.
Κατηγορία Honda
Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 18:45

Honda X-ADV 300 – Το επόμενο μοντέλο της σειράς

 

Γιατί όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο κυβισμός της νέας έκδοσης

 

 

Στην πρόσφατη συνέντευξη μας με το Daniele Lucchesi, την οποία μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το X-ADV, το μοντέλο που εγκαινίασε την κατηγορία των Adventure Scooter, ανέφερε σε σχετική μας ερώτηση ότι πρόκειται να υπάρξει επέκταση της γκάμας, με την παρουσίαση  μιας νέας, μικρότερου κυβισμού έκδοσης.

Δεν παρέλειψε βέβαια να σημειώσει ότι ακόμα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο αυτού του project, έχοντας να εξετάσουν αρκετές συνισταμένες που θα τους οδηγήσουν σιγά – σιγά στην συγκεκριμενοποίηση και στην αποκρυστάλλωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του μοντέλου.

Ως εκ τούτου, αυτό που κρατάμε αρχικά, είναι ότι θα υπάρξει μια έκδοση μικρότερου κυβισμού.

Πόσο μικρότερου; Χωρίς να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση, αξιολογήσαμε τμήματα της συνέντευξης που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το ζητούμενο για να καταλήξουμε σε ορισμένα συμπεράσματα.

Γεγονός πρώτο: Δεν θα υπάρξει εξέλιξη νέας μονάδας κινητήρα για αυτό το μοντέλο και θα χρησιμοποιηθεί ένα από τα υπάρχοντα μοτέρ της γκάμας της Honda.

Προσανατολιζόμαστε σε μια έκδοση μικρότερου κυβισμού, ωστόσο η κατασκευαστική λογική πλέον, βασίζεται στις κοινές πλατφόρμες. Δηλαδή μια κοινή βάση κινητήρα και πλαισίου και πάνω σε αυτή να δημιουργούνται διάφορες εκδόσεις και μοντέλα.”

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε πολλές φορές ο Daniele Lucchesi, η κατασκευαστική τάση είναι πλέον αυτή της “κοινής πλατφόρμας”, δηλαδή από έναν “σετ” κινητήρα και πλαισίου να δημιουργούνται πολλές εκδόσεις, διαφορετικών κατηγοριών. Αυτό είναι κάτι που το έχει ασπαστεί η Honda, αφού τόσο τα NC 750X, NC 750S, Integra, Χ-ADV, όσο και τα CB 500X, CB 500F, CBR 500R, αποτελούν μοντέλα αυτής της φιλοσοφίας.  

 Γεγονός δεύτερο: Το “μικρό” Χ-ADV, θα πρέπει να είναι αυτόματο, όχι απαραίτητα με DCT κιβώτιο.

“…δεν αποτελεί προϋπόθεση το DCT αλλά η αυτόματη μετάδοση, που μπορεί κάλλιστα να είναι και CVT, θέλουμε τα X-ADV να είναι μοντέλα της λογικής twist-and-go”

Στην ερώτηση μας αν ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας των CB / CBR 500, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση η απάντηση ήταν αρνητική.

“Όχι, οι κινητήρες των CB 500 έχουν μηχανικό, manual κιβώτιο.

X ADV 300b

Θα μπορούσε όμως να τοποθετηθεί CVT σε αυτόν τον κινητήρα; Εδώ έρχεται μια άλλη δήλωση να απορρίψει και αυτό το σενάριο:

Επιπρόσθετα, η εξέλιξη νέων κινητήρων από μηδενική βάση, έχει μεγαλύτερο κόστος, δεδομένων των Euro 4 προδιαγραφών και των επερχόμενων Euro 5, το 2021.

Σίγουρα, ο κινητήρας των CB / CBR 500, ανταποκρίνεται στις Euro 4 προδιαγραφές και… υπάρχει, οπότε δεν μιλάμε για εξέλιξη από μηδενική βάση. Ωστόσο ταιριάζει σε ένα μοντέλο σαν το X-ADV, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η –για χωροταξικούς λόγους- κλίση των κυλίνδρων, σχεδόν παράλληλα με το οριζόντιο επίπεδο; Μάλλον όχι, οπότε αυτό συνεπάγεται σχεδίαση μιας νέας μονάδας με αυτό το χαρακτηριστικό, στην οποία θα προστεθεί και CVT μετάδοση. Μιλάμε δηλαδή για ριζικές αλλαγές οι οποίες εμπίπτουν σχεδόν στην σχεδίαση εκ του μηδενός, αυξάνοντας το κόστος.  

Σε κάθε περίπτωση, ο Daniele Lucchesi ξεκαθαρίζει ότι το X-ADV πρέπει να μοιάζει σε scooter:

"Πρωταρχικός μου στόχος, ήταν ένα όχημα το οποίο θα είναι γνώριμο και οικείο στους αναβάτες των scooter και ναι, κρίνοντας το σχεδιαστικά, το X-ADV ανήκει στα scooter, αφού υπάρχει το κλασικό άνοιγμα, ο χώρος ανάμεσα στην ποδιά και στην σέλα."

Πέρα από αυτό όμως, ένα X-ADV με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 500 κ.εκ. θα δημιουργούσε μεγάλο εσωτερικό ανταγωνισμό, αφού θα ήταν πολύ κοντά στο υπάρχον μοντέλο των 750 κ.εκ. Σίγουρα το DCT δεν έχει καμία σχέση με το CVT, ωστόσο επιτελούν αμφότερα το ζητούμενο της αυτόματης μετάδοσης.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να ισχυριστεί, ότι υπάρχει αντίστοιχο στην γκάμα της Honda, με την παράλληλη ύπαρξη των NC 750X και CB 500X, όμως το CB 500X δεν παράγεται σε αυτόματη έκδοση για να είναι άμεσες οι συγκρίσεις, με την DCT έκδοση του NC.

Αν θα πρέπει λοιπόν να βρει κανείς τον υποψήφιο κινητήρα της επερχόμενης, μικρότερου κυβισμού έκδοσης του X-ADV, θα πρέπει να εξετάσει την γκάμα της Honda, αναζητώντας ένα μοτέρ κάτω από τα 500 κ.εκ., με CVT, το οποίο ει δυνατόν να εφαρμόζεται σε ένα πλαίσιο πρόφορο για την… μεταποίηση του σε κάτι πιο “Adventure”.

Tα μόνα μοντέλα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, είναι τα NSS Forza 300 και το SH 300i. Tα 300 κ.εκ. είναι ένας πολύ ωραίος κυβισμός για αυτή την περίπτωση, απέχοντας αρκετά από τα 750 αλλά αποτελώντας παράλληλα και χωρητικότητα ικανή να ικανοποιήσει το Adventure πρόσχημα του νέου μοντέλου.

Mε βάση τα λεγόμενα του κου Daniele Lucchesi λοιπόν, αυτό που προκύπτει έστω και έμμεσα, είναι ότι το πιο πιθανό σενάριο, είναι αυτό του X-ADV 300.

Η φωτογραφία που παραθέτουμε είναι γραφιστικό προϊόν και ουδεμία σχέση έχει με την παραγματικότητα.  

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017 18:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon