.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 14 Μαϊος 2013 12:46

Παρουσίαση – Aprilia Caponord 1200

 

Επανάσταση στην κατηγορία On - Off



Η Aprilia φέρνει την επανάσταση στην κατηγορία των μεγάλων On-Off μοντέλων, δημιουργώντας την ιδανική μοτοσυκλέτα για ταξίδι, διασκέδαση, και καθημερινή χρήση.

Εκμετάλλευση της αγωνιστικής εμπειρίας

Το νέο Caponord 1200 εκμεταλλεύεται την υψηλού επιπέδου αγωνιστική εμπειρία που έχει αποκτήσει η Aprilia, καθιστώντας, για μία ακόμη φορά, την τεχνολογία διαθέσιμη και προσβάσιμη σε όλους.
Ασφάλεια, επιδόσεις και άνεση, βρίσκουν ένα νέο σημείο ισορροπίας, ένα νέο σύνορο που έρχεται ως σημείο αναφοράς, χάρη και στην τεχνολογία αιχμής “ADD”, το πιο προηγμένο σύστημα ημι-ενεργητικών αναρτήσεων που καλύπτεται από τέσσερις αποκλειστικές πατέντες. Η πιο πρόσφατη καινοτομία της Aprilia, μαζί με το Cruise Control, ολοκληρώνει το πακέτο των ηλεκτρονικών συστημάτων που προσφέρεται ως στάνταρ εξοπλισμός στο Caponord 1200, όπως το Ride By Wire πολλαπλής χαρτογράφησης, το σύστημα ρυθμιζόμενου ελέγχου πρόσφυσης, καθώς και το δικάναλο ABS.

Το νέο πρότυπο

Αφού συγκλόνισε την κατηγορία των γυμνών σπορ μοτοσικλετών με το απίστευτο Tuono V4 R και με τη δημιουργία του καλύτερου superbike της νέας χιλιετίας, το εκρηκτικό RSV4, η Aprilia επιδιώκει ν’ αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κατηγορία των μεγάλων on-off μοντέλων, επιτυγχάνοντας έναν φιλόδοξο και αποκλειστικό στόχο, την απόκτηση τέλειας ισορροπίας μεταξύ άνεσης και σπορ. Παρουσιάζεται το Caponord 1200, η τέλεια μοτοσυκλέτα για κάθε περίσταση. Εύκολο στο χειρισμό και ευέλικτο στην πόλη, χάρη στο προηγμένο και ελαφρύ πλαίσιο. Γρήγορο και διασκεδαστικό εκτός πόλης, χάρη στην εξελιγμένη ηλεκτρονική διαχείριση και το γενναιόδωρο δικύλινδρο κινητήρα. Άνετο για οδηγό και συνεπιβάτη στο ταξίδι, χάρη στην ιδιαίτερη προσοχή που δόθηκε στην εργονομία και την εξαιρετική προστασία από τον αέρα, αποτέλεσμα της εμπεριστατωμένης μελέτης στην αεροδυναμική σήραγγα.
Το Caponord δεν είναι ένα νέο όνομα για την Aprilia: το πρώτο ETV 1000 Caponord, παρουσιάστηκε το 2001, αντιπροσωπεύοντας μια προηγμένη ερμηνεία της έννοιας των μεγάλων on-off μοτοσικλετών, προσφέροντας μοναδικά στοιχεία, όπως το πλαίσιο δύο δοκών από αλουμίνιο και ο δικύλινδρος κινητήρας με τα 998 κ. εκ. και τους 98 HP, δύο σαφώς σπορ χαρακτηριστικά. Περισσότερο από δέκα χρόνια έχουν περάσει και στο μεταξύ η τεχνολογία μοτοσυκλετών Aprilia έχει σημειώσει αλματώδη πρόοδο: η παροιμιώδης ικανότητα να φτιάχνει εξαιρετικά πλαίσια έχει συνδυαστεί με την κορυφαία δυνατότητα στα ηλεκτρονικά, χάρη στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε κορυφαίο αγωνιστικό επίπεδο, η οποία υπήρξε πάντα το σημείο αναφοράς της Aprilia. Το αγωνιστικό R&D τμήμα της ιταλικής εταιρίας έχει στο ενεργητικό του πληθώρα τεχνολογικών λύσεων, οι οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στα εργοστασιακά μοντέλα. Απόδειξη αυτού είναι ο αποκλειστικός εξοπλισμός (RbW, ABS, ATC, ACC, ADD) και τα χαρακτηριστικά της δύναμης του κινητήρα 1200 V2, ειδικά η ροπή του, εντελώς ανανεωμένα για να παρέχουν τα μέγιστα, από άποψη απόδοσης αλλά και απόλαυσης κατά την οδήγηση. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες των μοτοσυκλετιστών έχουν επίσης αλλάξει και τώρα τους προσελκύει περισσότερο από ποτέ μια παγκόσμια μοτοσυκλέτα που είναι σε θέση να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση σε όλες τις συνθήκες. Το Caponord 1200 φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης μεταξύ των νέων απαιτήσεων των μοτοσικλετιστών και των τεχνολογικών δυνατοτήτων της Aprilia.

Η μοτοσυκλέτα

Η ισχυρή προσωπικότητα, χαρακτηριστικό του ιταλικού σχεδιασμού, συνδυάζεται με ένα λεπτό κορμί: αυτά είναι τα πρώτα από μια μεγάλη σειρά χαρακτηριστικών που διακρίνουν το Caponord 1200. Η μορφή και η λειτουργία έχουν βρει ένα κοινό σημείο επαφής. Ο σπορ χαρακτήρας είναι ξεκάθαρος και αναγνωρίσιμος μέσα από το στυλ: η γνώριμη και αναγνωρίσιμη όψη Aprilia χαρακτηρίζει και το Caponord 1200. Πολλές μελέτες σε αεροδυναμική σήραγγα οδήγησαν στη σχεδίαση του φέρινγκ και της ρυθμιζόμενης ως προς το ύψος ζελατίνας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη αεροδυναμική, με ιδιαίτερη προσοχή στην απαραίτητη προστασία του οδηγού και του συνεπιβάτη. Για να διασφαλιστεί η μέγιστη άνεση στα ταξίδια, οι χούφτες και τα πλαϊνά τμήματα του φέρινγκ, ενώ έχουν μικρή αεροδυναμική αντίσταση, προσφέρουν άφθονη προστασία. Η ίδια κεντρική ιδέα χαρακτηρίζει και το πλαίσιο του Caponord 1200: το νέο Aprilia διαθέτει πλαίσιο κατασκευασμένο από σωλήνες χάλυβα και τμήματα πρεσαριστού αλουμινίου, ένα πραγματικά σύγχρονο γλυπτό. Η μικτή δομή εγγυάται το σωστό ποσό της ακαμψίας και βασικών χαρακτηριστικών, όπως η σταθερότητα και η ακρίβεια που αναμένονται από κάθε Aprilia, επιτρέποντας το Caponord 1200 να συνεχίζει εκεί όπου οι αντίπαλοι του σταματούν, στην σπορ οδήγηση. Η τέλεια ισορροπία μεταξύ σπορ και τουριστικού χαρακτήρα είναι μια αλχημεία που μόνο όσοι κατέχουν βαθιά τεχνογνωσία, όπως η Aprilia, είναι σε θέση να δημιουργήσουν.

Η όρθια και άνετη θέση οδήγησης είναι καρπός ειδικών εργονομικών μελετών για την εξεύρεση μιας δεσπόζουσας θέσης, που δεν θα κουράζει κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών. Η σέλα, που αναδεικνύεται από τις κομψές κόκκινες ραφές που προσδίδουν μια αγωνιστική χροιά, έχει ιδιαίτερα άνετο υλικό και ύψος μόλις 840 χιλιοστά από το έδαφος, επιτρέποντας και σε αναβάτες πιο χαμηλού αναστήματος να έχουν πάντα τον πλήρη έλεγχο της μοτοσικλέτας, ακόμα και σε στάση. Μια χαμηλότερη σέλα είναι διαθέσιμη και ως αξεσουάρ για την περαιτέρω μείωση της απόστασης από το έδαφος. Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον συνεπιβάτη: το αντίστοιχο τμήμα της σέλας, μεγάλο και επίπεδο, είναι ξεχωριστό από το τμήμα του οδηγού, φτιαγμένο έτσι ώστε να αποτρέπει την ολίσθηση προς τα εμπρός, εξασφαλίζοντας βέλτιστη άνεση σε οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης, ενώ οι χειρολαβές παρέχουν σταθερή και άνετη λαβή. Η τεχνολογία της «φυγοκέντρησης» επέτρεψε την κατασκευή ενός ρεζερβουάρ από νάιλον με λεπτό τοίχωμα, με μεγάλη ποικιλία σχημάτων, με περαιτέρω μείωση του βάρους. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε επίσης το πλάτος στο ελάχιστο και δημιουργήθηκε μια τέλεια θέση για τα πόδια του οδηγού. Τα 24 λίτρα εξασφαλίζουν μακρινές αποστάσεις με ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ.

Ο σχεδιασμός του Caponord 1200 εξαρχής θεώρησε τις βαλίτσες της μοτοσικλέτας ως αναπόσπαστο μέρος του οχήματος. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιλογή της διάταξη του συστήματος εξάτμισης, με το τελικό τοποθετημένο χαμηλά, επέτρεψε στο να μειωθούν οι διαστάσεις σημαντικά. Οι 29 λίτρων χωρητικότητας βαλίτσες, μπορούν να τοποθετηθούν με ευκολία στα πλαϊνά της μοτοσικλέτας, και οι συνολικές διαστάσεις (μόλις 908 χιλιοστά) δεν δημιουργούν καμία ενόχληση για τον συνεπιβάτη, διευκολύνοντας το ανέβασμά του στη μοτοσικλέτα, αλλά και την άνεσή του στα ταξίδια. Η Aprilia έχει σκεφτεί και τους λάτρεις της σπορ πλευράς: το τελικό μπορεί να ρυθμιστεί σε μεγαλύτερο ύψος, σε περίπτωση που δεν είναι προσαρμοσμένες οι βαλίτσες, δίνοντας μια πιο σπορ και επιθετική εμφάνιση. Το σετ των βαλιτσών, στο χρώμα του οχήματος, που περιλαμβάνεται στον πλούσιο κατάλογο των γνήσιων αξεσουάρ για το Caponord 1200, δεν απαιτεί επιπλέον πρόσθετα στηρίγματα, αφήνοντας έτσι ανέπαφες και καθαρές τις γραμμές της μοτοσικλέτας όταν δεν είναι τοποθετημένο.

Διαθέσιμος εξοπλισμός

Το Caponord 1200 διαθέτει πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Σύστημα Ride by Wire με τρεις χάρτες: Sport, Touring, Rain
- Δικάναλο ABS (μπορεί να απενεργοποιηθεί)
- ATC (Aprilia Traction Control) με 3 επίπεδα ρύθμισης και δυνατότητα απενεργοποίησης
- Ρυθμιζόμενη ζελατίνα
- Προστατευτικές χούφτες

Ο εξοπλισμός Travel Pack προσθέτει:
- ADD (Aprilia Dynamic Damping)
- ACC (Aprilia Cruise Control)
- Αμορτισέρ με ενσωματωμένο piggyback, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ως προς τη προφόρτιση ελατηρίου σε 4 προκαθορισμένες θέσεις (αναβάτης, αναβάτης με συνεπιβάτη, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με συνεπιβάτη και αποσκευές) ή σε αυτόματη λειτουργία
- Πλαϊνές βαλίτσες στον ίδιο χρωματισμό με τη μοτοσικλέτα
- Κεντρικό σταντ

Τα δύο τελευταία στοιχεία είναι επίσης διαθέσιμα στο πλούσιο κατάλογο αξεσουάρ για το Caponord 1200.

Πλαίσιο

Η διάταξη του πλαισίου είναι μια μικτή δομή, που αποτελείται από ένα χωροδικτύωμα από σωλήνες υψηλής αντοχής χάλυβα που συνδέεται στο κάτω τμήμα του με ένα ζευγάρι πλάκες από χυτοπρεσσαριστό αλουμίνιο. Αυτή η αποκλειστική και καλά δοκιμασμένη πρακτική επιτρέπει την επίτευξη τέλειας κατανομής βάρους και βέλτιστων τιμών στρεπτικής και διαμήκους ακαμψίας. Το πλαίσιο έχει σχεδιαστεί ειδικά, επιδιώκοντας να ανεβάσει τον πήχη στον τομέα του χειρισμού, χωρίς να παραμελεί τα υψηλά στάνταρ σταθερότητας, στις υψηλές ταχύτητες που μπορεί να φθάσει ο ισχυρός δικύλινδρος κινητήρας.

Το νέο πίσω υποπλαίσιο, διασφαλίζει εξαιρετική αντοχή σε ταξίδια με πλήρες φορτίο, ενώ η πλευρική τοποθέτηση του αμορτισέρ, το οποίο συνδέεται απευθείας στο ψαλίδι αλουμινίου, είναι χρήσιμη για την παροχή του σωστού χώρου για την εξάτμιση, αφήνοντας το αμορτισέρ μακριά από πηγές θερμότητας, σε μια θέση που διευκολύνει τις τυχόν ρυθμίσεις που μπορεί να απαιτούνται. Το Caponord 1200 φέρει ένα αμορτισέρ ρυθμιζόμενο ως προς την επαναφορά και την προφόρτιση του ελατηρίου, καθώς και ένα πλήρως ρυθμιζόμενο (συμπίεση, επαναφορά και προφόρτιση του ελατηρίου) upsidedown πιρούνι 43 χιλιοστών. Οι εξαιρετικά ελαφριές ζάντες αλουμινίου, σε διάσταση 17 ιντσών, προέρχονται από το supersport RSV4 και συμβάλλουν στη μείωση του γυροσκοπικού φαινομένου, με το μικρό μη αναρτώμενο βάρος, προς όφελος του χειρισμού.

Οι τροχοί είναι εφοδιασμένοι με ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτό το είδος της μοτοσικλέτας. Χάρη και στη γενναιόδωρη διατομή του πίσω ελαστικού (180/55), είναι σε θέση να ακολουθήσουν πιστά τον αναβάτη, ακόμα και στα πιο ακραία πλαγιάσματα, ενώ διασφαλίζουν μέγιστη πρόσφυση σε ολισθηρές επιφάνειες. Η ιδιαίτερη χάραξη του πέλματος παρέχει βελτιωμένη πρόσφυση σε χρήση εκτός δρόμου, σε αναζήτηση ταξιδιών με πιο περιπετειώδη χαρακτήρα. Το σύστημα φρένων της Brembo περιλαμβάνει: εμπρός ένα ζευγάρι ατσάλινων δίσκων 320 χιλ. και monoblock ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες με 4 έμβολα, ενώ πίσω υπάρχει πλευστή δαγκάνα ενός εμβόλου με ένα δίσκο 240 χιλ. Ένα προηγμένο δικάναλο σύστημα ABS, που μπορεί να απενεργοποιηθεί, ολοκληρώνει το στάνταρ εξοπλισμό.

Ο κινητήρας

Το δικύλινδρο Aprilia μπορεί να υπερηφανευτεί για την εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία κατασκευής και την προσεκτική μελέτη της δυναμικής των ρευστών στο εσωτερικό του κινητήρα, για βελτίωση της καύσης και μείωση των τριβών, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση. Ο κινητήρας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, τόσο στο λογισμικό όσο και στα μηχανικά του μέρη, προκειμένου να αποκτήσει ακόμα πιο προοδευτική απόδοση στις χαμηλές στροφές (προς όφελος της άνεσης) και να ενισχύσει την οδηγική απόλαυση με ακόμη υψηλότερη ροπή ( προς όφελος της διασκέδασης), βελτιώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητήρα του Caponord 1200 είναι τα εξής:
- Δικύλινδρος V 90°
- Επιδόσεις: μέγιστη ισχύς 125 CV στις 8.250 σ.α.λ., μέγιστη ροπή 11,7 kgm στις 6.800 σ.α.λ.
- Τεχνολογία Ride by Wire με τρεις χάρτες (Sport, Touring και Rain).
- Ιδιαίτερα υπερτετράγωνες διαστάσεις (διάμετρος/διαδρομή) που ευνοούν την ευστροφία, και ενισχύουν το σπορ χαρακτήρα
- Offset κύλινδροι για μειωμένο πλάτος κινητήρα.
- Δύο εκκεντροφόροι επικεφαλής, που παίρνουν κίνηση από ένα μικτό σύστημα αλυσίδας / γραναζιών, και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο
- Ανάφλεξη με δύο μπουζί για βέλτιστη καύση και μέγιστη απόδοση
- Εξελιγμένος ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου με δύο σώματα με πεταλούδα και διπλό μπεκ σε κάθε σώμα
- Πηνία ανάφλεξης ενσωματωμένα στις πίπες των μπουζί
- Τριοδικός καταλυτικός μετατροπέας με διπλό αισθητήρα οξυγόνου
- Υδραυλικός συμπλέκτης

Η τελική σχέση μετάδοσης συμβάλλει στην αύξηση της τελικής ταχύτητας, επιτρέποντας όμως στον κινητήρα να λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές, σε ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση καυσίμων και την αύξηση της άνεσης. Γόνος της εμπειρίας που έχει αποκτήσει η Aprilia στους αγώνες, με 51 παγκόσμιους τίτλους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο συμπαγής δικύλινδρος από το Noale είναι ένα ιταλικό κομψοτέχνημα, ακόμη και από αισθητικής άποψης. Τα εύσημα για αυτό τον κινητήρα πηγαίνουν στη μεγάλη προσπάθεια των μηχανικών που δημιούργησαν ένα εξαιρετικά σύγχρονο κινητήρα, όπου η μεταφορά δεδομένων γίνεται μέσω μιας γραμμής CAN που έχει σαν πλεονέκτημα τη μείωση των απαιτούμενων ηλεκτρικών καλωδίων. Νέα είναι και η γεννήτρια των 690W, πιο ισχυρή και σε θέση να τροφοδοτεί χωρίς κανένα πρόβλημα τα διάφορα ηλεκτρικά εξαρτήματα, από τον πλούσιο κατάλογο των αξεσουάρ.

Ηλεκτρονικά: τα πιο εξελιγμένα και αξιόπιστα

Η Aprilia ήταν η πρώτη που πίστεψε στο σύστημα Ride by Wire, το ηλεκτρονικό γκάζι που παρουσιάστηκε στο Shiver 750 ήδη από το 2007, καρπός μιας εξαιρετικά εξελιγμένης τεχνολογίας, αφού υπήρχε μόνο στις αγωνιστικές μοτοσικλέτες, το οποίο βοηθά τον αναβάτη να αξιοποιήσει δυνητικά στο έπακρο την απόδοση της μοτοσικλέτας του. Στο Caponord 1200 το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας του συστήματος φτάνει σε νέο επίπεδο. Το RbW σύστημα επικοινωνεί απόλυτα με την ECU του κινητήρα και διαχειρίζεται την ισχύ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε κάθε σημείο του διαγράμματος ισχύος, προκειμένου να εξάλειψη τα κομπιάσματα στις χαμηλές στροφές, να έχει εξαιρετική ανταπόκριση στις μεσαίες και υποδειγματική απόδοση στις υψηλές στροφές.

Ένας αποδοτικός κινητήρας που παρέχει επίσης το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα της βελτιστοποίησης στην κατανάλωση καυσίμου.
Με τη τριπλή χαρτογράφηση (Rain, Touring και Sport), την οποία ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ακόμη και με τη μοτοσικλέτα σε κίνηση, η ίδια μοτοσικλέτα αποκτά τρεις διαφορετικές προσωπικότητες και προσαρμόζεται άμεσα σε κάθε πιθανή κατάσταση ή προτίμηση. Ο αναβάτης χρειάζεται μόνο να κλείσει το γκάζι και να πατήσει ένα μπουτόν επιλέγοντας έτσι την επιθυμητή ρύθμιση.

Διαφορετικά επίπεδα ρύθμισης

SPORT: μέγιστη απόδοση με άμεση απόκριση και πλήρη ισχύ, για επιθετικό στυλ οδήγησης.
TOURING: η μέγιστη ισχύς παραμένει ίδια με τη χαρτογράφηση Sport, αλλά με πιο προοδευτική απόδοση, κατάλληλη για καθημερινή οδήγηση ή εκδρομές.
RAIN: η ισχύς περιορίζεται στους 100 HP, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ο έλεγχος σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης.
Στο στάνταρ εξοπλισμό του Caponord 1200 περιλαμβάνεται ABS και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (ATC), με δυνατότητα απενεργοποίησης. Το δικάναλο σύστημα ABS έχει μεγάλη διαβάθμιση, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον αναβάτη να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του πλαισίου σε σπορ οδήγηση, χωρίς παρεμβάσεις, ακόμη και στα πιο απαιτητικά φρεναρίσματα, ενώ εξακολουθεί να εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια σε ολισθηρές επιφάνειες.

Το ATC (Aprilia Traction Control) είναι το αποκλειστικό σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, που προέρχεται από το Aprilia Performance Ride Control (APRC) της εκπληκτικής RSV4, σχεδιασμένο και εξελιγμένο από την Aprilia για μέγιστη πρόσφυση σε κάθε είδος επιφάνειας, προσφέροντας στον οδηγό μεγάλη εμπιστοσύνη, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια. Υπάρχουν 3 επίπεδα ελέγχου, που μπορεί να επιλεγούν με βάση τα διαφορετικά στυλ οδήγησης και τις συνθήκες πρόσφυσης του δρόμου:
Επίπεδο 1: για καθαρά σπορ οδηγική εμπειρία, γεμάτη διασκέδαση και αδρεναλίνη.
Επίπεδο 2: κατάλληλο για οδήγηση στην πόλη και τουρισμό γενικότερα, για ιδανική διαχείριση της μεγάλης δύναμη του κινητήρα σε κάθε διαδρομή.
Επίπεδο 3: ιδανικό για οδήγηση με ασφάλεια σε δύσκολες καταστάσεις, όπως σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη έλεγχο.

Επίσης το Caponord 1200 διατίθεται και σε έκδοση με το πακέτο Travel Pack, το οποίο περιλαμβάνει ADD (Aprilia Dynamic Damping), ACC (Aprilia Cruise Control), κεντρικό σταντ και πλαϊνές βαλίτσες.

Aprilia Dynamic Damping

Το ADD (Aprilia Dynamic Damping) είναι το νέο δυναμικό σύστημα ημι-ενεργητικής ανάρτησης που φτιάχτηκε από την Aprilia και προστατεύεται από τέσσερις πατέντες. Το σημείο αναφοράς στον κόσμο της μοτοσικλέτας, σε παγκόσμιο επίπεδο, που αφορά την τεχνολογία, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Μετά το APRC, το ιδιαίτερα εξελιγμένο πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων με το οποίο είναι εξοπλισμένα το RSV4 και το Tuono V4, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Aprilia είναι πρωτοπόρος στον τομέα των ηλεκτρονικών που εφαρμόζονται σε μοτοσικλέτες, εισάγοντας ένα σύστημα ανάρτησης που χρησιμοποιεί εξαρτήματα από το χώρο των αυτοκινήτων για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία. Μια ματιά στο μέλλον, χάρη στις τεράστιες δυνατότητες και τις διαφορετικές εφαρμογές.

Το σύστημα ADD μετρά την ενέργεια που μεταδίδεται από προσκρούσεις, από την επιφάνεια του δρόμου προς τη μοτοσυκλέτα, και προσαρμόζει, σε πραγματικό χρόνο, τη ρύθμιση του πιρουνιού και του αμορτισέρ, για να ελαχιστοποιήσει τους κραδασμούς που μεταφέρονται στο πλαίσιο και, κατά συνέπεια, να μεγιστοποιήσει την άνεση. Για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση σε οποιοδήποτε πιρούνι και η απορρόφηση οποιασδήποτε συχνότητας κραδασμών, το ADD χρησιμοποιεί έναν πατενταρισμένο "comfort oriented" αλγόριθμο που συνδυάζει τις αρχές των γνωστών αλγορίθμων Skyhook και της απόσβεσης συμπίεσης κατά την επιτάχυνση.
Εκτός από την άνεση, βελτιστοποιείται η ευκολία στην οδήγηση, καθώς επίσης αυξάνεται και η ασφάλεια, χάρη στις περαιτέρω παραμέτρους του λογισμικού που συνδέεται άμεσα με τις ενέργειες του οδηγού. Στην πραγματικότητα, το σύστημα αναγνωρίζει τις διαφορετικές φάσεις κατά την οδήγηση (επιτάχυνση, κλείσιμο γκαζιού, φρενάρισμα, σταθερό γκάζι) και ρυθμίζει τις βασικές λειτουργίες του πιρουνιού και του αμορτισέρ, χάρη σε μια ακόμα κατοχυρωμένη πατέντα η οποία επιτρέπει να οριστούν συγκεκριμένες καμπύλες βαθμονόμησης εντός του εύρος ρύθμισης των υδραυλικών.

Η υψηλή ακρίβεια του συστήματος γίνεται από μια επιλογή αισθητήρων που προέρχονται από τον κόσμο του αυτοκινήτου, οι οποίοι επιτρέπουν να μετρηθεί με ακρίβεια η ταχύτητα έκτασης του πιρουνιού και του αμορτισέρ. Σε αυτό το τομέα η Aprilia έχει κατοχυρώσει μία μοναδική λύση για τη μέτρηση της ταχύτητας έκτασης του πιρουνιού μέσω της χρήσης ενός αισθητήρα πίεσης.
Στα ηλεκτρομηχανικά ρυθμιζόμενα συστήματα αναρτήσεων, που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, ο αναβάτης μέσω ενός μπουτόν στο τιμόνι ενεργοποιεί έναν ηλεκτρικό κινητήρα που αλλάζει το set-up των αναρτήσεων. Από την άλλη πλευρά, με το ADD της Aprilia, το δυναμικό σύστημα ημι-ενεργητικής ανάρτησης, ο αναβάτης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να οδηγά, χωρίς να ανησυχεί για τη επιλογή καμίας άλλης ρύθμισης.

Έκδοση Travel Pack

Το Travel Pack περιλαμβάνει ένα αμορτισέρ με ενσωματωμένο piggyback, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο ως προς τη προφόρτιση ελατηρίου σε 4 προκαθορισμένες θέσεις, που υποδεικνύονται με συγκεκριμένες εικόνες στο ψηφιακό πίνακα οργάνων: αναβάτης, αναβάτης με συνεπιβάτη, αναβάτης με αποσκευές, αναβάτης με συνεπιβάτη και αποσκευές.
Το αποκλειστικό σύστημα της Aprilia, κατοχυρωμένο και με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι επίσης και η αυτόματη λειτουργία ελέγχου της προφόρτισης του ελατηρίου. Μόλις ενεργοποιηθεί αυτή η επιλογή, το σύστημα είναι σε θέση να ανιχνεύσει το φορτίο της μοτοσικλέτας από μόνο του (το βάρος του καυσίμου, του αναβάτη, του συνεπιβάτη, των αποσκευών, κλπ.) και ρυθμίζει αυτόματα την προφόρτιση στη βέλτιστη τιμή για τη σωστή ισορροπία της μοτοσικλέτας.

Το Aprilia Cruise Control επιτρέπει τη ρύθμιση της επιθυμητής ταχύτητας και τη διατήρησή της ακόμα και σε ανηφόρες ή κατηφόρες, χωρίς το άγγιγμα του γκαζιού. Το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα αν ο αναβάτης αγγίξει κάποιο από τα φρένα / συμπλέκτη/ μπουτόν του Cruise Control και είναι πολύ χρήσιμο στις μεγάλες οδικές αρτηρίες, διότι βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου και κάνει την οδήγηση λιγότερο κουραστική. Είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για να καταβροχθίζεις χιλιόμετρα χωρίς άγχος πάνω στο Caponord 1200.
Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων, με τον οποίο είναι εξοπλισμένο το Caponord 1200, είναι ολοκαίνουριος: Η LCD οθόνη συνδυάζει ταχύμετρο, στροφόμετρο, συνολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, στάθμη καυσίμου και θερμοκρασία ψυκτικού υγρού. Υπάρχει επίσης ένδειξη της επιλεγμένης χαρτογράφησης (S, T, R), καθώς και για την ηλεκτρική προφόρτιση του ελατηρίου του αμορτισέρ (Travel Pack). Επίσης αναγράφεται η σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, το επίπεδο λειτουργίας του ATC και η λειτουργία των θερμαινόμενων γκριπ (διατίθεται σαν αξεσουάρ). Υπάρχουν τέλος ενδεικτικές λυχνίες για τη ρεζέρβα και για την ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των ABS, ATC και ACC (Travel Pack).

Τιμές

Το Caponord είναι διαθέσιμο στα σημεία πώλησης Aprilia στην τιμή των 13.450 € για την έκδοση Caponord 1200 ABS και 15.900 € για την έκδοση Caponord 1200 ABS Elec. Travel Pack, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών:
 Δυνατότητα επέκτασης εργοστασιακής εγγύησης για 2 επιπλέον χρόνια
 2 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια
 Ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα: προκαταβολή από 0%, έως 72 μήνες εξόφληση

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Aprilia Caponord 1200
Κινητήρας
Τύπος συμπλέκτη Aprilia διαμήκης V2 90°, 4-χρονος 4-βάλβιδος Twin Spark DOHC, υγρόψυκτος
Καύσιμο Αμόλυβδη βενζίνη
Διάμετρος/Διαδρομή 106 x 67.8 mm
Κυβισμός 1197 cc
Σχέση συμπίεσης 12.0 ± 0,5 : 1
Μέγιστη ισχύς στο στρόφαλο 125 CV (91,9 kW) στις 8.250 στροφές/λεπτό
Μέγιστη ροπή στο στρόφαλο 11,7 kgm στις 6.800 giri/min.
Τροφοδοσία Ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης κινητήρα. Ψεκασμός με διπλό μπεκ σε κάθε κύλινδρο και διαχείριση ανοίγματος της πεταλούδας Ride by Wire με 3 επιλογές χαρτογραφήσεων (Tri-Map): Sport (S), Touring (T), Rain (R)
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική Magneti Marelli 7SM, με δύο μπουζί ανά κύλινδρο ενσωματωμένη στον ψεκασμό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Εξάτμιση Σύστημα 2 σε 1 εξολοκλήρου από ανοξείδωτο χάλυβα με διπλό καταλύτη και διπλό αισθητήρα λ
Γεννήτρια 690 W/6000 σαλ
Σύστημα λίπανσης Με υγρό κάρτερ
Κιβώτιο 6τάχυτο. Σχέσεις μετάδοσης: 14/36, 17/32, 20/30, 22/28, 23/26, 24/25
Τύπος συμπλέκτη Πολύδισκος σε μπάνιο λαδιού με υδραυλική λειτουργία 
Πρωτεύουσα μετάδοση με γρανάζια, σχέση μετάδοσης: 40/69
Δευτερεύουσα μετάδοση Με αλυσίδα, σχέση μετάδοσης: 17/42
Πλαίσιο
Τύπος Μικτό πλαίσιο από χαλύβδινο χωροδικτύωμα που ενώνεται με  τα πλευρικά αλουμινένα τμήματα με μπουλόνια υψηλής αντοχής. Αφαιρούμενο πίσω χαλύβδινο υποπλαίσιο.
Ανάρτηση εμπρός USD τηλεσκοπικό πηρούνι με καλάμια Æ 43 mm πλήρως ρυθμιζόμενο. Διαδρομή τροχού 167 mm. 
 Έκδοση Travel Pack: USD τηλεσκοπικό πηρούνι με καλάμια Æ 43 mm πλήρως ρυθμιζόμενο. Υδραυλικό φρένο σε έκταση και συμπίεση με ηλεκτρονική διαχείριση με ADD (Aprilia Dynamic Damping) σύστημα ημι-ενεργητικής ανάρτησης.
Ανάρτηση πίσω Αλουμινένιο ψαλίδι με μονό αμορτισέρ τοποθετημένο παράλληλα και στην δεξιά πλευρά του πλαισίου, χωρίς μοχλισμό, με χωριστό δοχείο αερίου. Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και απόσβεσης επαναφοράς. Διαδρομή τροχού 150 mm.
Έκδοση Travel Pack: αμορτισέρ με piggyback και αυτόματη ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη προφόρτιση 4 θέσεων. Υδραυλικό φρένο σε έκταση και συμπίεση με ηλεκτρονική διαχείριση με ADD (Aprilia Dynamic Damping) σύστημα ημι-ενεργητικής ανάρτησης.
Φρένα Εμπρός: Δύο πλευστοί δίσκοι διαμέτρου 320 mm ο καθένας με ακτινικές δαγκάνες Brembo M432 4 εμβόλων Ø32mm και ακτινικά τοποθετημένες δαγκάνες. Μεταλλικά σωληνάκια φρένων.
Πίσω: Δίσκος διαμέτρου 240 mm με δαγκάνα Brembo 1 εμβόλου και μεταλλικό σωληνάκι φρένων. Δικάναλο σύστημα ABS Continental και Aprilia Traction Control (ATC).
Τροχοί Κράματος αλουμινίου 
Εμπρός: 3.50 X 17" Πίσω: 6,00 X 17" 
Ελαστικά Radial tubeless, εμπρός: 120/70-R17, πίσω: 180/55-17
Διαστάσεις
Μήκος:  2.245 mm
Ύψος:  1.440mm
Ύψος σέλας:  840 mm
Μεταξόνιο:  1.565 mm
Ίχνος:  125 mm 
Γωνία κάστερ  26.1°
Βάρος κενό:  214kg (228kg Travel Pack)
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 24 lt (από τα οποία 5lt ρεζέρβα)

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2013 23:08

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πρώτο Test - Aprilia Caponord 1200 ABS Travel Pack 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon