.
Κατηγορία Διάφορα
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 12:09

Škoda Klement: Ένα βήμα προς το μέλλον

 

Φουτουριστικό πρωτότυπο με καινοτόμες λύσεις

 

Ανάμεσα στα πολλά αυτοκίνητα που έκαναν το ντεμπούτο τους στο διεθνές Σαλόνι της Γενεύης, η Škoda παρουσίασε ένα δίτροχο πρωτότυπο με πολύ ενδιαφέρον, το Klement. Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με άλλο ένα καλοσχεδιασμένο ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση, μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

Το πρώτο στοιχείο που αποκαλύπτει τη διαφορετικότητά του είναι η απουσία πεταλιών, γεγονός που πρακτικά κάνει καταχρηστική τη χρήση του όρου “ποδήλατο”. Αυτό εδώ δεν κινείται με τα πόδια. Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο δίκυκλο που κινείται με μια τεχνική ανάλογη με αυτή των hoverboards: οι δύο επιφάνειες που θυμίζουν μαρσπιέ-πατώματα τουριστικής Harley-Davidson είναι στην πραγματικότητα ηλεκτρικά πετάλια. Ο αναβάτης γέρνει το πόδι προς τα μπροστά και το Klement επιταχύνει, το γέρνει πίσω και τα δισκόφρενα αναλαμβάνουν δράση!

Υπάρχει δε και σύστημα ABS για να εξασφαλίσει την απόλυτη πνευματική ηρεμία του αναβάτη στο φρενάρισμα.

Το σύστημα αυτό σχεδόν σε κάνει να μην προσέχεις τα μονόμπρατσα μπροστά και πίσω, ούτε το θηριώδες αλουμινένιο πλαίσιο.

klement 20190228 05 motor

Για την κίνησή του το Klement φορά έναν δυνατό ηλεκτροκινητήρα 4 kW (5.4 hp) στον πίσω τροχό, ο οποίος του δίνει τελική ταχύτητα 45 km/h, τροφοδοτούμενο από δύο μπαταρίες λιθίου-ιόντων με συνολική χωρητικότητα 1,250 Wh, επαρκή για αυτονομία 62 χιλιομέτρων.

Το concept εξοπλίζεται με φώτα LED, συμπεριλαμβανομένου και φώτος φρένου, θήκη κινητού με κύκλωμα ασύρματης (inductive) φόρτισης, υπηρεσίες διασύνδεσης του δικύκλου με το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη και μια σειρά υπηρεσιών, όπως το Emergency Call, απομακρυσμένα διαγνωστικά, προστασία κλοπής με Geofencing (αν βγει εκτός μια προκαθορισμένης ακτίνας ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης στο τηλέφωνό του).

Η Škoda δηλώνει πως το Klement δεν είναι απλώς μια άσκηση προς επίδειξη ικανοτήτων, αλλά ένα concept που βλέπει την παραγωγή στο κοντινό μέλλον. Μάλιστα, όταν αυτό θα συμβεί, θα εξοπλιστεί και με άλλα ηλεκτρονικά καλούδια, όπως συστήματα ασφαλείας, ειδικά λάστιχα μους κ.ά.

"Η Μικρομετακίνηση (micromobility) αποκτά ολοένα και πιο σημαντική αξία στις πόλεις. Παρουσιάζοντας το Klement εδώ στη Γενεύη, επιδεικνύουμε το όραμά μας για το μέλλον της μικρομετακίνησης: ανανεώσιμη, καινοτόμος, ηλεκτρική και με καθαρό, σύγχρονο σχεδιασμό. Το Klement είναι ένα εξελιγμένο, δυναμικό και εύκολο στη χρήση όχημα, επιτρέποντας στη Škoda να απευθυνθεί σε ένα πιο νεανικό κοινό με αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθησία. Το concept είναι ιδανικά ευθυγραμμισμένο με την πολιτική μας στην ηλεκτρική μικρομετακίνηση και έτσι θέλουμε να εκτιμήσουμε κατά πόσο και πώς αυτό το συναρπαστικό νέο σχέδιο θα μπορεί να ενταχθεί στο μελλοντικό μας πλάνο,” δήλωσε σχετικά ο Guido Haak, διευθυντής Product Management της Škoda Auto.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2019 10:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon