.
Κατηγορία Ducati
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 15:42

Νέα Ducati Multistrada 1260 GT: Πλούσια εξοπλισμένη έκδοση με ραντάρ

Τα πλάνα της Ducati για τοποθέτηση νέων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του αναβάτη στις μοτοσυκλέτες της μας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Όλα δείχνουν ότι η πρώτη μοτοσυκλέτα της που θα τα υιοθετήσει θα είναι η μια πλούσια εξοπλισμένη έκδοση της Multistrada.

Η εταιρία από το Borgo Panigale έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό το χρονοδιάγραμμά της για την εφαρμογή αυτών των προηγμένων συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης του αναβάτη που έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2025. (Περισσότερα για αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ για την εξέλιξη του συστήματος επικοινωνίας V2X -«Vehicle to Everything» ήτοι Όχημα προς τα πάντα- διαβάστε περισσότερα εδώ).

Το 2020 είναι το έτος που γνωρίζουμε από το ιταλικό εργοστάσιο ως το έτος για την πρώτη εφαρμογή των συστημάτων ραντάρ σε μοτοσυκλέτα τους ευρείας παραγωγής. Τα εν λόγω ραντάρ, τοποθετημένα εμπρός και πίσω, αποτελούν μόνο ένα μέρος της πλατφόρμας ασφαλείας ARAS (Advanced Rider Assistance Systems) που θέλει να εφαρμόσει η Ducati στις μοτοσυκλέτες της. Η εξέλιξή τους  από τους Ιταλούς μετρά ήδη τρία χρόνια και όλα δείχνουν ότι ο καιρός ζυγώνει και για το πέρασμά τους στην μαζική παραγωγή.

Η βρετανική MCN ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα παραπάνω σε σχετικό της άρθρο και κάνει λόγο για τν εφαρμογή των συστημάτων ραντάρ σε μία νέα έκδοση της Mutlistrada 1260, η οποία θα ονομάζεται GT, θα τοποθετηθεί στην κορυφή της γκάμας του μοντέλου και όπως καταλαβαίνουμε θα φέρει ιδιαίτερα πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό. Στον εξοπλισμό θα ανήκει το εμπρόσθιο αλλά και το οπίσθιο σύστημα ραντάρ με το καθένα να έχει διαφορετικό ρόλο.

new ducati multistrada 1260 GT radar 2

Το εμπρός ραντάρ θα συνεργάζεται με το cruise control της Multistrada και έτσι θα το αναβαθμίζει σε ενεργητικό. Αυτό σημαίνει ότι η μοτοσυκλέτα, με το cruise control ενεργοποιημένο και σεταρισμένο, θα μπορεί να ανιχνεύει τα οχήματα που βρίσκονται μπροστά της και να ρυθμίζει ανάλογα την ταχύτητά της ώστε να βρίσκεται πάντα σε απόσταση ασφάλειας.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το σύστημα της Ducati να δουλεύει στην πράξη και ειδικότερα τον τρόπο που θα διατηρεί σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Στον τετράτροχο κόσμο τα adaptive cruise control, όπως τα αποκαλούν, επεμβαίνουν ακόμη και στα φρένα του οχήματος για να διατηρήσουν την απόσταση σταθερή. Παράλληλα και ανάλογα με το αυτοκίνητο και τον εξοπλισμό του, μπορούν ακόμη και να το σταματήσουν εντελώς, αν χρειαστεί κάτι τέτοιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η εμπλοκή της Audi στην εξέλιξη των νέων συστημάτων ασφάλειας της Ducati, που αποτελεί και αυτή μέλος του Volkswagen Group.

Το ραντάρ στο πίσω μέρος της Mutlistrada θα έχει ελαφρώς διαφορετικό ρόλο και θα αποτελεί το τρίτο “μάτι” για τον αναβάτη προειδοποιώντας τον για άλλα οχήματα που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα πίσω του, αλλά και για οχήματα που πιθανώς να βρίσκονται σε νεκρό σημείο από πλευράς ορατότητας. Κα ιη εφαρμογή αυτού του συστήματος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα στο BMW C650 GT, που αποτελεί και το πρώτο δίκυκλο παραγωγής με ανάλογο σύστημα, ο αναβάτης λαμβάνει ειδοποίηση μέσω φωτεινών σημάτων στους καθρέπτες του scooter.

new ducati multistrada 1260 GT radar

Η Ducati θέλει να είναι ο πρώτος κατασκευαστής που θα βγάλει εμπρός ραντάρ στην παραγωγή και σύμφωνα με τους Βρετανούς η δικύλινδρη Multistrada θα είναι εκείνη που θα το έχει στον εξοπλισμό της πρώτη κάνοντας την εμφάνισή της στις ερχόμενες εκθέσεις μοτοσυκλέτας. Αυτό το κρατάμε ως υποσημείωση καθώς οι αρχικές φήμες έκαναν λόγο για τοποθέτησή του στην V4 Multistrada που, όπως σας έχουμε αναφέρει εδώ, έχει εντοπιστεί ήδη σε δοκιμές σε δημόσιο δρόμο.

Πηγή: MCN

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon