.
Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 16:37

Pursang E-Track 2022 – Ηλεκτρικό A1 flat tracker από την Ισπανία

Βαπτισμένη από ένα θρυλικό ΜΧ μοντέλο της Bultaco, η νέα αυτή ισπανική εταιρεία παρουσιάζει μια ηλεκτρική μοτοσυκλέτα πόλης.

Ο Ισπανός Jim Palau-Ribes πέρασε πολλά χρόνια δουλεύοντας για μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες πριν πάρει την απόφαση να ιδρύσει την Pursang με μια μικρή, ευέλικτη ομάδα συνεργατών. Αν το όνομα της εταιρείας ακούγεται γνώριμο, αυτό οφείλεται στο ομώνυμο δίχρονο ΜΧ μοντέλο της Bultaco που διέπρεψε με μια καριέρα από το 1967 ως το 1984. Έλκοντας το όνομά του από τις γαλλικές λέξεις pur sang, δηλαδή καθαρό αίμα, το γνήσιο μοντέλο ήταν όντως ένα καθαρόαιμο ΜΧ με πολλές αγωνιστικές δάφνες.

Το σύγχρονο Pursang βαπτίζει τη νεοφυή εταιρεία ως φόρος τιμής στο θρυλικό Bultaco, μα η πρώτη της μοτοσυκλέτα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με την πηγή του ονόματος.

Το E-Track είναι ένα ηλεκτρικό μοντέλο σχεδιασμένο σε flat track γραμμή, τροφοδοτούμενο από έναν κινητήρα 11 kW (14.7 hp) της Bosch τοποθετημένο στο κέντρο. Η απόδοση αυτή συμπίπτει με το άνω όριο ισχύος της κατηγορίας διπλωμάτων οδήγησης Α1 και φυσικά δεν έχει επιλεχθεί τυχαία, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης αυτή η κλάση περιλαμβάνει και οδηγούς αυτοκινήτων.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην πλειοψηφία των ηλεκτρικών Α1 δικύκλων, εδώ έχουμε πραγματικά συγκρίσιμη απόδοση με τις παραδοσιακές μοτοσυκλέτες της κατηγορίας, με τελική ταχύτητα άνω των 110 km/h και αυτονομία που μπορεί να φτάσει ως τα 140 χιλιόμετρα με μια φόρτιση.

Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις μπαταρίες 48 V με συνολική χωρητικότητα 7.2 kW (2.4 kW ανά μπαταρία), οι οποίες σε οικιακή παροχή απαιτούν έως 6 ώρες για μια πλήρη φόρτιση από άδειες, με τον ενσωματωμένο φορτιστή της μοτοσυκλέτας.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης των μπαταριών από τη μοτοσυκλέτα, χάρη στον σχεδιασμό της ουράς που ανασηκώνεται ως πορτ-μπαγκάζ, ωστόσο η πρακτικότητα αυτής της λύσης κρίνεται ως τουλάχιστον αμφισβητήσιμη, μιας και οι μπαταρίες μόνο ελαφριές δεν θα είναι, ενώ θα απαιτείται και η έξτρα αγορά φορητού φορτιστή.

Το E-Track διαθέτει 3 driving modes, Go, Cruise και Boost, οι οποίες προσφέρουν αυτονομία 140, 115 και 80 χιλιομέτρων αντιστοίχως. Επιπλέον υπάρχει η Crawl mode που επιτρέπει στη μοτοσυκλέτα να κινείται με ρυθμό που να συμβαδίζει με περπάτημα ανθρώπου και διαθέτει και Crawl Reverse mode για πολύ αργή όπισθεν όπου χρειαστεί. Με το βάρος του E-Track στα 147 κιλά σπάνια θα χρειαστεί η όπισθεν, πάντως όσο υπάρχουν έντονες ανηφοροκατηφόρες καλοδεχούμενη θα είναι.

Η Pursang πρωτοπαρουσίασε το E-Track στην EICMA 2018, λίγο μετά την επίσημη ίδρυσή της και μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να έχει φτιάξει μια πρώτη συλλεκτική παρτίδα 24 μοτοσυκλετών που πουλήθηκαν όλες αμέσως, ενώ έχει ανακοινώσει μια δεύτερη συλλογή σε περιορισμένη παραγωγή υπό τον τίτλο Dome και χαρακτηριστικό ερυθρόλευκο χρώματισμό προς τιμήν μιας θρυλικής αμερικανικής πίστας Dirt Track, το ASTROdome στο Χιούστον του Τέξας.

Ο εξοπλισμός του E-Track περιλαμβάνει φρένα της J.Juan με σύστημα συνδυασμένης πέδησης και όχι ABS, ενώ η διασύνδεση μέσω Bluetooth επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής της Bosch, η οποία προφανώς έχει προσφέρει τα δομικά ηλεκτρονικά μέρη της μοτοσυκλέτας που συναρμολογείται στη γραμμή παραγωγής της Rieju.

Προς το παρόν πάντως ο σύνδεσμός για προπαραγγελίες μοτοσυκλετών στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας δεν οδηγεί πουθενά, υπονοώντας πως δεν υπάρχει άμεση πρόβλεψη για την επόμενη παρτίδα παραδόσεων της Pursang.

Στην Ισπανία το E-Track πωλείται προς τα αλμυρότατα €12,700, τιμή που φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη βενζινοκίνητη πτέρυγα της κατηγορίας Α1.

Pursang Motorcycles

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 16:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon