.
Κατηγορία Honda
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 09:34

EICMA – Honda SH150i 2020

Μια μεγάλη σε έκταση ανανέωση επιφύλασσε η Honda για το SH150i του 2020 που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της EICMA.

Πρόκειται για ένα best seller σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως αυτή της Ιταλίας, οπότε η Honda ήταν πολύ προσεκτική και καίρια σε ότι αφορά στις αλλαγές, θέλοντας να βελτιώσει μια επιτυχημένη “συνταγή”, χωρίς να διαφοροποιήσει τα χαρακτηριστικά της.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, αυτός είναι μια νέα, Euro 4 μονάδα eSP+, όπως την ονομάζει η Honda. Υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος (o προηγούμενος κινητήρας ήταν διβάλβιδος), με 156,9 κ.εκ χωρητικότητα, έχει πιο υπερτετράγωνα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον προκάτοχο του, αφού η διάμετρος του πιστονιού αυξήθηκε από 58 χλστ. στα 60 χλστ., ενώ παράλληλα, η διαδρομή μειώθηκε, από τα 57,9 χλστ. στα 55,5 χλστ. Η συμπίεση από την άλλη αυξήθηκε, με τον λόγο της πλέον στο 12.0:1, από το 10.6:1 της προηγούμενης έκδοσης.

Η Honda υπόσχεται πιο δυναμικές επιταχύνσεις, μεγαλύτερη τελική αλλά και οικονομικότερη λειτουργία από το νέο αυτό μοτέρ, το οποίο αποδίδει 15,9 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 1,44 kg-m ροπής στις 6.500 σ.α.λ. Συγκριτικά, το προηγούμενο διβάλβιδο μοτέρ απέδιδε 14.6 ίππους / 8.250 σ.α.λ. και 1,41 kg-m / 7.000 σ.α.λ. ενώ το κέρδος, σύμφωνα πάντα με την Honda, δεν έχει να κάνει απλώς στις απόλυτες τιμές, αλλά συνολικά στην απόδοση από τις 4.000 μέχρι και τις 10.000 στροφές, όπου και οι καμπύλες ισχύος και ροπής, είναι πιο “φουσκωμένες” στην νέα έκδοση του SH.

Πέραν αυτών, ο νέος κινητήρας έχει σχεδιασθεί και κατασκευαστεί με γνώμονα την μείωση των εσωτερικών τριβών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οικονομικότερη λειτουργία, μείωση των κραδασμών και χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Mια νέα προσθήκη στο SH150 είναι το Traction Control (HSCT κατά την Honda), το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί από τον αναβάτη αν και δεν βλέπουμε κάποιον λόγο για αυτό. Ο κινητήρας εξακολουθεί φυσικά να έχει ACG σύστημα “μίζας”, κάτι που επιτρέπει την εφαρμογή συστήματος Start – Stop, το οποίο σβήνει το μοτέρ μετά από 3 δευτερόλεπτα σε στάση, για να το επαν-εκινήσει άμεσα, στο άνοιγμα του γκαζιού.

Επανασχεδίαση είχαμε όμως και στο πλαίσιο, το οποίο εξακολουθεί να αποτελείται από ασάλινους σωλήνες κυκλικής διατομής αλλά πλέον προσφέρει “χωροταξικά” οφέλη. Το ρεζερβουάρ χωρητικότητας 7 λίτρων, από την προηγούμενη θέση του κάτω από την σέλα, τώρα έχει “μετακομίσει” κάτω από το επίπεδο πάτωμα του scootrer, χαμηλώνοντας το κέντρο βάρους και απελευθερώνοντας έτσι ένα συνολικό χώρο 10 λίτρων στον αποθηκευτικό χώρο. Έτσι κάτω από τη σέλα, υπάρχει πλέον μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος 28 λίτρων, στον οποίον έχει προστεθεί και υποδοχή φόρτισης USB τύπου.

Η νέα σχεδίαση του πλαισίου, επέτρεψε επίσης διαφορετική έδραση του μοτέρ και διαφορετική γωνία έδρασης των πίσω αμορτισέρ, στοιχεία που αμφότερα αναβαθμίζουν την ποιότητα οδήγησης και βελτιώνουν την άνεση. Το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 13 χλστ. στο νέο SH, με το ύψος της σέλας να παραμένει το ίδιο, στα 799 χλστ. Μείωση, έστω και κατά 400 γραμμάρια, είχαμε στο βάρος, το οποίο πλέον ανέρχεται στα 134,1 κιλά.

Σε ότι αφορά στην σχεδίαση, το νέο SH150i έχει ανανεωθεί στα σημεία επίσης, χωρίς να απομακρυνθεί βέβαια από την χαρακτηριστική του “ταυτότητα”. Τέλος, όλα τα φώτα πάνω στο SH είναι LED, ενώ έχει προστεθεί και η λειτουργία smart key, με keyless εκκίνηση και κλείδωμα – ξεκλείδωμα του scooter.

Πέραν του SH150i τις ίδιες αλλαγές απολαμβάνει και η μικρότερη έκδοση, SH125i, της οποία το μοτέρ αποδίδει 12,3 ίππους, ενώ συνολικά το βάρος του scooter, βρίσκεται στα 134 κιλά.

Aκολουθεί video / gallery φωτογραφιών 


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020 13:24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon