.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 12:50

Yamaha WR450F 2024 - Αλλαγές παντού

Ακολουθώντας το νέο YZ540F του 2023, το enduro WR450F αποκτά εκτενώς αναβαθμισμένο κινητήρα, νέο πλαίσιο και πολλές ακόμη αλλαγές.

Η Yamaha μας λέει πως το WR450F του 2024 θα είναι το ελαφρύτερο, λεπτότερο και ταχύτερο εντούρο 450 cc που έχει κατασκευάσει ποτέ, κάτι που γίνεται εφικτό ενσωματώνοντας τις αλλαγές που έγιναν πέρυσι στο motocross YZ450F.

Νέος ισχυρότερος και ελαφρύτερος κινητήρας

Εξελιγμένος από το YZ450F, ο μονοκύλινδρος κινητήρας του WR450F διατηρεί την αντίστροφη αρχιτεκτονική του (εισαγωγή μπροστά, εξαγωγή στο πίσω μέρος του κυλίνδρου) και βρίσκει περισσότερη ισχύ χάρη στις νέες εισαγωγές που φέρνουν πιο ευθεία διαδρομή για το καύσιμο μίγμα προς τις νέες και μεγαλύτερες βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο με διάμετρο 39 mm.

Εκτός από ελαφρύτερος και λεπτότερος ως προς το προηγούμενο μοντέλο, αυτός ο κινητήρας φορά νέο σφυρήλατο πιστόνι, ελαφρύτερο σώμα κυλίνδρου, νέα ρουλεμάν στροφάλου και νέα καδένα εκκεντροφόρων σχεδιασμένη για να ανταπεξέλθει στην αυξημένη απόδοση.

2024 YAM WR450F EU DPBSE DET 004 03 preview

Αποδοτική διαχείριση αέρα και ρυθμίσει ψεκασμού

Όλο το κύκλωμα εισαγωγής αέρα του νέου WR450F έχει επανασχεδιαστεί, καθώς το φιλτροκούτι τροφοδοτείται από αεραγωγούς στα νέα πλαϊνά καλύμματα της μοτοσυκλέτας, στο πλαίσιο και στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Ένα νέο κοντό τελικό εξάτμισης βελτιώνει τη συγκέντρωση μαζών, ενώ η επανασχεδιασμένη κεντρική ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου (ECU) προγραμματίστηκε με νέες ρυθμίσεις ψεκασμού ειδικά για το WR με στόχο να προσφέρει εύχρηστη δύναμη από χαμηλά, με δυνατή και γραμμική απόδοση σε όλο το φάσμα λειτουργίας.

Νέος συμπλέκτης με ελαφρύτερη αίσθηση

Το WR450F του 2024 φορά ένα νέο συμπλέκτη με οκτώ δίσκους τριβής ειδικά σχεδιασμένους για τις ανάγκες του WR. Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, τα έξι ελατήρια που έλεγχαν τον συμπλέκτη τώρα αντικαταστάθηκαν από ένα έλασμα σε σχήμα δίσκου (disc spring) που προσφέρει καλύτερο έλεγχο.

Ελαφριά μετάδοση 5 σχέσεων

Το νέας σχεδίασης σύστημα μετάδοσης με 5 σχέσεις έχει επανασχεδιαστεί με γνώμονα την αυξημένη αντοχή, ενώ η νέα κλιμάκωση υπόσχεται βέλτιστη απόδοση.

2024 YAM WR450F EU DPBSE DET 007 03 preview

Νέο πλαίσιο αλουμινίου

Το νέο πλαίσιο του WR450F βασίζεται στο ίδιο σχέδιο με αυτό του τελευταίου YZ450F, υιοθετώντας αρκετές αποκλειστικές τεχνικές διαφοροποιήσεις για την προσαρμογή του στις ανάγκες οδήγησης enduro και cross country. Η βασικότερη διαφορά εντοπίζεται στον λαιμό, που τώρα είναι 15 χιλιοστά χαμηλότερα τοποθετημένος, δίνοντας στο αλουμινένιο πλαίσιο του 2024 χαμηλότερο κέντρο βάρους για περισσότερη ευελιξία.

Συγκριτικά με το πλαίσιο του YZ450F, η enduro παραλλαγή διαφοροποιείται στα χαρακτηριστικά ακαμψίας που έχουν προσαρμοστεί για καλύτερη συμπεριφορά στο κοπάνημα λόγω ανωμαλιών του εδάφους. Στις αλλαγές που έχουν γίνει εδώ συγκαταλέγονται και νέες εδράσεις κινητήρα, στις οποίες έχει υπολογιστεί ο επιθυμητός βαθμός ευκαμψίας.

Λεπτότερα πλαστικά κοστούμια για περισσότερη ευκινησία του αναβάτη

Τα νέα πλαστικά του WR450F ξεχωρίζουν από τα πλαϊνά καπάκια του ρεζερβουάρ που είναι πλέον 50 mm στενότερα από πριν. Σε συνδυασμό με το λεπτότερο κεντρικό τμήμα της μοτοσυκλέτας και την πιο ίσια σέλα, ο αναβάτης θα μπορεί ευκολότερα να μετακινεί το σώμα του πάνω στη σέλα.

Τα νέα πίσω πλαϊνά πλαστικά ενσωματώνουν εισαγωγές αέρα για τον κινητήρα, ενώ τα μικρότερα φτερά μπροστά και πίσω αντανακλούν την εικόνα μιας μικρότερης και πιο συμπαγούς μοτοσυκλέτας. Ειδικότερα το μπροστινό φτερό συμβάλλει και αεροδυναμικά στο να κατευθύνει περισσότερο αέρα προς το ψυγείο.

2024 YAM WR450F EU DPBSE STU 001 03 preview

Ανάρτηση ΚΥΒ με μικρότερη διαδρομή για χαμηλότερο ύψος σέλας

Οι κορυφαίες αναρτήσεις της ΚΥΒ έρχονται στο μοντέλο του 2024 με 10 mm μικρότερες διαδρομές μπροστά και πίσω, επιτρέποντας χαμηλότερη σέλα και κέντρο βάρους, κάτι που κάνει αισθητή διαφορά στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας, ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες.

Επιπλέον, στο WR450F του 2024 τα μαρσπιέ τοποθετήθηκαν σε νέα θέση, προσφέροντας επιπλέον 10 mm απόσταση μεταξύ γοφών και πατουσών, ενώ το τιμόνι ήρθε λίγο πιο κοντά στον αναβάτη. Αυτό το νέο τρίγωνο εργονομίας προσδίδει μια πιο φυσική θέση οδήγησης για καλύτερο έλεγχο της μοτοσυκλέτας.

Το πιρούνι της ΚΥΒ ενσωματώνει έναν νέο μηχανισμό ρύθμισης της απόσβεσης συμπίεσης που γίνεται με το χέρι, χωρίς εργαλεία, ενώ ακόμη αποκτά ενισχυμένες τσιμούχες και επανασχεδιασμένα προστατευτικά.

Απλοποιημένη Power Tuner App

Η Yamaha πρώτη εισήγαγε τη δυνατότητα ασύρματης ρύθμισης των τετράχρονων Off Road Competition μοντέλω της και στο WR450F η αναβαθμισμένη εφαρμογή Power Tuner App έχει σχεδιαστεί για να πάει τη δυνατότητα ρύθμισης στο επόμενο επίπεδο.

Η ανανεωμένη εφαρμογή διαθέτει πλέον την επιλογή ‘Quick Tuning’ επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέγει οποιαδήποτε ρύθμιση κινητήρα από την πιο απαλή ‘Smooth’ ως την επιθετικότερη ‘Aggressive’ απλώς μέσω μιας γραμμής κύλισης (scrollbar) στο τηλέφωνό του.

Ακόμη, με το νέο χρονόμετρο Lap Timer, ο αναβάτης και η ομάδα του μπορούν άμεσα να δουν ποιες επιλογές τους έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην πράξη.

2024 YAM WR450F EU DPBSE DET 008 03 preview

Νέο σύστημα traction control

Διαθέτει δύο επίπεδα ευαισθησίας καθώς και επιλογή απενεργοποίησης (Off).

Διακόπτης τιμονιού πολλαπλών χρήσεων

Στην αριστερή άκρη του τιμονιού ο αναβάτης μπορεί να ελέγχει μέσω ενός μόνο κουμπιού τις διαφορετικές χαρτογραφήσεις του κινητήρα και τις ρυθμίσεις traction control. Μέσω της εφαρμογής Power Tuner App μπορεί τώρα να εξοπλίσει τη μοτοσυκλέτα με δικές του επιλογές χαρτογράφησης και να επιλέγει την ιδανικότερη απλά με το πάτημα ενός κουμπιού..

2024 YAM WR450F EU DPBSE DET 009 03 preview

Πλήρεις προδιαγραφές enduro

Το WR450F είναι πανέτοιμο για enduro όπως βγαίνει από το εργοστάσιο, με ελαφριά ζάντα 18 ιντσών πίσω, λάστιχα enduro, φώτα, όργανα, πλαϊνό σταντ και βεντιλατέρ ψυγείου. Η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ μετρά 7.4 λίτρα και είναι μεγαλύτερη από αυτή του YZ450F, ενώ η πρόσβαση στο φίλτρο αέρα δεν απαιτεί εργαλεία. Μια προστατευτική ποδιά κινητήρα και τελικό εξάτμισης κατάλληλο για enduro συμπληρώνουν την όλη εικόνα.

Το νέο WR450F του 2024 θα είναι διαθέσιμο από τον Νοέμβριο 2023, σε χρώμα Icon Blue.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 12:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon