.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 13:00

WMC250EV – Τεχνολογική καινοτομία για την ταχύτερη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα του κόσμου

Η White Motorcycle Concepts παρουσίασε την πρωτότυπη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που θέλει να αλλάξει όλα όσα ξέραμε ως τώρα.

Η Αγγλική White Motorcycle Concepts (WMC) παρουσίασε την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 στην πίστα του Silverstone την πρωτότυπη WMC250EV, μια μοτοσυκλέτα με ιδιαίτερα περίεργη όψη και εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους.

Πρώτος και καλύτερος στόχο είναι να γίνει και με τη βούλα η ταχύτερη ηλεκρική μοτοσυκλέτα του κόσμου, κάτι που θα επιχειρήσει να κάνει σε περίπου έναν χρόνο, όταν θα τρέξει σε επίσημες δοκιμές ρεκόρ ταχύτητας στη Βολιβία με στόχο τα 400 km/h.

51265754208 5fd2ab9010 k

Αυτό ωστόσο αποτελεί τη βιτρίνα, τον τίτλο που εύλογα επιδιώκει η WMC, μα το πραγματικό ενδιαφέρον είναι ο δρόμος που ακολουθεί για να το καταφέρει. Εδώ το παιχνίδι δεν παίζεται στο πόσα άλογα μπορούν να χωρέσουν στο σασί της, αλλά η βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής της.

Με το WMC250EV οι Άγγλοι εισάγουν τρεις πατενταρισμένες καινοτομίες:

- V-Air: Θα έχετε ήδη προσέξει το πολύ περίεργο σχήμα της μοτοσυκλέτας που εύκολα θα αποκαλούσε κάποιος “άσχημο”. Στην ουσία η WMC εισάγει την ιδέα ενός κεντρικού τούνελ που διατρέχει κατά μήκος το σώμα της μοτοσυκλέτας και το οποίο αποτελεί τη δίοδο της ροής του αέρα με στόχο να προσφέρει αεροδυναμικές ιδιότητες από άλλον πλανήτη.

Η WMC μας λέει πως αυτή η διάταξη, εξελιγμένη σε αεροσήραγγα με τη βοήθεια του Guy Martin, που έφερε το τούρμπο Hayabusa του για να αποτελέσει μια βάση αναφοράς στις μετρήσεις αεροδυναμικής απόδοσης.

Το αποτέλεσμα στο εργαστήριο βγάζει άκρως εντυπωσιακά αποτελέσματα: αεροδυναμικός συντελετής κατά 70% μικρότερος από αυτόν μιας συμβατικής μοτοσυκλέτας (που εκτρέπει τον αέρα γύρω από το σώμα της και όχι από μέσα της), ενώ το φορτίο στο μπροστινό είναι 5 φορές μεγαλύτερο.

Αυτό σημαίνει έναν μπροστινό τροχό βιδωμένο στο έδαφος και μια μοτοσυκλέτα που απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια για να ανοίξει δρόμο στον αέρα, ειδικά στις υψηλές ταχύτητες όπου η αεροδυναμική παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Προφανώς, αυτή η εφαρμογή είναι εφικτή στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα καθώς διαθέτει πολύ λγότερα εξαρτήματα από μια συμβατική βενζινοκίνητη, έτσι βρίσκεται πιο εύκολα ο χώρος για το αεροδυναμικό αυτό τούνελ.

51265750038 f83fb09aaa k

- D-Drive: Το WMC250EV δίνει κίνηση και στους δύο τροχούς, πίσω με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο κοντά στην έδραση του ψαλιδιού και μπροστά με μια ανάλογη μονάδα στο κέντρο του τροχού. Με την καινοτόμο αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας και το φορτίο που ασκεί στο μπροστινό σύστημα, η WMC ισχυρίζεται πως ο μπροστινός κινητήρας μπορεί να φιλοξενήσει ένα σύστημα ανάκτησης ενέργειας με απόδοση ανήκουστη ως τώρα στον κόσμο των μοτοσυκλετών.

- F-Drive: Η τελική μετάδοση της μοτοσυκλέτας αποτελεί αντικείμενο μιας ακόμη πατέντας, υιοθετώντας λύσεις που, δεν αναλύονται μεν διεξοδικά, μα υπόσχονται να αλλάξουν τα τεχνολογικά δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε. Χρησιμοποιώντας αλυσίδες και γρανάζια, οι Άγγλοι μας λένε πως η επιλογή των υλικών και της αρχιτεκτονικής της τελικής μετάδοσης συνιστά μια καινοτομία που φιλοδοξεί να είναι συμβατή και με τις μοτοσυκλέτες του σήμερα.

Όλες οι παραπάνω καινοτομίες αποσκοπούν σε πρώτη φάση στο να κάνουν το WMC250EV πάρα πολύ γρήγορο, ωστόσο στο βάθος κοιτούν σε έναν άλλο στόχο: να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης των κατασκευαστών.

Το βασικό πρόβλημα των ηλεκτρικών οχημάτων παραμένει ο χρόνος φόρτισης και η αυτονομία των μπαταριών τους και εδώ η WMC το αντιμετωπίζει από μιαν άλλη οδό, αυτή της κορυφαίας ενεργειακής απόδοσης.

51266527960 a174fe9701 k

Βελτιστοποιώντας την αεροδυναμική, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες σε μέρη όπως η μετάδοση και εισάγοντας ακόμη πιο αποδοτική διάταξη ανάκτησης ενέργειας, η εταιρεία ισχυρίζεται πως η μοτοσυκλέτα τους μπορεί να βγάλει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα ανά φόρτιση συγκριτικά με μια συμβατική ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που φορά το ίδιο πακέτο μπαταριών-κινητήρων.

Φυσικά αυτό στοχεύει στο βάθος στην παραγωγή και οι υπεύθυνοι της εταιρείας δεν διστάζουν να δηλώσουν πως το WMC250EV είναι απλώς το πρώτο από μια σειρά μοντέλων που σκοπεύουν να παράξουν. Ήδη έχουν προαναγγείλλει το επόμενό τους σχέδιο, WMC300FR, το οποίο θα είναι μια μοτοσυκλέτα πόλης με καινοτόμο αεροδυναμικό σχεδιασμό που εκτιμάται πως θα φέρει βελτίωση 25-30% στην αποδοτικότητά της συγκριτικά με μια συμβατική κατασκευή.

Το κατά πόσο θα τα καταφέρουν είναι μια άλλη ιστορία, πάντως τους το ευχόμαστε, μιας και οι ριζοσπαστικές ιδέες σπανίζουν στη σύγχρονη βιομηχανία οχημάτων και εδώ έχουμε ένα λαμπρό παράδειγμα, ειδικά στο θέμα της αεροδυναμικής και κρίνοντας από τα πρώτα αποτελέσματα που μετρούν στην αεροσήραγγα.

White Motorcycle Concepts

Δείτε στη συνέχεια το επίσημο βίντεο από την παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στο Silverstone.

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon