.
Κατηγορία KTM
Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 13:54

KTM RC8c 2023 – Πρώτη ματιά στην Ελλάδα

Το μοναδικό RC8c που θα βρεθεί ποτέ στην Ελλάδα, ένα από τα μόλις 200 της παρτίδας του, βρέθηκε στην Fan Motorcycles και εμείς του ρίξαμε μία ματιά, πριν το μοντέλο πάει στα χέρια του ιδιοκτήτη του. Κολαστείτε, χρονιάρες μέρες, μαζί μας.

Στο κατάστημα Fan Motorcycles, είδαμε από κοντά μία από τις σπανιότερες, καθαρόαιμες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες των τελευταίων ετών – Μιλάμε για το KTM RC8c. Το όνομα δεν μας είναι άγνωστο, καθώς επί σειρά ετών η KTM προσέφερε το RC8 με τον V2 κινητήρα της, από το 2008 μέχρι και το 2015, όμως από τότε το όνομα είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, όταν η KTM αποφάσισε να του δώσει ξανά ζωή, αλλά σε άλλο επίπεδο...

Τότε ήταν που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το KTM RC8c, ως μια μοτοσυκλέτα περιορισμένης παραγωγής, αποκλειστικά για τις πίστες, με την κατασκευαστική συνδρομή της Kramer και έντονο τον MotoGP αέρα. H περιορισμένης παραγωγής φύση του σήμαινε φυσικά ότι το μοντέλο θα ξεπουλούσε εν ριπή οφθαλμού, όπως έγινε και για το μοντέλο 2023 που θα δούμε παρακάτω – μάλιστα, η παρτίδα 2023 ξεπούλησε μέσα σε 2 μόλις λεπτά!

Το συγκεκριμένο RC8c είναι και το μοναδικό που ήρθε αλλά και θα έρθει στην Ελλάδα και έχει τον αριθμό παραγωγής 172, από τα 200 κομμάτια συνόλου. Το κόστος του έφτασε το... θεαματικό ποσό των 55.000 ευρώ αλλά, μόλις θα σας εξηγήσουμε συνοπτικά τι έχει αυτό το μηχανάκι πάνω του, αλλά και σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορεί να ρυθμιστεί, καταλαβαίνεις αμέσως τον λόγο που κοστίζει τόσο.

Στη μοτοσυκλέτα ρυθμίζονται σχεδόν τα πάντα:

  • Κλιπ-ον, σε γωνία, ύψος και μήκος
  • Offset τιμονιού, σε 2 θέσεις
  • Αναρτήσεις πλήρως ρυθμιζόμενες
  • Σταμπιλιζατέρ τιμονιού, ρυθμιζόμενο
  • Τρόμπα Brembo RCS, ρυθμιζόμενη σε 2 επίπεδα
  • Θέσεις πεντάλ φρένου και ποδομοχλού ταχυτήτων
  • Μανέτες κλπ.

Προφανώς, όταν έχεις να κάνεις με μία μοτοσυκλέτα αποκλειστικά για πίστα, μιλάς σε άλλα δεδομένα εργονομίας και ξεφεύγεις εντελώς από τις οποιεσδήποτε supersport και superbike παραγωγής. Στη μοτοσυκλέτα δεσπόζουν αγωνιστικά χειριστήρια, αγωνιστική τάπα ρεζερβουάρ καυσίμου πίσω από την σέλα του αναβάτη, αγωνιστικού τύπου σέλα από αφρό και αγωνιστικά γκριπ στο τιμόνι. Παράλληλα, υπάρχουν προστατευτικά μανιτάρια, σωληνάκια υψηλής πίεσης, αγωνιστικού τύπου πίσω κόκκινο φως ασφαλείας και πολλά άλλα... η λίστα μακραίνει.

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Carbon αεροδυναμικά φτερά, με το ανθρακόνημα να δίνει το παρόν και σε άλλα σημεία της μοτοσυκλέτας όπως το εμπρός φτερό. Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν οι ζάντες αλουμινίου της Dymag, ένα περιφερειακό όχι απλώς από το πάνω ράφι αλλά... από το θησαυροφυλάκιο, ενώ η αισθητή ποιότητα κατασκευής της μοτοσυκλέτας απλά δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.

Καρδιά της μοτοσυκλέτας, ο κινητήρας LC8c, που για την περίσταση αποδίδει 135 ίππους, έχοντας να κινήσει μια μοτοσυκλέτα 142 κιλών ΜΟΝΟ -ναι, καλά διαβάσατε, τέτοια νούμερα «δεν παίζουν» σήμερα και μιλάμε Moto2 καταστάσεις! Το soundtrack προσφέρει μια εξάτμιση τιτανίου Akrapovic η οποία... κατεδαφίζει κτίρια και σπάει τζάμια, καθώς εμείς είχαμε την τύχη και να ακούσουμε την μοτοσυκλέτα να δουλεύει...

Στα ηλεκτρονικά γίνεται άλλο... πάρτι, καθώς το μοντέλο φέρει σύστημα τηλεμετρίας με GPS και αγωνιστική οθόνη ενδείξεων, αλλά και χειριστήρια αγωνιστικού τύπου, με τα οποία ρυθμίζεις τα: Slip Control, φρένο κινητήρα, wheelie control και χαρτογράφηση ισχύος, όλα χωρίς να χρειάζεται να μπεις σε μενού και με τα ελάχιστα δυνατά πατήματα των πλήκτρων. Διακόπτης με κλειδί... δεν υπάρχει, μιλάμε για έναν κεντρικό χειροκίνητο «ηλεκτρολογικό» διακόπτη τύπου rocker, ο οποίος δίνει ζωή στην μοτοσυκλέτα.  Ο... υπολογιστής που αναλαμβάνει την λειτουργία όλων αυτών των συστημάτων, έχει αποθηκευμένες διάφορες πίστες του κόσμου, μεταξύ των οποίων... και αυτή των Σερρών!

Σήμερα, παρών στην Fan Motorcycles έδωσε και ο ιδιοκτήτης της RC8c, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να κρατήσει την μοτοσυκλέτα σε συλλογή, αλλά να την χρησιμοποιήσει για τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε: Ακραία οδήγηση στην πίστα. Του ευχόμαστε πάντα όρθιος και πάντα πλαγιασμένος!

Δείτε περισσότερα για την KTM RC8c με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Μαϊος 2024 14:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon