.
Κατηγορία CFMOTO
Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 18:13

Test - CFMOTO 800MT Sport (2022)

Προσιτός πλούτος

Η βασική έκδοση Sport της οικογένειας 800ΜΤ έρχεται ελαφρωμένη από λίγο εξοπλισμό ως προς την κορυφαία Touring, αλλά με όλη τη χάρη και τιμή για φίλημα.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η CFMOTO είναι μια από τις πρώτες εταιρείες από την Κίνα που “εισέβαλαν” δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά, έχοντας παρουσία εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Τα τελευταία λίγα χρόνια ωστόσο που το κύμα εισροής νέων Κινέζων κατασκευαστών έχει αίφνης διογκωθεί, η CFMOTO ενίσχυσε έντονα τη θέση της στην παγκόσμια αγορά αξιοποιώντας ένα πολύ δυνατό χαρτί: τη στενή συνεργασία της με την ΚΤΜ από το 2017.

Χάρη σε αυτή λοιπόν, η Zhejiang Chunfeng Power Co., Ltd. ως έχει το πλήρες της όνομα, έχει αναπτύξει μια γκάμα μοτοσυκλετών που στην κορυφή τους ξεχωρίζουν οι δύο εκδόσεις της 800MT, Sport και Touring.

A15A0159 web

Το σημείο-κλειδί στην 800ΜΤ είναι φυσικά ο κινητήρας, ο οποίος είναι η εκδοχή του δικύλινδρου LC8c που κατασκευάζει η CFMOTO με άδεια από την ΚΤΜ.

Η είσοδός της στην ελληνική αγορά έγινε με αρκετό θόρυβο, κυρίως προερχόμενο από την ανταγωνιστικότατη τιμολόγηση της μοτοσυκλέτας, κι έτσι κατάφερε μέσα στο 2022 να γράψει 123 ταξινομήσεις αθροιστικά για τις δύο εκδόσεις στους μήνες που ήταν διαθέσιμη.

Η έκδοση 800ΜΤ Sport που δοκιμάζουμε εδώ είναι ουσιαστικά ολόιδια με την Touring σε όλα της τα σημαντικά στοιχεία – πλαίσιο, κινητήρας, αναρτήσεις, φρένα, εμφάνιση – με μερικές διαφορές. Σε αυτές ξεχωρίζουν οι χυτές ζάντες της Sport, σε αντίθεση με τις ακτινωτές της Touring, αν και σε αμφότερες τις περιπτώσεις οι διαστάσεις (και τα λάστιχα πρώτης τοποθέτησης) είναι ίδιες, 19 ίντσες μπροστά και 17 πίσω.

A15A0145 web

Οι υπόλοιπες διαφορές των δύο εκδόσεων έγκεινται αποκλειστικά και μόνο στον βασικό εξοπλισμό τους, καθώς η Sport είναι η πιο λιτή εκ των δύο και συγκριτικά με την Touring της λείπουν τα εξής:

  • Quick shifter δύο δρόμων
  • Αισθητήρες πίεσης ελαστικών
  • Αμορτισέρ τιμονιού (σταμπιλιζατέρ)
  • Προστατευτικές χούφτες τιμονιού
  • Θερμαινόμενα γκριπ
  • Θερμαινόμενη σέλα αναβάτη
  • Κεντρικό σταντ
  • Αλουμινένια ποδιά κινητήρα

Είναι προφανές πως η βασική διαφοροποίηση των δύο εκδόσεων είναι στον βαθμό πολυτέλειας και μόνο, αφού τίποτε από αυτά δεν κάνει το Sport να φαίνεται “φτωχότερο” σε δυναμικά χαρακτηριστικά. Οι ικανότητες των δύο εκδοχών είναι σχεδόν ταυτόσημες και η απόσταση μεταξύ τους αυτή τη στιγμή κοστολογείται προς €1,400, δηλαδή η απόσταση από τα €8,990 της Sport ως τα €10,390 της Touring.

Ένα σημείο που εκτιμώ ιδιαίτερα μετά από αυτήν την πρώτη μου επαφή με την 800ΜΤ είναι το ότι η CFMOTO δεν επιχείρησε να φτιάξει μια “φτηνή ΚΤΜ”, αλλά χάραξε τον δικό της δρόμο. Η μοτοσυκλέτα έχει σχεδιαστεί με σαφώς πιο πλουσιοπάροχη αεροδυναμική προστασία και μια θέση οδήγησης με έμφαση στην ασφάλτινη τουριστική άνεση.

Ένα σημείο αιχμής είναι η τοποθέτηση του δοχείου καυσίμου ψηλά, στην παραδοσιακή του θέση, σε αντίθεση με την υλοποίηση της ΚΤΜ που το έφερε χαμηλά μπροστά και κάτω από τον κινητήρα.

cfmoto 800mt sport 22 vs ktm dyno

Ο δικύλινδρος 799 cc της CFMOTO αποδίδει τη δύναμή του με πολύ παρόμοιο τρόπο με την αυστριακή του πηγή έμπνευσης, αν και στο δυναμόμετρο σημειώνεται μια υστέρηση από τον LC8c σε όλο το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα. Στη μέγιστη τιμή της η απόσταση από την κορυφή της 790 Adventure είναι περίπου 4 ίπποι, ενώ στις μεσαίες στροφές η μέγιστη διαφορά πλησιάζει τους 8.

Οι δύο διαθέσιμες riding modes διαχωρίζονται στις μεσαίες στροφές του κινητήρα, έχοντας την ίδια ακριβώς απόδοση ως εκεί, ενώ και μετά η διαφορά τους δεν είναι μεγάλη, φτάνοντας σε μια κορυφή 83 ίππων με τη ρύθμιση Sport και 80 με τη Rain. Πιο αισθητή είναι η διαφορετική απόκριση στο γκάζι, που είναι πιο μεταξένια στη Rain, παρά η λίγο μικρότερη αποδιδόμενη ισχύς.

Στην πράξη ο κινητήρας της 800ΜΤ διακρίνεται από τις ίδιες αρετές: ευστροφία, άφθονη ροπή γραμμικά απλωμένη παντού για ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα και διάρκεια ως τον κόφτη.

Οι περίπου 83 ίπποι που φτάνουν στο πίσω λάστιχο είναι υπεραρκετοί για να κινήσουν τα σβέλτα τα 231 κιλά της μοτοσυκλέτας – με γεμάτο το 19λιτρο ρεζερβουάρ – χαρίζοντάς τους γρήγορες επιταχύνσεις και ρεπρίζ, με τελική ταχύτητα που ξεπερνά για λίγο τα 200 km/h στο κοντέρ.

Αυτά με μια μέση κατανάλωση που κυμαίνεται κοντά στα 6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, δηλαδή μια τιμή που θα βρίσκαμε ικανοποιητική και για μοτοσυκλέτες αισθητά μικρότερου κυβισμού.

A15A0043 web

Η δυναμική συμπεριφορά της 800ΜΤ χαρακτηρίζεται από το ζύγισμά της, το σωστά στημένο πλαίσιο που γεννά συμπαγή αίσθηση στη μοτοσυκλέτα και λειτουργεί ως το ιδανικό εφαλτήριο για να πιέσεις στη στροφή.

Δίχως να εμφανίζει τάσεις υποστροφής ή υπερστροφής στην είσοδο, η 800ΜΤ πλαγιάζει με σιγουριά και στιβαρότητα στη διάρκεια της στροφής. Εδώ οπωσδήποτε συμβάλλουν οι πολύ καλές αναρτήσεις της ΚΥΒ (Kayaba), οι οποίες στις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις υποστηρίζουν την απαιτητική οδήγηση με σωστές υδραυλικές αποσβέσεις για ασφάλτινο στρίψιμο.

Οι αναρτήσεις είναι ρυθμιζόμενες μπροστά και πίσω, έτσι μπορεί κανείς να τις προσαρμόσει σε πιο ιδιαίτερες συνθήκες, όπως λ.χ. φορτωμένο δικάβαλο ταξίδι, αλλά και να τις μαλακώσει αρκετά για να κινηθεί στο χώμα.

Η πνευματική ηρεμία υποστηρίζεται και από τα φρένα της θυγατρικής της Brembo, J.Juan, με το εξαιρετικό μπροστινό που τα έχει όλα, δύναμη, αίσθηση και προοδευτικότητα, ενώ η υποστήριξη από cornering ABS της Continental υπηρετεί στο ανώτατο επίπεδο εμπιστοσύνης.

Εκτός δρόμου η 800MT Sport παραμένει σχετικά εύκολη στην ήπια οδήγηση, καθώς είναι προβλέψιμη και η γραμμική απόδοση του κινητήρα διευκολύνει τον χειρισμό. Η θέση οδήγησης βέβαια παραμένει περισσότερο ασφάλτινη, ειδικά στην περιοχή του ρεζερβουάρ που έχει λίγο περισσότερο πλάτος απ’ όσο θα θέλαμε για όρθια στάση, ενώ στη συγκεκριμένη έκδοση απουσιάζουν δύο χρήσιμα στοιχεία: πρωτίστως η ποδιά κινητήρα, δευτερευόντως οι χούφτες.

A15A0042 web

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η CFMOTO παρουσίασε ένα λαχείο στην ελληνική αγορά με την 800ΜΤ στην τιμή που τη διαθέτει. Η βασική έκδοση Sport στα €8,990 είναι φτηνότερη από μοτοσυκλέτες όπως οι Honda NC750X, Suzuki V-Strom 650, Triumph Tiger Sport 660, πόσο μάλλον αν βάλουμε στην εξίσωση τα χρήματα που απαιτούνται για τη μετάβαση στο λίγο ψηλότερο επίπεδο κυβισμού και δύναμης, στα 900 cc.

Με φινίρισμα και περιφερειακά που αποπνέουν ποιότητα και με προίκα που δείχνει χορταστικότατη σε συνάρτηση με την τιμή της, διαθέτοντας στον στάνταρ εξοπλισμό κάγκελα, βάσεις βαλιτσών, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, προβολείς ομίχλης, cruise control, έγχρωμη οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth, δύο παροχές φόρτισης (εκεί που πρέπει, κάτω από το τιμόνι), μόνο ο φτωχός συγγενής από την Κίνα δεν είναι.

Απεναντίας, θα πρέπει να κάνει όλους τους υπόλοιπους να ανησυχούν για το μέλλον τους, διότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της τιμής και όσων περιλαμβάνονται σε αυτήν είναι πολύ σημαντικό για να αντισταθμιστεί μόνο από το “βαρύ” όνομα άλλων κατασκευαστών. Κάθε μέρα που περνά εταιρείες όπως η CFMOTO προσθέτουν ειδικό βάρος και στα δικά τους λογότυπα, ενώ η συγκεκριμένη έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των συμπατριωτών της στην Ελλάδα, μιας και η δική της αφετηρία στην αγορά μας έγινε πριν χρόνια με τα 650ΜΤ (αρχικά μέσω της παλαί ποτέ ΤΕΟΜΟΤΟ), εξασφαλίζοντας άφθονο χρόνο εξοικείωσης και χτισίματος ενός αξιόπιστου ονόματος.

Η CFMOTO 800MT είναι μια από τις νέες μοτοσυκλέτες που ήρθαν στην Ελλάδα για να μας δείξουν πως μια μεγάλη adventure με πλήρη εξοπλισμό, επώνυμα περιφερειακά και όλη τη δύναμη και ικανότητες που πρέπει να έχει δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει περισσότερο από το ετήσιο εισόδημα του μέσου μισθωτού.

A15A0034 web 

Εξοπλισμός αναβάτη: MOTO MARKET

Κράνος NOX N312 Crow Nardo

Τζάκετ: Nordcode Senegal

Γάντια: Nordcode

Μποτάκια: Forma

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

CFMOTO 800MT Sport (2022)

Αντιπρόσωπος

Muvus

Τιμή:

€8,990

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 ΕΕΚ, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

799

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

88 x 65.7

Συμπίεση

12.7: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Bosch

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, ολίσθησης

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο / αλουμινένιο ψαλίδι

Μήκος x Πλάτος x Ύψος (mm)

2,234 x 853 x 1,277

Μεταξόνιο (mm)

1,531

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας (mm)

825

Απόσταση από έδαφος (mm)

190

Βάρος (kg)

231 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

19

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι ΚΥΒ 43 mm, διαδρομή 160 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ ΚΥΒ, διαδρομή 150 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

   

Ελαστικά / Τροχοί

Maxxis Maxxventure MA1 (tubeless)

Μπροστά

110/80-19

Πίσω

150/70-17

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

Πίσω

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων J.Juan, Continental cornering ABS

   
Εξοπλισμός Οθόνη TFT 7 ιντσών με συνδεσιμότητα Bluetooth / LED φλας με αυτόματη απενεργοποίηση / cruise control / συμπλέκτης ολίσθησης / δύο ride modes (Sport-Rain) / Continental cornering ABS / αισθητήρες πίεσης ελαστικών / προβολείς ομίχλης / παροχή 12V / δύο παροχές USB / ρυθμιζόμενη ζελατίνα / κάγκελα προστασίας κινητήρα / βάσεις πλαϊνών βαλιτσών / σχάρα
   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

90 / 9,250

Ροπή (kgm / rpm)

7.7 / 8,000

Ιπποδύναμη στον τροχό (hp / rpm) 83 (Sport mode) / 80 (Rain mode)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2023 18:21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - CFMOTO 800MT Touring 2022 Video Test Ride - CFMOTO 650MT »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon