.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 15:43

EICMA - Italjet Dragster 125 και 200

Ο θρύλος επιστρέφει με πιο ακραία σχεδίαση από ποτέ σε δύο τετράχρονες εκδοχές.

Το αυθεντικό Dragster είχε παρουσιαστεί το μακρινό 1995 με δίχρονους κινητήρες 125 και 180 cc και φυσικά ήταν το θεότρελο 180άρι που είχε συνεπάρει τον κόσμο με τις ασύλληπτες (για σκούτερ) επιδόσεις του - σε μια εποχή που ABS δεν υπήρχε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,

Μετά από 70,000 πωλήσεις παγκοσμίως, το Dragster χάθηκε από το προσκήνιο, διατηρώντας ωστόσο τον μύθο το αναλλοίωτο, αφενός μέσω των αγώνων όπου στην Ιταλία ξεχώριζε και διακρινόταν για χρόνια, αφετέρου γιατί ποτέ και κανείς δεν ξανάφτιαξε κάτι τόσο πρωτόγονα συναρπαστικό.

 MG 0147

Μέχρι που φτάσαμε στην περσινή EICMA, όπου η Italjet επανεμφανίστηκε με ένα νέο Dragster σε πρωτότυπη μορφή και δηλώσεις πως οδεύει προς παραγωγή. Αυτές επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά έναν χρόνο αργότερα, καθώς στην EICMA 2019 που έκλεισε τις πύλες της πριν μερικές μέρες, η Ιταλική εταιρεία αποκάλυψε την τελική έκδοση παραγωγής του νέου Dragster.

Θα διατίθεται με δύο κινητήρες, 125 και 200 cc, οι οποίοι είναι τετράχρονοι, υγρόψυκτοι και προδιαγραφών Euro 4. Αν και στο press kit η προέλευσή τους δεν αποσαφηνίζεται, οι διαστάσεις τους (58x47 mm το 125 και 63x58 το 200) δεν αφήνουν κι πολλά περιθώρια αναζήτησης, μιας και κατά 99% είναι αυτοί της Aprilia που φορούσαν διάφορα μοντέλα της, όπως τα Scarabeo 125 και 200.

 M1M7516

Η απόδοσή τους είναι 14.9 hp / 10,000 rpm για το 125 (συμβατό με Α1 δηλαδή) και 19.8 / 8,250 για το 200, έχοντας να κινήσουν τα δύο σκούτερ με βάρος 108 και 112 κιλά αντιστοίχως.

Φυσικά δεν είναι η τεχνολογία του κινητήρα αυτή που κλέβει την παράσταση, αλλά η επιθετική και φουτουριστική σχεδίαση με το ατσάλινο χωροδικτύωμα που συνδέεται με χυτές αλουμιένιες πλάκες και αφήνει τα πάντα σε κοινή θέα, ενώ η διασύνδεση με το ένδοξο παρελθόν του μοντέλου εξασφαλίζεται με το περίτεχνο μπροστινό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Independent Streering System (Ανεξάρτητο Σύστημα Διεύθυνσης ελληνιστί), το οποίο σχεδιάστηκε με τη συνεργασία της Ιταλικής εταιρείας EDI (τακτική συνεργάτιδα πολλών κατασκευαστών, μεταξύ αυτών και της Piaggio) και κατασκευάζεται από αεροπορικού τύπου κράμα αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της Italjet στη Μπολόνια.

 M1M7052

Βασίζεται σε ένα ψαλίδι μπροστά με αμορτισέρ Bitubo, το οποίο υπόσχεται να διαχωρίσει πλήρως τις λειτουργίες της κατεύθυνσης και της ανάρτησης για απόλυτα ουδέτερη και ακριβή συμπεριφορά στις στροφές.

Βέβαια, με τροχούς 12 ιντσών μπροστά και 13 πίσω δεν ακούγεται και ως το πιο στριφτερό δίκυκλο στον κόσμο, αλλά η ουσία είναι πως το νέο Dragster καταφέρνει να ξεχωρίσει από τον σωρό με την εμφάνισή του και μόνο, οπότε η ένεση τεχνολογίας με το μοναδικό το μπροστινό έρχεται απλά ως κερασάκι στην Ιταλική τούρτα. Έχει δε και ένα ακόμη σπορ προνόμιο, καθώς το 7λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου είναι τοποθετημένο χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του αναβάτη στην ποδιά, συνεισφέροντας σε χαμηλό κέντρο βάρους και καλή συγκέντρωση μαζών γύρω από αυτό.

Το Dragster θα αρχίσει να διατίθεται μετά τα μέσα του 2020, ενώ ως τότε θα κυκλοφορήσει μια μικρή σειρά 499 κομματιών υπό τον διακριτικό τίτλο "First Edition" που μπορεί κανείς να προπαραγγείλλει στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

 M2M2654

Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αν κι ο Ιταλικός Τύπος μιλά για τιμές που θα κυμαίνονται από €4,200 ως €4,500 για τις δύο εκδόσεις. Φτηνό δεν το λες και αυτές οι τιμές είναι με τον χαμηλότερο Ιταλικό ΦΠΑ (21%), δηλαδή αν έρθει εδώ με τη δική μας φορολόγηση παίζει να φλερτάρει άνετα με το πεντοχίλιαρο.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιπρόσωπος για την Italjet και δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση για το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει. Ελπίζουμε να βρεθεί πάντως, γιατί πραγματικά δε βλέπουμε την ώρα να δοκιμάσουμε την αναγέννηση του θρύλου που στοίχειωσε τα νεανικά μας χρόνια.

Ως τότε, χαζέψτε το στο επίσημο βίντεο της Italjet που ακολουθεί.

 MG 0236

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon