.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:11

Aprilia RS 660 – Τιμή, άφιξη στην Ελλάδα, όλες οι φωτογραφίες και πλήρη Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Η Aprilia έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του RS 660, αλλά και την τιμή του, με τις προ-παραγγελίες να ξεκινούν στις 12/10/2020.

Χωρίς να μακρηγορούμε, το Aprilia RS 660 κοστίζει 11.050 ευρώ, και η διαδικασία προ-παραγγελίας έχει ως εξής: Πηγαίνετε στο micro-site της μοτοσυκλέτας, δηλώστε ενδιαφέρον και αφήστε τα στοιχεία σας, αλλά και τα στοιχεία του dealer από τον οποίο επιθυμείτε να παραλάβετε το RS 660. Δεν χρειάζεται προκαταβολή, ενώ ο dealer της επιλογής σας θα σας ειδοποιήσει όταν φτάσει η μοτοσυκλέτα, μέσα στον Δεκέμβριο του 2020.

Το RS 660 είναι μια σπορ μοτοσυκλέτα με 100 ίππους, υπέρ-πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και αντίστοιχα κορυφαίο εξοπλισμό. Παρόλο που «μυρίζει» πίστα, η Aprilia αναφέρει πως ο δρόμος είναι το κατεξοχήν περιβάλλον επιλογής της, ενώ παράλληλα μπορεί να αριστεύσει σε track-day ή και σε αγώνες με την κατάλληλη προετοιμασία.

Η Aprilia στοχεύει είτε τους ιδιοκτήτες μικρότερης μοτοσυκλέτας που θέλουν να ανέβουν κατηγορία, είτε τους ιδιοκτήτες παλαιότερων Supersport μοντέλων που μπορούν να δεχθούν τη μικρότερη ιπποδύναμη, αρκεί να συνοδεύεται από σύγχρονα περιφερειακά και τεχνολογία αιχμής.

Και μπορεί οι 100 ίπποι να ακούγονται λίγοι σε Supersport αναβάτες, όμως πριν βιαστείτε, σκεφτείτε πως χρειάζεται να κινήσουν μόλις… 183 ΓΕΜΑΤΑ κιλά μοτοσυκλέτας!

aprilia rs660 00005

Το design του RS 660 είναι πρωτοποριακό, πανέμορφο και όπως λέει η Aprilia «χαράζει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν κι οι άλλες μοτοσυκλέτες της φίρμας».

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο χαρακτηριστικός για σπορ μοτοσυκλέτα της Aprilia τριπλός προβολέας, που διαθέτει όμως και LED DRL φώτα που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Τα φλας είναι ενσωματωμένα μέσα στα DRL φώτα, για ακόμα πιο compact μπροστινό τμήμα, ενώ η μοτοσυκλέτα διαθέτει σύστημα που αναβοσβήνει και τα 4 φλας σε φρενάρισμα πανικού.

Το RS 660 έχει και cornering lights (!), που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής ανεβάζοντας την ασφάλεια στη νυχτερινή οδήγηση.

aprilia rs660 00083

Η θέση οδήγησης δεν είναι ακραία σπορ και προσφέρεται για πολύωρη οδήγηση, ενώ σύμφωνα με τους Ιταλούς θα ταιριάξει τόσο σε ψηλούς όσο και σε κοντύτερους αναβάτες.

Η μοτοσυκλέτα έρχεται με διπλή σέλα, όμως η Aprilia διαθέτει και μονόσελο στα έξτρα.

Το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 15 λίτρων, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί ο αναβάτης να το αγκαλιάσει άνετα.

aprilia rs660 00071

Κι αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε το RS 660 στην πίστα, η Aprilia έχει φροντίσει ώστε ο εξοπλισμός δρόμου να αφαιρείται εύκολα και γρήγορα.

Το πλαίσιο δυο δοκών και το ψαλίδι είναι από αλουμίνιο, με τη γεωμετρία να δίνει έμφαση στην ευελιξία, χάρη στο κοντό μεταξόνιο των 1.370 mm και τη γωνία κάστερ των 24.1 μοιρών.

aprilia rs660 00054

Το monobloc ψαλίδι με τα ασύμμετρα μπράτσα πιάνει κατευθείαν στον κινητήρα, ενώ η Aprilia έχει φροντίσει ώστε η έδραση του ρυθμιζόμενου πίσω αμορτισέρ να είναι τέτοια που να δίνει προοδευτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας, παρά την έλλειψη μοχλικού.

Μπροστά βρίσκουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι 41 mm της Kayaba, και 2 δίσκους 320 mm με ακτινικές δαγκάνες της Brembo.

Τα ελαστικά είναι Pirelli Diablo Rosso Corsa II, σε μεγέθη 120/70-17 και 180/55-17.

aprilia rs660 00053

Και φτάνουμε και στον δικύλινδρο εν σειρά Euro 5 κινητήρα των 660 κ.εκ., που παρότι προέρχεται από τον V4 του RSV4, η Aprilia αναφέρει πως όλα τα εξαρτήματα του έχουν σχεδιαστεί από το μηδέν.

Το κάρτερ είναι υγρό, ενώ η επίσημη απόδοση είναι 100 hp / 10.500 rpm με ροπή 6,8 Kgm / 8.500 rpm.. Σημειώστε πως το 80% της ροπής είναι διαθέσιμο από τις 4.000 rpm, που μετατρέπεται σε 90% στις 6250 rpm..

Για να έχει ο κινητήρας χαρακτήρα και ήχο που να θυμίζει τυπικούς V2 κινητήρες, η Aprilia επέλεξε ασύμμετρη ανάφλεξη 270 μοιρών, ενώ αυτού του τύπου η επιλογή επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί ένας μόνο αντικραδασμικός άξονας.

Στον ψεκασμό βρίσκουμε 2 μπεκ 48 mm, με αυλούς εισαγωγής μεταβλητού μήκους για βέλτιστη τροφοδοσία σε μεσαίες και ψηλές ταχύτητες.

Τα ηλεκτρονικά του κινητήρα προέρχονται από το Apirlia V4, συμπεριλαμβανομένου και των Ride-by-Wire με τους διαφορετικούς χάρτες και με την ικανότητα διαχείρισης οποιαδήποτε κίνησης του χεριού του αναβάτη στο γκάζι, είτε αυτή είναι ανεπαίσθητη είτε… γενναία.

Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά το RS 660 έρχεται εξοπλισμένο με αδρανειακή πλατφόρμα 6 αξόνων, με γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια την κατάσταση της μοτοσυκλέτας.

aprilia rs660 00004

Το RS 660 APRC περιλαμβάνει τα εξής συστήματα:

  • ATC: Aprilia Traction Control, σύστημα ελέγχου πρόσφυσης ρυθμιζόμενο σε διαφορετικά επίπεδα
  • AWC: Aprilia Wheelie Control, ρυθμιζόμενο και αυτό για ελεγχόμενες σούζες
  • ACC: Aprilia Cruise Control, για άνεση στον αυτοκινητόδρομο
  • AQS: Aprilia Quick Shift, τόσο για ανεβάσματα όσο και για κατεβάσματα
  • AEB: Aprilia Engine Brake, ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα
  • AEM: Aprilia Engine Map, διαφορετικοί χάρτες κινητήρα

Το Aprilia RS 660 διαθέτει προηγμένο σύστημα Cornering ABS και Riding Modes:

  • Commute, για καθημερινή οδήγηση
  • Dynamic, για σπορ οδήγηση στον δρόμο
  • Individual, για να το ρυθμίσει ο αναβάτης όπως θέλει

Επίσης υπάρχουν 2 Riding Modes σχεδιασμένα για χρήση πίστας:

  • Challenge, που ξεκλειδώνει όλες τις δυνατότητες του RS 660
  • Time Attack, για προχωρημένους, με πλήρη παραμετροποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων

Η ρύθμιση των ηλεκτρονικών γίνεται εύκολα με 4 κουμπιά στο αριστερό γκριπ.

Για ακόμα μικρότερο βάρος, η μπαταρία του RS 660 είναι λιθίου.

Η έγχρωμη TFT οθόνη οργάνων διαθέτει Road και Track απεικόνιση πληροφοριών, αμφότερες με αυτόματη ρύθμιση έντασης φωτισμού. Στον έξτρα εξοπλισμό βρίσκουμε την Aprilia MIA, την πλατφόρμα πολυμέσων του Noale, που επιτρέπει στον αναβάτη να συνδέσει μοτοσυκλέτα και smartphone, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο της πληροφόρησης.

Η τεχνολογία του Aprilia MIA ελαχιστοποιεί την κατανάλωση της μπαταρίας του smartphone, ενώ περιέχει τόσο σύστημα για φωνητικές εντολές, τηλεφωνήματα και μουσική μέσω κουμπιών στα γκριπ, όσο και σύστημα πλοήγησης.

Έτσι ο αναβάτης μπορεί να πλοηγηθεί μέσω του Smartphone του, με τις οδηγίες να προβάλλονται στην οθόνη της μοτοσυκλέτας, ενώ το MIA συλλέγει και καταγράφει δεδομένα τηλεμετρίας από τη διαδρομή που μπορούν να αναλυθούν αργότερα.

Το Aprilia RS 660 διατίθεται σε τρία χρώματα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά. Χρυσό (Acid Gold), Κόκκινο και Μοβ (Lava Red) και Μαύρο (Apex Black).

Παράλληλα οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν τη μοτοσυκλέτα και με περιορισμένο κινητήρα στους 95 ίππους κατάλληλο για πιο αρχάριους αναβάτες.

aprilia rs660 00096

Τέλος η Aprilia ανακοίνωσε και τον εκτενέστατο έξτρα εξοπλισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ολόσωμη εξάτμιση της Akrapovic για αγωνιστική χρήση.
  • Ολόσωμη εξάτμιση της Akrapovic για χρήση δρόμου.
  • Λογισμικό για να χρησιμοποιείς το shifter με διάταξη αντεστραμμένου αγωνιστικού κιβωτίου.
  • Ρυθμιζόμενες μανέτες από billet αλουμίνιο.
  • Σιρίτια τροχών.
  • Βάσεις ψαλιδιού για αγωνιστικό σταντ.
  • Tank pad.
  • Carbon βάση πινακίδας.
  • Πιο άνετη σέλα.
  • Φαρδύτερο φέρινγκ για καλύτερη προστασία.
  • Σάκος που μπαίνει στη σέλα συνεπιβάτη.
  • Tank bag.
  • Συναγερμός.
  • USB θύρα ρεύματος.
  • Aprilia MIA.
  • Κουκούλα.
  • Μονόσελο.

aprilia rs660 00015

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας: Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος εν σειρά, με 2EEK και 4Β/Κ
Διάμετρος x Διαδρομή: 81 x 63.93 mm
Χωρητικότητα: 659 κ.εκ.
Συμπίεση: 13.5:1
Μέγιστη ιπποδύναμη: 100 hp / 10.500 rpm
Μέγιστη ροπή: 6,83 Kgm / 8.500 rpm
Τροφοδοσία: Ψεκασμός, 2 μπεκ 48mm, Rid by Wire
Λίπανση: Υγρό κάρτερ
Κιβώτιο: 6 σχέσεων με Aprilia Quick Shift (AQS)
Συμπλέκτης: Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος
Τελική μετάδοση: 17/43
Ηλεκτρονικά: Αδρανειακή μονάδα 6 αξόνων, πλατφόρμα APRC με ATC (traction control, AWC (wheelie control), AEB (engine brake), AEM (engine map), ACC (cruise control)
5 Riding modes (Road and Track, 3 φιξ και 2 προγραμματιζόμενα)
Πλαίσιο: Δυο δοκών αλουμινίου με αφαιρούμενο υποπλαίσιο
Ανάρτηση μπροστά: Ανάποδο πιρούνι 41 mm, ΑΕ, ΑΣ, ΠΕ
Διαδρομή ανάρτησης: 120 mm
Ανάρτηση πίσω: Αλουμινένιο ψαλίδι με ασύμμετρα μπράτσα. Μονό αμορτισέρ, ΑΕ, ΑΣ, ΠΕ
Διαδρομή ανάρτησης: 130 mm
Φρένο εμπρός: Δυο δίσκοι 320 mm, Brembo τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες, ακτινική τρόμπα, μεταλλικά σωληνάκια, Cornering Multimap ABS
Φρένο πίσω: Δίσκος 220 mm, Brembo διπίστονη δαγκάνα, μεταλλικό σωληνάκι, Cornering Multimap ABS
Ελαστικό μπροστά: 120/70-17
Ελαστικό πίσω: 180/55-17
Μεταξόνιο: 1370 mm
Μήκος: 1995 mm
Πλάτος: 745 mm
Ύψος σέλας: 820 mm
Γωνία κάστερ: 24.1°
Ίχνος: 104.6 mm
Βάρος: 183 kg γεμάτο (169 kg στεγνό)
Ρεζερβουάρ: 15 λίτρων

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020 17:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon