.
Κατηγορία Ducati
Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 17:14

Ducati Monster 2021 - Το Monster πέθανε, ζήτω το νέο Monster!

Η Ducati παρουσίασε το Monster του 2021, και το διαδίκτυο πήρε φωτιά, κυρίως λόγω της εγκατάλειψης του παραδοσιακού πλαισίου, και της νέας εμφάνισης. Από την άλλη, τα νούμερα υποστηρίζουν τη γραμμή της εταιρείας, που κατάφερε και έκοψε… 18 κιλά από τη μοτοσυκλέτα, ενώ ταυτόχρονα, με τη νέα καρδιά των 950 κ.εκ. απογείωσε τις επιδόσεις. Συνοψίζοντας, το Monster που ξέραμε πέθανε, ζήτω το νέο Monster!

Το Ducati Monster αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα του Borgo Panigale, από την πρώτη κιόλας του εμφάνιση το 1993, από τα χέρια του Αργεντινού designer Miguel Galluzzi, υπεύθυνου πλέον για το σχεδιαστικό τμήμα του Piaggio Group.

Η αρχική συνταγή αφορούσε μια γυμνή σπορ μοτοσυκλέτα, με τον αερόψυκτο V2 της Ducati, πλαίσιο χωροδικτύωμα, στρογγυλό προβολέα, και κορυφαία για την εποχή εξαρτήματα.

Έκτοτε το Monster εξελίχθηκε τόσο σε μορφή όσο και σε κυβισμούς, δέχθηκε μονόμπρατσο ψαλίδι, έγινε υγρόψυκτο, ανέβασε και κατέβασε κυβικά, κέρδισε εκδόσεις, συνεχίζοντας να αποτελεί την πρώτη γυμνή πρόταση που θα σου ερχόταν στο μυαλό σε συνδυασμό με τη Ducati.

Ώσπου φτάνουμε στο 2021, με την ιταλική εταιρεία να κάνει δραστική επανεκκίνηση στο “τέρας” της, αλλάζοντας ένα από τα πρώτα και μέχρι πρότινος “ιερά” χαρακτηριστικά υης μοτοσυκλέτας, το πλαίσιο χωροδικτύωμα.

MY21 DUCATI MONSTER 22 UC214691 High

Το νέο πλαίσιο εμπνέεται από εκείνο του Panigale, και αποτελείται από ένα μικρό αλουμινένιο τμήμα που ενώνει το πιρούνι με τις κυλινδροκεφαλές. Κι όπως με το Panigale, έτσι κι εδώ, αυτή η αλλαγή έχει μεγάλο όφελος στο βάρος, με τη Ducati να ανακοινώνει μόλις 166 στεγνά κιλά (188 γεμάτα) για το νέο Monster, αναφέροντας πως το πλαίσιο είναι 4,5 κιλά (60%) ελαφρύτερο από πριν! Σημειώστε πως παράλληλα με το πλαίσιο, το νέο υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer ήτοι πολυμερές ενισχυμένο με ίνες γυαλιού), συμβάλλοντας και αυτό στο εξαιρετικά χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας.

MY21 DUCATI MONSTER 21 UC214690 High

Η Ducati συνέχισε όμως να αφαιρεί από παντού βάρος για το 2021, κι έτσι οι ζάντες είναι κατά 1,7 κιλά ελαφρύτερες (σημαντική μείωση, ειδικά όταν μιλάμε για μη-αναρτώμενο βάρος), το ψαλίδι έχει χάσει 1,6 κιλά, και το υποπλαίσιο 1,9 κιλά! Συνολικά το νέο Monster είναι… 18 ολάκερα κιλά ελαφρύτερο από το προηγούμενο!

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 21 UC214623 High

Η θέση οδήγησης είναι πλέον ακόμα πιο όρθια και πιο άνετη, ενώ ο αναβάτης είναι τοποθετημένος πιο κοντά στο τιμόνι, τα μαρσπιέ έχουν χαμηλώσει και αλλάξει θέση.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS 34 UC214661 High

Νέα είναι όμως και η καρδιά του Monster, καθώς δέχθηκε τον ανανεωμένο και Euro 5 V2 των 937 κ.εκ. που είχαμε δει προηγουμένως να κινεί αρκετές εκδόσεις μοτοσυκλετών της φίρμας, όπως το Hypermotard, το Multistrada, κ.α.

Ο υγρόψυκτος και ψεκαστός V2 Testastretta 11° αποδίδει 111 hp / 9.250 rpm, ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί δεσμοδρομικό σύστημα στις βαλβίδες, αντίθετα με τις προβλέψεις μετά την εγκατάλειψη του συστήματος στο μεγάλο Multistrada V4 του 2021. Ποιος ξέρει, ίσως αυτή να είναι η τελευταία χρονιά του Desmo και στο Monster, θα δούμε.

Σε σχέση με το 821 ο νέος κινητήρας με τον μεγαλύτερο κυβισμό προσφέρει πέρα από την αυξημένη κατά 2hp ιπποδύναμη (από 109 σε 111 hp) και την αυξημένη κατά 0,7 kgm ροπή (9,5 από 8,8 kgm), είναι και… ελαφρύτερος κατά 2,4 κιλά! Α, και η μέγιστη ροπή αποδίδεται… 1.250 rpm χαμηλότερα.

Σημειώστε πως η Ducati προσφέρει το νέο Monster και σε περιορισμένη έκδοση στα 35 kW για χρήση από αναβάτες που κατέχουν δίπλωμα Α2.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 15 UC214594 High

Οι Ιταλοί αναφέρουν πως στη νέα αποστολή του κινητήρα στο Monster έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη ροπή, ειδικά στις χαμηλές στροφές, ενώ νέο είναι το κιβώτιο, και έχουμε shifter που ανεβάζει και κατεβάζει στον στάνταρ εξοπλισμό.

Ο νέος μονόδρομος συμπλέκτης είναι υδραυλικός και η μανέτα είναι πιο εύκολη στο τράβηγμα κατά 20%, ενώ εξαιρετικά αραιά είναι τα διαστήματα service.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 27 UC214601 High

Πέρα από ελαφρύτερο και δυνατότερο, το νέο Monster είναι και πιο compact, πιο μαζεμένο. Στενότερο στα πλαινά, και με σέλα 820 mm κάνει ακόμα και τους κοντύτερους αναβάτες να πατάνε κάτω άνετα στο φανάρι. Και για τους ακόμα πιο κοντούς έχουμε και πιο χαμηλή σέλα 800 mm στα αξεσουάρ, αλλά και κιτ χαμηλότερων αναρτήσεων που ρίχνει τη σέλα στα 775 mm!

“Μαζεμένο” είναι και το μεταξόνιο, στα 1.474 mm (ήταν 1.480 mm), ενώ η γεωμετρία έχει αλλάξει, για μεγιστοποίηση της ευελιξίας σε χαμηλές ταχύτητες και στατικές μανούβρες, με πολύ μεγαλύτερο κόψιμο τιμονιού (+7 μοίρες από το 821).

MY21 DUCATI MONSTER PLUS 29 UC214659 High

Στις αναρτήσεις -που δεν ρυθμίζονται, πέρα από προφόρτιση πίσω, για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή- βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι 43 mm με διαδρομή 130 mm, και ένα μονό πίσω αμορτισέρ διαδρομής 140 mm.

Στα φρένα το Monster φορά 2 ακτινικές monobloc δαγκάνες Brembo M4-32 μπροστά με δίσκους 320 mm, ενώ διαθέτει και ακτινική τρόμπα. Πίσω έχουμε δισκόφρενο και πάλι της Brembo, μονής δαγκάνας 245 mm.

Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 120/70-17 και 180/55-17, ενώ για ελαστικά πρώτης τοποθέτησης έχουν επιλεγεί τα Pirelli Diablo Rosso III.

Αφού η Ducati ελάφρυνε, δυνάμωσε και έκανε πιο χρηστικό και φιλικό το Monster, στη συνέχεια του πρόσθεσε κορυφαία ηλεκτρονικά βοηθήματα, όπως πλήρως ρυθμιζόμενα ABS Cornering, Traction Control και Wheelie Control. Παράλληλα η μοτοσυκλέτα διαθέτει και Launch Control, αλλά και 3 Riding Modes (Sport, Touring, Urban).

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 18 UC214579 High

Νέα είναι η έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων 4,3 ιντσών, με έμπνευση από τα όργανα του Panigale V4. Η Ducati εφοδιάζει τα νέα όργανα με πρόβλεψη συνδεσιμότητας μέσω Bluetooth, αν και ο ενδιαφερόμενος αναβάτης πρέπει να πληρώσει για αυτήν ως έξτρα αξεσουάρ.

Τελειώνουμε με την αισθητική της μοτοσυκλέτας, την οποία ξανασχεδίασε η Ducati για το 2021, μην αφήνοντας σχεδόν τίποτα ίδιο! Νέος προβολέας με DRL περιμετρικό LED δαχτυλίδι, νέο ρεζερβουάρ 14 λίτρων (από 16,5 στο 821), νέα πλαστικά, πιο αιχμηρό design, διαφορετικά, κοντύτερα τελικά εξατμίσεων με ακραία κλίση προς τα πάνω, νέα διαδρομή εξατμίσεων (δεν θα βρίσκει πλέον πάνω τους το δεξί πόδι του αναβάτη), νέες ζάντες και νέα μικρότερα φλας. Είναι το design “generic” όπως το κατηγορούν πολλοί; Θυμίζει… ιαπωνική μοτοσυκλέτα; Θυμίζει MV Agusta ο προβολέας; Οι κριτές απουσιάζουν για διαβούλευση, και θα σας απαντήσουν αργότερα. Άλλωστε το μάτι χρειάζεται πάντα χρόνο μέχρι να συνηθίσει νέες μορφές και νέα σχήματα, και να βγάλει τελική ετυμηγορία.

MY21 DUCATI MONSTER PLUS AMBIENCE 38 UC214621 High

Το νέο Monster θα διατίθεται και σε έκδοση “Plus”, με έξτρα ζελατίνα και κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη, ενώ η Ducati θα προσφέρει και κιτ διαφορετικών γραφικών, διαφορετικά βαμμένων πλαστικών, και φυσικά μια εκτενέστατη σειρά αξεσουάρ για τη μοτοσυκλέτα.

Το “τέρας” του 2021 θα κυκλοφορήσει μέσα στον Απρίλιο του 2021 σε 3 χρώματα, Ducati Red, με μαύρες ζάντες, Aviator Grey με κόκκινες ζάντες και Dark Stealth με μαύρες ζάντες.

Να πούμε τέλος, πως η Ducati δεν αποκαλεί το νέο Monster "Monster 950", αλλά απλώς "Monster", ενώ για το 2021 διατηρεί και το Monster 1200 στη γκάμα της, δίχως αλλαγές από το προηγούμενο μοντέλο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 17:19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon