.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 11:30

TEST – BMW R nineT Urban GS

 

Μια παραμυθένια Adventure ιστορία

 

To 1980, η BMW Motorrad παρουσιάζει μια μοτοσυκλέτα που έμελε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη των δύο τροχών, δημιουργώντας μια ολόκληρη νέα κατηγορία. Το R80 G/S, (“G” = Gelände = Έδαφος, Χώμα / “S” = Straße = Δρόμος,  Άσφαλτος) κατέστησε εξ αρχής με σαφήνεια τον προσανατολισμό του που ήταν διττός, με ικανότητες για κίνηση στον δρόμο αλλά και εκτός αυτού. Ο κόσμος μέχρι τότε είχε συνδυάσει το χώμα αποκλειστικά με μονοκύλινδρες μοτοσυκλέτες μικρού και μεσαίου κυβισμού, οπότε αρχικά είναι δύσπιστος για το κατά πόσο ένα δικύλινδρο 800 κ.εκ. μπορεί να έχει νόημα εκτός δρόμου.

BMW R80GS

Ένα χρόνο μετά, το 1981, η BMW κατακτά την πρώτη της νίκη στo Paris-Dakar με τον Hubert Auriol στη σέλα ενός R80 G/S και ακολουθούν άλλες τρεις σερί κατακτήσεις, με το R100 GS, από το 1983 μέχρι το 1985, με τους Auriol και Rahier. Όχι μόνο λοιπόν οι όποιες προκαταλήψεις και αμφιβολίες περί των δυνατοτήτων των G/S (και μετέπειτα GS),  εξαλείφθηκαν, αλλά πολύ περισσότερο, το δημοφιλές Paris – Dakar, φύτεψε τον “σπόρο” της περιπέτειας σε πολύ κόσμο. Οι μοτοσυκλέτες μπορούσαν πλέον να επιτελέσουν και έναν άλλο ρόλο, να σε ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και στα πιο δύσβατα τερέν και να εξερευνήσεις νέες χώρες, πολιτισμούς και κουλτούρες. Η Adventure κατηγορία και μοτοσυκλετιστική έκφραση είχε μόλις γεννηθεί και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο R 80 G/S! Σχεδόν 40 χρόνια μετά, τα GS είναι η πιο πετυχημένη σειρά μοντέλων της BMW Motorrad και best seller σε πολλές αγορές και το όνομα τους είναι συνώνυμο της περιπέτειας και των μακρινών ταξιδιών παντός εδάφους.

Φόρος τιμής

Το Urban GS, είναι η πέμπτη στην σειρά υλοποίηση των “Heritage” μοντέλων, αυτών δηλαδή που με βάση το R nineT, παρουσιάζοντας στο σήμερα μια εικαστική ως επί το πλείστον αναφορά του πολύ πλούσιου και ένδοξου παρελθόντος των Βαυαρών. Ως σχήμα αυτή την φορά επιλέχθηκε το R 80 G/S στην έκδοση “Paris Dakar”, η οποία παρουσιάστηκε το 1984.

bmw rninet urban gs bikeit 20

Το ψηλό φτερό, το χαρακτηριστικό λευκό μασκάκι και η πορτοκαλί σέλα είναι όλα εδώ, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι! Είναι εντυπωσιακό το πώς με δυο – τρεις σχεδιαστικές και διακοσμητικές  πινελιές, η BMW κατάφερε να προσαρμόσει το νεορετρό R nineT ώστε να θυμίζει τόσο πολύ την θρυλική Adventure μοτοσυκλέτα. Εδώ όμως τελειώνουν και οι όποιες ομοιότητες, το Urban GS είναι ένα καθ όλα σύγχρονο μοντέλο, δεν αποτελεί  σε καμία περίπτωση επανέκδοση ούτε και έχει  βλέψεις να εκθρονίσει τα R 1200 GS.

bmw rninet urban gs bikeit 16

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν “φόρο τιμής”, μια εικαστική και μόνο προσέγγιση την οποία την αδικείς αν την κρίνεις ως Adventure μοτοσυκλέτα, αφού η κατηγορία που ανήκει, είναι σε γενικές γραμμές, η νεορετρό.

 Γερές βάσεις

 Το Urban GS είναι ένα R nineT κατά βάση, με αλλαγές στα περιφερειακά, προσαρμοσμένες στον χαρακτήρα του. Ο κινητήρας είναι φυσικά boxer, η αερόψυκτη έκδοση  των 1.170 κ.εκ. με απόδοση 110 ίππους και 11,8 κιλών ροπής.

bmw rninet urban gs bikeit 3

Το πλαίσιο, συνίσταται από ένα μπροστινό τμήμα αστάλινου χωροδικτυώματος, το οποίο συνδέει τον κινητήρα με το λαιμό, ενώ ο κινητήρας, είναι ο ορισμός αυτού που λέμε “ενεργό μέρος”, αφού εκτελεί και τα χρέη του κεντρικού δομικού τμήματος. Στο δε πίσω μέρος, το υποπλαίσιο, το οποίο επίσης “δένει” πάνω στον κινητήρα αποτελείται από δύο τμήματα. Είχαμε συνδυάσει τα τελευταία είκοσι χρόνια τον boxer με την telelever τύπου ανάρτηση, οπότε τώρα που βλέπουμε συμβατικά τηλεσκοπικά πιρούνια, μας προκαλεί έκπληξη!

bmw rninet urban gs bikeit 4

Μια μονάδα διαμέτρου 43 χλστ. με διαδρομή 125 χλστ., χωρίς δυνατότητα ρυθμίσεων, τοποθετείται στο μπροστινό μέρος του Urban GS, φέροντας μάλιστα και σταμπιλιζατέρ, που “πιάνει” στην κάτω τιμονόπλακα. Στο πίσω μέρος, η κατάσταση είναι… γνώριμη, με το paralever μονό μπράτσο που φιλοξενεί στο εσωτερικό του και τον άξονα της μετάδοσης, να αναρτάται από μονό αμορτισέρ, που ρυθμίζεται ως προς την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση ελατηρίου.

bmw rninet urban gs bikeit 5

Σε ότι αφορά στα φρένα, δύο δίσκοι διαμέτρου 320 χλστ. με τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά και ένας μονός δίσκος 265 χλστ. με διπίστονη δαγκάνα, πίσω, αναλαμβάνουν την πέδηση.

 Προαιρετικός εξοπλισμός και διαμόρφωση

 Όπως σε όλα τα μοντέλα της BMW, έτσι και εδώ η λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού είναι αρκετά μεγάλη αλλά έχει και διαφορετικό προσανατολισμό. Από ηλεκτρονικά, το… μενού έχει μόνο ASC, δηλαδή traction control, το οποίο ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα και μπορεί επίσης να απενεργοποιηθεί. LED φλας, θερμαινόμενα grip και συναγερμός είναι μερικά από τα στοιχεία προαιρετικού εξοπλισμού που μπορεί αν κανείς το θελήσει, να τοποθετήσει στην μοτοσυκλέτα, ενώ από εκεί και έπειτα, όλα έχουν να κάνουν με επιλογές που αφορούν στα της εμφάνισης.

bmw rninet urban gs bikeit 6

Για το Urban GS, υπάρχουν τρία πακέτα εξοπλισμού της σειράς “Spezial”, τα Classic, Club Sport και Storm, που περιλαμβάνουν καπάκια κεφαλών, μανέτες, μαρσπιέ, δοχείο υγρού φρένων και άλλα διακοσμητικά, όλα κατασκευασμένα από αλουμίνιο και με ξεχωριστη εμφάνιση και σχεδίαση. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να τοποθετήσουν ακτινωτούς τροχούς (αντί για της χυτές ζάντες) και να επιλέξουν, χωρίς χρέωση, με τι ελαστικά θα τους παραδοθεί η μοτοσυκλέτα, δρόμου ή off-road με έντονο “τακούνι”. Επιλογή υπάρχει επίσης και για την σέλα, με ένα πιο χαμηλό kit διαθέσιμο στα 820 χλστ., ενώ μπορεί κανείς να ζητήσει την μοτοσυκλέτα του με χρωμιομένη εξάτμιση. Τέλος, οι αισθητικές επιλογές ολοκληρώνονται με το ρεζερβουάρ, το οποίο μπορεί να είναι άβαφο, αναδεικνύοντας την αλουμινένια υφή του και τις κολλήσεις – ραφές σε αυτό.

Πολυχρηστικό

 Όπως επισημάνθηκε αρκετές φορές μέχρι τώρα, το Urban GS, σχετίζεται με το R 80 G/S στα της εμφάνισης και μόνο. Αν έχετε βλέψεις να το φορτώσετε και να βάλετε στόχο τα υψίπεδα της Μογγολίας, λάθος μοτοσυκλέτα κοιτάτε, οποιαδήποτε έκδοση του R 1200 GS, είναι σαφώς προτιμότερη.

bmw rninet urban gs bikeit 15

To ξεκαθαρίζει άλλωστε και η BMW, με την ονομασία “Urban GS”, δηλαδή “Αστικό GS”.  Η πόλη, τα κοντινά ταξίδια και οι βόλτες είναι το ενδεδειγμένο πεδίο δράσης λοιπόν. Με το κέντρο βάρους χαμηλά, ελέω boxer, την σέλα σε σχετικά μικρή απόσταση από το έδαφος και μια “χορταστική” καρατιμόνα για να πιάσει κανείς, ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος και τα 221 “γεμάτα” κιλά δεν φαίνονται καθόλου. Ο συμπλέκτης είναι μαλακός και προοδευτικός και το κιβώτιο πολύ θετικό. Η κλιμάκωση τον σχέσεων είναι κοντή, κάτι που σε συνδυασμό με την ροπάτη απόδοση του boxer στις χαμηλομεσαίες, έχει σαν αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να οδηγήσει την μοτοσυκλέτα με δύο τρόπους: Σβέλτα και “νευρικά”, με άμεσες επιταχύνσεις ή χαλαρά, σε cruising ρυθμούς, με μια ή και δύο ταχύτητες πάνω.

bmw rninet urban gs bikeit 17

Ξεκινώντας από την δεύτερη περίπτωση, η άνεση, παρά την φαινομενικά ισχνή σε αφρώδες σέλα, δεν θα προβληματίσει ακόμα και σε πολύωρη παραμονή επάνω της. Το επίπεδο σχήμα της επιτρέπει να μετακινήσει κανείς το σώμα του μπροστά ή πίσω και το μόνο που μπορεί να ενοχλήσει τους αρκετά ψηλούς αναβάτες είναι οι κάπως κλειστές γωνίες στα γόνατα. Η αίσθηση του Urban GS είναι ουδέτερη, με το σταμπιλιζατέρ να δίνει την εντύπωση ότι το μπροστινό είναι βαρύ, κάτι που δεν ισχύει και απλά χρειάζεται ένα διάστημα προσαρμογής. Όπως κάθε μοτοσυκλέτα με τον στρόφαλο του κινητήρα κατά τον διαμήκη άξονα του κινητήρα, έτσι και αυτή, έχει φυσικά τις κλασικές αντιδράσεις στο άνοιγμα του γκαζιού, που δεν ενοχλούν καθόλου και επίσης έχει μεγάλη προθυμία στο να πάρει κλίσεις, χωρίς να χαρακτηρίζεται σε καμία περίπτωση νευρική.

bmw rninet urban gs bikeit 22

Από την άλλη, το πλαίσιο, δηλαδή ο κινητήρας ως δομικό στοιχείο, μαζί με τα σωληνωτά τμήματα που εκτείνονται μπροστά και πίσω, προσφέρουν στιβαρότητα και συνοχή, που σίγουρα θα μπορούσε να αντέξει πολύ περισσότερη ισχύ. Οι αναρτήσεις δεν είναι υπερβολικές στις διαδρομές τους, 125 χλστ. μπροστά και 140 χλστ. πίσω, έχουν όμως αυτό το χαρακτηριστικό “on-off” δούλεμα, που σημαίνει μέτριες σε ταχύτητα αποσβέσεις και αρκετή ενδοτικότητα. Στην πράξη, τα βγάζουν πέρα με οποιαδήποτε κακοτεχνία, μπάλωμα και λακκούβα στον δρόμο, ενώ το ανέβα – κατέβα σε κράσπεδα και πεζοδρόμια, αποτελεί εύκολη και απροβλημάτιστη υπόθεση.

bmw rninet urban gs bikeit 23

Με όλα αυτά τα στοιχεία λοιπόν, το Urban GS είναι μια πολύ ευχάριστη μοτοσυκλέτα στην οδήγηση η οποία μπορεί άνετα να αποτελέσει το καθημερινό μεταφορικά σας μέσο. Στην πόλη, τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από αυτό που θα υπέθετε κανείς βάσει των 1200 κ.εκ. και δεν παρουσιάζει σε καμία περίπτωση λειτουργικά και εργονομικά “κουσούρια”, που θα κούραζαν στην καθημερινή συμβίωση. Πέραν των διαδρομών που γίνονται αναγκαστικά και διεκπεραιωτικά, το Urban GS, ενδείκνυται φυσικά (και μάλλον πρωτίστως) για βόλτες παντός είδους, μέσα στην πόλη αλλά και λίγο ή αρκετά έξω από αυτή.

bmw rninet urban gs bikeit 18

Για την χαλαρή προσέγγιση, αναφερθήκαμε πιο πάνω, μια χαρά τα καταφέρνει σε αυτό το πεδίο, παράπονο δεν θα υπάρξει όμως και στην μικτού τύπου βόλτα του ΣΚ, που θα περιλαμβάνει τα πάντα, εθνική, επαρχιακό, γρήγορά και αργά. Ως γυμνή μοτοσυκλέτα, οι ταχύτητες ταξιδιού περιορίζονται στα 140 χλμ./ώρα, όχι γιατί ο κινητήρας δεν μπορεί αλλά γιατί σε ζαλίζει ο αέρας. Εντάξει το μασκάκι κάνει φιλότιμες προσπάθειες, όμως ο ρόλος του είναι κυρίως διακοσμητικός.

bmw rninet urban gs bikeit 25

Σταθερότατο το Urban GS, παρά το ψηλό φτερό (κάνει πολύ καλή δουλεία το σταμπιλιζατέρ), στρίβει με πολύ άνεση στις παρατεταμένες θυμίζοντας την βαυαρική touring παράδοση. Στον επαρχιακό, η μοτοσυκλέτα μπορεί να γίνει πολύ διασκεδαστική και να οδηγηθεί αρκετά γρήγορα τηρουμένων των αναλογιών. Διατηρεί τον ισορροπημένο της χαρακτήρα χωρίς να χάνει την συνοχή της όταν πιέζεται και τα αποτελεσματικά φρένα, διορθώνουν την κατάσταση όταν αυτή πάει να “ξεφύγει”. Mόνιμος συνοδός σε κάθε οδηγική έκφανση του Urban GS, ο πολύ ωραίος και χαρακτηριστικός ήχος του boxer κινητήρα, που ακούγεται κυρίως από τις εισαγωγές, θυμίζοντας κάτι από ελικοφόρο αεροπλάνο.

 Θρυλική εμφάνιση, πολυπρόσωπος χαρακτήρας

 Αν δεν πέσει κανείς στη παγίδα του να συγκρίνει άμεσα το Urban GS με το R 80 G/S, τότε θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη μοτοσυκλέτα, ένα ικανότατο all round μοντέλο που χαίρεσαι να το οδηγάς στην πόλη, στις βόλτες και σε ταξιδάκια – αποδράσεις του διημέρου. Είναι ουσιαστικά η on-off έκδοση του R nineT, η οποία τυγχάνει να έχει την εμφάνιση ενός θρύλου και αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό. Στα 14.450 ευρώ που κοστίζει στην βασική της έκδοση (15.775 ευρώ η μοτοσυκλέτα της δοκιμής), δεν συμπεριλαμβάνεται στα προσιτά μοντέλα αλλά προσφέρει την εκπληκτική ποιότητα κατασκευής της BMW και έναν μοναδικό και ξεχωριστό χαρακτήρα, που δεν μπορείς να τον βρεις πουθενά άλλου.

Tεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής BMW Motorrad 
Μοντέλο R nineT Urban GS 
Αντιπρόσωπος BMW Motorrad Hellas 
Τιμή 14.450 ευρώ (15.895 ευρώ η μοτοσυκλέτα της δοκιμής) 
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 4Κ, Α/Ψ, 2ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 1.170
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 101 Χ 73
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Ξηρός μονόδισκος υδραυλικής ενεργοποίησης 
Μετάδοση 6 σχέσεων με άξονα 
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινα τμήματα με τον κινητήρα ως βασικό δομικό μέρος 
Κάστερ (°)  28,5
Ίχνος (mm) 110,6
Μεταξόνιο (mm) 1.527
Ύψος σέλας (mm) 850
Μήκος (mm) 2.175
Πλάτος (mm) 870
Ύψος (mm) 1.105
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   221
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17 / 3,5
Χωρητικότητα λαδιού (lt) Δ.Α.
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, 43 χλστ. χωρίς ρυθμίσεις, διαδρομής 125 χλστ. 
Πίσω  Μονό αμορτισέρ, ρυθμιζόμενο ως προς την προσφόρτιση του ελατηρίου και την απόσβεση επαναφοράς,  διαδρομής 140 χλστ. 
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-19''
Πίσω  170/60-17''
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm, δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS 
Φρένα Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS 
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  110/7.750
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  11,8/6.000

Φωτογραφίες Κίνησης / Στατικές

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

  


    

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017 11:32

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST: BMW G 310 GS - Αποστολή στη Βαρκελώνη TEST - BMW G 310 GS 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon