.
Κατηγορία Honda
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2017 22:07

EICMA 2017 - Honda CB125R 2018

 

Μοντέρνο design, 125 κ.εκ. full LED φώτα, IMU-ABS!

 

To Honda CB125R θα παίξει το ρόλο της μοτοσυκλέτας «καλώς ήλθατε», στην γκάμα της ιαπωνικής εταιρίας, αλλά και το ρόλο του δεύτερου δίτροχου για εκείνους που δεν επιθυμούν να βασανίζουν την καλή τους στους δρόμους της πόλης.

Η μίνιμαλ σχεδίασή του είναι επηρεασμένη από το πρωτότυπο ‘Neo Sports Café’ κάνοντας έτσι το Look οικογενειακό με τα νέα CB1000R και CB300R.

Το βάρος του CB125R, πλήρες υγρών, είναι μόλις 125,8 κιλά και αυτό το καθιστά ιδανικό για κάθε τύπο αναβάτη/τριας. Το πλαίσιό του είναι ολοκαίνουριο κατασκευασμένο από ατσάλινους σωλήνες κυκλικής διατομής και πρεσαριστά κομμάτια.

Το πιρούνι προκαλεί εντύπωση για μικρή μοτοσικλέτα της Honda: είναι ανεστραμμένο με διάμετρο καλαμιών στα 41 χλστ. (!) και αυτό δείχνει σίγουρα τις ευρωπαϊκές βλέψεις που έχει η ιαπωνική εταιρία για το CB125R, με το πίσω αμορτισέρ να είναι μονό και κεντρικά τοποθετημένο και να φέρει προφόρτιση ελατηρίου σε πέντε θέσεις. Ατσάλινο είναι και το ψαλίδι με την κάστερ να ανέρχεται στις 24,2 μοίρες και το ίχνος στα 90,2 χλστ., ενώ το μεταξόνιο αγγίζει τα 1.345 χλστ.

Στα θετικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας συγκαταλέγονται και τα κανονικών διαστάσεων ελαστικά 110/70R-17 και 150/60R-17 εμπρός και πίσω αντίστοιχα, όπως και η κατανομή βάρους που βρίσκεται στο 51.6%/48.4% εμπρός-πίσω. Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και το κόψιμο του τιμονιού στις 40 μοίρες για κύκλο στροφής μόλις 2,3 μέτρα. Το ύψος της σέλας ανέρχεται στα 816 χλστ.

Παράλληλα στον εμπρός τροχό βλέπουμε ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα 4 εμβόλων (!), ενώ άλλα στοιχεία που προκαλούν θετικές εντυπώσεις είναι το αλουμινένιο τιμόνι, ο LCD πίνακας πληροφοριών και τα full LED φώτα! K. Honda μας κακομαθαίνετε!

Στον τομέα των φρένων η 4πίστονη δαγκάνα της Nissin συνεργάζεται με δίσκο hubless (δεν δένει στο κέντρο του τροχού αλλά πιο ψηλά) διαμέτρου 296 χλστ., με τον πίσω δίσκο να είναι 220 χλστ. και να συνεργάζεται με δαγκάνα μονού εμβόλου. Το ABS είναι δικάναλο και η Honda το έχει εξοπλίσει παράλληλα και με Μονάδα Μέτρησης Αδρανειακών Δυνάμεων (τα γνωστή πλέον IMU -Inertial Measurement Unit). Η Honda δεν εξηγεί ακριβώς αν πρόκειται για cornering ABS. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η IMU φροντίζει για τον “ακριβή διαμοιρασμό της πέδησης μεταξύ εμπρός και πίσω τροχού ανάλογα με τη συμπεριφορά του οχήματος.”

Ο πίνακας πληροφοριών, μια οθόνη LCD, είναι μικρός σε μέγεθος και λεπτός (πάχος 23,5 χλστ.) και ζυγίζει μόλις 230 γραμμάρια. Πληροφορεί τον αναβάτη για την ταχύτητα, τις στροφές του μοτέρ, τη στάθμη της βενζίνης και την επιλεγμένη ταχύτητα, ενώ φέρει και ενδεικτικές λυχνίες στο πάνω μέρος για τις κλασικές προειδοποιήσεις.

Ένα στοιχείο που εντυπωσιάζει για μοτοσυκλέτα 125 κ.εκ. είναι τα Full LED φώτα συμπεριλαμβανομένων και των φλας! Ποιος το περίμενε ότι μέσα σε λίγα μόλις χρόνια θα τα βλέπαμε στα ταπεινά 125 κ.εκ.; Με ξεχωριστή μάλιστα σχεδίαση, που φέρει έναν αέρα πολυτέλειας, ειδικά αν κρίνει κανείς από τον προβολέα με την διπλή φωτιζόμενη μπάρα που θα μπορούσε να ανήκει και σε μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα. Αυτό τη στιγμή που το πίσω φωτιστικό σώμα είναι το λεπτότερο που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μοτοσυκλέτα της Honda.

Ο κινητήρας προέρχεται από το γνωστό σε όλους CBR125R. Είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, διβάλβιδος με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής και αποδίδει 13,32 ίππους και ένα χιλιόγραμμο ροπής στις 10.000 και 8.000 σ.α.λ. αντίστοιχα με το κιβώτιο να είναι έξι σχέσεων. Οι διαστάσεις του κυλίνδρου είναι υπερ-τετράγωνες (διάμετρος επί διαδρομή 58 x 47.2 χλστ.) με τη συμπίεση να ανέρχεται στο 11:1, ενώ ο ψεκασμός είναι ο γνωστός PGM-FI της Honda. Η ιαπωνική εταιρία αναφέρει ότι το κιβώτιο προσφέρει δυνατές επιταχύνσεις στις χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες κάνοντας λόγο για 0-50 χλμ./ώρα σε 11,5 δευτερόλεπτα. Σε συνδυασμό με το ρεζερβουάρ των 10,1 λίτρων, που φέρει τάπα αεροπορικού τύπου, η Honda ανακοινώνει αυτονομία που ξεπερνά τα 480 χλμ. με ένα γέμισμα!

Φωτογραφίες I

Φωτογραφίες II

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 19:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon