.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 11:58

Πατέντα Kawasaki για μαγνητικό φρένο

Ένα βοηθητικό πίσω φρένο που λειτουργεί με μαγνητισμό αντί τριβής εξετάζει η Kawasaki.

Η αίτηση κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων που δημοσιοποίησε το γερμανικό περιοδικό Motorrad αφορά μια μελέτη της Kawasaki για ένα δευτερεύον σύστημα πέδησης που λειτουργεί με μαγνητισμό και εφαρμόζεται στο πρωτεύον γρανάζι της τελικής μετάδοσης της μοτοσυκλέτας.

Η λογική της διάταξης είναι απλή: το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί μαγνητισμό για να ασκήσει επιβραδυντική δύναμη στον πίσω τροχό, λειτουργώντας επικουρικά στα υδραυλικά φρένα της μοτοσυκλέτας με στόχο τη σταθεροποίησή της.

Ουσιαστικά αυτή η διάταξη είναι ένα δεύτερο πίσω φρένο που αποσκοπεί στο να παράγει ισχύ πέδησης όποτε χρειάζεται για να σταθεροποιεί τη μοτοσυκλέτα σε στιγμές όπως όταν ο αναβάτης αφήνει τα φρένα για να μπει στη στροφή, με αποτέλεσμα να αλλάζει η κατανομή βάρους ελαφρώνοντας το μπροστινό και αυξάνοντας τον κίνδυνο για lowside.

Το μαγνητικό φρένο που προτείνει η Kawasaki θα λειτουργεί ασκώντας τη δύναμή του στον πίσω τροχό χωρίς να εμπλέκει καθόλου το υδραυλικό κύκλωμα του πίσω φρένου, με προφανή στόχο να διατηρήσει τη σταθερότητα της μοτοσυκλέτας στη διαδικασία της στροφής αντισταθμίζοντας τις τάσεις ανακατανομής του βάρους λόγω αλλαγών στη γεωμετρία από τα φρένα και την επιτάχυνση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν την κατατεθειμένη πατέντα, το σύστημα αυτό δουλεύει ανεξάρτητα από τον αναβάτη, καθοδηγούμενο από την κεντρική μονάδα ελέγχου της μοτοσυκλέτας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που δεν υπάρχει στην πατέντα αυτή είναι η πηγή ενέργειας του συστήματος μαγνητικού φρένου, καθώς οι συνάδελφοι του Motorrad εύλογα εικάζουν πως η μπαταρία της μοτοσυκλέτας είναι πολύ μικρή για να προσφέρει την ενέργεια που θα χρειαζόταν ένα τέτοιο σύστημα.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε πού το πάει η Kawasaki με αυτήν την ιδέα, η οποία σημειωτέον είναι μια διάταξη χωρίς φθορές, άρα καμιά απαίτηση συντήρησης.

Πηγή: Motorrad Online

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Έκθεση εικόνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon