.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 15:39

H Honda πατεντάρει μπροστινό Hossack ως αεροδυναμικό βοήθημα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda ασχολείται με εναλλακτικά μπροστινά συστήματα, μα τώρα το προτεινόμενο σχέδιο επιτελεί και αεροδυναμικά καθήκοντα.

O Άγγλος μηχανικός Norman Hossack κατοχύρωσε τη δεκαετία του 1970 ένα σύστημα μπροστινής ανάρτησης για μοτοσυκλέτες που εμπνεύστηκε από τον χώρο των αγωνιστικών αυτοκινήτων, καθώς εκείνα τα χρόνια εργαζόταν στην αγωνιστική ομάδα McLaren Motor Racing.

Η λογική του συστήματος αυτού προβλέπει δύο διαμήκεις βραχίονες (ψαλίδια) με ένα αμορτισέρ ανάμεσά τους και το βασικό του πλεονέκτημα είναι ο διαχωρισμός της ανάρτησης από την κατευθυντικότητα. Το αμορτισέρ δε στρίβει μαζί με το τιμόνι, όπως ένα παραδοσιακό τηλεσκοπικό πιρούνι, έτσι οι δύο λειτουργίες (στρίψιμο και ανάρτηση) λειτουργούν ανεξάρτητα δίχως οι δυνάμεις που ασκούνται στη μία να επηρεάζουν την άλλη.

Honda Patent Hossack Naked Bike Aerodynamik 169Gallery 944c42f6 2011468

Το μπροστινό του Hossack αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης του BMW Telelever – μια παραλλαγή του με μόνο τον κάτω βραχίονα – καθώς και το μετέπειτα Duolever που είναι πολύ πιο πιστό στο αρχικό σχέδιο.

Έκτοτε και άλλοι κατασκευαστές φλέρταραν με το εναλλακτικό αυτό μπροστινό και μεταξύ αυτών και η Honda, η οποία φορά ένα παρόμοιο μπροστινό σύστημα στη Goldwing, ενώ κατά διαστήματα έχει πατεντάρει εφαρμογές του σε δίκυκλα από τα κλασικά γυμνά CB1100 ως … παπιά! Βέβαια, πλην της Goldwing καμιά άλλη εφαρμογή του δεν έχει μπει στη γκάμα της ιαπωνικής εταιρείας, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει κάποια στιγμή.

Η τελευταία κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας από τη Honda, που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Motorrad, αφορά την εφαρμογή του σε μια γυμνή σπορ μοτοσυκλέτα, ωστόσο αυτή τη φορά δε μένει μόνο στα γνωστά οφέλη που υπόσχεται το μπροστινό αυτό. Για την ακρίβεια, το αντικείμενο της νέας πατέντας της Honda δεν είναι καν η ανάρτηση καθ’ αυτή, αλλά το γεγονός πως οι δύο διαμήκεις βραχίονές της έχουν σχεδιαστεί ως αεροδυναμικά φτερά!

Honda Patent Hossack Naked Bike Aerodynamik 169Gallery 75fd5a25 2011469

Η Honda μας λέει πως μπορούν να συνεισφέρουν με την ίδια λογική των φτερών στις σύγχρονες αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, δηλαδή να ενισχύουν την πρόσφυση του μπροστινού τροχού, ενώ στις μελέτες των Ιαπώνων έχει και θετική συμβολή στην αεροδυναμική συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας μειώνοντας την αντίσταση του αέρα.

Επιπλέον, στη διάταξη αυτή η σχεδίαση των βραχιόνων είναι τέτοια ώστε να κατευθύνει τη ροή του αέρα με ακρίβεια εκεί που θέλει, δηλαδή στις εισαγωγές του κινητήρα προς το φιλτροκούτι.

Φυσικά η ύπαρξη μιας πατέντας δε σημαίνει αυτομάτως πως θα δούμε το αντικείμενό της στην παραγωγή, πάντως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα φρέσκια οπτική σε ένα σύστημα που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα και έχει πολλάκις εφαρμοστεί σε μοτοσυκλέτες.

Πηγή: Motorrad Online

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2023 15:49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon