Τα τελευταία χρόνια μια ζύμωση εξελισσόταν στο υπόβαθρο της ιαπωνικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών και ο λόγος είχε να κάνει με μια συνταρακτική αλλαγή στις αγοραστικές συνήθειες του κοινού. Κάποτε τα μοτοποδήλατα, δηλαδή τα δίκυκλα με κινητήρα 50 κυβικών εκατοστών, πουλούσαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην ιαπωνική αγορά, ωστόσο σταδιακά έχασαν τη δυναμική τους κι έφτασαν να έχουν γίνει βάρος στους κατασκευαστές.
Έτσι σιγά-σιγά οι κατασκευαστές άρχισαν να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση για αλλαγή της νομοθεσίας για τα μοτοποδήλατα, βασιζόμενοι σε μια κοινή αφετηρία για όλους: δεν αξίζει πια το κόστος εξέλιξης νέων μοντέλων 50 cc αφού δεν πουλούν πουθενά αλλού πλην Ιαπωνίας (σ.σ. και στις ευρωπαϊκές ταξινομήσεις τα μοτοποδήλατα βυθίζονται σταθερά για χρόνια) και ακόμη κι εκεί σ' ολοένα και μικρότερους αριθμούς.
Η τελική απόφαση που λήφθηκε είναι να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία που θ' αντικαταστήσει τα πενηντάρια με μεγαλύτερα μοντέλα, ωστόσο η απόδοσή τους θα είναι περιορισμένη κάτω από τα 4 kW (5.4 hp). Αυτό θα επέτρεπε στους κατασκευαστές να παράγουν εύκολα κλεισμένες εκδόσεις μεγαλύτερων μοντέλων τους στις ιαπωνικές προδιαγραφές μοτοποδηλάτων, ικανοποιώντας τη ζήτηση χωρίς δυσανάλογη επιβάρυνση για τα εργοστάσια.
Η Honda σπεύδει λοιπόν τώρα να παρουσιάσει στην Ιαπωνία τα πρώτα της "νέα μοτοποδήλατα" και πρόκειται για τρία παπιά: Super Cub 110 Lite, Super Cub 110 Pro Lite και Cross Cub 110 Lite. Και τα τρία βασίζονται στο ιαπωνικό παπί με κινητήρα 109 cc που δεν έρχεται στην Ευρώπη, αλλά είναι το ίδιο με το ανάλογο 125 που φτάνει σε μας ως Euro 5+.
Η προσθήκη του χαρακτηρισμού Lite (Ελαφρύ) είναι αυτός που το διαχωρίζει από το βασικό μοντέλο Super Cub 110, υποδηλώνοντας τη νομική του υπόσταση ως μοτοποδήλατο.
Όταν λοιπόν η κανονική απόδοση του αερόψυκτου διβάλβιδου μονοκύλινδρου των 109 cc ανακοινώνεται στους 8 ίππους (5.9 kW), η Lite έκδοση φτάνει ως τους 4.7 hp (3.5 kW) ικανοποιώντας με το παραπάνω τη νέα νομοθεσία της Ιαπωνίας. Ομοίως ισχύει και για τα άλλα δύο μέλη της Lite παρέας, δηλαδή το επαγγελματικό Super Cub 110 Pro Lite και το on-off Cross Cub 110 Lite.
Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο το φίμωμα του κινητήρα έχει γίνει αποκλειστικά μέσω ρύθμισης της τροφοδοσίας, έτσι εικάζουμε πως ίσως να είναι σχετικά απλή η μετατροπή του σε έκδοση πλήρους ισχύος σε μετέπειτα χρόνο.
Τα νέα Lite μοντέλα θα κάνουν το δημόσιο ντεμπούτο τους στην έκθεση Japan Mobility Show 2025 (30/10-9/11), ενώ θ' αρχίσουν να πωλούνται στην Ιαπωνία από την 11η Δεκεμβρίου 2025 με λιανικές τιμές 11,000 γιεν (περίπου €63 - ισοτιμία 17/10/2025) χαμηλότερες από τα ανάλογα "κανονικά" μοντέλα. Αυτό μας κάνει 341,000 γιεν (€1,943) για το Super Cub 110 Lite, 385,000 γιεν (€2,193) για το Pro μοντέλο και 401,500 γιεν (€2,288) για το Cross Cub 110 Lite.
Δεν βλέπουμε καμιά ρεαλιστική πιθανότητα να εμφανιστούν αυτά τα νέα Lite παπιά στις ευρωπαϊκές αγορές και υπάρχουν καλοί λόγοι που το λέμε αυτό. Πρώτον, τα 110 υπάρχουν χρόνια στην Ιαπωνία και ουδέποτε έφτασαν ως εδώ και, δεύτερον, ως Lite με περιορισμένη ισχύ δεν έχουν κανένα νόημα σε μια ήπειρο της οποίας η νομοθεσία διακρίνει τα μοτοποδήλατα βάσει κυβισμού, άρα τα 109 κυβικών εκατοστών Lite θα λογίζονταν ως Α1 στα μέρη μας.













