.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 15:38

Aprilia – Φέρνει τα «πίσω πτερύγια» και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής;

Αυτό σημαίνει ότι οι πανέμορφες RS και RSV4 πιθανόν αποκτήσουν την αμφιλεγόμενη... «σιδερώστρα», στο πίσω μέρος;  

Τα αεροδυναμικά βοηθήματα έχουν κατακτήσει τον κόσμο των αγώνων -ακόμα και ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου γρηγορότερο χρόνο, να προσφέρουν, όλοι τρέχουν να τα βάλουν. Για τις μοτοσυκλέτες δρόμου, είναι μία άλλη ιστορία και οι περισσότεροι αναβατες (όσοι δεν «καίγονται» με τους αγώνες και τις superbikes)... δεν τα θέλουν, ξεκάθαρα. Όμως τα αεροδυναμικά είναι εδώ για να μείνουν και, ήδη, οι κατασκευαστές τα χρησιμοποιούν στις μοτοσυκλέτες παραγωγής.

Νέα σχέδια πατέντας, από την Aprilia, αποκαλύπτουν ότι ίσως η μάρκα του Noale, φέρει στο άμεσο μέλλον ένα ακόμα αεροδυναμικό τμήμα, στις μοτοσυκλέτες παραγωγής: Το πίσω πτερύγιο... «σιδερώστρα», που είδαμε να δοκιμάζει στα MotoGP το 2022. Στα σχέδια που μόλις αναφέραμε, η Aprilia εξηγεί την λειτουργία του πτερυγίου, ότι «ασκεί μια αεροδυναμική δύναμη στον πίσω τροχό, κυρίως λειτουργική κατά το ξαφνικό φρενάρισμα, έτσι ώστε να μειώνει την αναπήδηση του πίσω τροχού, να βελτιώνει την πρόσφυση της μοτοσυκλέτας και να διευκολύνει την είσοδο στην στροφή. Επίσης, όσο μεγαλύτερο φορτίο δημιουργείται στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας είναι χρήσιμο στα τμήματα ευθείας, όπως π.χ. σε κατηφόρα, όπου οι μοτοσυκλέτες μπορεί να χάσουν πρόσφυση».

Τι γίνεται λοιπόν εδώ; Προφανώς, η Aprilia κάνει μια παρουσίαση μιας τεχνολογίας που η ίδια γνωρίζει -ή πιστεύει- ότι λειτουργεί, αφήνοντας ανοικτά τα ενδεχόμενα να την φέρει σε μοτοσυκλέτες παραγωγής. Οι λόγοι; Από την μία, προφανώς η μόδα και η εμφάνιση -βλέπουμε όλο και περισσότερες aero προσθήκες στις μοτοσυκλέτες πλέον. Από την άλλη; Η βελτίωση των επιδόσεων πολύ δυνατών μοτοσυκλετών, βλέπε RSV4 ή Tuono V4. Και οι δύο λόγοι μαζί, δημιουργούν το εξής σενάριο: Νέα αεροδυναμικά βοηθήματα, για τις μελλοντικές μοτοσυκλέτες της μάρκας, λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικά, αλλά υπαρκτά.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, ότι μια τέτοια πατέντα θα μπορούσε να εξυπηρετεί ακόμα και σχέδια επιστροφής της Aprilia, στα WSBK! Και αυτό, επειδή οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με τα αεροδυναμικά πακέτα των μοτοσυκλετών παραγωγής, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Όμως, το RSV4 έχει κινητήρα 1.100 κυβικών, κάτι που δεν του επιτρέπει την συμμετοχή,  παρά μόνο ίσως σε μία ομολογκασιόν εκδοχή στα 1.000 κυβικά.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 15:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon