.
Κατηγορία Ducati
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 11:03

Ducati Panigale V4 R 2019 – EICMA

Η ισχυρότερη Ducati όλων των εποχών!

Από του χρόνου, η Ducati θα συμμετάσχει στο WSBK πρωτάθλημα με Panigale V4 μοντέλα και ως εκ τούτου, βάση των κανονισμών, έπρεπε να υπάρξει και η “πολιτική” έκδοση της μοτοσυκλέτας προκειμένου οι Ιταλοί να πάρουν την homologation. 

Ιδού λοιπόν, η “R” έκδοση της Panigale V4, η πλέον εξωτική και race ready μοτοσυκλέτα στην γκάμα της Ducati και η ισχυρότερη μοτοσυκλέτα παραγωγής, έστω και περιορισμένης, που έχει κατασκευαστεί στο Borgo Panigale. 

H Panigale V4 R, είναι επίσης η πρώτη μοτοσυκλέτα παραγωγής για την Ducati, που φέρει τα περίφημα “winglets”, τα αεροδυναμικά δηλαδή “πτερύγια” που χρησιμοποιούνταν στις MotoGP μοτοσυκλέτες της εταιρείας.

Σε ότι αφορά τώρα στις διαφορές σε σχέση με την Panigale S, πρώτη απ΄όλες, σημειώνεται η μικρότερη χωρητικότητα του V4 κινητήρα, στα 998 κ.εκ., καθώς το όριο για τους Superbike αγώνες στις τετρακύλινδρες μοτοσυκλέτες, είναι τα 1000 κ.εκ. Η μείωση του κυβισμού επιτεύχθηκε με την μείωση της διαδρομής των εμβόλων, από τα 53,5 στα 48,4 χλστ., με την διαδρομή τους να παραμένει στα 81 χλστ.

Η R είναι κατά δύο κιλά ελαφρύτερη, έτοιμη και γεμάτη με βενζίνη (193 έναντι 195 κιλών για την έκδοση S), ενώ το “στεγνό” βάρος, είναι αντίστοιχα 172, έναντι 174 κιλών.  Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της απώλειας βάρους, προέρχεται από τον κινητήρα και συγκεκριμένα από το εσωτερικό του, όπου έχουν σημειωθεί αρκετές αλλαγές.

Σφυρήλατα πιστόνια, βαλβίδες τιτανίου, μπιέλες επίσης από τιτάνιο, νέοι εκκεντροφόροι και νέα, μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού. Όλα αυτά τα στοιχεία, πέραν από τα λιγότερα κιλά, έχουν ως αποτέλεσμα και μεγαλύτερη ευστροφία, λόγο των ελαφρύτερων κινούμενων μερών αλλά και των πιο υπερτετράγωνων χαρακτηριστικών του νέου μοτέρ στα 998 κ.εκ.

Η μέγιστη ισχύς, η οποία είναι 221 ίπποι, αποδίδεται στις 15.250 σ.α.λ., μιλάμε δηλαδή για 7 περισσότερους ίππους σε σχέση με την S, 2.250 σ.α.λ. πιο ψηλά (μέγιστη ισχύς Panigale S 214 ίπποι / 13.000 σ.α.λ.). Ωστόσο, αν  γίνει χρήση του ειδικά σχεδιασμένου για το μοντέλο, αγωνιστικού τελικού της Akrapovic, η ισχύς φθάνει του 231 ίππους (!), πάντα στις 15.250 σ.α.λ. με τα “κόκκινα” να βρίσκονται στις 16.500 σ.α.λ.

Tώρα σε ότι αφορά στα περιφερειακά, η Panigale R φέρει κορυφαίες μονάδες αναρτήσεων αλλά όχι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες όπως στην S έκδοση και ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη σύμπλευση με τους κανονισμούς στα WSBK, που απαγορεύουν αυτού τους είδους τις αναρτήσεις.

Έτσι λοιπόν μπροστά συναντάμε ένα Ohlins NPX USD πιρούνι, 43 χλστ. και πλήρως ρυθμιζόμενο, ενώ πίσω χρησιμοποιείται μια μονάδα TTX36, επίσης της Ohlins. Στα φρένα δεν έχουμε αλλαγές σε σχέση με την S και έχουν εφαρμοστεί οι ίδιες μονάδες, δηλαδή monobloc τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες σε δίσκους 330 χλστ. μπροστά και διπίστονη δαγκάνα, επίσης της brembo, σε δίσκο 245 χλστ.

Πλαίσιο, υποπλαίσιο και ψαλίδι, δεν έχουν επίσης αλλάξει, με την R έκδοση να προσφέρει όμως την δυνατότητα αλλαγής της έδρασης του μονόπρατσου ψαλιδιού, μεταβάλλοντας έτσι ελαφρώς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Στα ηλεκτρονικά, παραμένει το “πακέτo” της S έκδοσης που περιλαμβάνει Riding Modes, Power Modes, Cornering ABS, Traction Control, Wheelie Control, Slide Control, Engine Brake Control, Power Launch και Quickshifter (ανεβάσματα και κατεβάσματα), με την R να φέρει επίσης Pit Lane Limiter, δηλαδή “περιοριστή” ταχύτητας, για την είσοδο και την έξοδό στις λωρίδες των pit, καθώς και ένα Lap Timer (χρονόμετρο γύρων), με GPS σύνδεση.

Η τιμή της Ducati Panigale V4 R, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο αναμένεται να φθάνει το όριο που ορίζουν οι κανονισμοί για τις μοτοσυκλέτες της πιστοποίησης, δηλαδή τα 40.000 ευρώ.   

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Τύπος κινητήρα: Tετράχρονος, V4, 2ΕΚΚ
Χωρητικότητα: 998 κ.εκ.
Ισχύς: 221 ίπποι / 15.250 σ.α.λ.
Ροπή: 11,4 kg-m / 11.500 σ.α.λ.
Βάρος: 172 κενό, 193 γεμάτο

Φωτογραφίες Στατικές / Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Κίνησης

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 11:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ducati Hypermotard 950 2019 - EICMA Ducati Monster 821 Stealth 2019 - EICMA »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon