.
Κατηγορία Suzuki
Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 15:27

Suzuki Hayabusa από τιτάνιο: 200 άλογα για 170 κιλά

Αμερικανός κατασκευαστής custom ανέλαβε να φτιάξει την πρώτη μοτοσυκλέτα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από τιτάνιο.

Όλα ξεκίνησαν από έναν πελάτη με ιδιαίτερο γούστο, ο οποίος επισκέφτηκε το εργαστήρι του W. Robert Ransom στο New Jersey των ΗΠΑ και του ζήτησε να χτίσει μια ελαφριά σπορ κατασκευή από τιτάνιο γύρω από τον κινητήρα μιας Suzuki Hayabusa δεύτερης γενιάς (1,340 cc).

O Ransom δεν είναι ο συνηθισμένος Αμερικανός καστομάς καθώς δεν κρύβει τα αισθήματά του για τους τετρακύλινδρους κινητήρες υψηλής απόδοσης, έτσι στα έργα του θα βρούμε δουλειές με μοτέρ 1,000 cc από superbikes, με τον τετρακύλινδρο του Hayabusa, ενώ ένα από τα προφανή ταλέντα του είναι η ικανότητα να δουλεύει με το τιτάνιο παράγοντας γλυπτές κατασκευές με απίθανη προσοχή στη λεπτομέρεια.

titanium hayabusa 5

Για το συγκεκριμένο σχέδιο, ο Ransom κατασκευάζει πλαίσιο, υποπλαίσιο, ψαλίδι, εξάτμιση, ρεζερβουάρ καυσίμου και όλα τα κοστούμια της μοτοσυκλέτας ο ίδιος από τιτάνιο, προβάλλοντας φυσικά τα σημαντικά του πλεονεκτήματα: 45% ελαφρύτερο από το ατσάλι για την ίδια αντοχή, ενώ είναι 50-60% βαρύτερο από το αλουμίνιο αλλά προσφέρει τη διπλάσια αντοχή (100%).

Είναι βέβαια επίσης ένα υλικό πολύ ακριβότερο και φημίζεται για τη δυσκολία στην επεξεργασία του, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόση δουλειά χρειάστηκε για να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα. Μόνο η 4-σε-2-σε-1-σε-2 εξάτμιση αποτελείται από εκατοντάδες κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους στο χέρι – μόνο οι λαιμοί αποτελούνται από 130 μέρη!

titanium hayabusa 13

Κατά τον δημιουργό του έχει απαιτήσει ήδη πάνω από 2,000 ώρες δουλειάς και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά τα χοντρά είναι πια πίσω του. Η βάση της κατασκευής είναι ήδη έτοιμη και πλέον απομένει ουσιαστικά το φινίρισμα στα κοστούμια της μοτοσυκλέτας, τα οποία δε θα είναι πορτοκαλιά ως εικονίζονται, μα ανοδιωμένα σε μεταλλικό χρώμα με ανταύγειες που θα παίζουν με τις αντανακλάσεις του φωτός.

Για το αποτέλεσμα ο Ransom φυσικά δεν αποκαλύπτει τις οικονομικές πτυχές του, αλλά μας λέει πως η μοτοσυκλέτα προορίζεται να οδηγηθεί και μάλιστα γρήγορα και όχι μόνο στην ευθεία. Έτσι η γεωμετρία έχει αλλάξει από την εργοστασιακή της εργονομία, καθώς το ζύγισμα του πλαισίου είναι πιο μπροστόβαρο και το ψαλίδι είναι λίγο μακρύτερο του εργοστασιακού.

titanium hayabusa 8

Ο κινητήρας έχει ήδη περάσει από μια σχετική περιποίηση από τον ιδιοκτήτη του, έτσι περιμένει το τιτανιούχο Hayabusa να ολοκληρωθεί για να εξαπολύσει στον δρόμο τα 200 περίπου άλογα που αποδίδει ως έχει. Με τον Ransom να μας λέει πως στόχος του σχεδίου του είναι το βάρος να πέσει γύρω στα 170 κιλά, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή η custom είναι έτοιμη για χαμηλές πτήσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη δουλειά του Ransom μέσω αρκετών βίντεο που έχει δημοσιεύσει από διάφορα βήματα της εξέλιξης, με έμφαση στο πώς δουλεύει το τιτάνιο.

Βρείτε τα κυρίως στη σελίδα του στο Facebook, ενώ όλες οι δημιουργίες του καραδοκούν στην ιστοσελίδα του.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon