.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 11:44

BMW R NineT 2014

 

 Άρωμα 90 ετών!

 


Γίνεται να παράγεις ένα νέο μοντέλο, για το 2014, που να αντικατοπτρίζει μέσα του την ιστορία 90 χρόνων της BMW Motorrad; Με το R nineT, γίνεται!

Νέο – παλιομοντέλο!


Κι όμως, η BMW παρουσιάζει το R nineT,το οποίο δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο boxer κινητήρας προσφέρει τον απαραίτητο χαρακτήρα και η σχεδίαση συνισφέρει στην μοναδικότητά της, η οποία σε συνδυασμό με την τελευταία τεχνολογία, συνηγορεί σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Το R nineT, είναι η μία μοναδική μοτοσυκλέτα custom, βγαλμένη από ένα εργοστάσιο με ιστορία και συνοδεύεται από σκληρά συναισθήματα.
Η σχεδίαση είναι old-school, δίνοντας έτσι μία κλασική roadster νότα στην νέα μοτοσυκλέτα. Όμως, διαθέτει κορυφαία περιφερειακά, αλλά και έναν σύγχρονο κινητήρα, προκειμένου να προσφέρει οδηγικές συγκινήσεις σε κάθε διαδρομή.
Όπως και ο πρώτος κινητήρας που σχεδιάστηκε για μοτοσυκλέτα της BMW το 1923, την R 32, ο αερόψυκτος boxer βρίσκεται ακόμη εδώ, τοποθετημένος για τελευταία φορά πάνω στην nineT. Είναι ο κινητήρας του τελευταίου αερόψυκτου GS, με τους 110 ίππους στις 7,750 σ.α.λ., ο οποίος ταιριάζει τέλεια στον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας – όπως έχουμε δει άλλωστε και από το R 1200R.
Η nineT όμως, είναι η μοτοσυκλέτα που θα ήθελε ο κάθε αναβάτης να φτιάξει και τον πρόλαβε η BMW. Προσφέροντας ταυτόχρονα εικόνες από τα 90 χρόνια ιστορίας της, αλλά και δυναμικά χαρακτηριστικά στην σχεδίαση, κατάφερε να την κάνει μοναδική, παράγοντας ταυτόχρονα και μία σειρά από γνήσια αξεσουάρ, ώστε ο κάθε αναβάτης να δημιουργήσει την δική του nineT.

 Τεχνολογία και ιστορία

H nineT χρησιμοποιεί πλαίσιο χωροδυκτίωμα το οποίο έχει βελτιωθεί ειδικά για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας τον κινητήρα ως ενεργό τμήμα ξανά. Η πίσω σέλα διαθέτει ένα αφαιρούμενο τμήμα για να μπορεί να ανεβαίνει και συνεπιβάτης, το οποίο όταν είναι τοποθετημένο, προσφέρει μία μοναδικά κοφτερή σχεδίαση. Διατίθεται φυσικά και ένα αλουμινένιο κάλυμμα από τα αξεσουάρ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιος θέλει να την μετατρέψει σε café racer..

Δύο όμορφα τελικά εξαγωγής, στην αριστερή πλευρά, διατηρούν το πνεύμα της σχεδίασης σε προηγούμενες δεκαετίες, δίνοντας μία sport café racer αίσθηση, αλλά κι εδώ μπορεί επίσης ο αναβάτης να επιλέξει μία εξάτμιση φτιαγμένη από τιτάνιο, από την Akrapovic. Αυτή, με την τοποθέτηση κοντού ή μακριού σωλήνα σύνδεσης, θα δώσει διαφορετική απόδοση, αλλά θα αλλάξει και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας, αφού ρυθμίζει και ως προς το ύψος της.
Στο μπροστινό σύστημα, και σε σχέση με μία κλασική boxer μοτοσυκλέτα της BMW, έχει φύγει το Telelever, στη θέση του οποίου βρέθηκε το ανεστραμμένο πιρούνι του superbike S 1000 RR. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρυσό κόσμημα να βρίσκεται στον μπροστινό τροχό, το οποίο προσφέρει εκτός από κορυφαία οδική συμπεριφορά, και μία σημαντική custom πινελιά. Η πίσω ανάρτηση, χρησιμοποιεί το σύστημα Paralever, τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά, με μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ.

Στην custom πλευρά, η BMW υπολόγισε ότι ο αναβάτης θα θέλει να τοποθετήσει στο πλάι την πινακίδα κυκλοφορίας και το πίσω φως, κι έτσι, έφτιαξε μία βάση με τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις. Η διαφορά του ψαλιδιού – μετάδοση στο nineT είναι πως έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την τοποθέτηση φαρδιού ελαστικού 17 ιντσών, με αποτέλεσμα να χωράει και έξι ιντσών ζάντα – σε σχέση με την 5,5 ιντσών που φοράει το standard μοντέλο.

 Roaster και custom

Σκεπτόμενοι τις μοτοσυκλέτες roadster, η BMW τοποθέτηση στην nineT ακτινωτούς τροχούς με μαύρα αλουμινένια στεφάνια, μαύρα αλουμινένια κέντρα τροχών και ατσάλινες νίκελ ακτίνες.
Τα φρένα του περιλαμβάνουν ακτινικής τοποθέτησης monoblock τετραέμβολες δαγκάνες της Brembo, σε δίσκους διαμέτρου 320mm και τελευταίας τεχνολογίας ABS. Στον πίσω τροχό, ο δίσκος έχει διάμετρο 265mm και χρησιμοποιεί δαγκάνα δύο εμβόλων.
Η νέα nineT χρησιμοποιεί αλουμινένιο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 18 λίτρων, ενώ η αλουμινένια πινακίδα στην δεξιά πλευρά, που κρύβει τον αεραγωγό, είναι παρόμοια με χειροποίητες μοτοσυκλέτες.
Οι επιφάνειες των χυτών αλουμινένιων μερών, διαθέτουν χαραγμένο το BMW Motorrad και έχουν ένα φυσικό τελείωμα στην εμφάνιση.
Στην σχεδίαση ταιριάζει και ο στρογγυλός προβολέας, που φέρνει στο μυαλό τις παλιές μοτοσυκλέτες της BMW, θέλοντας έτσι να θυμίσει ξανά την ιστορία της.
Η νέα BMW R nineT θα παραχθεί σε κλασικό μαύρο μεταλλικό χρωματισμό με τμήματα ασημί με μεταλλικά γυαλισμένα τμήματα, να συμπληρώνουν την πολύ όμορφη ομολογουμένως εικόνα.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW R NineT
Τιμή (euro) Αναμένεται
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Συμπλέκτης Ξηρός, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα, δεξιά τοποθετημένος
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Σχέσεις ταχυτήτων
Πρωτεύουσα 1.737
2.375
1.696
1.296
1.065
0.939
0.848
Τελική σχέση μετάδοσης 2.91
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων, στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°) 25,5
Ίχνος (χιλ) 102,5
Μεταξόνιο (χιλ) 1.507
Ύψος σέλας (χιλ) 785
Πλάτος (χιλ) 890
Μήκος (χιλ) 2220
Ύψος (χιλ) 1450
Βάρος (kg) 222
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 18l
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με καλάμια διαμέτρου 46mm και διαδρομή τροχού 120mm / πλήρως ρυθμιζόμενο
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 120mm / ESA
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 180/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 3205mm με τετραέμβολες δαγκάνες ακτινικής τοποθέτησης της Brembo και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, 
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 110/7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,1/6.050

Φωτογραφίες σχεδίασης

Στατικές φωτογραφίες studio

Στατικές φωτογραφίες outdoor

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Οδηγικές φωτογραφίες

Video Promo 1

Video Promo 2

Video Promo 3 - Long version

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2013 22:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Νέο BMW R 1200GS Adventure 2014 BMW S 1000R 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon