.
Κατηγορία Διάφορα
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 16:55

EICMA 2017 - DNA DCR-017 2018 - Πλήρης Παρουσίαση

 

The brain eraser - Ελληνικό & κορυφαίο retro-fighter από την DNA - Θα σας φύγει το μυαλό!

 

Στην EICMA η ελληνική DNA Filters, η οικογενειακή επιχείρηση του Ντίνου και του Μάριου Νικολαΐδη, παρουσίασε ένα φοβερό one-off retro-fighter μοντέλο με το όνομα DCR-017. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα χτίστηκε γύρω από το βραβευμένο φίλτρο DNA MK3 Stage 3, και συγκλονίζει σε κάθε της λεπτομέρεια! Διαβάστε όλη την ιστορία πίσω από την επίπονη δημιουργία ενός Made in Greece σύγχρονου έργου τέχνης της μηχανολογίας.

Όταν το ρεζερβουάρ μιας μοτοσυκλέτας φτιάχνεται μέσω CNC κατεργασίας 400 ωρών, από ένα block billet αλουμινίου αρχικού βάρους 146 κιλών -από τα οποία καταλήγουμε στα 3,6-, με μία... τρύπα στη μέση για να μπει το κτηνώδες και πανέμορφο φίλτρο αέρα DNA MK3... άντε τώρα να σας πούμε πως αυτή είναι μόνο η αρχή της συναρπαστικής ιστορίας της DCR-017!

Η DNA δημιούργησε μάλιστα ένα ολοκληρωμένο από όλες τις πλευρές micro-site για το DCR-017, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν φωτογραφίες & βίντεο, και να μάθουν λεπτομέρειες για όλες τις πλευρές του εγχειρήματος της ελληνικής εταιρείας.

dna filters dcr017 1

The Brain Eraser part 1

Το Όνομα
Το όνομα, μας λέει η DNA, ήταν το εύκολο μέρος του εγχειρήματος. DCR-017 (DNA CAFÉ RACER made in 2017.

Το στιλ
«Θέλαμε να μιμηθούμε το στιλ και την εμφάνιση των 70s & 80s, ΤΟ DCR-017 έπρεπε να είναι πλαίσιο, κινητήρας, τροχοί, αναλογικό όργανο, δίχως πλαστικά, δίχως carbon, απλό, λιτό και ωμά μεταλλικό, ώστε να αιχμαλωτίζει το κτήνος!»

Ο δότης
«Ο κινητήρας που θα μπορούσε να δεχθεί το βραβευμένο με Red Dot Award φίλτρο της DNA ήταν ο V2 LC8 990 της ΚΤΜ, αλλά θέλαμε… περισσότερα! Η στάνταρ έκδοση του RC8 δεν ήταν αρκετή, οπότε ασχοληθήκαμε με τη βελτίωση της έκδοσης R. Η μοτοσυκλέτα αγοράστηκε στα τέλη του Δεκέμβρη του 2016, και ξεκινήσαμε να την γδύνουμε.»

Τα υλικά
«Επιλέξαμε ένα πολύ εκλεκτό αλουμίνιο για τα περισσότερα εξαρτήματα, το οποίο έχει δεχθεί θερμική κατεργασία Stress Relieving και έχει μηδενικές ή ελάχιστες παραμορφώσεις όταν επεξεργάζεται στο τελικό επιθυμητό πάχος των 2 mm. Ήταν δύσκολο και ακριβό να το αγοράσουμε, αλλά ήμασταν τυχεροί καθώς μια εταιρεία που παράγει μεγάλα κομμάτια από το συγκεκριμένο κράμα αλουμινίου για την αεροπλοΐα, συμφώνησε να μας προμηθεύσει με 5083 Η112, το οποίο ήταν κατεργασμένο με διαδικασία Stress Relieving.»

dna filters dcr017 17

The Brain Eraser part 2

Το αποτύπωμα του DCR017
«Αποφασίσαμε να κατεργαστούμε με διαδικασία CNC όλα τα εξαρτήματα της μοτοσυκλέτας, πρώτα από όλα γιατί έτσι δουλεύουμε, και έπειτα επειδή λατρεύουμε την τελική υφή, την εμφάνιση και την αίσθηση που αφήνουν τα εργαλεία στο μέταλλο! Λέγεται ‘tool paths’, ήτοι ‘ίχνη των εργαλείων’ και ναι, είναι Sexy! Σε εμφάνιση και αίσθηση κανένα άλλο φινίρισμα δεν πλησιάζει τα μοναδικά tool paths που αφήνει η κατεργασία CNC! Έτσι ξοδέψαμε εκατοντάδες ώρες, περίπου 400 ώρες, σε κατεργασία CNC, μόνο και μόνο για τα 3 εξαρτήματα που φτιάξαμε για να πετύχουμε τη μοναδική υφή ‘αποτυπώματος’ στο ρεζερβουάρ και τη σέλα του DCR-017! Το μοναδικό αυτό ‘αποτύπωμα’ καθορίζει την DCR-017, δίχως βαφή, δίχως γυάλισμα, δίχως τρόχισμα / λείανση, με μια καθαρή ανωδίωση να αποτελεί τη μόνη προστασία από την οξείδωση, αποκαλύπτοντας την ομορφιά της ωμής αίσθησης του μετάλλου. Και είναι τόσο Sexy!»

dna filters dcr017 11

Το φίλτρο αέρα DNA MK3 Stage 3
«Αυτή είναι η καρδιά και η ψυχή του DCR-017! Το DCR-017 κατασκευάστηκε γύρω από αυτό το φίλτρο αέρα, και η ομορφιά αυτού του φίλτρου με την custom CNC κατεργασία και την πορτοκαλί ανωδίωση είναι συγκλονιστική! Και πέρα από την ομορφιά, το φίλτρο αέρα της DNA χαρακτηρίζεται από την κορυφαία του απόδοση. Χαρίζει μεγαλύτερη ροή αέρα, ώστε ο κινητήρας να μπορέσει να αποδώσει 186 άλογα! Επειδή τώρα είναι πολύ κοντά στο σώμα και στην καρδιά του αναβάτη, το νιώθεις! Νιώθεις τους παλμούς, ακούς το ουρλιαχτό… αισθάνεσαι μια πρωτόγνωρη αίσθηση, όταν το κτήνος παράγει την τεράστια ροπή και δύναμη του!»

The Brain Eraser part 3

dna filters dcr017 5

Το Billet ρεζερβουάρ
«Η κατεργασία του ρεζερβουάρ από ένα μοναδικό κομμάτι κράματος αλουμινίου, αποδείχθηκε ένας άθλος σχεδόν ακατόρθωτος… με μια πολύ περίπλοκη και αγχωτική διαδικασία, καθώς είχαμε μόνο ένα κομμάτι αλουμινίου και η αποτυχία δεν ήταν ανάμεσα στις επιλογές που είχαμε. Το design του ρεζερβουάρ εξωτερικά θυμίζει ρεζερβουάρ δίχρονη μοτοσυκλέτας από τις δεκαετίες 70 και 80, με τη μεγάλη διαφορά να είναι στο κενό στη μέση, κενό που επιτρέπει στο φίλτρο αέρα της DNA να χωθεί ενδιάμεσα, προεξέχοντας από πάνω! Στην αρχή κατεργαστήκαμε το εσωτερικό και το κάτω μέρος του ρεζερβουάρ. Καθώς αυτό είναι ένα τρισδιάστατο κομμάτι, δουλέψαμε απέναντι από τον Cad φάκελο και χρησιμοποιήσαμε ένα βραχίονα FARO για να επιβεβαιώσουμε το κομμάτι. Ακολούθως σχεδιάσαμε μια ειδική κατασκευή και βιδώσαμε το ρεζερβουάρ πάνω της. Μετά βάλαμε το σύνολο πάνω στο κέντρο κατεργασίας του CNC και ξεκίνησε η μακρά και επίπονη διαδικασία του φινιρίσματος των εξωτερικών και της ορατής πλευράς. Δοκιμάσαμε 4 διαφορετικά φινιρίσματα, για να πετύχουμε τελικά τη μοναδική υφή αποτυπώματος που θέλαμε στο ρεζερβουάρ, και το τελικό πάχος των 2mm. Ξεκινώντας από ένα κομμάτι billet που ζύγιζε… 146 κιλά, φτάσαμε στο τελικό ρεζερβουάρ βάρους 3,6 κιλών! Τελικός απολογισμός κατεργασίας CNC ΜΟΝΟ για το ρεζερβουάρ: 400 ώρες! Η κάτω πλευρά του ρεζερβουάρ έχει πάχος 2 mm και εκεί βρίσκεται και η κατασκευή -μέσω CNC- που στεγάζει την αντλία καυσίμου. Το ρεζερβουάρ, η βάση του και η θήκη της αντλίας καυσίμου έχουν όλα κολληθεί με TIG, από εμάς. Τελική χωρητικότητα βενζίνης, 11 λίτρα.»

dna filters dcr017 6

Η τάπα του ρεζερβουάρ, το D key και η τεχνολογία NFC
«Η τάπα του ρεζερβουάρ ήταν και αυτή μια πρόκληση για εμάς, αλλά θα σας φύγει το μυαλό με το τελικό αποτέλεσμα! Με κατεργασία CNC από ένα κομμάτι αλουμινίου, με ορατό το ίχνος των εργαλείων, ασορτί με το ίχνος του ρεζερβουάρ! Για να την προστατεύσουμε από την οξείδωση, την ανωδιώσαμε σε πορτοκαλί χρώμα. Τρελαινόμαστε για την αντίθεση που δίνει το πορτοκαλί απέναντι στο ασημένιο χρώμα του ρεζερβουάρ, άσε που έχει το ίδιο χρώμα με το φίλτρο της DNA! Το D από το logo DNA έχει χαραχθεί στο πάνω μέρος της τάπας. Το μέγεθος της τάπας του ρεζερβουάρ είναι μικρό και ταιριάζει όμορφα με το ρεζερβουάρ, η τάπα είναι τόσο μινιμαλιστική, που… δεν μπορείς να την ανοίξεις με το χέρι! Για να την ανοίξεις χρειάζεσαι το D key, ένα αρσενικό κλειδί σε σχήμα D που ταιριάζει τέλεια στην θηλυκή χάραξη D της τάπας! Το D key έχει φτιαχτεί από Delrin, και πέρα από το άνοιγμα του ρεζερβουάρ έχει σχεδιαστεί να εκκινεί την DCR-017 χρησιμοποιώντας τεχνολογία NFC! «

Το σωληνωτό πλαίσιο και το υποπλαίσιο
«Γδύσαμε το πλαίσιο και αφαιρέσαμε / κόψαμε όλα τα μέρη που δεν χρειαζόμασταν. Κατόπιν σχεδιάσαμε ένα μινιμαλιστικό σωληνωτό υποπλαίσιο που αποτελείται από 2 μέρη, δεξί και αριστερό. Αυτά τα2 μέρη ενώνονται με την βάση της σέλας, χρησιμοποιώντας τη ως φέρων τμήμα. Το πλαίσιο και το υποπλαίσιο έχουν βαφτεί σε «Black Charcoal» χρώμα με αμμοβολή που περιέχει μεταλλικά σωματίδια. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό σε όψη και αίσθηση!»

The Brain Eraser part 4

dna filters dcr017 9

Η σέλα και η βάση της σέλας
«Το design της σέλας δείχνει την ίδια στιγμή κοινότοπο αλλά και μοναδικό! Το σχέδιο ακολουθεί το τυπικό café racer στιλ, με όμορφες γλυκές γραμμές. Το μπροστινό της μέρος είναι στενό για να ενσωματώνεται αρμονικά με το ρεζερβουάρ, επιτρέποντας στον αναβάτη να στηριχθεί και να πιέσει το ρεζερβουάρ με τους μηρούς του. Το πίσω μέρος έχει το ίδιο πλάτος με το ρεζερβουάρ και ο χώρος ενδιάμεσα έχει σχεδιαστεί να φέρει την μπαταρία, την ασφαλειοθήκη, και μέρος της καλωδίωσης. Κατασκευασμένη από ένα billet κομμάτι 60 κιλών, το τελικό βάρος είναι 1,2 κιλά! Η επιφάνεια της σέλας έχει και αυτή το φινίρισμα αποτυπώματος που βρίσκουμε και στο ρεζερβουάρ, με τα ίδια ορατά ίχνη από τα εργαλεία, προστατευμένα από μια διάφανη ανωδίωση. Η βάση της σέλας έχει σχεδιαστεί να ενώνεται με τη σέλα χρησιμοποιώντας μια σύνδεση ακριβείας αρσενικού/θηλυκού. Τα 2 μέρη συνδυάζονται άψογα και παράγουν τις όμορφες μινιμαλιστικές γραμμές που κυλούν από το ρεζερβουάρ μέχρι το πίσω μέρος της DCR-017. Όλες οι βίδες που συνδέουν το ρεζερβουάρ, τη σέλα, την βάση της σέλας και το υποπλαίσιο έχουν κρυφτεί έξυπνα από την κοινή θέα. Η βάση της σέλας δημιουργήθηκε από ένα κομμάτι billet 24 κιλών, για ένα τελικό βάρος 4 κιλών.»

dna filters dcr017 3

The Brain Eraser part 5

Old style φτερά από αλουμίνιο
«Το φτερό μπροστά και ο λασπωτήρας πίσω έχουν φτιαχτεί από billet αλουμίνιο, με κατεργασία CNC! Δίχως να βουρτσίσουμε ή να γυαλίσουμε τα φτερά, τα ανωδιώσαμε σε πορτοκαλί χρώμα, αφήνοντας και εδώ ορατά τα ίχνη των εργαλείων. Τα φτερά δείχνουν ακόμα πιο όμορφα όταν πέφτει το φως πάνω τους!»

dna filters dcr017 10

Φώτα
«Το μπροστινό φως είναι LED, με φώτα μεγάλης σκάλας, φώτα θέσης και DRL. Στον προβολέα βρίσκουμε ένα κλισιόμετρο, που κατευθύνει την δέσμη αριστερά ή δεξιά, αναλόγως με την κλίση της μοτοσυκλέτας, φωτίζοντας έτσι το εσωτερικό της στροφής. Το design είναι και πάλι μινιμαλιστικό, ένα απλό και φίνο στεφάνι από billet αλουμίνιο με κατεργασία CNC, σε πορτοκαλί ανωδίωση, που ταιριάζει με το φίλτρο αέρα της DNA, την τάπα του ρεζερβουάρ, τα φτερά και τα άκρα των μαρσπιέ. Το ίδιο μινιμαλιστικό είναι και το πίσω φωτιστικό σώμα, το οποίο βρίσκεται χωμένο μέσα σε ένα αυλάκι, στο πίσω μέρος της ουράς.»

The Brain Eraser part 6

dna filters dcr017 8

Τα όργανα
«Μία επιλογή μόνο! Ένα απλό αναλογικό λευκό κοντέρ, με μία πολύ μικρή LCD οθόνη για την προβολή όλων των απαραίτητων πληροφοριών.»

Οι διακόπτες
«Και οι διακόπτες έχουν κατασκευαστεί από billet αλουμίνιο, με μαύρη ανωδίωση. Στον αριστερό βρίσκουμε το κουμπί της μεγάλης σκάλας των φώτων, την εναλλαγή των ενδείξεων στην LCD οθόνη, και το σινιάλο. Ο δεξιός έχει το Run/Stop και το κουμπί της μίζας.»

Ο δείκτης στάθμης του ψυκτικού
«Με κατεργασίας CNC από billet 5083, με μαύρη ανωδίωση, έχει βιδωθεί στη δεξιά πλευρά του ψυγείου και διαθέτει έναν υπέροχο custom δείκτη στάθμης με βίδες Torx από Inox M6.»

The Brain Eraser part 7

dna filters dcr017 7

Ο δείκτης βενζίνης
«Old School κλασικός διαφανής σωλήνας! Πήραμε μια παλιά ιδέα και την εφαρμόσαμε στο ρεζερβουάρ που κατασκευάσαμε μέσω CNC. Ο σωλήνας παραμένει στη θέση του, χωμένος μέσα σε ένα αυλάκι που δημιουργήσαμε στο πίσω μέρος του ρεζερβουάρ. Εξαιρετικά μικρές βίδες Torx -κατασκευασμένες και αυτές από εμάς- ενώνουν τον σωλήνα-δείκτη στο ρεζερβουάρ, και επιτρέπουν στο καύσιμο να γεμίσει τον σωλήνα, δείχνοντας τη στάθμη της βενζίνης.»

Το σταμπιλιζατέρ
«Βρίσκεται στο αριστερό μέρος του πλαισίου, με custom CNC βάσεις, και είναι πολύ εύκολο στη ρύθμιση του. Παρόλο που είναι ένα τεχνολογικό εξάρτημα, η εμφάνιση του μιμείται επάξια το στιλ των 80s.»

Οι δαγκάνες των φρένων και οι δίσκοι
«Οι δαγκάνες μπροστά είναι 4πίστονες ακτινικές, οι δίσκοι είναι πλευστοί 320 mm, ενώ πίσω βρίσκουμε μια διπίστονη δαγκάνα και δίσκο 220 mm. Αμφότερα τα φρένα, εμπρός και πίσω, είναι αγωνιστικού spec.»

Ο κινητήρας
«Ο V2 κινητήρας των 1.190 κυβικών προέρχεται από RC8-R και έχει δεχθεί βελτίωση σε SBK spec, χρησιμοποιώντας τα επίσημα εξαρτήματα από τη σειρά Power Parts της ΚΤΜ. Αφαιρέσαμε τις δευτερεύουσες πεταλούδες, και εγκαταστήσαμε ένα DNA custom MK3 φίλτρο αέρα. Εξελίξαμε τον χάρτη οι ίδιοι, με τη δύναμη να βρίσκεται πλέον στους 186 hp / 10.400 rpm -στον τροχό- και με τη ροπή στα 13.55 kgm / 7.100 rpm και κόκκινο στις 11.300 rpm! Βάψαμε τον κινητήρα σκούρο γκρι και προσθέσαμε έναν συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης. Επιπλέον μεταποιήσαμε την ψύξη λαδιού, από ‘water to oil’ σε ‘air to oil’.»

The Brain Eraser part 8

dna filters dcr017 12

Η αγωνιστική εξάτμιση
«Το σύστημα της εξάτμισης είναι από τιτάνιο, και ειδικά κατασκευασμένο από την Akrapovic για την DCR-017! Η εξάτμιση φέρει Evolution 4 πολλαπλή και ένα μοναδικό τελικό τμήμα που προέρχεται από το MotoGP!»

Η αναλογία κιλών ανά ίππο
«Η ώρα ήρθε να βάλουμε τη μοτοσυκλέτα στη ζυγαριά. Η στιγμή της αλήθειας! 162 γεμάτα κιλά, για 186 hp και 13,55 kgm! Μιλάμε δηλαδή για μια αναλογία 1,148 hp / kg και αναλογία κιλών ανά ίππο κάτω του 1:1! Φανταστική επίδοση για ένα custom Café Racer! Και ναι, οδηγήσαμε τη μοτοσυκλέτα στο δρόμο, δοκιμάζοντας κράτημα, φρένα και επιδόσεις, και η DCR-017 αποδίδει εκπληκτικά!»

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2017 17:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon