.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 13:48

Ducati Supermono – Επιστρέφει το θρυλικό μονοκύλινδρο

Ένα νέο σχεδιαστικό κέντρο συνεργάζεται με τον Pierre Terblanche για να δημιουργήσουν τη σύγχρονη εκδοχή μιας μοναδικής μοτοσυκλέτας.

Το Barber Vintage Motorsports Museum, ένα από τα πιο φημισμένα μουσεία μοτοσυκλέτας στον κόσμο με έδρα στην πόλη Μέρμινγκχαμ της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός σχεδιαστικού κέντρου, του Advanced Design Center που στεγάζεται εντός του τεράστιου Barber Motorsports Park.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος του νέου κέντρου είναι να “εμπνεύσει τις νέες γενιές προοδευτικά σκεπτόμενων σχεδιαστών”. Θα λειτουργήσει ως ένα τεχνολογικά εξελιγμένο κέντρο εργασίας εξερευνώντας τον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού και θα περιλαμβάνει ένα multimedia hub ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία μεταξύ σχεδιαστών από όλον τον κόσμο.

Τα περίπου 1,100 τετραγωνικά μέτρα του Advanced Design Center βρίσκονται ακριβώς πάνω από τη νέα πτέρυγα του μουσείου, και αυτή είναι μια εκπληκτική ιδέα σύμφωνα με τον νεοπροσληφθέντα διευθυντή του, Brian Case, ο οποίος είναι γνωστός από το σχέδιο της αμερικανικής μοτοσυκλέτας Motus MST V-4.

“Κανένα άλλο σχεδιαστικό στούντιο στον κόσμο δεν έχει τέτοια πρόσβαση για να μελετήσει και να εμπνευστεί από τις μηχανές του παρελθόντος,” δήλωσε ο Case.

Το πρώτο σχέδιο που θα απασχολήσει το νέο στούντιο του Barber θα είναι η σύγχρονη εκδοχή του μοναδικού Ducati Supermono.

Πρόκειται για μια αγωνιστική μονοκύλινδρη μοτοσυκλέτα που σχεδίασε το 1993 ο πασίγνωστος σχεδιαστής της ιταλικής εταιρείας, Pierre Terblanche, στο βιογραφικό του οποίου συναντάμε διάσημες εμπνεύσεις: Ducati 888 / Multistrada / Hypermotard / MH900e / 749 / 999, Cagiva Canyon / Gran Canyon, Confederate X132 Hellcat Speedster, Royal Enfield Himalayan κ.ά.

Το Supermono χρησιμοποιούσε τον μπροστινό κύλινδρο από τους V2 της Ducati, με μια δεύτερη μπιέλα άνευ πιστονιού πίσω να λειτουργεί ως αντικραδασμικός μηχανισμός, επιτρέποντας στον μονοκύλινδρο κινητήρα να στροφάρει πολύ ψηλά για τα δεδομένα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Το αποτέλεσμα μετρούσε 549 cc, 75 hp στις 10,000 rpm για υγρό βάρος μόλις 136 κιλών!

Η σύγχρονη μετάφραση του Supermono – το “Director’s Cut” όπως χαϊδευτικά αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου – έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχει πλέον ο Terblanche στη διάθεσή του και, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρόκειται για μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα με μια τεχνολογική αναβάθμιση που “θα σας κόψει την ανάσα”.

Το καλό είναι πως η αποκάλυψη του πρώτου μη-λειτουργικού πρωτοτύπου θα γίνει πολύ σύντομα, την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του Barber Vintage Festival.

Αυτό που δεν προκύπτει από πουθενά είναι η σύνδεσή του με την παραγωγή της Ducati, καθώς μπορεί η σχεδιαστική ομάδα να φτιάξει την ομορφότερη μοτοσυκλέτα του σύμπαντος, αλλά το κατά πόσο αυτή μια μέρα θα βρεθεί στις βιτρίνες των καταστημάτων της Ducati είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Για να το πούμε πιο απλά, αν οι Ιταλοί πίστευαν πως υπάρχει μια αγορά για το Supermono, θα το είχαν αναβιώσει μόνοι τους.

Όπως και να 'χει, εν αναμονή της επίσημης παρουσίασης δείτε αμέσως πιο κάτω τη συνέντευξη του Terblanche σχετικά με αυτή του τη νέα δουλειά, συζητώντας μπροστά από ένα αυθεντικό, γδυμένο Ducati Supermono μέσα στο μουσείο Barber.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 13:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon