.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 08:03

ΣΥ.ΜΟ.ΣΚΑ. – Μια βόλτα για τη Μάχη της Κρήτης

Οι μοτοσυκλετιστές της Κρήτης ξαναβγήκαν στους δρόμους, συνδυάζοντας τη χαρά της βόλτας με μαθήματα ιστορίας.

Η βόλτα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (28/5) αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πάνω στην επέτειο της επιχείρησης κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς το 1941. Ωστόσο, οι εκλογές άλλαξαν ελαφρώς τα πλάνα.

Παρόλα αυτά, ο 4ος γύρος του.. Κουπακίου, θα αποδείκνυε πως οι μοτοσυκλετιστές δεν έχουν κατά νου μόνο να… μαρσάρουν, αλλά και να μάθουν, καθώς η εκδρομή θα περιλάμβανε επίσκεψη σε μουσείο αλλά και στα νεκροταφεία όσων έχασαν τότε τη ζωή τους.

mtk8.jpg

Η «εκκίνηση» δόθηκε στο Ηράκλειο με τη συνολική απόσταση να περιλαμβάνει περί τα 400 –μονοήμερα- χιλιόμετρα. Μια πρώτη στάση επιβάλλεται στο Ρέθυμνο, ώστε να έρθουν και οι από εκεί αναβάτες. Η συνέχεια θα ήταν εκτός εθνικής οδού, με τις ανηφορικές διαδρομές της Αργυρούπολης να μας βγάζουν στο «γνωστό» πια πάσο του Καλλικράτη, φτάνοντας στο Νομό Χανίων μέσω της κρητικής ενδοχώρας. Μια ακόμα στάση στο Πολεμικό Μουσείο Ασκύφου, για να δούμε τη -σκουριασμένη πια- αγριότητα του Πολέμου σε κάθε της λεπτομέρεια από πλευράς κατακτητή, βλέποντας τα όπλα και τα προσωπικά αντικείμενα κάποιων που ήρθαν ως εισβολείς, μα δεν ήταν γραφτό τους να φύγουν και ως τέτοιοι.

mtk3.jpg

Δυο ακόμα στάσεις-τροφή για σκέψη, κάναμε στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας, αλλά και στο αντίστοιχο Γερμανικό στο Μάλεμε. Στο πρώτο, ένα σωρό εθνικότητες που ήρθαν να βοηθήσουν και έμειναν εδώ, 1527 στρατιώτες για την ακρίβεια. Στο δεύτερο, άλλοι 4.465, ερχόμενοι ως κατακτητές. Ενδιαφέρον δε έχει πως τα 2/3 εξ αυτών έχουν ημερομηνία θανάτου την ίδια μέρα, την πρώτη της εισβολής. Θλιβερό και στις δυο .περιπτώσεις το πόσοι ήταν «παιδιά», με τα χρόνια τους να είναι κοντά στα 20

mtk5.jpg

Οι Κρητικοί θα έβλεπαν τότε τα ναζιστικά αεροπλάνα να πετούν ρίχνοντας αλεξιπτωτιστές, μη μένοντας άπραγοι ωστόσο. Ότι είχαν, από όπλα μέχρι αγροτικά εργαλεία θα γινόταν μέσο άμυνας που θα γραφόταν στην ιστορία. Σε μια ειρωνεία της όμως (της ιστορίας), αυτοί που κάποτε θα έρχονταν με τέτοια… «υποδοχή», πλέον γίνονται αποδεκτοί με «ανοιχτές αγκάλες», πες το τουρισμό, πες το τράπεζες, πες το εκλογές που είναι και.. επίκαιρο.

Η επόμενη βόλτα για τους Κρητικούς αναβάτες είναι προγραμματισμένη για το τριήμερο του Αγ.Πνεύματος, με τα «100 Χωριά».

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 20:31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon