.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023 07:16

James Parker – Σκοτώθηκε ο σχεδιαστής της ανάρτησης RADD

Ο James Parker, βιομηχανικός σχεδιαστής και ιδρυτής της Rationally Advanced Design Development (RADD) έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν ο Parker θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία σκεφτόταν για τις ρυθμίσεις της μπροστινής ανάρτησης στις μοτοσυκλέτες. Το σύστημα ανάρτησής του, τέκνο της RADD, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Yamaha Morpho Concept. Αν και τα μπροστινά καλάμια ήταν από καιρό ο πιο κοινός τύπος μπροστινής ανάρτησης σε μια μοτοσυκλέτα, ο Parker σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα αν έκανε το τιμόνι και την ανάρτηση δύο ξεχωριστά πράγματα.

jamesparker3.jpg

Η σχεδίαση του μπροστινού μέρους που αποτελούσε την καρδιά του συστήματος RADD σήμαινε επίσης χαμηλότερο κέντρο βάρους για όποιες μοτοσυκλέτες χρησιμοποιήθηκε, κάτι που ήταν ένα σαφές πλεονέκτημα όσον αφορά τον χειρισμό. Αν και το Yamaha Morpho δεν προχώρησε πέρα από το στάδιο της ιδέας, η Yamaha χρησιμοποίησε τη σχεδίαση ανάρτησης του Parker σε ένα μεταγενέστερο μοντέλο παραγωγής, το GTS 1000 του 1993.

jamesparker2.jpg

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Parker δημιούργησε επίσης το πρώτο του σχέδιο για μια ολόκληρη μοτοσυκλέτα, ως την τελευταία από τις πολλές προσπάθειες αναβίωσης της τότε Indian. Ο κινητήρας που προοριζόταν για το σχέδιο του Parker επρόκειτο να δημιουργηθεί από τη Roush Industries. Ωστόσο, αυτό δεν έμελλε να συμβεί, λόγω συνδυασμένων επιχειρηματικών και νομικών δυσκολιών. Ακόμα, ήταν τόσο ανήσυχος ώστε να εμπλακεί και στο μετέπειτα σχεδιασμό της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας Mission R.

Δυστυχώς, έχασε τη ζωή του κοντά στο σπίτι του στη Santa Fe του Νέου Μεξικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, περπατούσε κοντά στην οικία του όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα την 1η Ιουλίου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Ιουλίου, σε ηλικία 76 ετών…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon