.
Κατηγορία KTM
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 19:06

EICMA - KTM 1290 Super Duke R 2020

Ο Αυστριακός υπερδούκας ανανεώνεται για το 2020, χάνοντας βάρος και κερδίζοντας ακαμψία -σε κάποια σημεία 3 φορές περισσότερο από το απερχόμενο μοντέλο-, αλλά και αλλάζοντας κοστούμι, υιοθετώντας μιας πιο σύγχρονη και, αν είναι ποτέ δυνατόν, μια ακόμα πιο άγρια εμφάνιση.

Η ΚΤΜ αναφέρει πως οι δοκιμές για το νέο της κτήνος ήταν εξαντλητικές, ώστε να “συγχρονιστούν” το νέο πλαίσιο χωροδικτύωμα, με το επίσης νέο ψαλίδι, και τις νέες αναρτήσεις ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη πληροφόρηση από το μπροστινό ελαστικό σε όλες τις συνθήκες.

Μεγαλύτερες κλίσεις με περισσότερη αυτοπεποίθηση και βελτιωμένη ευελιξία, μεταφράζονται σε ευκολότερες διορθώσεις μέσα στη στροφή, και μας τρελαίνει (ευχάριστα) η αναζήτηση τέτοιων στόχων, αλλά και η αποτύπωση τους σε press kit όπως του Super Duke R.

Στη γεωμετρία το υποπλαίσιο του νέου μεγάλου Δούκα είναι 1.497mm, η γωνία κάστερ 25,2 μοίρες και το ίχνος 106 χιλιοστά. Το ύψος σέλας βρίσκεται στα 835 χιλιοστά.

Το νέο υποπλαίσιο αλουμινίου / συνθετικών υλικών και η νέα πλάκα τιμονιού κόβουν ακόμα περισσότερα κιλά, ενώ το ίδιο κάνουν και οι νέες αναρτήσεις WP APEX.

Και το κυνήγι των περιττών γραμμαρίων συνεχίζεται. Ελαφρύτερα κάρτερ με έδραση για το πίσω αμορτισέρ, ελαφρύτερες βαλβίδες τιτανίου, 56άρια σώματα ψεκασμού με έξτρα οπές, δυνατότερα πηνία για βελτιωμένη καύση, και ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων της Pankl για πιο γλυκιές αλλαγές.

Τα ηλεκτρονικά επαναπρογραμματίστηκαν για βελτιωμένη πληροφόρηση αναβάτη, και η προσθήκη μιας νέας μονάδας IMU 6 αξόνων, μεταφράζονται σε καλύτερη συμπεριφορά όλων των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της μοτοσυκλέτας. Traction Control τριών επιπέδων που μπορεί και να απενεργοποιηθεί, 3 Ride Modes στον βασικό εξοπλισμό (Rain, Street, Sport), κι ένα ακόμα (Track) στον έξτρα εξοπλισμό, Cornering ABS, Supermoto ABS, Cruise control, κ.α.

Στα όργανα το νέο SuperDuke R φοράει μια νέα TFT έγχρωμη οθόνη 5 ιντσών, η οποία ρυθμίζεται ως προς τη γωνία θέασης της!

Ο κινητήρας των 1.301 κ.εκ. αναπνέει με έναν αεραγωγό που βρίσκεται στο κέντρο του LED προβολέα, για μια απόδοση 180hp/9.500rpm, με αντίστοιχη μέγιστη ροπή 14,3kgm/8.000rpm. Μικρή παρένθεση για να σημειώσουμε πως όσο κι αν δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, έφτασε η στιγμή που το 1290 SuperDuke R ΔΕΝ είναι το δυνατότερο γυμνό μοντέλο του κόσμου, αφού έχουμε φτάσει σε εποχές Brutale Serie Oro και Ducati Streetfighter, με ονομαστικές αποδόσεις 208 και 220 ίππων! Κοίτα που θα φτάναμε να θεωρούμε… λίγους τους 180 ίππους.

Το πίσω ελαστικό Bridgestone S22 έχει εξελιχθεί ειδικά για το SDR, ενώ μαζί με τις νέες ελαφρύτερες ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες Brembo Stylema και τις νέες πεντάμπρατσες ζάντες που σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια υπολογιστή, παίζουν το δικό τους ρόλο στην “δίαιτα” του κτήνους. Αποτέλεσμα; Ανακοινώσιμο στεγνό βάρος στα 189 κιλά. Εξαιρετική επίδοση, αλλά και πάλι δεν εντυπωσιάζει όσο τα 186 κιλά του Serie Oro, ούτε φυσικά όσο τα 172-180 κιλά των εκδόσεων του Ducati Streetfighter.

Ανακεφαλαιώνοντας, νέο πλαίσιο, βελτιωμένος κινητήρας, νέο υποπλαίσιο, νέα ηλεκτρονικά, και ακόμα πιο “κοφτερή” νέα εμφάνιση. Μεγάλη έμφαση σε δίαιτα, ειδικά στο μη-αναρτώμενο βάρος, για βελτιωμένη, κορυφαία ευελιξία. Παρόλα αυτά, τριπλασιάστηκε η ακαμψία του πλαισίου.

Λόγω εμπειρίας στην οδήγηση των προηγούμενων 1290 Super Duke R, πιστεύουμε πως το νέο Αυστριακό κτήνος μπορεί να χάνει στα απόλυτα νούμερα σε σχέση με τον ανταγωνισμό του 2020, όμως η προηγούμενη εκπληκτική συμπεριφορά του στον δρόμο, μαζί με τις πολεμικές ιαχές της ΚΤΜ για τη βελτίωση που έγινε στον συγκεκριμένο τομέα μας βάζει ψύλλους στα αυτιά πως το 1290 Super Duke R του 2020 πιθανότατα να είναι και πάλι αξιόμαχο λόγω του ολοκληρωμένου οδηγικού του χαρακτήρα.

Ανυπομονούμε να το οδηγήσουμε!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 19:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon