.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 12:32

H BMW Motorrad εξερευνεί την αεροδυναμική στο «πάτωμα» των μοτοσυκλετών

Όταν, πλέον, ούτε τα πτερύγια στις μοτοσυκλέτες αποτελούν είδηση και οι κατασκευαστές ψάχνουν -και πατεντάρουν- τα πάντα...

Βρισκόμαστε σε μία φάση εκρηκτικής ανάπτυξης στο αεροδυναμικό κομμάτι των μοτοσυκλετών, αυτό δεν είναι κάτι που σηκώνει αμφισβήτηση. Τα οφέλη του τομέα στις «απλές» μοτοσυκλέτες παραγωγής είναι ακόμα υπό συζήτηση, αλλά οι εταιρείες δεν σταματούν να ψάχνονται. Πριν από λίγες ώρες, λοιπόν, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες και ένα σχέδιο από πατέντα, που αποκαλύπτει την εργασία της BMW Motorrad, στην εκμετάλλευση του «πατώματος» των μοτοσυκλετών αεροδυναμικά. Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για μοτοσυκλέτες με πλήρες fairing, όπως την M 1000 RR.

Τι αναφέρει η πατέντα; Μία νέα ιδέα για εκμετάλλευση της ροής αέρα με την μοτοσυκλέτα υπό κλίση, στις στροφές, ώστε η αεροδυναμική να «ωθεί» την μοτοσυκλέτα προς το έδαφος. Στο ένα και μοναδικό σχέδιο που δημοσιεύθηκε, φαίνεται η όψη μίας μοτοσυκλέτας με πλήρες fairing, σαν να την κοιτάς από κάτω προς τα επάνω -η μπροστινή πλευρά της μοτοσυκλέτας, στην αριστερή πλευρά της εικόνας. Κάτω από την μοτοσυκλέτα, φαίνονται δύο διασταυρούμενοι αεραγωγοί. Σύμφωνα με την πατέντα, κατά την κίνηση υπό κλίση, σε στροφή, ο «εσωτερικός» αεραγωγός στην κάθε περίπτωση θα μεταφέρει αέρα από το εσωτερικό της στροφής, στο εξωτερικό, δημιουργώντας έτσι μία κόντρα δύναμη που θα ωθεί τον πίσω τροχό και την μοτοσυκλέτα, περαιτέρω προς το έδαφος. Η BMW ισχυρίζεται ότι, με αυτό τον τρόπο, εξουδετερώνονται και ορισμένα φαινόμενα μεταβολής της πίεσης του αέρα, όταν η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει στις στροφές: Μεγαλύτερη πίεση εντός της στροφής και μικρότερη εκτός της.

Αυτό είναι το σχέδιο της BMW. Η μοτοσυκλέτα φαίνεται εδώ από κάτω (άνοψη), το εμπρός μέρος της στο αριστερό μέρος της εικόνας. Οι δύο αγωγοί αέρα έχουν τον αριθμό 16 και εδώ, γίνεται σαφές πως θα μεταφέρουν τον αέρα, από την μία πλευρά στην άλλη. 

Η πατέντα, μάλιστα, συνοδεύεται και από κάποιους μαθηματικούς υπολογισμούς με τους οποίους εξηγεί αναλυτικότερα πως λειτουργούν οι αεραγωγοί: Με την «είσοδο» αέρα μεγαλύτερη σε διατομή από την «έξοδο», ο αέρας μεγαλύτερης πίεσης μπαίνει πιο εύκολα στον αγωγό, ενώ αποκτά μεγαλύτερη ταχύτητα στην έξοδο του. Έτσι παράγεται δύναμη αντίδρασης τύπου «jet», υπολογίσιμη αεροδυναμική επίδραση δηλαδή.  

Η ιδέα, προφανώς, ακούγεται αρκετά προχωρημένη, διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει να μαθαίνουμε μέχρι τώρα, ενώ είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει καθολική εφαρμογή. Πιθανόν, η BMW απλώς να προστατεύει μία νέα της τεχνολογία, ή να μελετά εφαρμογές της στο αγωνιστικό πεδίο και στις high-end supersport μοτοσυκλέτες της.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 12:39

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon