.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 16:24

Η Honda σχεδιάζει «ηλεκτρονικά ελεγχόμενα πλαστικά» για τις μοτοσυκλέτες του μέλλοντος

Όχι, αυτή την φορά στόχος δεν είναι η αεροδυναμική, αλλά η ασφάλεια του αναβάτη.

Η έκρηξη των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης έχει φέρει δυνατότητες κατακόρυφης αύξησης της ασφάλειας κατά την οδήγηση μοτοσυκλέτας, όμως υπάρχει ένας γρίφος σε όλο αυτό, που μένει να λυθεί. Όταν τα όποια ηλεκτρονικά επεμβαίνουν επιθετικά, βλέπε π.χ. αυτόματο φρενάρισμα ή, στο μέλλον, αυτόματη υποβοήθηση διατήρησης/αλλαγής πορείας, ο αναβάτης μπορεί να ξαφνιαστεί και να αποσταθεροποιηθεί, αν δεν έχει αισθανθεί το τι συμβαίνει. Εκεί στοχεύει η νέα πατέντα της Honda, που κυκλοφόρησε στα διεθνή μέσα πριν λίγες ώρες.

Βάσει των σχεδίων αλλά και των ρεπορτάζ από το εξωτερικό, η Honda εργάζεται σε αυτόματα κινούμενα μέρη, των «πλαστικών» της μοτοσυκλέτας ή του bodywork της, όπως μπορούμε αλλιώς να το πούμε. Δεν μιλάμε για… τα φέρινγκ και το γενικότερο «ντύσιμο» της μοτοσυκλέτας, αλλά κομμάτια-κλειδί που ακουμπούν στο σώμα του αναβάτη, όπως π.χ. ανάμεσα στα πόδια του, στην εσωτερική περιοχή των μηρών-προσαγωγών.

Όπως φαίνεται και στα σχέδια, τα τμήματα αυτά (με τον αριθμό 57) θα μπορούν να κουνηθούν και να αλλάξουν θέση, ασκώντας δύναμη και «απτική ανάδραση» στα πόδια του αναβάτη. Έτσι, ανάλογα με το τι κάνει η μοτοσυκλέτα π.χ. φρενάρει αυτόματα ή αλλάζει λωρίδα-, ο αναβάτης δεν θα «τρομάζει» και θα μπορεί να αντιδράσει και να τοποθετηθεί στην μοτοσυκλέτα, όπως πρέπει. Εναλλακτικά, τα τμήματα αυτά μπορούν να κινούνται δυναμικά, κατά την διάρκεια της οδήγησης, βοηθώντας τον αναβάτη να βρει την σωστή τοποθέτηση στην μοτοσυκλέτα, ανάλογα με τις συνθήκες της διαδρομής!

Το όλο σχέδιο της Honda φαντάζει ολίγον τολμηρό, για την εποχή που διανύουμε τώρα και δεν θα μας έκανε εντύπωση το να καθυστερήσει μια τέτοια εφαρμογή, ίσως και σημαντικά. Φυσικά, η πατέντα μπορεί να αποτελεί κίνηση προστασίας των ιδεών της Honda, όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται.

 

Πηγή/εικόνες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2023 16:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon