.
Κατηγορία Διάφορα
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 16:08

EICMA - BST HyperTEK

To HyperTEK είναι μια πανέμορφη εξωτική και φουτουριστική sport ηλεκτρική μοτοσυκλέτα της BST, γνωστής για τους Carbon τροχούς της, σχεδιασμένη από τον Pierre Terblanche, υπεύθυνο μεταξύ άλλων για τη δουλειά του στη Ducati και στην Confederate.

«Αυτή είναι η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ», τάδε έφη Pierre Terblanche! Και ξέρετε κάτι… θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί του, τόσο όμορφη είναι η BST HyperTEK. Αυτό παρόλο που δεν μπορείς να πεις… άσχημα τα Ducati 888, Hypermotard, Supermono, MH900e και Sportlassic, ή το Confederate X132 Hellcat.

«Αυτό το project θα καθορίσει το μέλλον των ηλεκτρικών μοτοσυκλετών», τάδε έφη Gary Turner, CEO της Blackstone TEK -βλέπε BST. Υπερβολικός; Ίσως. Όμως ας εξετάσουμε τη φανταστική αυτή μοτοσυκλέτα, και ίσως να μην είμαστε και τόσο σίγουροι για αυτή την άποψη μας στο τέλος.

Πράγματι, όσον αφορά στο design, μπορούμε να ξεχάσουμε τις τραγικές μοτοσυκλέτες της Curtiss, ή ακόμα και τις καλαίσθητες μοτοσυκλέτες των Energica και Zero, καθώς το HyperTEK είναι ταυτόχρονα απίστευτα στιλάτο, και εκπληκτικά λιτό.

Το κάθε εξάρτημα μοιάζει με κόσμημα, ενώ δεν θα βρείτε πουθενά κάποιον πλεονασμό, και κάτι που να μη χρειάζεται.

Η BST Hypertek διαθέτει υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα PMS (γκουχ, γκουχ, μήπως να βρείτε άλλο όνομα ρε παιδιά) της DHX Hawk. Κατά τα λεγόμενα της BST, ο συγκεκριμένος κινητήρας (Hawk60 motor), αποδίδει 107,3hp, με ροπή 12,2kgm και τελική μετάδοση με ιμάντα, ενώ η μοτοσυκλέτα θα έχει ενσωματωμένη γεννήτρια θορύβου / ήχου. Δεν αναφέρεται αν ο ήχος αυτός θα θυμίζει βενζινοκινητήρα, ή κάτι άλλο.

Για την ώρα η BST δεν δίνει στοιχεία για τη μπαταρία (περίεργο), αναφέρει πάντως αυτονομία 300 χιλιομέτρων και γρήγορη φόρτιση 30 λεπτών. Το πρώτο νούμερο το χωνεύουμε, το δεύτερο όχι.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως παρόλο που ο κινητήρας είναι αυτόματος, η μοτοσυκλέτα έρχεται με συμπλέκτη, ώστε να μπορεί ο αναβάτης να κάνει burnouts και σούζες κατά βούληση -το αναφέρει μάλιστα με αυτό τον τρόπο στο press kit! Σημειώστε πως ο συμπλέκτης είναι περιορισμένης ολίσθησης και… «regen». Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοεί με το «regen», η BST, καθώς η ανάκτηση ενέργειας γίνεται συνήθως από το φρένο του κινητήρα, και θα επανέλθουμε μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Το πλαίσιο είναι από ανθρακόνημα (monocoque μάλιστα), ενώ φυσικά από το ίδιο υλικό είναι και οι τροχοί της BST.

Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα ανάποδο πιρούνι μπροστά (δίχως άλλα στοιχεία), και μονό πίσω αμορτισέρ που από ότι καταλαβαίνουμε βρίσκεται τοποθετημένο… μέσα στο ψαλίδι, κατά μήκος του!

Στα φρένα το HyperTEK φοράει μια μονή δισκόπλακα από αλουμίνιο και κεραμικά υλικά, διαμέτρου 330mm, με ακτινική δαγκάνα της Brembo. Κάντε χάζι τη φοβερή ψύκτρα της τελευταίας! Και πίσω έχουμε δίσκο, από τα ίδια υλικά. Αισθητήρες για ABS δεν βλέπουμε και ανησυχούμε. Θα μπορεί να κυκλοφορήσει και στον δρόμο η μοτοσυκλέτα ή όχι; Παράλληλα η BST δεν αναφέρει αν η HyperTEK θα έχει IMU και Traction Control, παρά μόνο… Cruise Control και Hill assist.

Η σέλα είναι ρυθμιζόμενη σε 790, 800 ή 820mm, ενώ το βάρος της μοτοσυκλέτας δίνεται στα 205 κιλά.

Να τελειώσουμε με τα όργανα, που απουσιάζουν εντελώς από τη μοτοσυκλέτα, καθώς οι απαραίτητες ενδείξεις θα εμφανίζονται σε κράνος με Head Up Display από την ιαπωνική εταιρεία Cross!

Η BST αναφέρει πως θα κατασκευάσει ελάχιστα αντίτυπα κατά παραγγελία της HyperTEK, ενώ δεν δίνει τιμή (για να γλιτώσει τον πολύ κόσμο από το εγκεφαλικό), παρά προτρέπει τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν μαζί της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 16:12

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon