.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 13:49

BMW CE 04 – Παρουσιάστηκε τo νέο ηλεκτρικό σκούτερ

Το πρωτότυπο του 2020 έγινε μοντέλο παραγωγής και μόλις αποκαλύφθηκε με πάσα επισημότητα.

Το 2017 η BMW προέβη σε μια μάλλον αναπάντεχη αποκάλυψη με την παρουσίαση του BMW Motorrad Concept Link, προτείνοντας μια σειρά απο ιδιαίτερα προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για τα ηλεκτρικά μοντέλα του αύριό της. Τρία χρόνια αργότερα, το πρωτότυπο CE 04 προανήγγειλε το πρώτο μοντέλο αυτής της λογικής, ένα ηλεκτρικό σκούτερ με σχεδίαση που δεν έμοιαζε με τίποτε άλλο εκεί έξω. Σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουλίου, η BMW παρουσίασε επίσημα το μοντέλο παραγωγής CE 04, επιβεβαιώνοντας πως αυτή η φουτουριστική σχεδίαση δεν θα μείνει μόνο στο εκθεσιακό concept.

Το σκούτερ κινείται από έναν υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα κεντρικά τοποθετημένο, μεταδίδοντας τη δύναμή του μέσω ιμάντα στον πίσω τροχό. Η ονομαστική του μέση ισχύς είναι 20 hp στις 4,900 rpm, με κορύφωση στους 42 hp, ενώ η ροπή κορυφώνεται στα 6.3 kgm και μόλις στις 1,500 rpm.

Διατίθεται και σε έκδοση Α1, με μέση ισχύ 15 hp στις 4,000 rpm και στιγμιαίο μέγιστο 31 hp, με την ίδια μέγιστη ροπή.

Σύμφωνα με τη BMW, η τελική ταχύτητα φτάνει στα 120 km/h (και στις δύο εκδόσεις, Α1 και Α2), αλλά το μεγάλο ατού του CE 04 φέρεται να είναι η πολύ δυνατή επιτάχυνση ως τα 50 km/h, η οποία απαιτεί μόλις 2.6 δευτερόλεπτα από στάση και στο βίντεο της ζωντανής παρουσίασης περιγράφηκε ως η δυνατότερη στην κατηγορία του.

Η τροφοδοσία ανατίθεται σε ένα μπλοκ μπαταριών 60.6 Ah (8.9 kWh) που προσφέρει μέγιστη αυτονομία 130 χιλιομέτρων. Ο χρόνος φόρτισής της από τελείως άδεια ανακοινώνεται στις 4 ώρες και 20 λεπτά, ενώ με τον ταχυφορτιστή που διατίθεται ως έξτρα μειώνεται σε 1 ώρα και 40 λεπτά.

Χρήσιμο ωστόσο είναι το γεγονός πως για να φτάσει η μπαταρία στο 80% της χωρητικότητάς της χρειάζονται μόνο 45 λεπτά με τον ταχυφορτιστή.

Το CE 04 διαθέτει ως στάνταρ και σύστημα ανάκτησης ενέργειας για να επαναφορτίζει τη μπαταρία όση ώρα το σκούτερ τσουλάει με το γκάζι κλειστό.

Εξοπλίζεται ακόμη με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματ ασφαλείας, όπως το ASC (Automatic Stability Control), μπορεί ωστόσο να επιλεχθεί ως έξτρα το Dynamic Traction Control που διαθέτει cornering ικανότητες.

Το ίδιο ισχύει και για το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών, ABS, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί προαιρετικά σε ABS Pro με cornering χαρακτηριστικά.

Η απόδοση του κινητήρα φιλτράρεται μέσα από τρεις riding modes, Eco, Rain και Road, ενώ στον πρόσθετο, προαιρετικό εξοπλισμό βρίσκουμε άλλη μια mode, τη Dynamic.

Εκεί που πραγματικά βγάζει μάτια το CE 04 είναι στην έγχρωμη TFT οθόνη 10.25 ιντσών (!) στα όργανά του, με ενσωματωμένη πλοήγηση και συνδεσιμότητα.

Ειδικά για το τηλέφωνο του αναβάτη, το αριστερό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι είναι ειδικά σχεδιασμένο για να φιλοξενεί smartphones, με σταθερή βάση φόρτισης USB-C που παρέχει έως 1.5 Α. Διαθέτει μηχανισμό που το σταθεροποιεί για να μην χοροπηδά στον δρόμο και ανεμιστήρα για να το ψύχει. Το ντουλαπάκι αυτό κλειδώνει (μαζί με την κεντρική κλειδαριά του σκούτερ) και είναι προστατευμένο από την εισροή νερού ώστε να προστατεύεται η συσκευή που φιλοξενεί.

Πάμε τώρα στα δομικά στοιχεία του CE 04, όπου στο επίκεντρο έχουμε ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο και μονόμπρατσο ψαλίδι. Το αρκετά μακρύ μεταξόνιο των 1,675 mm συνάδει απόλυτα με την μακρόστενη εικόνα του σκούτερ.

Μπροστά συναντάμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 mm και διαδρομή 110 mm, ενώ πίσω ένα αμορτισέρ χωρίς μοχλικό και διαδρομή 92 mm.

Οι τροχοί του CE 04 έχουν διάμετρο 15 ιντσών μπροστά και πίσω με ελαστικά 120/70 και 160/60 αντιστοίχως σε χυτές αλουμινένες ζάντες.

Το φρενάρισμα ανατίθεται σε δύο δίσκους 265 mm μπροστά με τετραπίστονες δαγκάνες και έναν δίσκο ίδιας διαμέτρου πίσω με μονοπίστονη δαγκάνα.

Το βάρος του BMW CE 04 έτοιμο για δρόμο ανακοινώνεται στα 231 κιλά.

Στον φωτισμό συναντάμε αρκετό ενδιαφέροντα εξοπλισμό, στην πλειοψηφία του ωστόσο διαθέσιμο ως έξτρα επιλογές. Στη βασική του μορφή το CE 04 φορά LED φώτα και φλας, ωστόσο στον προαιρετικό εξοπλισμό βρίσκουμε το Headlight Pro που προσφέρει φωτισμό στο εσωτερικό της στροφής (όταν η γωνία κλίσης ξεπεράσει τις 10 μοίρες και η ταχύτητα τα 10 km/h).

Στα έξτρα έχουμε ακόμη μια σειρά από λειτουργίες των φώτων, όπως την ενεργοποίηση των φώτων στιγμαία στο άνοιγμα του διακόπτη (Welcome), το σταδιακό σβήσιμό τους όταν κλείσει ο διακόπτης (Goodbye), αλλά και τη λειτουργία Follow me Home που ενεργοποιείται από τον διακόπτη του σινιάλου όταν ο κεντρικός διακόπτης είναι στη θέση Off και ανάβει τα φώτα για λίγο προκειμένου να διευκολύνει τις μανούβρες σε σκοτεινά σημεία, όπως λ.χ. μέσα σε γκαράζ.

Επιπλέον, προαιρετικά ο ιδιοκτήτης του CE 04 μπορεί να το εξοπλίσει και με το Intelligent Emergency Call, το σύστημα που ειδοποιεί αυτόματα προκαθορισμένες επαφές του αναβάτη σε περίπτωση ατυχήματος.

Η λιανική τιμή του CE 04 στην Ελλάδα ξεκινά από τα €11,990 και στη συνέχεια φορτώνεις με εξοπλισμό, καθώς η βασική έκδοση δεν διαθέτει κρίσιμα στοιχεία, όπως τα προηγμένα ηλεκτρονικά με cornering λειτουργίες.

Στη βασική του μορφή διατηρεί την εμφάνιση, την ίδια μονάδα ισχύος και μπαταρία, την οθόνη TFT καθώς και τον πρωτότυπο αποθηκευτικό χώρο που ανοίγει από το αριστερό πλάι για να φιλοξενήσει ένα ανοικτό κράνος – ακόμη και όταν ο αναβάτης κάθεται στο σκούτερ.

Τέλος, στον προαιρετικό εξοπλισμό του CE 04 η BMW παρουσίασε το τζάκετ Tokyo Connect GTX, με αδιαβροχοποίηση Gore-Tex και την προηγμένη ικανότητα να συνδέεται με το τηλέφωνο του αναβάτη και το σκούτερ, προσφέροντας επιλογές όπως διακριτικά φωτιστικά σώματα στην πλάτη και τα μανίκια του τζάκετ που ενεργοποιούνται μέσω της εφαρμογής BMW Motorrad Connected app, αλλά και ενός πάνελ ελέγχου που ενσωματώνεται στο μανίκι του τζάκετ.

Μαζί με το μπουφάν, διατίθεται και ένα ανοικτό κράνος BMW Motorrad Sao Paulo που κουμπώνει άψογα στον αποθηκευτικό χώρο του σκούτερ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 09:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon