.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 08:38

EICMA - Honda CBR1000RR-R Fireblade 2020 - Ανασχεδιάστηκε εκ βάθρων, και με κορυφαία έκδοση SP

Για το 2020, το νέο Honda CBR1000RR κέρδισε ένα R, για να γίνει η πρώτη Superbike στον κόσμο με 3R. Το τρίτο R συνεπάγεται με αλματώδη εξέλιξη σε όλους τους τομείς, καθώς η Honda έχει βάλει την κατάκτηση του WorldSBK τίτλου στο στόχαστρο, ενώ όπως είθισται σήμερα, η μοτοσυκλέτα έχει και δεύτερη (κορυφαία) έκδοση, την CBR1000RR-R SP.

Πριν διαβάσουμε το δελτίο τύπου της Honda, ρίξαμε μια ματιά στα στοιχεία που μετράνε ιδιαίτερα στην κατηγορία των Superbike, δηλαδή στην ιπποδύναμη και στο βάρος, και εκπλαγήκαμε ευχάριστα.

Μπορεί η Honda να μην κατάφερε να υπερβεί τα εντυπωσιακά στοιχεία των κορυφαίων Superbike της απερχόμενης χρονιάς, όμως το RR-R βρέθηκε ξαφνικά στην παρέα τους, με εντυπωσιακή αύξηση ιπποδύναμης, από τους επίσημους 189hp του 2019 στους 214hp για το 2020!

Ιπποδύναμη που του επιτρέπει να κοιτά κατάματα μοτοσυκλέτες όπως το BMW S 1000 RR (207hp) Aprilia RSV4 1100 Factory (217hp), το Ducati Panigale V4 (214), ακόμα και το Panigale V4R (221hp). Παράλληλα αφήνει πίσω του ΟΛΑ τα υπόλοιπα γιαπωνέζικα χιλιάρια, γεγονός που είχαμε να δούμε να συμβαίνει καιρό με Superbike της Honda.

Το βάρος μπορεί να ανέβηκε ελάχιστα, από τα επίσημα 196 κιλά στα 201 για το 2020, όμως το CBR παραμένει ένα από τα ελαφρύτερα Superbike του κόσμου, και σε συνδυασμό με την κατά… 15hp μεγαλύτερη ιπποδύναμη έχει τα εχέγγυα για κορυφαίες επιδόσεις στην πίστα.

Επιστρέφοντας στο δελτίο τύπου της Honda, θυμόμαστε πως η Superbike μοτοσυκλέτα της Honda με το προσωνύμιο Fireblade (λεπίδα φωτιάς) μετράει 28 χρόνια, ενώ για το 2020, η ιαπωνική εταιρεία θέλει να γίνει γνωστό τοις πάσι πως ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του CBR, με τη νέα RR-R (και την RR-R SP) να είναι Born to Race, ήτοι γεννημένες για αγώνες.

Ο ανασχεδιασμός εμπνέεται βαρέως από το RC213V και από την Road-legal έκδοση για λίγους, RC213V-S, μας λέει η Honda, ενώ ο νέος κινητήρας είναι ο πιο ισχυρός τετρακύλινδρος εν σειρά που έχει κατασκευάσει η Honda μέχρι σήμερα.

Ο κινητήρας μοιράζεται τις ίδιες διαστάσεις με το RC213V-S, ενώ αποδίδει 214hp/14.500rpm με ροπή 11,5kgm/12.500rpm.

Η έκδοση SP διαθέτει ηλεκτρονικές ημί-ενεργητικές αναρτήσεις δεύτερης γενιάς της Ohlins, δηλαδή ένα πιρούνι NPX 43mm και ένα πίσω αμοριστέρ TTX36 Smart-EC, φέρει τις νέες τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες Brembo Stylema μπροστά και την ίδια πίσω δαγκάνα με το RC213V-S.

Πέρα από την δύναμη, η Honda προίκισε τα 2 νέα Fireblade με νέα, εξαιρετική αεροδυναμική, επίσης επηρεασμένη από το RC213V, ενώ στα ηλεκτρονικά έχουμε μια νέα μονάδα IMU 6 αξόνων της Bosch, που βοηθάει τα ηλεκτρονικά βοηθήματα να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυυτό σε όλες τις συνθήκες.

Αμφότερες οι νέες CBR διαθέτουν σύστημα εξάτμισης από την Akrapovic, ενώ επίσης αμφότερες θα έρχονται σε 2 χρώματα, στο γνωστό αγωνιστικό τρικολόρ της Honda και στο πάντα κλασικό “κακό” μαύρο.

Ας δούμε λίγες από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν και σημαδεύουν το νέο Triple R της Honda.
Η Honda υποστηρίζει πως η σχεδίαση της μοτοσυκλέτας έγινε από λευκό χαρτί, και αυτό φαίνεται και από τον κινητήρα, που άλλαξε διαστάσεις όσον αφορά σε διάμετρο και διαδρομή, ενώ μοιράζεται την τεχνολογία μείωσης τριβών του RC213V-S (Diamond Like Carbon - DLC) όσον αφορά στα κινούμενα μέρη του.

Έτσι, όσον αφορά σε διάμετρο x διαδρομή, από τα 76x55mm του 2019, βρεθήκαμε στα 81x48.5mm του 2020.

Για να επιτύχει το επιθυμητό μέγεθος βαλβίδων, την αποδοτικότητα καύσης και την μείωση τριβών για τους 214 ίππους, η Honda δημιούργησε για τα 2 RR-R τον κινητήρα με τη μεγαλύτερη διάμετρο σε όλα τα τετρακύλινδρα εν σειρά χιλιάρια!

H συμπίεση βρίσκεται στο 13:1, οι βαλβίδες εισαγωγής έχουν διάμετρο 32.5mm και οι εξαγωγής 28.5mm.

Οι μπιέλες είναι τιτανίου (TI-64A), με το μισό βάρος σε σύγκριση με τις αντίστοιχες από Chro-Moly, ενώ τα πιστόνια από A2618 αλουμίνιο, με κάθε πιστόνι να είναι 5% ελαφρύτερο από ότι στο μοντέλο του 2019.

Η Honda αναφέρει πως το νέο Smart Key σύστημα των RR-R ήταν απόρροια της προσπάθειας των Ιαπώνων να διατηρήσουν σταθερή και ομαλή τη ροή του αέρα στο σύστημα Ram-Air που χρησιμοποιεί ο κινητήρας αυξάνοντας τη δύναμη του στις μεγάλες ταχύτητες, κι έτσι έπρεπε να “εξαφανίσουν” την κλασική κλειδαριά που εμποδίζει την απρόσκοπτη εισαγωγή αέρα!

Μεγαλύτερα είναι και τα μπεκ του ψεκασμού, από 48 σε 52mm, καλύτερη είναι η απόκριση του γκαζιού, ενώ ο όγκος του τελικού της Akrapovic έχει μειωθεί κατά 38% σε σχέση με το τελικό του προηγούμενου μοντέλου!

Σημειώστε πως για να μειωθεί το πλάτος του κινητήρα, η εκκίνηση δίνεται περιστρέφοντας τον άξονα του συμπλέκτη αντί για τον στρόφαλο, ένα design που επιτρέπει τη χρήση στροφάλου μικρότερων διαστάσεων, design για το οποίο η Honda έχει καταθέσει πατέντα.

Ο κινητήρας είναι όμως και κοντύτερος σε μήκος, χάρη στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ του στροφάλου, του αντικραδασμικού άξονα, και των κύριων αξόνων.

Το Throttle By Wire (Ride By Wire) έχει βελτιωθεί για καλύτερη αίσθηση του γκαζιού, ενώ τα 3 Riding Modes διαθέτουν ρυθμίσεις για δύναμη (5 επιπέδων), φρένο κινητήρα (3 επιπέδων), έλεγχο σούζας (3 επιπέδων και off) και traction control 9 επιπέδων (HSTC). Το πακέτο των ηλεκτρονικών διαθέτει πλέον και ρυθμιζόμενο Start Mode (Launch Control), σύστημα που περιοριίζει τις στροφές κινητήρα στις 6,000, 7,000, 8,000 και 9,000rpm, επιτρέποντας στον αναβάτη να συγκεντρωθεί στην απελευθέρωση του συμπλέκτη για βέλτιστη εκκίνηση σε περιβάλλον αγώνα.

Ολοκαίνουργιο όμως είναι και το αλουμινένιο πλαίσιο 2 δοκών, που χρησιμοποιεί το πίσω μέρος του κινητήρα ως βάση για το πίσω αμορτισέρ. Το ψαλίδι είναι μακρύτερο κατά 30.5mm από πριν, και βασισμένο στο design του ψαλιδιού του RC213V-S, όμως καταφέρνει να έχει το ίδιο βάρος με το προηγούμενο ψαλίδι. Αναθεωρημένη είναι και η ισορροπία της ακαμψίας, η κατανομή βάρους και η γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, για να ταιριάξουν με τη νέα ιπποδύναμη και να παράσχουν βέλτιστο κράτημα.

Το μεταξόνιο βρίσκεται τώρα στα 1.455mm (από 1.405mm), με γωνία κάστερ 24 μοιρών (από 23) και ίχνος 102mm (από 96mm).

Στις αναρτήσεις το ανάποδο BPF πιρούνι 43mm της Showa, συνοδεύεται από ένα πίσω αμορτισέρ Showa Balance Free Rear Cushion Light (BFRC-L).

Οι μπροστινοί δίσκοι είναι μεγαλύτεροι σε διάμετρο (330mm από 320mm), ενώ νέες είναι οι τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες της Nissin. Παράλληλα το ABS είναι ρυθμιζόμενο για οδήγηση σε πίστα, και το πίσω ελαστικό είναι πλέον 200/55-17 (από 190/50-17).

H νέα IMU 6 αξόνων της Bosch παρέχει μια ακριβέστατη καταγραφή της θέσης της μοτοσυκλέτας σε 3 διαστάσεις, παρέχοντας όλα τα δεδομένα που χρειάζονται τα ηλεκτρονικά βοηθήματα για να λειτουργήσουν με κορυφαίο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει και το νέο ηλεκτρονικό σταμπιλιζατέρ της μοτοσυκλέτας (HESD).

Το κοστούμι των RR-R έχει δανειστεί στοιχεία από την αγωνιστική MotoGP RC213V της Honda, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδυναμικών φτερών (όχι όμως ενεργών, όπως είχαμε υποθέσει με τις πατέντες της Honda που είχαν βρει τον δρόμο τους στο διαδίκτυο), τοποθετημένα εκατέρωθεν της μοτοσυκλέτας, μέσα σε αεραγωγούς, που “καθηλώνουν” τον μπροστινό τροχό στο έδαφος στα πολλά, αποτρέποντας τις σούζες ισχύος σε έναν βαθμό, και βοηθώντας τη σταθερότητα στο φρενάρισμα.

Η Honda δηλώνει πως το αποτέλεσμα της νέας αεροδυναμικής σχεδίασης στα RR-R, είναι ο χαμηλότερος αεροδυναμικός συντελεστής της κατηγορίας, στο 0.270.

Στα όργανα βρίσκουμε μια έγχρωμη TFT οθόνη 5 ιντσών (μεγαλύτερη σε διαστάσεις και με μεγαλύτερη ευκρίνεια από πριν), ενώ νέοι, πιο εργονομικοί και απλούστεροι είναι οι διακόπτες στο αριστερό γκριπ, μέσω των οποίων ο αναβάτης αλλάζει την απόδοση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Σημειώστε επίσης, πως τα νέα RR-R διαθέτουν Smart Key.

Κυβισμός 999.9cc
Διάμετρος x Διαδρομή 81mm x 48.5mm
Συμπίεση 13.0 x 1
Μέγιστη Ιπποδύναμη 214hp @ 14,500rpm
Μέγιστη ροπή 11.5kgm @ 12,500rpm
Μεταξόνιο 1455mm
Βάρος γεμάτη 201kg

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 09:00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon