.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 11:59

Πρώτο Test - Aprilia Caponord 1200 ABS Travel Pack 2013

 

Ηλεκτρονικό μαξιλάρι 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Κατσούλας

Σαν να κάθεσαι σε ένα ηλεκτρονικό μαξιλάρι που ρυθμίζει τα επίπεδα άνεσης κάθε στιγμή, το Aprilia Caponord 1200 με το σύστημα αναρτήσεων ADD, ήρθε για να προσφέρει άνεση και ασφάλεια στην κατηγορία των μεγάλων Adventure μοτοσυκλετών.

Καταγωγή και προορισμός


Ανέκαθεν η κατηγορία των μεγάλων Adventure είχε διαφορετικούς εκπροσώπους, με περισσότερο ή λιγότερο ποσοστό αναφορικά την κίνηση σε άσφαλτο ή χώμα. Το νέο Aprilia Caponord 1200, αφήνει στην άκρη τις όποιες χωμάτινες εκτός δρόμου δυνατότητες είχε το παλιό Capo, έρχεται ανανεωμένο και κοιτά στα μάτια το Ducati Multistrada 1200. Η Aprilia με το Caponord 1200 προσφέρει την τρίτη μοτοσυκλέτα στην κατηγορία με τροχό 17 ιντσών στο μπροστινό μέρος, κάτι που έχουμε συναντήσει ξανά στα Ducati Multistrada 1200 και στην Kawasaki Versys 1000, κι έτσι γίνεται αμέσως ξεκάθαρος ο προορισμός της Adventure μοτοσυκλέτας της. Το ίδιο πράγμα τονίζεται και από την επιλογή των ελαστικών που προέρχονται από την Dunlop, και αφορούν στα Sportmax Qualifier, μία κορυφαία πρόταση για γρήγορη οδήγηση.

Η επιλογή των Supersport ελαστικών αλλά και η διάσταση του μπροστινού τροχού, μας δείχνουν εν μέρει και από πού προήλθε αυτή η μοτοσυκλέτα, μιας και δοκιμάστηκε και εξελίχθηκε σαν μεγάλη Hyper motard. Πάροχος πλαισίου και κινητήρα, είναι το Aprilia Dorsoduro 1200, η μοτοσυκλέτα που είδαμε να εμφανίζεται πρόπερσι, πάνω στην οποία χτίστηκε το Caponord. Οι διαφορές στις διαδρομές των αναρτήσεων, με μικρότερη διαδρομή για εμπρός (από 173mm – 167mm), το μεγαλύτερο μεταξόνιο (1528mm – 1565mm), το αυξημένο ίχνος (118mm – 125mm), το συνολικό ύψος (1205mm – 1456mm), το ύψος σέλας (840mm – 870mm), το βάρος (212kg – 228kg), το ρεζερβουάρ (15lt – 24lt), αλλά και η διάσταση του πίσω ελαστικού, στα 190/55 από 180/55, είναι οι βασικές διαφορές που έκαναν το Dorsoduro, Caponord. Γι’ αυτό και είναι μεν μία καλοφτιαγμένη και ποιοτική Adventure, αλλά το ON γράφεται με κεφαλαία γράμματα δίπλα στο μικρό off που δείχνει και την χρήση της.

Αίσθηση μικρότερης μοτοσυκλέτας

To Caponord 1200 είναι μαζεμένο σε μέγεθος και η αίσθηση που δίνει ο μπροστινός τροχός των 17 ιντσών σε συνδυασμό με τα σκληρά Dunlop Sportmax Qualifier, τα οποία αργούν να ζεσταθούν και να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας, σε κάνουν να πιστεύεις – και να νιώθεις πολλές φορές – ότι θα “χάσεις” το μπροστινό σύστημα. Μπορεί σε ανοιχτές διαδρομές τα συγκεκριμένα λάστιχα να αποδεικνύονται κορυφαία– αλλά ακόμη και εκεί, σε γλιστερή άσφαλτο, περιορίζουν τις δυνατότητες του Caponord.

H αντικατάστασή τους με πιο τουριστικά ελαστικά, θα ταιριάξει καλύτερα με τους δρόμους της πατρίδας μας και θα αναδείξουν τα “επιθετικά” χαρακτηριστικά του Caponord. Ο μικρός μπροστινός τροχός όμως, σε συνδυασμό με την πολύ καλή κατανομή βάρους δίνει στο Caponord την αίσθηση ότι ζυγίζει πολύ λιγότερο από τα 228 κιλά που ανακοινώνει η Aprilia, κι έτσι, μπορείς να κυκλοφορείς άνετα σε καθημερινές συνθήκες. Νιώθεις ότι οδηγείς πολύ μικρότερη, ακόμη και δικύλνδρη ή μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα 500 κυβικών.

Ούτε μία στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου ότι θα πιεστώ να το οδηγήσω μέσα στην πόλη, ποτέ δεν προβληματίστηκα για να κινηθώ και σε ασφυκτική κίνηση, κι έτσι έκανα όλες τις καθημερινές δουλειές μου μέσα στην πόλη οδηγώντας το άνετα. Η ευκολία στην οδήγηση σε μικρές ταχύτητες, λόγω ελαφριάς αίσθησης, χαμηλής θέσης οδήγησης, και ελαστικής λειτουργίας του κινητήρα, ανάγουν αυτή την μοτοσυκλέτα των 1200 κυβικών σε μία κορυφαία επιλογή της κατηγορίας για καθημερινή χρήση. Ο κινητήρας του λειτουργεί ομαλά, το ηλεκτρονικό γκάζι Ride by Wire είναι ελαφρύ στο χέρι και έχει ομαλή αντίδραση στο άνοιγμα. Η ομαλή λειτουργία δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη του Caponord να κυκλοφορεί άνετα στην πόλη, και να ξεπερνάει ακόμη και την σκληρή αίσθηση της μανέτας του συμπλέκτη σύντομα.

Κινητήρας “δύο ταχυτήτων”

Ο κινητήρας προέρχεται από το Dorsoduro 1200 και είναι δικύλινδρος V90 με αλλαγές στα σώματα ψεκασμού, που για την περίπτωση έχουν μειώσει την διάμετρό τους από τα 57mm στα 52mm. Η Aprilia ανακοινώνει 128 ίππους στον στρόφαλο αλλά στην πράξη – στο δυναμόμετρο, αυτοί γίνονται 110 στις ρυθμίσεις Tour και Sport, με διαφορετική απόκριση, πιο ήπια για τον τουρισμό, και 87,5 στο Rain, με αντίστοιχη μείωση στην αμεσότητα. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως το παλιό Caponord 1000 απέδιδε 88,5 άλογα στην κορύφωσή του, μόλις έναν ίππο παραπάνω από τα ελάχιστα που αποδίδει το νέο 1200, στην ήπια ρύθμιση Rain για οδήγηση σε βροχή.

Ο κινητήρας του Caponord έχει αρκετή ροπή από τις χαμηλές στροφές και σε σχέση με του Dorsoduro, μπορείς να κινείσαι από τις 1500σ.α.λ. άνετα, βασιζόμενος μόνο στο γκάζι. Ο κινητήρας δεν σκορτσάρει εύκολα και αυτό είναι ένα δυνατό σημείο. Η απόδοση του μεγάλου Aprilia είναι γραμμική στις χαμηλές στροφές και σε αυτό το σημείο παίζει ρόλο η σχεδίαση της καμπύλης απόδοσης. Όπως είδαμε στο δυναμόμετρο, μέχρι τις 6.000σ.α.λ. ο κινητήρας αποδίδει ομαλά και σχεδόν επίπεδα, για να κάνει το μεγάλο άλμα απότομα όταν φτάσεις σε αυτές τις στροφές. Έτσι σου δίνει την δυνατότητα να έχεις έναν κινητήρα “δύο ταχυτήτων”, με ευκολία χρήσης στις αργές ταχύτητες.

Να ανοίγεις παραπάνω το γκάζι ακόμη και σε γλιστερούς δρόμους, χωρίς να έχεις φόβο ότι θα σου γλιστρήσει το πίσω μέρος από παραπανίσια ισχύ. Ούτως ή άλλως υπάρχουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, το Traction Control που ρυθμίζει σε τρεις θέσεις, για να κόβει την απόδοση, αλλά και από μόνος του ο κινητήρας, το καταφέρνει καλά.

Ηλεκτρονική ομαλότητα 1

Οδήγησα με απενεργοποιημένο το Traction Control για να διαπιστώσω ότι όντως η απόδοση του κινητήρα έρχεται γλυκά, και δεν σε φοβίζει, όταν βρίσκεσαι σε καθημερινές συνθήκες. Από τις χαμηλές στροφές νιώθεις το τράβηγμα που σε οδηγεί σε πολύ καλές επιταχύνσεις, αλλά δεν τρομάζεις. Ένιωσα ωστόσο και την συμβολή του Traction Control – ενεργοποιημένο πλέον- όταν έβγαινα από στενά σε κεντρικούς δρόμους, και άνοιγα απότομα το γκάζι, και το ηλεκτρονικό σύστημα περιόριζε το σπινάρισμα του πίσω 190/55 Dunlop Qualifier στην ελληνική άσφαλτο.

Με τα τρία επίπεδα ρύθμισης, είχα την δυνατότητα να περιορίσω σημαντικά την συμβολή του, αλλά το άφησα στο πιο χαλαρό, στο 1, έτσι ώστε να μην “κόβω” απότομα τον κινητήρα στις επιταχύνσεις. Ούτως ή άλλως, στο 3 και με αυτή την γραμμική απόδοση, η εμπλοκή του Traction καταντάει νευρική. Ο κινητήρας διαθέτει επίσης τρία modes – χάρτες ρύθμισης της απόδοσης, σε Tour, Sport και Rain, με αντίστοιχη μείωση της απόκρισης και της ιπποδύναμης. Η επιλογή γίνεται από το μπουτόν της μίζας, το οποίο, όσο ο κινητήρας λειτουργεί, το πατάς ξανά και κυκλικά, σε οδηγεί στην επιλογή που θες. Στις δύο πρώτες, η απόδοση παραμένει ίδια στους 110 ίππους, με ηπιότερη απόκριση στο Tour. Στο Rain, φτάνουμε στα 88,5 άλογα, αλλά έχουμε λιγότερη απόκριση και αντίστοιχα επιτάχυνση, σε σημείο που νιώθουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί το Traction Control, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει.

Ο κινητήρας αποδίδει γραμμικά μέχρι τις μεσαίες στροφές, για να αρχίσει να τρελαίνεται ξεπερνώντας τις 6.000σ.α.λ. Η διαφορά ανάμεσα στις ρυθμίσεις της ηλεκτρονικής ανάφλεξης είναι πολύ μεγάλη, και τα 22 άλογα διαφοράς της Rain, σε κάνουν να πιστεύεις ότι “κάτι έχει και δεν πάει”. Μόνο που το Caponord πάει μια χαρά, απλά ανοίγεις όλο το γκάζι άφοβα και ακίνδυνα.

Ηλεκτρονική ομαλότητα 2

Ακόμη και από διαδρομές αναρτήσεων, το Caponord δηλώνει το πιο “ασφάλτινο” της κατηγορίας, αφού διαθέτει 167mm για μπροστά και 150mm για πίσω, όταν τα KTM (190mm-190mm), Ducati (170mm – 170mm), BMW (190mm-200mm), έχουμε μεγαλύτερες διαδρομές. Στην περίπτωση του Aprilia όμως έχουμε το νέο σύστημα αναρτήσεων ADD – Aprilia Dynamic Damping που διαθέτει ως standard το μοντέλο Travel Pack και αφορά σε ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες ημιενεργητικές αναρτήσεις. Τέτοιο πακέτο αναρτήσεων συναντάμε και στο Ducati Multistrada 1200 και ονομάζεται Skyhook, ενώ το συγκεκριμένο, δεν έχει σχέση με το αντίστοιχο σύστημα της BMW που είδαμε στο R 1200GS. Εδώ, οι αναρτήσεις δεν αφήνουν τον αναβάτη να ρυθμίσει κάτι, ούτε έχεις επιλογή Hard, soft, sport κλπ.

Το σύστημα διαχειρίζεται μόνο του κάθε απότομη μεταβολή της κινητικής κατάστασης της μοτοσυκλέτας και ρυθμίζει ανάλογα τις αποσβέσεις στις τρόμπες των αναρτήσεων και τις προφορτίσεις των ελατηρίων. Είτε κινείσαι μέσα στην πόλη σε χαλαρούς ρυθμούς, με μικρές μετακινήσεις του βάρους της μοτοσυκλέτας, είτε σε γρήγορες ταχύτητες, με απότομα φρεναρίσματα και αντίστοιχα ανοίγματα του γκαζιού, οι αναρτήσεις ρυθμίζονται κατάλληλα και προσφέρουν αυτό που πρέπει. Άνεση και ασφάλεια. Η μοτοσυκλέτα παραμένει πάντα σε ομαλή λειτουργία, οι αναρτήσεις απορροφούν τις ανωμαλίες άριστα, οι συμπιέσεις σε αμορτισέρ και μπροστινό σύστημα είναι όσες πρέπει χωρίς να νιώθεις ότι η μοτοσυκλέτα “βουτάει” πολύ στα φρένα, ή οδεύει για “σούζα”, με ότι επακόλουθα έχει μία τέτοια κατάσταση.

Μπορεί η άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις, στις λακκούβες και στα σαμάρια, να σου δείχνει την ποιοτική λειτουργία των αναρτήσεων που σε κρατούν ξεκούραστο, ωστόσο η έκπληξη έρχεται στην γρήγορη οδήγηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι, οδηγώντας το Caponord σε κάθε διαδρομή, νιώθεις ότι κάθεσαι σε ένα ηλεκτρονικό μαξιλάρι που ρυθμίζει αυτόματα τα επίπεδα άνεσης, διατηρώντας τους επιβαίνοντες ξεκούραστους και ασφαλείς.

Ευκολία στην ρύθμιση

Ανοίγεις απότομα το γκάζι και νιώθεις το πίσω μέρος να προφορτίζεται όσο πρέπει για να παραμείνει η μοτοσυκλέτα οριζόντια με το έδαφος. Πλακώνεσαι στα φρένα από τα 200χ.α.ω. και βλέπεις το μπροστινό σύστημα να διατηρείται στο ύψος του χωρίς να φοβάσαι μην τερματίσει την διαδρομή του και σε “στείλει”.

Το σύστημα ADD ρυθμίζει ηλεκτρονικά σε τέσσερις θέσεις, (αναβάτης – αναβάτης με βαλίτσες, δύο αναβάτες - δύο αναβάτες με βαλίτσες), αλλά και αυτόματα (auto). Στην αυτόματη επιλογή, με την μοτοσυκλέτα σταματημένη εν λειτουργία, το σύστημα μέσα σε 5’’ παίρνει την πληροφορία για το βάρος που έχει στην σέλα, τις αποσκευές – αν υπάρχουν, ακόμη και την περιεκτικότητα σε καύσιμο του ρεζερβουάρ (!) και ρυθμίζει ανάλογα. Σε 1/100 του δευτερολέπτου οι ρυθμίσεις έχουν επιτευχθεί κατά την οδήγηση, και παρά το ότι δεν μπορείς να επέμβεις μηχανικά για να ρυθμίσεις μόνος σου τις αναρτήσεις, το σύστημα ADD, ρυθμίζει ιδανικά. Πανέξυπνο.

Η ρύθμιση τους γίνεται από τα κουμπιά που βρίσκονται στο ηλεκτρονικό πολυόργανο, αλλά θα προτιμούσα η επιλογή να βρισκόταν στον αριστερό διακόπτη (απ’ όπου ρυθμίζει ο μερικός χιλιομετρητής και η ώρα). Οι ρυθμίσεις στα ηλεκτρονικά, αναρτήσεις και χάρτες ηλεκτρονικής ανάφλεξης ή ABS (on/off), γίνονται μόνο όταν βρίσκεσαι σταματημένος, άρα η θέση επιλογής τους, που βρίσκεται στο κοντέρ, τελικά δεν ενοχλεί. Σε αντίθεση βέβαια με τις περισσότερες μοτοσυκλέτες που όταν κλείσεις τον κεντρικό διακόπτη, τα ηλεκτρικά κάνουν reset, στο Caponord, ότι ρύθμιση έχεις επιλέξει, θα την βρεις όταν ανοίξεις ξανά το διακόπτη για να ξεκινήσεις νέα βόλτα. Και καλό και κακό αν το πάρει άλλος αναβάτης που δεν γνωρίζει τι ρυθμίσεις είχες.

Οπτικά ερεθίσματα

Η σχεδίαση της νέας αυτής μοτοσυκλέτας είναι τυπικά ιταλική, με την φινέτσα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και το Caponord να ανάγεται σε μία από τις πιο όμορφες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας. Είναι μικρό σε μέγεθος, όμορφο, ποιοτικό σε βαφή αλλά και συναρμογή πλαστικών περιφερειακών, ενώ λεπτομέρειες όπως το carbon look μπροστινό φτερό, συμπληρώνουν το μοναδικό στυλ και τονίζουν την αγωνιστική καταγωγή της Aprilia. Η καταγωγή ενορχηστρώνεται από το μπροστινό τμήμα του fering που θυμίζει έντονα το RSV4 1000 αλλά και το scooter SRV 850, κι έτσι άλλη μία sport νότα έρχεται να προστεθεί στο Caponord.

Τα τριπλά φώτα που σε κάνουν να πιστεύεις ότι διαθέτει αεραγωγό στην μέση δίνουν καλή δέσμη φωτός ενώ η ζελατίνα του fering, ρυθμίζει εύκολα ως προς το ύψος της. Δεν είναι βέβαια η πιο εύκολη της κατηγορίας, αφού απαιτείται ξεβίδωμα δύο πλαστικών “αυτιών” προκειμένου να έρθει στο ύψος που θες, αλλά το σύστημα δουλεύει. Αν και κοντή σε ύψος, μπορείς να την έχεις μόνιμα στην άνω θέση, χωρίς να σε ενοχλεί στην πόλη. Η σχεδίασή της είναι καλή, κι έτσι διώχνει τον αέρα από το στήθος του αναβάτη, ο οποίος τον νιώθει στους ώμους και λίγο στο κράνος. Αν και περιμέναμε λιγότερη προστασία, είναι η αλήθεια, για τουριστική χρήση ήταν εξαιρετική, μιας και το Caponord απέδειξε σε ταξίδι μέχρι την Μάνη ότι βρίσκεται ψηλά στον τομέα της προστασίας από τον αέρα. Απέδειξε επίσης ότι η κατανάλωση του είναι υψηλή αφού παρά το ότι ανακοινώνονται 6lt/100χλμ. από την Aprilia, σε συνθήκες ταξιδιού, με ταχύτητες 140 – 160χ.α.ω. σε εθνική αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις κοντά ή περισσότερο από τα 200χ.α.ω., έκαψε 7,5 λίτρα στα 100χ.α.ω.

Για παράδειγμα, για απόσταση 160 χιλιομέτρων Αθήνα - Τρίπολη, το Caponord χρειάστηκε 11,9 λίτρα καυσίμου, γεγονός που μας δίνει 13 χιλιόμετρα με κάθε λίτρο, που απέχει αρκετά από τα 6 λίτρα στα 100χιλιόμετρα που δίνει η Aprilia.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με το 24λιτρο ρεζερβουάρ – πέντε λίτρα ρεζέρβα, μπορείς να διανύσεις περισσότερα από 300 χιλιόμετρα με τέτοιες ταχύτητες, κατανάλωση που τοποθετεί το Caponord λίγο πιο ψηλά σε νούμερα στην κατηγορία.

Δυνατότητες “Travel Pack”

Η έκδοση Travel Pack διαφέρει από την απλή από τις πλαϊνές βαλίτσες, στο σύστημα αναρτήσεων ADD – Aprilia Dynamic Damping, τις προστατευτικές χούφτες του τιμονιού, το διπλό χρήσιμο stand στήριξης, το Cruise Control και την προεγκατάσταση του διακόπτη για τα θερμαινόμενα γκριπ. Ωστόσο, προς έκπληξή μας, η μοτοσυκλέτα δεν διέθετε alarm – ούτε αντίστοιχο κουμπί, τα οποία όπως μάθαμε έρχονται ως extra με την τοποθέτηση των θερμαινόμενων γκριπ, γεγονός που θεωρούμε ως μεγάλη παράλειψη στο θέμα ασφάλειας.

Οι βαλίτσες που διαθέτει το πακέτο είναι μικρές σε χωρητικότητα προς όφελος της αεροδυναμικής – σύμφωνα πάντα με την Aprilia, κάτι το οποίο ακόμη και οπτικά, το πετυχαίνουν στο 100%, ταιριάζοντας άριστα στον αιχμηρό σχεδιασμό της μοτοσυκλέτας. Αυτές βγαίνουν εύκολα αν χρειαστεί αφήνοντας την μοτοσυκλέτα όμορφη, μιας και δεν διαθέτουν εμφανείς βάσεις.
Η σέλα του είναι διαιρούμενη, άνετη, με αρκετό φάρδος για να κάθεσαι άνετα, αλλά και ένας αναβάτης με ύψος 1,80μ (το ύψος της δεν ρυθμίζει) να φτάνει στο έδαφος χωρίς να τεντώνει τα πόδια του. Τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα έτσι ώστε τα γόνατα να σχηματίζουν sport γωνία, η οποία όμως δεν κουράζει. Η θέση οδήγησης του Caponord σε κρατάει όρθιο, κάθετα ως προς την οριζόντιο και σε αφήνει να πιάσεις χωρίς σκύψιμο το μεγάλο τιμόνι, έχοντας πλήρη έλεγχο.

Είναι και η βασική διαφορά με το Multistrada – με το οποίο βρίσκονται αρκετά κοντά σε στυλ-, αφού αυτό είναι παραπλήσιο σε θέση, αλλά του Aprilia δεν σε ρίχνει μπροστά και ενώ είναι sport, ταυτόχρονα είναι και ξεκούραστο.
Η σέλα του συνεπιβάτη είναι μαλακιά, αλλά τα γόνατα του σε μεγάλες αποστάσεις θα κουραστούν. Διαθέτει μεν μεγάλες και άνετες χειρολαβές, αλλά όχι σχάρα, κι έτσι, το δέσιμο σάκου θα δεσμεύσει χώρο από την σέλα περιορίζοντας έτσι τον συνεπιβάτη.

Ασφάλτινο Adventure

Παρά το ότι πρόκειται για μία μοτοσυκλέτα Adventure με εξοπλισμό τουρισμού, ακόμη και φορτωμένο με βαλίτσες, το Caponord θα οδηγηθεί σε sport ρυθμούς άνετα. Παράγει μοναδικό ήχο από την μονή, δεξιά τοποθετημένη εξάτμιση, η οποία κατεβαίνει σε ύψος, προκειμένου να τοποθετηθούν οι βαλίτσες. Είναι πολύ μακρύ σε μετάδοση, με αποτέλεσμα να πηγαίνεις με 170χ.α.ω. με 3η σχέση, να βλέπεις δικάβαλο 232χ.α.ω. και να τελικιάζεις με πίεση, σκυμμένος και μονοκάβαλος στα 256χ.α.ω.

Στα 140χ.α.ω. όμως ο κινητήρας γουργουρίζει και στις 5.000σ.α.λ. ταξιδεύεις άνετα, ενώ με 1.000 στροφές ακόμη, θα φτάσεις στα 160χ.α.ω. Σε αυτές τις στροφές ο δικύλινδρος κινητήρας γουργουρίζει από ευχαρίστηση και η μοτοσυκλέτα καταπίνει χιλιόμετρα ξεκούραστα. Η 1η σχέση του βέβαια φτάνει τα 100 χ.α.ω. και σε κλειστό οδικό δίκτυο ο κινητήρας σε ζορίζει, γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς συνεχώς 1η – 2α και να παίζεις με τις ταχύτητες, ψάχνοντας ιδανικά την ροπή του.
Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι το Caponord δεν σκοπεύει να κλέψει πόντους από τις περισσότερο On/off - off road, BMW R 1200 GS και KTM 1190 Adventure, ούτε να γίνει πιο χρηστικό από το Honda Crosstourer. Δείχνει όμως ξεκάθαρα τις διαθέσεις του για κόντρα με το Ducati Multistrada Skyhook, που είναι και λόγω προσανατολισμού, αναρτήσεων αλλά και τροχών 17 ιντσών, άμεσοι αντίπαλοι.

Λειτουργεί ομαλά, είναι εκπληκτικό σε άνεση με τις αναρτήσεις, ενώ ακόμη και τα φρένα του προσφέρουν όση δύναμη χρειάζεται για να νιώθεις ασφαλής. Είναι ισχυρά στο μπροστινό σύστημα, μιας και αφορούν σε τετραέμβολες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo για μπροστά, αλλά το πίσω – ίσως και σκόπιμα, δεν είναι τόσο δυνατό. Θα βασιστείς στο μπροστά για να φρενάρεις και το πίσω δεν θα σε προβληματίσει ποτέ όντας προοδευτικό στην λειτουργία του. Το ABS λειτουργεί ομαλά και σε αφήνει να παίξεις με πλαγιολισθήσεις αν το επιθυμείς και αν θέλεις να το απενεργοποιήσεις, μπορείς να το κάνεις εύκολα – πάντα σταματημένος και από τα κουμπιά του πίνακα οργάνων.

Στο Caponord με Caponord

Το όνομα του Adventure της Aprilia έχει προέλθει από το πασίγνωστο Βόρειο Ακρωτήρι – Caponord, γι’ αυτό και οι τουριστικές δυνατότητες του, θα πρέπει να είναι αντάξιες του ονόματος. Είναι τόσο τουριστικό το νέο Caponord 1200 όσο το παλιό Caponord 1000; Σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμα μιας και τα χωρίζει ένα χάσμα 12 τεχνολογικών ετών, αφού το παλιό ήταν πιο ογκώδες, πιο απότομο, πιο άγριο, πιο μεγάλο γενικά.

Αν μιλούσαμε μόνο για τουριστικές διαδρομές, οι τελευταίες εκδόσεις του παλιού Caponord ίσως να κέρδιζαν σε ορεινές κλειστές διαδρομές, ή ακόμη και σε απλό ταξίδι στην εθνική οδό. Πολλοί φανατικοί της Aprilia και των Caponord θα ήθελαν όλη αυτή την φιλικότητα και τεχνολογία, σε ένα παλιό Caponord 1000 με 19άρη τροχό – νούμερο διάστασης που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να έχει επιλεχθεί και στο νέο Capo.

Σε όλες τις άλλες χρήσεις όμως, το νέο Caponord είναι σύγχρονο, sport, φιλικό, εύχρηστο και γραμμικό όσο ελάχιστα της κατηγορίας. Και γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς και μόνο, την τεχνολογία που κουβαλά, αλλά και τις μοναδικά άνετες “έξυπνες” αναρτήσεις, αρκεί για να δώσει κανείς τα 15.900euro που κοστίζει, αν θέλει να βρίσκεται στη σέλα μίας ανταγωνιστικής Adventure μοτοσυκλέτας που προσφέρει χαρακτηριστικά Ducati Multistrada και Honda Crosstourer μαγειρεμένα με μία μοναδική ιταλική συνταγή. Και για όσους δεν θέλουν να ανέβουν τόσο ψηλά, υπάρχει και η απλή έκδοση, στα 13.450euro, χωρίς το σύστημα ADD, αλλά ούτε και τον εξοπλισμό τουρισμού.

Διάγραμμα δυναμομέτρησης

Στο πρώτο δυναμοδιάγραμμα βλέπουμε την διαφορά του νέου Caponord 1200 με το προηγούμενο 1000. Από τα 87 άλογα στα 110, η διαφορά είναι εμφανής. Στο δεύτερο δυναμοδιάγραμμα βλέπουμε την καμπύλη απόδοσης του νέου 1200 όπου είναι ξεκάθαρη η μείωση απόδοσης στα 87,5 άλογα με την ηπιότερη ρύθμιση στην ηλεκτρονική ανάφλεξη. Για την ιστορία, στην χαμηλότερη ρύθμιση, το 1200 αποδίδει τα ίδια σχεδόν άλογα με το παλαιότερο 1000. Για τα 110 άλογα δεν τίθεται θέμα, η δύναμη έρχεται ομαλά μέχρι τις 6.000σ.α.λ. όπου και αυξάνεται δίνοντας έτσι ήρεμη και επιθετική χρήση ταυτόχρονα στον αναβάτη.

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Ιουλίου 2016 12:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση – Aprilia Caponord 1200 Test - Aprilia Caponord 1200 Rally - 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon