.
Κατηγορία Νησιά
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 10:15

Ταξιδιωτικό - Άνδρος, αισθησιακές διαδρομές

 

«…η νήσος, η έκπαγλος, η βασιλίς του Αιγαίου… η ωραιοτέρα όλων του κόσµου».
Ανδρέας Εμπειρίκος

 

 

Κείμενο / φωτογραφίες : Κατσούλας Δημήτρης

Το ανανεωμένο σκαρί του SUPER FERRY II κάλυψε σε σύντομο χρόνο τα 36 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τις ακτές της αττικής γης από την Άνδρο, το νησί των γεωγραφικών αντιθέσεων και της πλούσιας και μακραίωνης ιστορίας. Η μπουρού που σήμανε παρατεταμένα σηματοδότησε την άφιξη στο λιμάνι του Γαυρίου, προετοιμάζοντας παράλληλα τους ταξιδιώτες για την αποβίβαση.

Το νέο SUZUKI Vstrom 650 πατάει για πρώτη φορά τους τροχούς του στην νήσο των εφοπλιστών και των καπεταναίων, έτοιμο να διατρέξει κάθε είδους τερέν, χωρίς να αντισταθεί στις απαιτήσεις των αναβατών.

Αντικρίζοντας το Γαύριο, ο ταξιδιώτης εύκολα συνειδητοποιεί πως η τουριστική ανάπτυξη στο παραθαλάσσιο χωριό είναι ραγδαία. Ταβέρνες, μπαρ, καταστήματα τουριστικών ειδών και πολλά καταλύματα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κάθε ταξιδευτή, που επιλέγει το Γαύριο ως βάση για εξορμήσεις. Και πράγματι, το Γαύριο αποτελεί ένα ιδανικό ορμητήριο μιας και η βόρεια πλευρά της Άνδρου κρύβει πολλούς θησαυρούς.

DSC 0034

Η δίτροχη περιήγηση ξεκινά ανατολικά του λιμένα προς τον οικισμό Άγιος Πέτρος. Ένα παράξενο, μοναδικό κτίσμα κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον μου: πρόκειται για τον κυκλικό πετρόχτιστο Πύργο του Άγιου Πέτρου - τον είχα τσεκάρει από το κατάστρωμα του πλοίου μπαίνοντας στο λιμάνι. Είναι ένα αρχαίο παρατηρητήριο ύψους 20 μ. που χτίσθηκε σε σημαίνουσα θέση κατά την Ελληνιστική περίοδο (3ος αι π.Χ.), για να ελέγχει το θαλάσσιο πέρασμα της Άνδρου. Όντως εντυπωσιακό, αλλά δυστυχώς παρατημένο στο έλεος των καιρών…

Στην συνέχεια, με κατεύθυνση βορειοανατολική, η νέα Vstrom 650 και οι αναβάτες της κατευθύνονται προς την παραλία Φελός και κατόπιν προς τους μικρούς αγροτικούς οικισμούς Άνω και Κάτω Φελλός, Βαρίδι, Καλυβάρι και Αμμόλοχος. Πρόκειται για μικρά χωριά που είναι κτισμένα σ’ ένα περιβάλλον τραχύ, με ασθενή βλάστηση και μοναδική θέα.

Επιστροφή στον κεντρικό οδικό άξονα Γαυρίου – Άνδρου, με νότια κατεύθυνση προς το κοσμοπολίτικο Μπατσί. Προσπερνάμε τις οργανωμένες παραλίες Άγιος Πέτρος και Χρυσή Άμμο και προσεγγίζουμε μέσα σε λίγα λεπτά το γραφικό Μπατσί, το τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Η αμφιθεατρική δόμηση με τα πετρόχτιστα σπίτια και τις λουλουδιασμένες αυλές, η αμμώδης παραλία και η μαρίνα με τα μικρά ιστιοφόρα και τα καΐκια γοητεύουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο, την εποχή που ο Ορέστης Λάσκος και ο Βασίλης Γεωργιάδης κινηματογραφούσαν δυο από τις πλέον κλασσικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου «Κορίτσια στον ήλιο» και «Οι φουσκοθαλασσιές» .

DSC 0044

Την θερινή περίοδο, το ασφυκτικά γεμάτο Μπατσί, προτείνεται για ξέφρενες βραδιές στα μπαράκια του, για χαλαρωτικά πρωινά σε κάποια από τις καφετέριες της παραλίας και των μικρών στενών αλλά και για εξαιρετικό φαγητό με εδέσματα από την γαλάζια θάλασσα των Κυκλάδων. Είναι πάντως δεδομένο πως εύκολα θα βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στην ένταση και την ηρεμία που προσφέρει αυτός ο τόπος.

Στη χώρα των εφοπλιστών, των καπεταναίων και των ναυτών

DSC 0287

Συνεχίζουμε την πορεία προς τον επόμενο προορισμό μας, την Χώρα της Άνδρου, που θα αποτελέσει το ορμητήριο για τις επόμενες δύο μέρες της αειθαλούς DL 650 και των αναβατών της.

Αρχικά επιλέγουμε από Μπατσί τη νότια διαδρομή προς την περιοχή της Παλαιόπολης. Στόχος μας να επισκεφθούμε την Παλαιόπολη, την αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Τα ερείπια της Παλαιόπολης απλώνονται εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου, ενώ σηματοδοτημένα μονοπάτια οδηγούν προς την παραλία και το αρχαίο λιμάνι της πόλης. Το 1832 η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς σημαντικά ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας, όπως ο Ερμής της Άνδρου!

Ακολουθώντας την ημιορεινή διαδρομή διασχίζουμε το χωριό Πίτροφος με την πλούσια βλάστηση και τις διάσπαρτες πηγές του και κατηφορίζουμε προς την ανατολική πλευρά του νησιού. Η μικρή χερσόνησος που φιλοξενεί την Χώρα της Άνδρου βρίσκεται μπροστά μας.

Στη Χώρα

DSC 0486

Η Χώρα της Άνδρου αποτελεί έναν εντυπωσιακό οικισμό με μακραίωνη ιστορία. Οι πρώτες εικόνες των νεοκλασικών κτιρίων του μεσοπολέμου συναρπάζουν. Ας αφήσουμε όμως την μοτοσυκλέτα στο ξενοδοχείο και ας ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα σοκάκια της Χώρας, με σκοπό να γνωρίσουμε τη νεότερη, αλλά και την ιστορική πλευρά της όμορφης πόλης.

Ακολουθούμε τον κεντρικό πεζόδρομο που διασχίζει την Χώρα της Άνδρου, τα οπτικά «ερεθίσματα» που λαμβάνουμε είναι πλούσια. Επιβλητικά αρχοντικά του προηγούμενου αιώνα, δημόσια κτίρια, εκκλησιαστικά μνημεία, πλατείες, πλακόστρωτα σοκάκια, μικρά καφέ και εστιατόρια… Σημείο αναφοράς η πλατεία Καΐρη με τα αιωνόβια πλατάνια!

Το τέλος του πεζόδρομου καταλήγει στην πλατεία Ρίβας, όπου βρίσκεται το εμβληματικό άγαλμα του Αφανούς Ναύτη και το Ναυτικό Μουσείο – όμως, η βόλτα δεν τελειώνει εδώ. Η χερσόνησος όπου βρίσκεται χτισμένη η Χώρα, ενώνεται με το Νησί του Κάστρου με την Καμάρα. Μια απότομη πέτρινη γέφυρα (που πρέπει να σκαρφαλώσετε με ιδιαίτερη προσοχή) οδηγεί στο Κάστρο. Εδώ, ένα κατεστραμμένο φράγκικο κτίσμα με μοναδική θέα προς την Χώρα -αλλά και το ανοιχτό πέλαγος με τον φάρο του Τουρλίτη- κλέβει την παράσταση.

Ο φάρος του Τουρλίτη είναι ο μοναδικός φάρος στην ελληνική επικράτεια που είναι χτισμένος στην θάλασσα - λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897! Ο φάρος σχεδόν καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό της Χώρας από τους Γερμανούς και η σημερινή του μορφή αποτελεί ανακατασκευή του παλιού πέτρινου φάρου, που αποπερατώθηκε το 1996 με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή.

Είμαστε σε νησί;

DSC 0502

Η περιήγηση στο νησί συνεχίζεται νοτιοδυτικά της χώρας, στο χωριό Μεσσαριά (μέσα μεριά). Περπατώντας μέσα στο χωριό θα διακρίνεται «κομμάτια» της ιστορίας του, όπως τον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών του 12ου αιώνα, το ναό του Αγίου Νικολάου και τον Πύργος του Λορέντζου Καΐρη.

Λίγο δυτικότερα, προς Αλαδινό, αν είστε λάτρεις των σπηλαίων και του υπόγειου κόσμου, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Χάους (ή Φόρου) που χαρτογραφήθηκε το 1965 από το ζεύγος Πετροχείλου. Κοντά στο σπήλαιο βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Μεγάλου Ποταμού. Εδώ κάπου μπερδεύεσαι: το γεφύρι, τα νερά και το κατάφυτο περιβάλλον σου δίνουν την αίσθηση πως βρίσκεσαι… στην Ήπειρο. Αυτό το νησί είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας!

Η συνέχεια είναι ανοδική. Προσπερνώντας το χωριό Φαλλικά, το οπτικό πεδίο γεμίζει από ορεινό όγκο του όρους Γερακιώνες. Στην απόκρημνη πλαγιά του φιλοξενείται εδώ και αιώνες η ιερά Μονή Παναχράντου, ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια των Κυκλάδων, που χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963 μ.Χ. Στο καθολικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (έργο του Ευαγγελιστή Λουκά) και η κάρα του Αγίου Παντελεήμονα.

Επάνω κάστρο, Κόρθι και το άλμα

Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται… Προσπερνάμε το ορεινό χωριό Μέσα Βούνι και συνεχίζουμε ανατολικά προς την οροπέδιο της Φανερωμένης και το Επάνω Κάστρο, την ισχυρότερη μεσαιωνική πολιτεία της Άνδρου.

Η ιστορία του Επάνω Κάστρου είναι άγνωστη. Όμως, ένας θρύλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτό. Οι Οθωμανοί θέλοντας να το καταλάβουν έστειλαν μια γριά με την έγκυο κόρης της με σκοπό να ζητήσουν βοήθεια. Το βράδυ η γριά άνοιξε την πύλη και οι Τούρκοι εισέβαλαν και κατέσφαξαν τους κατοίκους.

Την επόμενη μέρα η γριά μετανιωμένη πήδηξε από έναν ψηλό βράχο στην θάλασσα και η μνήμη της έμεινε ανεξίτηλη στους κατοίκους αλλά και σε όλους εμάς, χάρη στην υπέροχη παραλία. Παράλληλα όμως υπάρχει και μια δεύτερη ιστορία, ένα άλλο πήδημα… Η γριά φοβούμενη πως θα έμενε χήρα για τρίτη φορά αποφάσισε να αυτοκτονήσει πηδώντας στην θάλασσα. Της Γριάς το Πήδημα… Τι νομίζατε δηλαδή; Για να πεταχτούμε μέχρι εκεί.

DSC 0118

Αφήνουμε πίσω μας το Επάνω Κάστρο και κατηφορίζουμε προς την κατάφυτη περιοχή του Κορθίου, προσπερνώντας μεσαιωνικούς οικισμούς, ελαιώνες, συκιές και λεμονιές. Σκοπός μας να βρεθούμε στον Όρμο Κορθίου, στην απομονωμένη και νοτιότερη πλευρά της νήσου.

Ο Όρμος αποτελεί μια καλή βάση για να περιηγηθείτε στην νότια Άνδρο, ειδικά αν υπάρχει και σκάφος…. Τότε θα απολαύσετε την θάλασσα με τον καλύτερο τρόπο, μιας και υπάρχουν πολλές παραλίες ερημικές, προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης! Πέραν της διάσημης παραλίας της γριάς, υπάρχουν κι άλλες παραλίες για να χαρείτε τα καθαρά νερά του Αιγαίου. Η παραλία του Μύλου είναι ιδανική όταν δεν έχει ανέμους, επίσης η παραλία της Αγίας Αικατερίνης, καθώς και του Αγίου Ιωάννη κοντά στο στενό της Τήνου.

Από τον Όρμο ανηφορίζουμε προς το ορεινό πλέον Κόρθι για να διασχίσουμε τα απομονωμένα χωριά Αηδόνια, Μουσιώνας, Αιπάτια και να βρεθούμε πίσω στον δρόμο για την Χώρα, για να απολαύσουμε την τελευταία βραδιά στη νήσο των αισθησιακών διαδρομών , της μαγικής ενδοχώρας και των κρυμμένων παραλιών….

Χρήσιμα τηλέφωνα

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κέντρο Υγείας: 22823 60001
Αστυν. τμήμα Χώρας: 22820 22300
Αστυν. τμήμα Γαυρίου: 22820 71120
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 22820 42199
Λιμεναρχείο Γαυρίου: 22820 71213
Λιμεναρχείο Χώρας: 22820 22250

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας: 22820 23664
Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης: 22820 41985
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: 22820 22444
Ναυτικό Μουσείο Άνδρου: 22820 22275
Μουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής τέχνης: 22820 22189

Διαμονή

Στο νησί υπάρχουν δεκάδες καταλύματα για όλα τα βαλάντια , με μια γρήγορη αναζήτηση στον «ιστό» θα βρείτε αυτό που σας καλύπτει. Η διαμονή μας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Ανεμόμυλοι στην Χώρα της Άνδρου.

Πληροφορίες: http://www.anemomiloi.gr/el/

Φαγητό

Στην Άνδρο θα δοκιμάσετε εξαιρετικές παραδοσιακές γεύσεις όπως λούζες και λουκάνικα, φουρτάλια , Λαμπριάτη, Παστέλια , διάφορα τυριά όπως την Αρμεξιά, το Βολάκι και το Μαλαχτό , αμυγδαλωτά και σιροπιαστά γλυκά αλλά και ντόπιο κρασί και χωνευτικά λικέρ!

 

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Δημήτρης Κατσούλας

Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών.

Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ

Δημήτρης Κατσούλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020 12:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon