.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 19:42

TEST – BMW F850GS 2018 – Αποστολή στην Ισπανία

 

Καλύτερο παντού! 

 

 

Toυ Thierry Sarasyn
Φωτογραφιες: BMW Motorrad 

To BMW R1200GS αποτελεί best seller σε πολλές αγορές, οπότε θεωρητικά όλοι θα έπρεπε να το λατρεύουν, σωστά; Όχι ακριβώς… Ας μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, είναι αδιαμφισβήτητα μια εξαιρετική μοτοσυκλέτα, ωστόσο δεν επιθυμούν όλοι τον όγκο, τα κυβικά και την ισχύ της. Ωστόσο υπάρχει μια εναλλακτική στο GS στερέωμα των μοντέλων, που ανανεώθηκε ριζικά πρόσφατα. Ας υποδεχτούμε λοιπόν το νέο F850. 

Πως φτάσαμε εδώ;

To F800GS παρουσιάστηκε το 2008 και έκτοτε δέχθηκε αρκετές ανανεώσεις με αλλαγές στα σημεία. Ωστόσο το νέο F850GS, έχει ριζικά αλλαχθεί, σε βαθμό που μπορούμε να μιλάμε για μια νέα μοτοσυκλέτα. Παραμένει δικύλινδρο σε σειρά αλλά επί της ουσίας, αυτό είναι και το μόνο κοινό στοιχείο με το μοντέλο που αντικαθιστά, καθώς πέραν από την αύξηση του κυβισμού στα 853 κ.εκ., υπάρχει διαφορετικός χρονισμός στην ανάφλεξη.

bmw f850gs 4

Τα πιστόνια στην προηγούμενη γενιά του κινητήρα αυτού ανεβοκατέβαιναν μαζί με διαφορά 360 μοιρών στην έναυση των κυλίνδρων. Στον νέο κινητήρα, υπάρχει μια γωνία 90 μοιρών στα κομβία του στροφάλου και η ανάφλεξη των κυλίνδρων γίνεται στις 270 και 450 μοίρες περιστροφής. Μια πρόσθετη αλλαγή που επέφερε αυτή νέα φιλοσοφία στην λειτουργία του κινητήρα, είναι ότι αντί για την μια “τυφλή” μπιέλα προς απόσβεση των κραδασμών, πλέον έχουν τοποθετηθεί δύο αντικραδασμικοί άξονες.

Περι κινητήρα ο λόγος



Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών στον δρόμο; Ο νέος κινητήρας είναι πιο ισχυρός σε όλο το φάσμα της λειτουργία του, ανεβάζει πιο γρήγορα στροφές και εμφανίζεται πιο “πολιτισμένος”.  Όντως λοιπόν, πρόκειται για ένα νέο μηχανικό σύνολο διαφορετικό σχεδόν στα πάντα.

bmw f850 f750 gs 2018 eicma 2017 leptomereies bikeit 8

Η BMW, ανακοινώνει ιπποδύναμη 94 ίππων και 9,3 kg-m ροπής και σε ότι αφορά στα άλογα, είναι ακριβώς στο όριο για να επιτραπεί και η ύπαρξη A2 έκδοσης, με 47 ίππους,  για κατόχους άδειας οδήγησης αυτής της κατηγορίας. Η κλιμάκωση του κιβωτίου είναι επίσης νέα, με τις τρεις πρώτες σχέσεις να είναι πιο “κοντές”, ώστε να είναι πιο εύκολη η διαχείριση της ισχύος στην πόλη και παράλληλα να υπάρχει περισσότερο “νεύρο” στις εκκινήσεις από στάση αλλά και στις επιταχύνσεις εν κινήσει. 

bmw f850 f750 gs 2018 eicma 2017 leptomereies bikeit 12

Στην ευκολία οδήγησης συντείνει και ο νέος υποβοηθούμενος συμπλέκτης ολίσθησης. Η αλυσίδα και η εξάτμιση άλλαξαν θέσεις και ακλουθούν πλέον την πεπατημένη, με την τελική μετάδοση αριστερά και το τελικό δεξιά, όπως όλοι δηλαδή…

Αλλαγών συνέχεια

 

Σε ότι αφορά στην ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η BMW ως συνήθως, είναι πολύ δοτική και το F850GS δεν εξαιρείται αυτού του κανόνα. Πέραν του ABS, του TractionControl και των δύο riding modes (Road και Rain), που ανήκουν στον βασικό εξοπλισμό, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της μοτοσυκλέτας, μπορεί αν θέλει να την αποκτήσει, με ESA ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, Cornering ABS, πρόσθετα riding modes και ρυθμιζόμενο Dynamic Traction Control, στοιχεία που ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό. 

bmw f850 f750 gs 2018 eicma 2017 leptomereies bikeit 10

Ένα επίσης νέο στοιχείο της μοτοσυκλέτας, είναι ότι περάν της αλυσίδας και του τελικού της εξάτμισης, έχει και το… ρεζερβουάρ στη θέση που θα το περίμενε κανείς και όχι κάτω από την σέλα και την ουρά, όπως στην προηγούμενη έκδοση. Η χωρητικότητα του είναι 15 λίτρα, μια τιμή που μπορεί να ακούγεται μικρή για μια μοτοσυκλέτα με adventure χαρακτήρα, ωστόσο με την κατανάλωση να διατηρείται εύκολα κάτω από τα 5 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα , αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα 300+ χιλιόμετρα αυτονομίας δεν είναι κάτι δύσκολο να επιτευχθεί.

bmw f850gs 20

Το πλαίσιο είναι επίσης νέο, ατσάλινο δύο δοκών, εγκαταλείποντας την λογική του χωροδικτυώματος, ενώ έχει φυσικά διατηρηθεί ο τροχός διαμέτρου 21 ιντσών μπροστά, ο οποίος δένει σε ανεστραμμένο, δυστυχώς μη ρυθμιζόμενο πιρούνι 43 χλστ. Σε ότι αφοράς στην ποιότητα κατασκευής και στο φινίρισμα το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, στα γνωστά standard της BMW.

 Στο χώμα

 

Υπάρχει πολύς κόσμος, που επέλεξε το F800GS έναντι του R1200GS για να κάνει πραγματικότητα τα adventure όνειρα του. Το 800άρι, ήταν πολύ καλό εκτός δρόμου και το είχε αποδείξει πολλάκις, αφού εκατοντάδες ταξιδευτές το είχαν εμπιστευτεί, χωρίς να τους προδώσει.

bmw f850gs test apostoli 2

Το νέο F850GS, είναι ακόμα καλύτερο! Πρώτα απ΄όλα ο κινητήρας, παρά την αύξηση στον κυβισμό και στην ισχύ του, είναι πιο “συνεργάσιμος” στο χώμα, με την απόδοση του να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και προοδευτική. Κατά δεύτερον, η μοτοσυκλέτα είναι επίσης πιο ισορροπημένη. Όλες αυτές οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις στα δομικά της τμήματα έχουν θετικό αντίκτυπο στην οδήγηση.

bmw f850gs test apostoli 9

Η αίσθηση είναι πολύ ελαφριά και η θέση οδήγησης εξυπηρετεί πολύ όταν σηκώνεται κανείς όρθιος στα μαρσπιέ. Eπιλέγοντας τα Enduro ή Enduro Pro modes λειτουργίας, επιτρέπεται η απενεργοποίηση του ABS στον πίσω τροχό, κάτι που σε γρήγορους ρυθμούς στο χώμα είναι απαραίτητα για τα πλασαρίσματα με το φρένο. Μην έχετε καμία αμφιβολία, το F850GS, έχει ένα πολύ δυνατό και ικανό off road χαρακτήρα!

Πως όμως συμπεριφέρεται στην άσφαλτο;



Το ίδιο καλά όπως και στο χώμα είναι η απάντηση! Οι 94 ίπποι και η ροπή του κινητήρα είναι υπεραρκετοί για να ικανοποιήσουν οποιαδήποτε συνθήκης στην άσφαλτο ακόμα και αν αυτή αφορά γρήγορο τουρισμό με δύο επιβαίνοντες και πολλές αποσκευές.

bmw f850gs test apostoli 6

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτή η απόδοση, ήταν η κορυφή για τα Adventure του λίτρου πριν κάποια – όχι και τόσο πολλά- χρόνια. Η ποιότητα κύλησης είναι εξαιρετική και σε αυτό, περά από την καλή λειτουργία των αναρτήσεων, συμβάλουν και οι ακτινωτοί τροχοί, που αποσβαίνουν ένα μέρος των κραδασμών από τις κακοτεχνίες.

bmw f850gs test apostoli 13

Ωστόσο δεν τίθεται θέμα κατευθυντικότητας και ασάφειας, είτε πρόκειται για πολύ υψηλές ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους, είτε για γρήγορη οδήγηση σε στροφές. Το F850GS είναι σταθερότατο, ακολουθεί πιστά τις γραμμές που του υποδεικνύεις και γενικά η εμπειρία οδήγησης στην άσφαλτο, δεδομένης και την πολύ άνετης θέση οδήγησης, είναι μια απολαυστική εμπειρία.

 Ανεβάζει τον πύχη



Το BMW F850GS, είναι καλύτερη μοτοσυκλέτα από αυτή που αντικαθιστά, σε όλους τους τομείς. Δεδομένου του ότι η ποιότητα του F800GS ήταν αναγνωρισμένη από όλους χωρίς εξαιρέσεις, αυτό που κατάφεραν οι άνθρωποι της BMW, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Πιο ικανό εκτός δρόμου, καλύτερο στην άσφαλτο και πιο εύκολο στην πόλη, χωρίς να γίνεται παραχώρηση πουθενά! Ισχυρότερος κινητήρας με εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης και πολύ χαμηλή κατανάλωση  και επίσης ένα επίπεδο εξοπλισμού, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα κορυφαία adventure των 1200+ κ.εκ.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, ίσως κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι το F850GS, αποτελεί ένα “υποκατάστατο” του R1200GS, αλλά δεν είναι έτσι, ο εξοπλισμός (υπέροχη η TFT οθόνη!) και η φύση της μοτοσυκλέτας, την ανάγουν σε ένα μικρότερο, αλλά απόλυτα ικανό και ελαφρύτερο GS. Για την ακρίβεια, αποτελεί ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό μοντέλο γενικότερα στην κατηγορία των Adventure μοτοσυκλετών!

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Στατικές

 Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας
Τύπος: 4Τ, Δικύλινδρος σε σειρά, Υ/Ψ
Χωρητικότητα: 853 κ.εκ.
Μέγιστη Ισχύς: 93,7 ίπποι / 8.250 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή: 9,3 kg-m / 6.250 σ.α.λ.
Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων
Τελική Μετάδοση: Αλυσίδα

Πλαίσιο – Περιφερειακά
Τύπος: Δύο δοκών, ατσάλινο
Ανάρτηση Μπροστά: Ανετραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, 43 χλστ.
Ανάρτηση Πίσω: Μονό αμορτισέρ, με ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και προφόρτισης ελατηρίου
Φρένα Μπροστά: Δύο δίσκοι διαμέτρου 305 χλστ, δαγκάνες δύο εμβόλων, ABS
Φρένα Πίσω: Μονός δίσκος 265 χλστ., μονοπίστονη δαγκάνα
Ελαστικό Μπροστά: 90/90-21”
Ελαστικό Πίσω: 150/70-17”

Διαστάσεις - Βάρος
Μήκος Χ Ύψος Χ Πλάτος: 2.305 Χ 1.365 Χ 922 χλστ
Μεταξόνιο: 1.593 χλστ.
Ύψος σέλας: 860 χλστ. με δυνατότητα Kit για 815, 835, 875 και 890 χλστ.
Βάρος: 229 κιλά, πλήρες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - BMW G 310 GS 2017 TEST – BMW R1200 GS Adventure 2018 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon