.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 13:47

Test - Ducati Multistrada 1200 S

 

Χλιδή, πολυτέλεια, επιδόσεις & κορυφαίος εξοπλισμός!

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης
 
Η Ducati πήρε το προηγούμενο Multistrada 1200 και το μπόλιασε με νέο DNA για το 2015, προικίζοντας το με νέο design, διαστημικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά τελευταίας τεχνολογίας, και άλλα πολλά. Η έκδοση S δεν διαφέρει σε απόδοση κινητήρα, διαθέτει όμως πλουσιότερο εξοπλισμό από την “απλή”.

Ο διαστημικός εξοπλισμός με μια ματιά

Ας δούμε με μια ματιά τα δυνατότερα σημεία από τον απίστευτο εξοπλισμό της νέας Multistrada 1200 S.

  • Ducati Cornering Lights
  • Cruise Control
  • Keyless system
  • Full-TFT color display
  • Ducati Multimedia System
  • Full-LED headlights
  • Backlit handlebar switches
  • Ducati Wheelie Control
  • Bosch 9.1ME Cornering ABS
  • Inertial Measurement Unit
  • Ηλεκτρονικές αναρτήσεις

Δυνατή παρουσία από τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα του εξοπλισμού. Όχι βέβαια πως το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων, τα 10 περισσότερα άλογα από το προηγούμενο μοντέλο, και όλα τα υπόλοιπα έχουν μικρότερη σημασία. 

Έκδοση S

 

Η έκδοση S είναι σαφώς πιο πλούσια εξοπλισμένη σε σχέση με τo στάνταρ μοντέλο με μεγαλύτερους εμπρός δίσκους διαμέτρου 330 χλστ. και τετραπίστονες μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo, M504, που μπαίνουν για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα Adventure. Φυσικά το κύριο ατού του S είναι οι ήμι-ενεργητικές αναρτήσεις Ducati Skyhook Suspension (DSS) με αναθεωρημένο λογισμικό (είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2012 στο προηγούμενο μοντέλο) αλλά και άλλα gadgets που την κάνουν λαχταριστή.

multi 1200s 4

Φέρει επίσης έγχρωμη TFT Οθόνη των 5 ιντσών (LCD στη βασική) με Ducati Multimedia System που επιτρέπει τη σύνδεση με smartphone μέσω Bluetooth. Έτσι μπορείτε να δείτε σε αυτή τις εισερχόμενες κλήσεις, τα μηνύματα και διάφορες άλλες ειδοποιήσεις. Ο αναβάτης μπορεί επίσης να χειριστεί τη μουσική που έχει στο smartphone του από τα κουμπιά του τιμονιού. Για τη σύνδεση έχει εξελιχθεί ανάλογη εφαρμογή από την Ducati για λειτουργικό iOS ή Android (όχι όμως για Windows Phones). Η έκδοση S φέρει, όπως και το αντίπαλο δέος KTM Adventure 1290, φώτα στροφής (Ducati Cornering Lights ή DCL) που ενεργοποιούνται ανάλογα με το πού στρίβει η μοτοσικλέτα, ενώ παράλληλα έχει Full LED προβολέα, και ελαφρού κράματος σφυρήλατες ζάντες αλουμινίου. Τέλος υπάρχει και η ακόμα πιο exclusive έκδοση S D|air που πέρα από όλα τα άλλα επιτρέπει τη σύνδεση με το αντίστοιχο μπουφάν της Dainese που φέρει αερόσακο που ενεργοποιείται σε πτώση ή σύγκρουση.

Διαφορές Multistrada 1200 - Multistrada 1200 S

Εξοπλισμός Multistrada 1200 Multistrada 1200 S
Νέος κινητήρας Testastretta DVT v v
Μονάδα IMU της Bosch v v
Σύστημα Cornering ABS v v
Cruise Control v v
Riding Modes v v
Ride-by-Wire Power Modes v v
Ducati Wheelie Control v v
Ducati Traction Control v v
Σέλα ρυθμιζόμενη καθ' ύψος v v
TFT οθόνη οργάνων x v
Διάμετρος δίσκων μπροστά 320 330
Ducati Multimedia System x v
Ζάντες ελαφρού κράματος x v
Ηλεκτρονικές αναρτήσεις x v
LED προβολέας με Cornering Light x v

Με καινούργια εμφάνιση

Νέα πλαστικά, νέα μάσκα, νέα φωτιστικά σώματα, νέα ζελατίνα, μεγαλύτερη και με κλίση στο πάνω μέρος, νέοι καθρέπτες, νέα χρώματα στα μέταλλα, στον κινητήρα, στο πιρούνι, στο νέο πλαίσιο, στο ψαλίδι, νέες βάσεις μαρσπιέ συνεπιβάτη, κουτί για συλλογή των ατμών της βενζίνης (Euro 4), κλπ. Όμορφο και με διαφορετική “στάση” σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, διαθέτει μπόλικα πλαστικά, και ανασχεδιασμένο το κλασικό “ρύγχος”, κάνοντας το να μοιάζει περισσότερο με... αγριεμένο πουλί.

multi 1200s 11

Για να πούμε την αλήθεια, από το πλάι καταφέρνει να διατηρήσει σχεδόν αυτούσια την ταυτότητα του προηγούμενου μοντέλου, πέρα από τις πολλές μικρό-διαφορές στο design των μερών του. Η πιο μεγάλη αισθητική αλλαγή είναι από μπροστά και από πίσω, και σε οπτική τριών τετάρτων. Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία, ενώ υπάρχει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Φανταστείτε πως στο μοντέλο του 2015 δεν σε χαλάει ούτε το... χρώμα του λαδιού και του υγρού φρένων στα δοχεία του τιμονιού, αφού εκείνα είναι καλυμμένα με μαύρο χρώμα!

Βελτιωμένη άνεση και εργονομία

 

Η εργονομία και η άνεση που προσφέρει το Multistrada αναθεωρήθηκε εκ βάθρων για να αποκτήσει ένα ακόμη φιλικότερο πρόσωπο. Η σέλα του αναβάτη είναι πλέον ρυθμιζόμενη σε ύψος (845-825 χλστ.) και βρίσκεται πιο κοντά στο έδαφος κατά 20 χλστ., ενώ είναι και 20 χλστ. Μακρύτερη. Αναβάτης με ύψος 1.70 κάθεται με σιγουριά, πατώντας όλο το πέλμα στο έδαφος, με το μεγαλύτερο βάρος να μην κάνει πουθενά την εμφάνιση του όταν κινείστε. Πιο κοντά στο έδαφος είναι και η νέα σέλα του συνεπιβάτη με τις χειρολαβές να έχουν επίσης ανασχεδιαστεί, ενώ μπροστά στο ρεζερβουάρ η σέλα σκαρφαλώνει πάνω, ώστε τα ευαίσθητα σημεία του αναβάτη να προστατεύονται από ακούσιες επαφές μετά από βίαιο φρενάρισμα. Η ανασχεδιασμένη ζελατίνα φέρει μηχανισμό ρύθμισης του ύψους της και μπορεί τώρα να ρυθμιστεί κατά 60 χλστ. με το ένα χέρι -πανεύκολα, όπως διαπιστώσαμε. Στα όργανα, άριστη η ψηφιακή οθόνη του “απλού” μοντέλου, πολύ πιο εντυπωσιακή όμως η έγχρωμη TFT του S της δοκιμής-παρόλα αυτά όταν ο ήλιος τη φωτίζει κάθετα... δυσκολεύεσαι να διακρίνεις τις ενδείξεις.

multi 1200s 9

Πολύ καλοί οι εργονομικοί διακόπτες (διαθέτουν μάλιστα και οπίσθιο φωτισμό όμως περιέργως όχι στους διακόπτες αυτούς καθαυτούς, όπως πχ. οι μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ, αλλά στο περίγραμμα τους, κάτι που... δεν βοηθάει και πολύ τον αναβάτη), ενώ το Multistrada διαθέτει τεράστιο διακόπτη-joystick στο αριστερό γκριπ, για τις ρυθμίσεις όλων των υποσυστημάτων, αλλά και Keyless σύστημα, με το οποίο ο αναβάτης φέρει το κλειδί-immobilizer στην τσέπη, δίχως να το εισάγει κάπου -εκτός από την τάπα του ρεζερβουάρ στον ανεφοδιασμό. Οι καθρέπτες προσφέρουν άριστη ορατότητα, ενώ επειδή δεν οδηγήσαμε το βράδυ λόγω... θυελλωδών ανέμων, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη διαφορά που κάνει το Cornering Light στις στροφές. Η τοποθέτηση του αναβάτη πάνω στη μοτοσικλέτα έχει βελτιστοποιηθεί προσφέροντας καλύτερο έλεγχο αλλά και αίσθηση κατά την οδήγηση, ενώ η λεπτή σιλουέτα του Multistrada σημαίνει εύκολη πρόσβαση για όλους. Η αναθεωρημένη θέση οδήγησης μελετήθηκε επίσης και για οδήγηση εκτός δρόμου, κάτι που φαίνεται και από τα νέα μαρσπιέ με το αφαιρούμενο λάστιχο. Επίσης υπάρχει μικρός χώρος κάτω από τη σέλα και για προσωπικά αντικείμενα εκτός από την εργαλειοθήκη και το εγχειρίδιο. Τέλος, το νέο Multistrada 1200 φέρει δύο 12βολτες παροχές ρεύματος, μία κάτω από τη σέλα και μία στο τιμόνι αλλά και μία θύρα USB.

DVT και 160 άλογα

 

Ο V-2 κινητήρας των 1.198 κ.εκ. με τα δύο μπουζί ανά κύλινδρο και το ride-by-wire γκάζι φέρει μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά, το σύστημα μεταβλητού χρονισμού των εκκεντροφόρων DVT (Ducati Variable Timing). Το σύστημα επεμβαίνει στον εκκεντροφόρο της εισαγωγής αλλά και σε εκείνον της εξαγωγής κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε μοτοσικλέτα. Εμείς να σημειώσουμε ότι ο δικύλινδρος desmo αποδίδει 10 επιπλέον ίππους σε σχέση με τον προηγούμενο, είναι προδιαγραφών Euro 4 και το DVT σύστημα βελτιστοποιεί την απόδοση του τόσο στο χαμηλό όσο και στο υψηλό φάσμα λειτουργίας βελτιώνοντας κατά 8% και την κατανάλωση καυσίμου.

IMG 3387 web

Η μέγιστη ροπή ανέρχεται στα απίστευτα 13,87 Kgm στις 7.500 σ.α.λ., ενώ πιο σημαντικό είναι ότι από τις 3.500 σ.α.λ. υπάρχουν ήδη 8,1 Kgm ροπής που ξεπερνούν τα 10 μεταξύ 5.750 και 9.500 σ.α.λ. Η ρύθμιση των βαλβίδων πραγματοποιείται κάθε 30.000 χλμ. και η ενδιάμεση συντήρηση κάθε 15.000 χλμ.

Μεγαλύτερη ακαμψία και αναθεωρημένη γεωμετρία

 

Το ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα, έχει ανασχεδιαστεί για περισσότερη ακαμψία αλλά και βελτιστοποίηση της αναλογίας ανάμεσα στη σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες και τη συμπεριφορά-ευελιξία. Μεγάλη διαφορά σε σχέση με την υπάρχουσα γενιά είναι η τοποθέτηση του μοτέρ ψηλότερα μέσα στο πλαίσιο κατά 20 χλστ. για να αυξηθεί η απόστασή του από το έδαφος στα 180 χλστ. Η κάστερ ανέρχεται στις 24 μοίρες, το ίχνος στα 109 χλστ. και το μεταξόνιο στα 1.529 χλστ. Το στεγνό βάρος της μοτοσικλέτας ανέρχεται στα 209 κιλά.

IMG 3395 web

Τα φρένα έκδοσης αποτελούνται από μονομπλόκ δαγκάνες της Brembo τεσσάρων εμβόλων με διάμετρο πιστονιών στα 32 χλστ. και ακτινική τρόμπα, που συνεργάζονται με δίσκους 330 χλστ. Φυσικά τα σωληνάκια είναι μεταλλικά. Το νέο Multistrada διαθέτει το νέο σύστημα Bosch-Brembo 9.1ME Cornering ΑΒS, το οποίο περιλαμβάνει και σύστημα συνδυασμένης πέδησης με τις ρυθμίσεις του να αλλάζουν ανάλογα με το πρόγραμμα οδήγησης που έχετε επιλέξει! Πίσω έχει τοποθετηθεί δίσκος 265 χλστ. και δαγκάνα μονού εμβόλου πάλι από την ιταλική εταιρία. Στην έκδοση S, με την ήμι-ενεργητική ανάρτηση Ducati Skyhook Suspension (DSS) Evolution η διάμετρος του πιρουνιού της Sachs παραμένει στα 48 χλστ. όπως και στην “απλή” έκδοση με διαφορετική επικάλυψη στα καλάμια. Η ανάρτηση ρυθμίζει συνεχώς τη λειτουργία της ανάλογα με τις συνθήκες, ωστόσο, ο αναβάτης μπορεί να επέμβει στην ρυθμίσεις ανάλογα με το βάρος και τις προτιμήσεις του.

Ηλεκτρονικός χαμός!

 

Η νέα ηλεκτρονική μονάδα μέτρησης αδράνειας (Inertial Measurement Unit-IMU), που μετρά με μια σειρά αισθητήρων ταυτόχρονα τις δυνάμεις που ασκούνται στη μοτοσικλέτα όταν στρίβει, παίρνει κλίση ή επιταχύνει-επιβραδύνει, αλλά και τον ρυθμό μεταβολής τους, επέτρεψε στη Ducati να κάνει ακόμη πιο πλήρη τα ηλεκτρονικά βοηθήματα του Multistrada. Έτσι η νέα ιταλική adventure φέρει πλέον σύστημα ελέγχου ανύψωσης και των 2 τροχών, σύστημα ρυθμιζόμενο σε οχτώ στάδια-Ducati Wheelie Control (DWC). Φέρει επίσης cornering ABS που αξιοποιεί την ελαφρύτερη και ισχυρότερη μονάδα 9.1ME της Bosch και επιτρέπει το ασφαλές φρενάρισμα και μέσα στη στροφή.

IMG 3399 web

Σε οχτώ διαφορετικά επίπεδα ρυθμίζεται και το Traction Control (DTC), ενώ στο βασικό εξοπλισμό ανήκει πλέον και το ηλεκτρονικό cruise control. Παράλληλα ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του τέσσερις διαφορετικές επιλογές για την ρύθμιση των ηλεκτρονικών και της χαρτογράφησης του κινητήρα (Sport, Touring, Urban και Enduro -εντούρο... λέμε τώρα) που παραμετροποιούν ακόμη περισσότερο το Multistrada -ειδικά όταν αυτό είναι εφοδιασμένο με την ήμι-ενεργητική ανάρτηση Ducati Skyhook Suspension Evo (DSS). Το συνθετικό “Evo” αναφέρεται στις βελτιώσεις στη λειτουργία της ηλεκτρονικής ανάρτησης, από την πρώτη παρουσίαση της, το 2012, στο προηγούμενο Multistrada.

Riding Modes

 

  • Στην επιλογή Sport η απόδοση του μοτέρ παραμένει στο μάξιμουμ (160 άλογα), η απόκριση του γκαζιού είναι άμεση, ενώ ανάλογα ρυθμίζεται, η ήμι-ενεργητική ανάρτηση στο S, αλλά και τα Traction Control, Wheelie Control και ABS σε αμφότερες τις εκδόσεις. Στο Sport μειώνεται παράλληλα και το επίπεδο συνδυασμένης πέδησης.
  • Στην επιλογή Touring η ιπποδύναμη και η ροπή παραμένουν σε κορυφαίες τιμές, όμως η απόκριση του γκαζιού γλυκαίνει, ενώ τα ηλεκτρονικά βοηθήματα γίνονται πιο παρεμβατικά και το ABS ανιχνεύει και εξουδετερώνει και την ανύψωση του πίσω τροχού. Ταυτόχρονα, στο S η ανάρτηση ρυθμίζεται με έμφαση στην άνεση.
  • Στο Urban η απόδοση μειώνεται στους 100 ίππους και η ήμι-ενεργητική ανάρτηση ρυθμίζεται για μέγιστη ευελιξία ενώ τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι έτοιμα για τις κακοτεχνίες των αστικών δρόμων.
  • Στους 100 ίππους πέφτει η απόδοση και στην επιλογή Enduro, με την ανάρτηση να μαλακώνει ανάλογα. Εδώ τα DTC και DWC επεμβαίνουν λίγο, ενώ το ABS επιδρά μόνο στον μπροστινό τροχό.

Διαστημικός τουρισμός

Ο ψεκασμός είναι γλυκός, η απόδοση και η απόκριση στο γκάζι καλή, φιλτραρισμένη βέβαια μέσα από όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα (ride by wire, προγράμματα, traction control, κ.α.). Μικρή η καθυστέρηση στο άνοιγμα του γκαζιού από τέρμα κλειστό, όμως αυτό που κάνει αρνητική εντύπωση είναι το ότι στις χαμηλές στροφές το Multistrada δεν αποδίδει όλη του τη δύναμη, πιθανότατα για λόγους ασφαλείας, και πρέπει να ανέβεις λίγο στην κλίμακα για να έχεις την άμεση, δυνατή απόδοση που περιμένεις από έναν κινητήρα 160 ίππων. Επίσης ,ξενίζει κάπως το γεγονός πως το Multistrada δεν κρατάει σταθερό ρελαντί, αντίθετα οι στροφές ανεβοκατεβαίνουν στο φανάρι, κάνοντας σε να αναρωτιέσαι αν μένεις από βενζίνη -δεν μένεις. Αν συγκρίνεις το 1200 S με τον νέο αντίπαλο S 1000 XR της BMW, βλέπεις πως -λόγω και αριθμού κυλίνδρων, το S 1000 XR ψηλά ξεσπάει, και δείχνει -αλλά και είναι- πολύ δυνατότερο, ενώ από την άλλη το Multistrada είναι πολύ γεμάτο σε μεσαίες στροφές, ενώ ψηλά η γραμμική καμπύλη απλώς οριζοντιώνεται.

IMG 3270 web

Ένα πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του Multistrada είναι το πόσο καλά κρύβει την ταχύτητα που κουβαλάει -γεγονός που καταδεικνύει το άριστο στήσιμο της μοτοσυκλέτας, την εκπληκτική λειτουργία των ηλεκτρονικών αναρτήσεων, αλλά και την δύναμη των 160 ονομαστικών αλόγων. Ανοίγεις ελαφρά το γκάζι, αλλάζεις από 1η σε 2α και μετά σε 3η, κοιτάς το κοντέρ... 160 χλμ/ώρα. Τόσο απλά. Δίχως δράματα, δίχως να το καταλάβεις -θέλει προσοχή για να διατηρήσεις δίπλωμα και άδεια. Άριστα όμως αποδεικνύονται και τα φρένα, τόσο σε δύναμη όσο και σε πληροφόρηση, και εξαιρετικό το Cornering ABS. 

IMG 3333 web

Παράπονο έχουμε από τη ρυθμιζόμενη ζελατίνα του Multistrada, η οποία σε ταχύτητες πόλης τρέμει, παράγοντας ένα ελαφρώς ενοχλητικό -και σαφώς διακριτό από οτιδήποτε άλλο- θόρυβο. Παίζοντας αρκετά μαζί της (ρυθμίζεται εν κινήσει, με το ένα χέρι, με ένα απλό και πανέξυπνο σύστημα), βρήκαμε πως ο θόρυβος σχεδόν εξαφανίζεται αν την κλειδώσεις ελαφρώς πιο πάνω από την θέση που πρέπει (κλειδώνει σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά αν την αφήσεις σε ενδιάμεση θέση ο θόρυβος από τον συντονισμό παύει να ενοχλεί). Στο ταξίδι δεν ενοχλεί καθόλου, όπου κι αν την αφήσεις. Και συνήθως την τοποθετείς στην ψηλή θέση για καλύτερη προστασία. Προσωπικά με ύψος 1.70 έπρεπε να καμπουριάσω ελαφρώς για να καλυφτώ εντελώς από τον αέρα, ενώ σε πιο φυσική στάση το ρεύμα αέρα χτύπαγε το πάνω μέρος του κράνους μου. Οι αναβάτες με ύψος 1.60-1.65 ίσως καλύπτονται εντελώς, οι ψηλότεροι πάντως ίσως χρειαστούν μια aftermarket ψηλότερη ζελατίνα, αν στοχεύουν σε μεγάλα ταξίδια με υψηλές ταχύτητες. 

IMG 3361 web

Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις είναι πραγματικά απίστευτες, ειδικά όταν δεν τις έχεις συνηθίσει. Και ποιος τις έχει, θα μου πείτε, καθώς δεν είναι δα και συνηθισμένες. Θυμάμαι είχα πάθει την ίδια πλάκα όταν είχα οδηγήσει το Aprilia Caponord. Οι συμβατικές αναρτήσεις έχουν συγκεκριμένη λειτουργία. Την ίδια παντού. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις, όμως δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Όταν όμως ανέβεις στο Multistrada και δεις πως αυτό που παραμένει ίδιο δεν είναι η λειτουργία των αναρτήσεων, αλλά η κορυφαία απόδοση τους σε όλα τα τερέν και τις καταστάσεις, μένεις με το στόμα ανοιχτό. Σηκώνεσαι όρθιος στην οδήγηση και προσπαθείς να τις συμπιέσεις. Μπα. Δεν πιέζονται. Σκέφτεσαι “πω πω κούτσουρα είναι”. Αμ δε. Γιατί μόλις πέσεις σε λακκούβες, εκείνες αλλάζουν λειτουργία, και μαλακώνουν όσο χρειάζεται. Ούτε τερματίζουν, ούτε είναι τσιμέντο. Διατηρούν τις βέλτιστες επιταχύνσεις, το ιδανικό βύθισμα, και την ίδια κορυφαία συμπεριφορά, ότι θέμα κι αν έχει το διαγώνισμα, και αυτή η λειτουργία τους γίνεται αντιληπτή (δεν είναι δηλαδή μικρή, την καταλαβαίνεις συνέχεια, συνήθως... αφού την έχεις βιώσει και αναλύσει), εντυπωσιάζοντας τον αναβάτη! Από το χείριστο ελληνικό οδόστρωμα, σε καλοστρωμένους δρόμους του εξωτερικού, από τη λακκούβα στο σαμαράκι, από τη βόλτα έως τις καταστάσεις οδηγικής λύσσας, ακόμα και στη... σούζα, η μοτοσυκλέτα δεν αλλάζει εμφανώς κατάσταση (πχ. δεν “κάθεται” στη επιτάχυνση ή στη σούζα, δεν χάνει τον μπούσουλα στο σαμάρι, δεν βυθίζεται πουθενά υπερβολικά). Παραμένει σταθερή και προβλέψιμη, ότι κι αν της δώσεις σε γκάζι (βράχος σε καμπές με 220+χλμ/ώρα) ή δρόμο. Απίθανη εμπειρία, που αν δεν την ζήσεις, δεν την πιστεύεις.

ducati/2016/multistrada_1200s/action/IMG_3252-web.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/action/IMG_3252-web.jpg" alt="IMG 3252 web" width="560" height="373" />

Δύσκολα είναι τα ηλεκτρονικά, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, ο χειρισμός τους. Εδώ δεν έχεις ένα κουμπάκι το οποία να απενεργοποιεί με 2 κινήσεις ABS και Traction Control, όπως στο BMW. Αντίθετα πρέπει να μπεις σε μενού, σε υπό-μενού, να παλέψεις, να αγανακτήσεις και λίγο, και γενικά να ξοδέψεις κάποιο χρόνο για να μάθεις τον χειρισμό του οργάνου και των ηλεκτρονικών συστημάτων. Επιπλέον, η παραμετροποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι πλέον τόσο εκτενής, που άνετα μπορεί κανείς να πελαγώσει από τις άπειρες ρυθμίσεις. Αντίθετα, οι... Power Users θα βρουν τον gadget-παράδεισο τους, καθώς θα παίζουν για ατελείωτες ώρες με τις ρυθμίσεις, παρατηρώντας τις αλλαγές, και φέρνοντας τη μοτοσυκλέτα απολύτως στα μέτρα τους, σε όλες τις συνθήκες.

ducati/2016/multistrada_1200s/details/multi_1200s_22.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/details/multi_1200s_22.jpg" alt="multi 1200s 22" width="400" height="600" />

Το ηλεκτρονικό κλειδί είναι μια έξτρα ευκολία, όμως μένει να αποδειχθεί η αξιοπιστία του, ειδικά σε καταστάσεις περιπέτειας και ταξιδιού σε δύσκολες συνθήκες. Εμάς μερικές φορές ήθελε έξτρα προσπάθεια για να ξεκλειδώσει το τιμόνι. Έξυπνα τα όργανα, αλλάζουν σε μαύρο φόντο και λευκούς χαρακτήρες όταν πέσει το φως, ενώ προειδοποιούν τον αναβάτη και για πιθανότητα πάγου, όταν πέσει η θερμοκρασία. Ενδιαφέρον έχει και το χρώμα του δείκτη βενζίνης (έγχρωμη TFT οθόνη λέμε!) το οποίο αλλάζει(!) σε πορτοκαλί όταν η στάθμη πέφτει! Πολύ καλό το Cruise Control, προσφέρει άνεση στο ταξίδι, άριστη όσον αφορά στη στάση του σώματος και στην άνεση η σέλα. Σχετικά ψηλό όμως το 1200 S για μένα (1.70) και αρκετά βαρύ, ήθελε προσοχή στους επιτόπιους ελιγμούς, ενώ πάταγα το ένα πέλμα του ποδιού καλά κάτω, με κάποια δυσκολία. Κραδασμοί δεν με ενόχλησαν πουθενά (τα μαρσπιέ έχουν και ελαστικά παρεμβύσματα), ενώ οι καθρέπτες παρέχουν καλό οπτικό πεδίο. Ο συμπλέκτης είναι σχετικά σκληρός, ενώ το κιβώτιο είναι θετικό όταν οδηγείς αποφασισμένος, όταν όμως κάνεις τις αλλαγές χαλαρά ίσως βρεις μερικές νεκρές ανάμεσα στις ψηλές σχέσεις. Γεμίζοντας το ρεζερβουάρ η ένδειξη της αυτονομίας εκτοξεύεται στα 300 χιλιόμετρα, όμως αυτή είναι μάλλον μια υπέρ-αισιόδοξη ένδειξη, καθώς όσο οδηγείς, βλέπεις τη βενζίνη και τα χιλιόμετρα μέχρι τον επόμενο ανεφοδιασμό να μειώνονται γρήγορα. Εξαρτάται βέβαια και από τον τρόπο οδήγησης του αναβάτη, καθώς η κατανάλωση κυμαίνεται από 10+ λίτρα στα 100, όταν πηγαίνεις τέρμα γκάζι, έως όμως και 6 λίτρα στα 100, όταν ταξιδεύεις με νόμιμες ταχύτητες.

ducati/2016/multistrada_1200s/statikes/multi_1200s_17.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/statikes/multi_1200s_17.jpg" alt="multi 1200s 17" width="560" height="373" />

Ας περάσουμε και σε ένα ακανθώδες ζήτημα που είναι οι επιδόσεις του νέου Multistrada S. Παρά τις δηλώσεις για αυξημένη ιπποδύναμη σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η Ducati έδωσε έμφαση στο να κάνει το νέο κινητήρα πιο φιλικό -και το πέτυχε- χάνοντας όμως σε απόλυτες επιδόσεις (επιταχύνσεις και τελική). Στην τελική είδαμε εύκολα 220 χλμ/ώρα, και με αρκετή προσπάθεια 235. Λίγα δεν τα λες, σαφώς όμως υπολείπονται από το προηγούμενο μοντέλο που έδειχνε ακόμα και 280 στο κοντέρ! Ενδεικτικά, συνάδελφοι του χώρου που μετράνε τις επιδόσεις με GPS παρατήρησαν μείωση της πραγματικής τελικής της τάξης των 20 χιλιομέτρων, αλλά και ελαφρώς πιο αργές επιταχύνσεις. Όπως είπαμε όμως, πρώτος στόχος ήταν η φιλικότητα και η αυξημένη χρηστικότητα, και όχι οι αυξημένες επιδόσεις.

ducati/2016/multistrada_1200s/action/IMG_3343-web.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/action/IMG_3343-web.jpg" alt="IMG 3343 web" width="560" height="373" />

Όσον αφορά στο χώμα, οι Ιταλοί να έχουν ακόμα και ρύθμιση... “enduro” στη μοτοσικλέτα, όμως μάλλον είναι αισιόδοξοι, καθώς το 1200 είναι σχεδόν 100% ασφάλτινο σε συμπεριφορά (τροχοί 17 ιντσών, τροχοί με μπράτσα, κλπ). Παρόλα αυτά, τα Scorpion Trail II θα σας βοηθήσουν να διασχίσετε δασικούς δρόμους, αν και κόβουν πόντους από το Superbike κράτημα στην άσφαλτο.

ducati/2016/multistrada_1200s/details/IMG_3404-web.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/details/IMG_3404-web.jpg" alt="IMG 3404 web" width="560" height="373" />

Τελευταία παρατήρηση, που αφορά στο Keyless σύστημα, στο δεξί γκριπ συνυπάρχουν κοντά-κοντά η μίζα με το κουμπί που σβήνει και ανοίγει τη μοτοσικλέτα, και πολλές φορές αντί να πιέσω τη μίζα... έσβηνα το Multistrada. Φαντάζομαι πως με τη συνήθεια, ο ιδιοκτήτης θα αποφεύγει αυτό τον εκνευρισμό.

Ολοκληρωμένο, πολυτελές και κορυφαίο

 

ducati/2016/multistrada_1200s/statikes/multi_1200s_12.jpg" target="_blank" class="legacy-image jcepopup">ducati/2016/multistrada_1200s/statikes/multi_1200s_12.jpg" alt="multi 1200s 12" width="560" height="339" />

Πιο δυνατό, πιο προσεγμένο, πιο πολυτελές, πιο ηλεκτρονικό, πιο εύκολο, πιο εξελιγμένο, πιο φιλικό, πιο οικονομικό, πιο περιπετειώδες, πιο διασκεδαστικό, πιο εθιστικό. Το νέο Multistrada 1200 S είναι μια μοτοσικλέτα για λίγους, με ονειρικές προδιαγραφές σε όλους τους τομείς, που θέτει νέα στάνταρ στα επίπεδα εξοπλισμού, περιπέτειας και επιδόσεων, στην κατηγορία. Μια εμπειρία οδήγησης, πραγματικά μοναδική.

Έτοιμα πακέτα αξεσουάρ

  • Touring Pack: θερμαινόμενα γκριπ, βαλίτσες, κεντρικό σταντ.
  • Sport Pack: εξάτμιση Termignoni (νόμιμη για χρήση δρόμου), Carbon φτερό μπροστά, δοχεία υγρών φρένου και συμπλέκτη από billet αλουμίνιο.
  • Urban Pack: Top case, tank bag με κλειδαριά και έξοδο USB.
  • Enduro Pack: Προβολάκια ομίχλης, και τα ακόλουθα εξαρτήματα Ducati Performance από την Touratech: κάγκελα κινητήρα, προστατευτικά ψυγείου, ποδιά, μονό σταντ με φαρδύ κάτω μέρος, και μαρσπιέ για εκτός δρόμου οδήγηση 

Σημειώστε πως τα αξεσουάρ των πακέτων μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν το απόλυτο Multistrada.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Ducati
Μοντέλο Multistrada 1200 S
Αντιπρόσωπος KOSMOCAR A.E.
Τιμή Από 20.950 ευρώ (κόκκινο μοντέλο)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Testastretta, 4T, L2 90 μοιρών, Y/Ψ, 4Β/Κ, Desmo, DVT
Κυβισμός (c.c.) 1198.4
Συμπίεση (:1) 12,5
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 106 x 67,9
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Δύο σε δύο
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Υδραυλικός, πολύδισκος, υγρός, περιορισμένης ολίσθησης, με υποβοήθηση
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό
Κάστερ (°) 24
Ίχνος (mm) 109
Πλάτος  (mm) 1000
Μεταξόνιο (mm) 1530
Ύψος (mm) 1495
Ύψος σέλας (mm) 835-845
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος κενό – γεμάτο (kg) 212 – 235
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 20 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι Sachs 48 χλστ. Ducati Skyhook EVO, ΠΕ, ΑΣ, ΑΕ
Πίσω Μονό αμορτισέρ Sachs, Ducati Skyhook EVO, ΠΕ, ΑΣ, ΑΕ
   
Ελαστικά  
μπροστά Pirelli Scorption Trail II 120/70-17"
Πίσω Pirelli Scorption Trail II 190/55-17"
   
Φρένα  
Μπροστά 2 Δίσκοι 330 χλστ. ακτινικές δαγκάνες Brembo Μ50 Monoblock 4Ε, Bosch-Brembo 9.1ME Cornering ΑΒS, CBS
Πίσω Δ /265, 2E, Bosch-Brembo 9.1ME Cornering ΑΒS, CBS
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 160 / 9.500
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 13,9 / 7.500

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Μετρήσαμε μέγιστη ιπποδύναμη στον τροχό 145,18 hp, ενώ στον χάρτη για βροχή το Multistrada αποδίδει 92,31 hp.

Φωτογραφίες κίνησης

{gallery}tests/onoff/ducati/2016/multistrada_1200s/action{/gallery}

Φωτογραφίες στατικές

{gallery}tests/onoff/ducati/2016/multistrada_1200s/statikes{/gallery}

Φωτογραφίες λεπτομερειών

{gallery}tests/onoff/ducati/2016/multistrada_1200s/details{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 16:07

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Ducati Multistrada 1200 DVT 2016 Test - Ducati Multistrada 1200 Enduro 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon