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού, ή το πάτημα των φρένων.

Οι μεγαλύτερες διαδρομές αλλά και το διαφορετικό σετάρισμα από το εργοστάσιο για την νέα χρήση, δημιουργούν ένα πιο μαλακό και φιλικό σύνολο, ιδανικό θα λέγαμε για τους δρόμους της χώρας μας. Μπορεί το Multistrada 1200 να καυχιέται για την ποιότητα οδήγησης που προσφέρει σε ευρωπαϊκούς δρόμους, σίγουρα όμως το Enduro θα του πάρει τα σκήπτρα στην ελεεινή ποιότητα των δικών μας δρόμων.

Οι αναρτήσεις είναι σεταρισμένες από το εργοστάσιο ανάλογα με την κάθε επιλογή χαρτογράφησης, αλλά αν ο αναβάτης το επιθυμεί, μπορεί να εισχωρήσει στο menu και από εκεί να επέμβει, διαμορφώνοντας τις ανάλογα με τις δικές του απαιτήσεις. Ενώ στις στροφές το Multistrada 1200 Enduro είναι παιχνιδάκι, καταφέρνει να παραμένει σταθερό στις ευθείες, λόγω του μεγαλύτερου μεταξονίου, του διαφορετικού ίχνους και παρά τις ψηλότερες αναρτήσεις και τα στενότερα ελαστικά.

Μπορείς να κινείσαι συνεχώς με ταχύτητες άνω των 180χ.α.ω και να μην καταλαβαίνεις καν με πόσα πας, έως την τελική που ξεπερνά για λίγο τα 230 - καμία σχέση με τα 270 του ''άλλου''. Τα χιλιόμετρα φεύγουν πίσω σου, οι αποστάσεις μικραίνουν, η ποιότητα στην "κατάποση" χιλιομέτρων είναι ασύγκριτη και η κατανάλωση, βελτιωμένη.

Ευεργετικό "κόντυμα"


Η κοντύτερη πρώτη σχέση σε συνδυασμό με την αλλαγή γραναζιού πίσω κατά 3 δόντια, δημιούργησε έναν κινητήρα περισσότερο ζωντανό από του απλού Multistrada. Ουσιαστικά, όσοι ήθελαν περισσότερη δύναμη στις χαμηλές στροφές και δεν χρειάζονταν την τεράστια τελική στα 270χ.α.ω., εδώ θα βρουν αυτό που θέλουν. Η ήδη βελτιωμένη ροπή του κινητήρα DVT έρχεται ακόμη πιο ζωντανή από τις χαμηλές στροφές, δίνοντας διαφορετικό, πιο σβέλτο χαρακτήρα στην μοτοσυκλέτα.

Προσφέρει επίσης μία πιο κοντή 1η σχέση η οποία στις δύσκολες ανηφόρες, ασφάλτινες ή χωμάτινες, με φορτίο, θα ζορίσει πολύ πιο λίγο τον συμπλέκτη και θα κάνει την Enduro να επιταχύνει χωρίς καθυστέρηση στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Επίσης, υπάρχει σύστημα Hill Holder το οποίο διατηρεί φρεναρισμένη την μοτοσυκλέτα κατά την εκκίνηση για 8'', ώστε να έχεις το περιθώριο να αφήσεις τα φρένα, και να ξεκινήσεις αφήνοντας τον συμπλέκτη, χωρίς να τσουλήσεις πίσω.

Η μαγεία με το νέο Multistrada 1200 Enduro έγκειται στο ότι το οδηγάς άνετα και με λίγη δύναμη σε άγνωστες διαδρομές, αλλάζοντας στιγμιαία την κατεύθυνση σου πιέζοντας το τιμόνι, φρενάροντας και βάζοντας τον τροχό σου εκεί που θες. Αν στο Multistrada 1200 αυτό γινόταν άνετα, αλλά ζητώντας η μοτοσυκλέτα ασφάλτινες αγωνιστικές γραμμές σαν να βρίσκεσαι σε πίστα, με το 1200 Enduro, οι κινήσεις έχουν απλοποιηθεί. Νιώθεις έτσι όλο αυτό το τέρας να ελίσσεται με άνεση και σε συνεχόμενα στροφιλίκια, σε ανηφορικές διαδρομές με εναλλαγές κλίσεων και συνεχές παίξιμο με το γκάζι, το πακέτο, λειτουργεί ιδανικά.

Το σύστημα DVT δείχνει πιο άμεσο στο άνοιγμα του γκαζιού, προσφέροντας την λειτουργία του στις χαμηλές και μεσαίες στροφές, χωρίς αναμονή για να περάσει στην ιδανική περιοχή. Ανοίγεις το γκάζι, έχεις την δύναμη αμέσως, και αυτό σε βοηθά να απολαμβάνεις το παιχνίδι ή την μετακίνηση, απλά με το άνοιγμα του γκαζιού.

Τι εστί Enduro;


Το Enduro, είναι το μηχανοκίνητο άθλημα της αντοχής εκτός δρόμου - το λατινικό endure, σε ελεύθερη μετάφραση. Βέβαια, οι εταιρίες συνηθίζουν να ονομάζουν ή να χαρακτηρίζουν ως Adventure τα μεγάλα μοντέλα τους που έχουν ως στόχο την κίνηση και σε χωματόδρομους. Έτσι, σίγουρα δεν περιμένουμε από το νέο Multistrada 1200 Enduro να κάνει ότι οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες στο χώμα, αλλά καταλαβαίνουμε πως η Ducati έχει εστιάσει στην αντοχή του σε χωμάτινες διαδρομές που είναι και το ζητούμενο άλλωστε.

Το Multistrada 1200 Enduro έχει τους απαραίτητους ακτινωτούς τροχούς για να κινηθεί με περισσότερη αντοχή στους χωματόδρομους, λόγω ελαστικότητας των ακτινών που θα αφήσουν τα στεφάνια ανέπαφα. Οι ακτίνες πιάνουν στο πλάι, οπότε τα ελαστικά Tubeless, χρησιμοποιούνται κανονικά εδώ, ενώ πλέον οι εταιρίες, καλύπτουν τις διαστάσεις που χρησιμοποιεί με αρκετές χωμάτινες επιλογές.

Δεν είχαμε στην διάθεση μας τα χωμάτινα ελαστικά, μιας και προτιμήσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ενδελεχή χωμάτινη δοκιμή σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό. Το οδηγήσαμε αρκετά όμως με τα Pirelli Scorpion, τα οποία έχουν ''χτιστεί'' πάνω στον σκελετό του Angel GT - ένα ελαστικό καθαρά για sport touring χρήση. Η κορώνα τους και το προφίλ λειτουργούσαν μια χαρά στην άσφαλτο όπως και στο χώμα για πέρασμα από δασικούς χωματόδρομους, ενώ σίγουρα οι λεπτότερες διαστάσεις και ο μεγαλύτερος μπροστινός τροχός, βελτίωσαν σημαντικά το Multistrada σε κάθε έδαφος. Θα λέγαμε ότι ακόμη και με τα ασφάλτινα ελαστικά, πατούσε καλά στο έδαφος, αποσβένοντας καλά τις ανωμαλίες, χάρη και στις ψηλότερες αναρτήσεις.

Επιλέγοντας την ρύθμιση Enduro από τον αριστερό διακόπτη, περιορίζεται η ιπποδύναμη στους 100 ίππους, ακυρώνεται το Cornering ABS, ενώ το Traction λειτουργεί πιο χαλαρά, επιτρέποντας σπινάρισμα, με τις αναρτήσεις να λειτουργούν πιο μαλακά, αφού ρυθμίζονται ανάλογα. Για την ασφάλεια του αναβάτη, αναβοσβήνει μόνιμα στο καντράν η επιλογή ABS Enduro και Traction Control Enduro, σε πράσινο πινακάκι, ώστε να ξέρεις ότι το πίσω φρένο δεν διαθέτει ABS για να μπορείς να το μπλοκάρεις για έλεγχο της μοτοσυκλέτες όπου χρειαστεί.

Συμπεριφορά στο χώμα


Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, μπορείς να κινηθείς αρκετά γρήγορα στο χώμα, περισσότερο απ' ότι σου οριοθετεί ο όγκος της μοτοσυκλέτας. Αν είσαι ψαγμένος, μπορείς να πειραματιστείς και να πάρεις περισσότερη λειτουργικότητα από την μοτοσυκλέτα, εισχωρώντας στο μενού και παίζοντας με τις διάφορες παραμέτρους που έχεις στην διάθεση σου.

Σε περιπτώσεις απλής ή και γρήγορης διάσχισης χωματόδρομου, οι ψηλότερες και μαλακότερες αναρτήσεις θα αποδειχθούν βούτυρο και θα κρατήσουν τον αναβάτη ξεκούραστο και την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα. Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο παράγοντας "αναβάτης" είναι ο σημαντικότερος στην συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στο χώμα, και πως αν κάποιος περιμένει από τις έξυπνες ηλεκτρονικές αναρτήσεις να τον κάνουν παγκόσμιο πρωταθλητή Enduro, μάλλον θα πρέπει να παραμείνει στο ασφαλές περιβάλλον του playstation.
Αν στο χώμα θα είχε περισσότερο νόημα να έχει απλές αναρτήσεις; Ναι, πιθανότατα οι απλές μηχανικές αναρτήσεις θα κάλυπταν περισσότερο τον πολύ γρήγορο και επιθετικό αναβάτη, σε όρια που όμως η μοτοσυκλέτα αυτή, δεν θα έπρεπε να πηγαίνει ούτως ή άλλως - υπάρχουν μικρότερες, ελαφρύτερες, ιδανικότερες καθαρόαιμες enduro για τέτοια δουλειά. Εκτιμούμε λοιπόν, ότι σοφά υπάρχουν, λειτουργούν ιδανικά και καλύπτουν τις περισσότερες των περιπτώσεων με σωστές αποσβέσεις και προοδευτική λειτουργία.

Στην παρούσα φάση, το οδηγάς επιθετικά και διαπιστώνεις ότι οι αποσβέσεις επαναφοράς κυρίως, είναι κάπως γρήγορες, με το πίσω μέρος ειδικά να δυσκολεύεται να παραμείνει στην θέση του. Αν το πας σβέλτα, και όχι επιθετικά, δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.
Ωστόσο, τα μεγάλα αλουμινένια μαρσπιέ, το διπλό ποδόφρενο, η αλουμινένια ποδιά, αλλά και η θέση οδήγησης, καλύπτουν εντελώς τον επιθετικό τουριστικό χαρακτήρα που χρειάζεται κάποιος για να ταξιδέψει off road αυτή η μοτοσυκλέτα - μέχρι και τα μαρσπιέ του συνοδηγού διαθέτουν αφαιρούμενα ελαστικά παρεμβάσματα!

Θα λέγαμε ωστόσο ότι τα χειριστήρια είναι ''ασφάλτινα'' και σκληρά σε λειτουργία και στο χώμα που απαιτούνται συνεχείς κινήσεις, ενοχλούν - ειδικά ο συμπλέκτης που με ένα δάκτυλο δεν ελέγχεται καλά.

Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα αλουμινένια πλαϊνά καλύμματα στο ρεζερβουάρ τα οποία θα τραβήξουν όλο το ζόρι από γρατζουνιές ή πτώσεις. Δεν διαθέτει προστατευτικές μπάρες, που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει ως standard - περισσότερο ίσως για οπτικούς λόγους, αφού την ασφάλεια την καλύπτουν τα αλουμινένια καπάκια. Τα οποία όμως μετά από πτώση ίσως χρειαστούν αντικατάσταση.

Τίποτα στην τύχη


Τίποτα δεν έγινε στην τύχη, τίποτα δεν σχεδιάστηκε απλά για να παραχθεί μία χωμάτινη έκδοση του πασίγνωστου και επιτυχημένου Multistrada και απλά να συμπληρώσει το κενό της γκάμας.
Ως έξτρα μπορεί κάποιος να τοποθετήσει το πακέτο Touring Pack που περιλαμβάνει κάγκελα μπροστά και πίσω, στα οποία τοποθετούνται και αλουμινένιες βαλίτσες κατασκευής της Touratech. Άλλη μία απόδειξη της ποιοτικής δουλειάς: Το τελικό εξαγωγής, σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μην περιορίζει τον χώρο στην δεξιά βαλίτσα, ενώ παράλληλα αφήνει καλύτερη ροή καυσαερίων (διαθέσιμο και για τα υπόλοιπα μοντέλα)!

Έχουμε όμως και περιέργειες: Αν και στην πόλη είναι πανεύκολο, λόγω φιλικού κινητήρα και μαλακής αίσθησης από τις αναρτήσεις, είναι ογκώδες και δεν χωρά ανάμεσα από αυτοκίνητα. Επίσης, βρίσκει εύκολα η ποδιά του με δύο άτομα στα πεζοδρόμια, στην ρύθμιση Urban. Τα προβολάκια είναι έξτρα, και θα τοποθετηθούν μόνο πάνω στα κάγκελα, αν τα τοποθετήσεις.
Το πλαϊνό stand ανοίγει δύσκολα, οπότε πρέπει να έχεις το νου σου γιατί βρίσκει το πόδι στο μαρσπιέ όταν το ανοίγεις, και ξανακλείνει. Θα προτείναμε μακρύτερο πείρο ώστε να τον σπρώχνει άνετα το πόδι. Και κλασικά, όπως σε όλες τις adventure άλλωστε, το stand δεν είναι φαρδύ στο τελείωμα του, οπότε για χώμα, θα χρειαστεί τοποθέτηση after market πλατύτερης "σόλας".

Επίσης, διαθέτει φώτα που στρίβουν, καθρέπτες με ωραίο οπτικό πεδίο, χούφτες με φλας που όμως αν πέσεις θα τις ακριβοπληρώσεις - για να παίρνεις το Enduro, μπορείς να έχεις στο πρόγραμμα βουνό - άρα στο menu ίσως υπάρξουν και πτώσεις. Έχει μεγάλη σχάρα για φόρτωμα, όχι όμως με μεγάλο μήκος, αλλά και άγκιστρα κάτω από την σέλα, για συγκράτηση χταποδιών.

Προβληματιστήκαμε αρκετά με το κιβώτιο ταχυτήτων: Το λεβιέ δημιουργεί ένα μοχλισμό μέχρι να φτάσει η εντολή στο κιβώτιο, και θέλει ψάξιμο με την μεταλλική ντίζα για να τον σηκώσεις ώστε να χωράει η μπότα. Στην συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, το κιβώτιο έπιανε νεκρές, κάτι που είχαμε δει και σε μοντέλα προπαραγωγής στην επίσημη παρουσίαση του Multistrada 1200 DVT στο Lanzarote πριν ενάμιση σχεδόν χρόνο, αλλά όχι στις μοτοσυκλέτες που είχαμε οδηγήσει στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα έπιανε συνεχώς "νεκρές", αν δεν είχαν κουμπώσει καλά οι σχέσεις, πρόβλημα που αυξήθηκε όταν χρησιμοποιήσαμε μπότες enduro. Αφήνουμε όμως εδώ ένα ερωτηματικό, που έχει να κάνει με χρήση της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας σε μεγάλο συγκριτικό όπου ο συντάκτης που έπεσε και στράβωσε το λεβιέ, το επανέφερε τραβώντας το και ενδέχεται να έγινε ζημιά εσωτερικά στο κιβώτιο.

Ολοκληρωμένο Multistrada


Έχοντας πλήρεις δυνατότητες για κίνηση στο χώμα, το νέο Multistrada 1200 Enduro, είναι το πιο ολοκληρωμένο, πιο φιλικό και χρηστικό ''Multi'' που μπορεί να αποκτήσει κανείς. Παραμένει ένα γνήσιο Multistrada που έρχεται full στην τεχνολογία να στρίψει φρενάροντας υπό κλίση με το μπροστινό σύστημα να συμπιέζεται όσο απαιτούν οι συνθήκες και το Cornering ABS να σε κρατάει μέσα στην στροφή.

Είναι φιλικότερο χωρίς την άκαμπτη αίσθηση του απλού Multistrada στο εσωτερικό της στροφής, αφού το Enduro, λόγω ελαστικών και αναρτήσεων, είναι πιο μαλακό - κι έτσι τείνει να σε "σηκώνει" ελαφρώς. Όσα λάθη και να κάνεις όμως, όλα τελικά, θα γίνουν σωστά. Είναι ένα ατελείωτο παιχνίδι που σου δίνει απεριόριστες επιλογές για ρυθμίσεις στα μέτρα σου, ενώ αποδίδει όσους ίππους χρειάζεσαι τόσο για να έχεις ασφάλτινο Multistrada όταν το επιθυμείς, ή καθημερινό ή adventure χαρακτήρα, ανάλογα τα κέφια. Αποδίδει άλλωστε 10 άλογα παραπάνω στον τροχό από τον βασικό αντίπαλο, BMW R 1200GS Adventure, και αυτό, για τους λάτρεις αυτής της κατηγορίας, είναι ένα πλεονέκτημα.

Έχει όμως και βασική τιμή 22.500euro κάτι που το καθιστά σαφώς πιο ακριβό από τον ανταγωνισμό, διαθέτοντας όμως ήδη πλούσιο εξοπλισμό από το εργοστάσιο. Η έκδοση της δοκιμή φτάνει στα 24.150euro με το Touring Pack (πλαϊνές βαλίτσες, κεντρικό stand, θερμαινόμενα γκριπ), νούμερο που σαφώς και ξεφεύγει αρκετά από τα δεδομένα της κατηγορίας.
Βέβαια, το Multistrada 1200 Enduro είναι άλλη μία απόδειξη ότι η ''μεγάλη'' έκδοση, είναι καλύτερη από την ''μικρή'', όπως συμβαίνει και με την BMW και το R 1200GS Adventure. Είναι ο 19άρης τροχός, τα διαφορετικά ελαστικά, ο όγκος, οι αλλαγές στον κινητήρα, όλες αυτές οι τεχνικές διαφορές που έδωσαν πιο φιλικά χαρακτηριστικά στην μοτοσυκλέτα, που την έκαναν συνολικά πιο γλυκιά, πιο προοδευτική, πιο γραμμική σε απόδοση.

Με την τιμή του να αποτελεί σίγουρα ένα σοβαρό σκαλοπάτι στην κόντρα με ένα GS ή ένα KTM 1290 Super Adventure, είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να κλέψει καρδιές και πελατολόγιο. Σίγουρα όμως, ότι ρυθμό και να έχεις, όσα χιλιόμετρα και να διανύσεις, αν είσαι χιλιομετροφάγος και σχεδιάζεις να κάνεις γρήγορα ταξίδια ή να γυρίσεις την Ευρώπη από εθνικές οδούς με υψηλές μέσες ωριαίες ταχύτητες, θα προσπεράσεις το BMW, και θα γλυκοκοιτάξεις το κόκκινο ασημί Ducati, που και σε λευκό-ασημί, μας προκαλεί ακόμη περισσότερο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 1200 Enduro
Αντιπρόσωπος Kosmocar
Εγγύηση 2 χρόνια
Τιμή βασικής έκδοσης 22.500euro
Τιμή μοτοσυκλέτας δοκιμής 24.150euro
   
Κινητήρας  
Τύπος 2K, 4T, Υ/Ψ, V90, L, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1198,4
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 106 x 67.9mm
Συμπίεση (:1) 12,5
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός της Bosch με σώματα διαμέτρου 56 χιλιοστών - Ride by Wire
Σύστημα εξαγωγής 2 σε 1 σε 2 
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος  υποβοηθούμενος και σύστημα slipper
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,84
1η σχέση 37/15 (2.466)
2η σχέση 30/17 (1.764)
3η σχέση 27/20 (1.35)
4η σχέση 24/22 (1.090)
5η σχέση 23/24 (0.958)
6η σχέση 22/25 (0.88)
Τελική μετάδοση 15/43 (2.866)
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο δικτυωτό τύπου Trellis 
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 110
Πλάτος (mm) 945
Μήκος (mm) 2200
Μεταξόνιο (mm) 1.594
Ύψος (mm) 1310 - 1420 - 1455
Ύψος σέλας (mm) 870 (850 - 890 με έξτρα σέλες)
Απόσταση εδάφους (mm) 205
Βάρος (kg) 225
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt) 30
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα Sachs διαμέτρου 48mm, με DSS - Ducati Skyhook System. Διαδρομή τροχού 200mm 
Πίσω Mονό αμορτισέρ Sachs με DSS - Ducati Skyhook System. Διαδρομή τροχού 200mm 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-ZR19 σε τροχό με ακτίνες / Pirelli Scorpion Trail ΙΙ
Πίσω 190/55-ZR17 σε τροχό με ακτίνες / Pirelli Scorpion Trail ΙΙ
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικής τοποθέτησης δαγκάνες monoblock Μ4 της Brembo και Cornering ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων της Brembo και Cornering ABS
   
Εξοπλισμός  
  DTC ρυθμιζόμενο σε 9 στάδια, DWC, Cruise Control Cornering ABS, Hands Free, προετοιμασία για σύστημα συναγερμού, Riding Modes, Power Modes, Ride By Wire γκάζι, οθόνη TFT με ενδείξεις για ηλεκτρονικό στροφόμετρο και κοντέρ, ενδείξεις για φώτα, φλας, λάδι, ψεκασμό, ABS, έγχρωμη οθόνη και DSS - Ducati Skyhook System, DSP - Ducati Safety Pack Cornering ABS, Cornering Lights με LED φώτα, bluetooth module
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm) 160/9500
Ροπή εργοστασίου (kgm/r.p.m.) 13,6/7.500
Ισχύς πραγματική  (hp/rpm) 125/-

Δυναμοδιάγραμμα

Loading...
">https://www.bikeit.gr/images/stories/tests/onoff/ducati/2016/multistrada1200_enduro/dyno/{/aridoc}

Φωτογραφίες οδήγησης

{gallery}tests/onoff/ducati/2016/multistrada1200_enduro/odigika/{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/ducati/2016/multistrada1200_enduro/statika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 15:14

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon