.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 15:28

ABC 500 από την «A Bike Company» - Ο designer του Ariel Atom σχεδιάζει μια εκπληκτική custom μοτοσυκλέτα

Ο 46χρονος Βρετανός industrial designer Niki Smart είναι γνωστός μεταξύ άλλων για το Ariel Atom project αλλά και για αρκετά αυτοκίνητα για την Cadillac, ως υπεύθυνος σχεδιασμού της General Motors. Τώρα, δημιούργησε μια δική του εταιρεία μοτοσυκλετών, την «A Bike Company» και το πρώτο, εντυπωσιακό custom μοντέλο αυτής ακούει στο όνομα ABC 500.

Για την ώρα δεν έχουμε καταλάβει αν ο Smart σχεδιάζει να παράγει μοτοσυκλέτες για πελάτες -έστω και σε εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή- ή αν το site της εταιρείας του είναι απλώς μια πλατφόρμα προώθησης των custom ανησυχιών του.

Κύρια έμπνευση για το ABC 500, κάποιες φωτογραφίες που είχε δει ο Smart, με board track μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του 1920, λιτές και απέριττες αγωνιστικές κατασκευές.

Οι εν λόγω κατασκευές είχαν στην αρχή κινητήρες 1.000κ.εκ., που αργότερα «συρρικνώθηκαν» στα 500, σε μια προσπάθεια μείωσης των υψηλών ταχυτήτων και κατά συνέπεια και των θεαματικών ατυχημάτων στις ξύλινες (board track= πίστες με σανίδες) διαδρομές της εποχής.

Μια ακόμα έμπνευση για τον Smart ήρθε από την ανάρτηση του Norman Hossack, την οποία και προσάρμοσε στην μοτοσυκλέτα του.

Ωραία. Έχουμε design εμπνευσμένο από τις board track μοτοσυκλέτες, ανάρτηση Hossack μπροστά… και κινητήρα; Vintage, είναι η λέξη κλειδί.

Η αερόψυκτη καθαρότητα σε γραμμές και design ήταν το ζητούμενο για την καρδιά της μοτοσυκλέτας, κι έτσι ο Smart προτίμησε τον κλασικό κινητήρα του XL500 της Honda. Ένα τετραβάλβιδο, μονοκύλινδρο και τετράχρονο μοτέρ 497κ.εκ. με 33hp, πεντατάχυτο κιβώτιο και ικανή ροπή, με καρμπιρατέρ Keihin και εκκίνηση με μανιβέλα!

Το σύνολο ολοκληρώνουν 2 τεράστιοι τροχοί 26 ιντσών από ανθρακόνημα (!) με κέντρα από CNC αλουμίνιο, με την διάσταση αυτή να συνηθίζονται είτε στα… ποδήλατα, είτε στις custom μοτοσυκλέτες, συνήθως αμερικάνικης προέλευσης.

Σημειώστε πως πλαίσιο, πιρούνι, ψαλίδι, τροχοί, ρεζερβουάρ, σέλα, φτερά, κ.α. είναι ΟΛΑ custom σχεδιασμένα από τον Smart!

Η τελική μορφή του ABC 500 είναι θεαματική, κάτι που οδήγησε τους οργανωτές του custom show «The Quail Gathering» να του δώσουν όχι ένα αλλά δύο βραβεία, κερδίζοντας τόσο την Custom/Modified κατηγορία, όσο και το βραβείο Design and Style, που δίνεται από την Arch Motorcycles του Keanu Reeves.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 15:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon