.
Κατηγορία Διάφορα
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 13:03

CIMA Motor 2023 – Letbe 2.0 Concept: Υβριδικό σκούτερ 125 cc

Μια νέα μάρκα του ομίλου Haojin στην Κίνα στοχεύει το νεανικό αγοραστικό κοινό λανσάροντας ένα νέο σκούτερ που συνδυάζει βενζίνη και ηλεκτρισμό για την κίνησή του.

Ο όμιλος Haojin – Guangzhou Haojin Motorcycle Co., Ltd. για την ακρίβεια – ίσως δεν είναι τόσο γνωστός στην Ευρώπη καθώς δεν έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη στα μέρη μας, μα στην Κίνα συνιστά ένα πασίγνωστο όνομα που δραστηριοποιείται στην κατασκευή δικύκλων από το 2000.

Καθώς η έκθεση CIMA Motor 2023 άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, η Haojin παρουσίασε στο περίπτερό της μια γκάμα τριών σκούτερ και μιας μοτοσυκλέτας, ωστόσο ήταν το πέμπτο έκθεμα αυτό που τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον.

letbe2 3

To Letbe 2.0 Concept είναι ένα πρωτότυπο σκούτερ με τετράχρονο κινητήρα 125 cc συνεπικούμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα που πιθανότατα είναι τοποθετημένος κεντρικά – καθώς δε διακρίνεται στο κέντρο κάποιου τροχού στις φωτογραφίες.

Η Haojin δεν έχει αποκαλύψει πολλές τεχνικές πληροφορίες για το υβριδικό της πρωτότυπο, παρά μόνο λιγοστά στοιχεία όπως την τάση της μπαταρίας που τροφοδοτεί το ηλεκτρικό μοτέρ (48 V), καθώς και την ικανότητα του Letbe 2.0 να δουλεύει είτε με έναν εκ των δύο κινητήρων του αυτόνομα, είτε ως αμιγώς ηλεκτρικό ή ως θερμικό, αλλά και με τους δύο σε συνεργασία επίσης.

letbe2 4

Κυλά σε αρκετά μεγάλους τροχούς, κατά τα φαινόμενα με μπροστινό 14 ή 15 ιντσών, εξοπλίζεται με ABS, start-stop, σύστημα επανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση (regenerative braking) και έγχρωμη TFT οθόνη στα όργανα, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα χωρά ένα κράνος παρότι θα πρέπει να απασχολεί χώρο και η μπαταρία του ηλεκτροκινητήρα.

Η εκτιμώμενη τελική ταχύτητα του Letbe 2.0 είναι 110 km/h, τιμή που δείχνει ένα τυπικό σκούτερ προδιαγραφών Α1 και υπονοεί πως η υβριδική τεχνολογία εδώ δε χρησιμοποιείται για περισσότερη ισχύ, αλλά για τόνωση της ροπής χαμηλά, οικονομία καυσίμου και χαμηλότερους εκπεμπόμενους ρύπους.

letbe2 8

Η δε απόδοση του θερμικού του κινητήρα που ανακοινώνεται στα 11 kW, δηλαδή περίπου 15 hp, μας υποψιάζει πως κοιτά και προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην ίδια λογική κινείται και το στήσιμο της Letbe (εκ του Let Be Life) ως ανεξάρτητης μπράντας στην κινέζικη έκθεση, κάτι που μας θυμίζει το δίπολο Loncin / Voge, δηλαδή το ενδεχόμενο η Letbe να στήθηκε ως η εξαγώγιμη προς δυσμάς θυγατρική του Haojin Group.

letbe2 10

To Letbe 2.0 προορίζεται για παραγωγή και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και μέσα στο 2024 στην Κίνα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για την τεχνολογία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υβριδικού σκούτερ και, κυρίως, το ενδεχόμενο να δούμε το πολύ ασυνήθιστο σουλούπι του σε ευρωπαϊκούς δρόμους.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 13:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon